Gå till innehåll

Ferngren

Medlem
  • Antal inlägg

    1 255
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. En liten uppdatering. Akvariet tuffar på bra nu och allt är stabilt och väldigt enkelt att hantera. Men jag har nu, efter en lååååång tids grubblande, funderat på att sälja favorithobbyn. Vi går i flyttankar och en golvrenovering behövs så det kanske är rätt läge att ta en paus i allt. Om jag fortsätter så är drömmen att skaffa ett in-wall-akvarium på 2 m med ett eget sumprum... Annonsen finns på säljes och det är riktigt bra grejer och ett väldigt smidigt system.
  2. Hej, Jag har inte tänkt att uppdatera den men om någon vill ta sig an jobbet så är denne välkommen. Jag kan alltid maila den gamla versionen...
  3. Lock och botten hålls ihop av en "pinne" inne i röret så den sitter ihop fint [emoji2]
  4. Nä, den är ju innesluten i innerröret. Bästa stenen är FMs egna.
  5. Björn, stenen ligger i ett rör med lock och botten (givetvis med hål i för genomströmning ) som sitter tight i reaktorn. Bara att lyfta ur röret och byta. Busenkelt!
  6. Det finns väl strontium att köpa som tillsats. Varför inte skaffa det?
  7. Medlet stärker immunförsvaret men tar inte bort pricken. Kör UV och ha cirkulation,under dagtid, där fiskarna sover. Petnyms förslag är också bra som tillägg.
  8. Nice, Hur går det för karet annars? Växer alla koraller, mår några dåligt eller mår alla dåligt men med olika tempo? Är värdena stabila?
  9. Troligen är korten tagna med en IPhone. De suger att ta kort med på akvarier
  10. Om montiporan inte mår bra kan det vara låga Kaliumnivåer bara. Du kan utan större problem ha Xenia mm i ett ULNS system. Du måste bara mata dom någon/några ggr/vecka...
  11. Jag blir helt förvirrad av allt du skaffat. Zeovitprodukter, ozon, UV, fosfatremover mm. Jag är nyfiken på hur du tänker köra karet denna gång och vad du ska ha för inriktning?
  12. Tack för tipset. Jag testade dina inställningar och det blir riktigt nice. Skickar med en bild på en gammal fraggbild jag hade i byrålådan
  13. Din bleka montipora beror nog på det låga Kaliumvärdet. Dessa koraller är utmärkta att se på när Kaliumvärden blir för låga. Korallerna bleknar och blir gråaktiga.
  14. Det har gått ett tag nu sedan jag testade mirakelmedlet... Det hjälpte något temporärt men pricken återkommer i vågor. Funderar nu starkt på att köra medicin och karantän i två-tre månader... Problemet är som för många andra att hitta en bra plats för karantänkaret.
  15. Prova en medicin i ett karantänkar. Det finns kopparbaserade som tar både prick och oodinium. Det finns ingen anledning att vänta och ta med alla fiskarna. Har du skiten i karet så finns den kvar även om fisken blir symptomfri efter kopparmedicinering (eller vald metod). Karet behöver därför gå fiskfritt i två månader... Tyvärr...
  16. Nu tar du nog fel, du tänker på Sponge Power. Coral Snow är en "lera".
  17. Cyano är en bakterie som finns i karet. När näringsvärden ändras i karet och "vanliga" bakterier mm inte "äger" vattenutrymmet får denna bakterie fritt utrymme. Vad jag förstått och även erfarit så är det vanligt med ett sådant utbrott efter att karet varit igång 7-10 månader. För att bli av med detta elände så finns det lika många metoder som människor som bekämpar dessa. Mörkläggning, medicin, bakterier (zeovitmetoden) sandvändare... U name it. Sammantaget så handlar det om att återskapa en bättre balans i karet. Många här på guiden pratar om att nitrat och fosfat hamnat i obalans (?) och vill därför dosera nitrat. I zeovitmetoden så doserar man bakterier och enzymer för att konkurrera ut cyanobakterien. Vad fungerar??? Det finns ingen generallösning så det är bara att prova sig fram.
  18. Ok, då tolkar jag ditt svar som att du inte riktigt vet om medicinen gjorde någon verkan eftersom kuren inte blev genomförd fullt ut. Ska hålla koll på korallerna om mina reagerar dåligt. To be continued... 🎣😴
  19. Vad var din erfarenhet gällande pricken efter din behandling
  20. En liten uppdatering. Min achilles uppvisar fortfarande små mängder av vita prickar trots UV i några veckor. hepatusen och Olivaceusen ser oberörda ut. Efter att ha läst tråden om Vit Prick och funderat så bestämde jag mig för att testa lite. Skaffade därför idag en liten streamer och satte ner i stenen för att öka cirkulationen. Skaffade också en revsäker medicin, microbelift herbtana, och ska dosera detta i 10 dagar. UV plockades samtidigt ur. Efter kuren så ska jag hälla i en massa TheraP (luktar avlopp) för att stärka immunförsvaret hos fiskarna. Det ska bli intressant och se hur det kommer att gå. Herbtana luktar mynta och det jag kunde konstatera efter ca 1 timme var att alla mina snäckor blev "fulla". De välte när de kröp omkring på sanden. Ganska lustigt beteende som gjorde att jag blev rädd att något gått fel. Nu har jag vänt på alla och allt är som vanligt... Förutom att skummaren löpte amok
  21. Körde du med UV under tiden? Artemia matar jag inte med.
  22. Tack för svar. Jag får leva på hoppet då jag inte har möjlighet att karantänhålla fiskarna i 8 veckor. Har varit mycket förskonad från prick i alla år tills denna vackra kirurg kom i.
  23. Hmm, konstaterade idag att Achillesen fått prick igen. Det känns lite konstigt med tanke på att UV:t gått i karet nu en vecka och att Achillesen igår såg fin ut. Kan detta ha med någon cykel hos parasiten? Hur länge bör jag köra UV nu? (Kör zeovit så det ska bort förr eller senare.)
×
×
  • Skapa Ny...