Gå till innehåll

Aqua-Medic Chromis ?


Drullputt

Rekommenderade inlägg

Hej alla glada !

Har läst en del på forumet och har blivit väldigt sugen på att skaffa ett eget saltkar.

Undrar vad ni som kan det här tycker om detta paket:

http://www.aqua-medic.de/seawater/en/7/chromis/

Finns det att få tag det i Sverige, nån butik som kanske kan skicka det eftersom jag bor i Norrland ?

Eller finns det nån seriös sida utomlands som kan skicka det utan att riskera att det spricker eller skadas på annat sätt ? Kanske finns nått annat prisvärt paket i samma prisklass ?

Hoppas nån kan ge mig lite tips och råd så jag inte köper "fel" första saltkar.

(Om jag har lagt tråden i fel forumdel får ni flytta den)

Mvh/Tony

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nån som vet om det karet är nånting att satsa på ?

Ungefär hur många kilo LS tror ni det ryms om man ska bygga en pyramid mitt i ?

Örebro var en bra bit att åka från Piteå för att hämta en bubbelkopp, typiskt att allt roligt alltid ligger söderut:-(

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Beror på hur bra vatten man har men jag tror att man garderar sig bra med en osmos, gärna med silicatfilter till.Om man inte renar vattnet med osmosfilter riskerar man att få in metaller och kisel mm som bidrar till algbildning, är skadligt för invånarna mm mm.

Borde funka med 2 clowner, de blir ju inte så stora.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Låter bra. Får fundera ett tag till, men det lutar åt att det blir karet jag är sugen på.

Undrar vad dom tar för att frakta det från Umeå till Piteå ? Själva tanken är ju inte alls så stor, men möbeln tar ju en del plats åxå.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har en Chromis och är nöjd ägare. Kan besvara frågor och kan kanske ta ltie bilder om du vill. Jag använder osmos och kör med ca 20kg LS som jag har i en en hästskoliknade placering. Jag kör även med en ca 10 cm sandbädd vilket äter upp mycket av utrymmet, annars hade det utan problem gått med 25 kg också. även om jag tror 20 räcker bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kanon !! Skulle mycket gärna vilja se bilder på karet och hur tekniken ser ut :smiley20:

Har fastnat just för det karet eftersom min budget inte tillåter mer just nu, ska ju ändå i LS, fiskar och tillbehör för ett par blad åxå, så kring 8000:- ett bra utgångsläge. Gillar dessutom möjligheten att göra en pyramid av LS i karet och därför kunna ställa akvariet mitt i ett rum för att sen kunna betrakta det från alla håll :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tar några bilder imorgon eftermiddag när lamporna är igång. Jag hade tur att hitta mitt bättre begagnat för en billig peng. Om den skall placeras mitt i ett rum så känns det som en del modifieringar kommer krävas. Den utanpåhängande skummaren blir t.ex. inte så vacker (det är de iofs aldrig ändå) så skummaren behöver ju isåfall ställas under akvariet för att döljas. Då blir det förstås också allra bäst om en ytavrinning borras som går upp igenom pyramiden. Sen blir det lite lurigt att dölja kablar och sånt till cirkulation också, så även det skulle förstås gärna gå upp genom mitten antar jag. Nu känns det dock nästan redan som om det skulle vara bättre med ett måttbeställt och borrat kar och egenbyggd bänk för att få till detta eftersom det färdiga "paketet" som Chromis är inte blir lika användbart. Skall dock ta lite bilder imorgon så får du se och bedöma själv. Fyra sidors inseende tror jag dock blir lite lurigt i ett så litet akvarie, men 3 sidor är inga problem.

När jag köpte akvariet så följde det med en 30 liters tank som satt under akvariet och till denna kopplat aquamedics "auto top-off" system. På så sätt pumpas det automagiskt upp osmosvatten för att ersätta det avdunstade vattnet. Nu efterhand känns det otroligt skönt eftersom man annars i princip dagligen måste hinka i ett par liter vatten manuellt. Klart värt pengarna i min åsikt.

Men jag återkommer som sagt med bilder.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har efter funderingar och velande hit och dit idag beställt ett Aqua-Medic Chromis, salt, tester, saltmätare och 20kg ls. Ska även beställa en Maxijet 1000l/h cirkulationspump, då har jag iaf. totalt 2000l/h pumpkapacitet. Får se om det räcker, annars kommer jag köpa en extern pump och köra closed loop med några munstycken, ser ju annars ut som f*n att ha halva karet fyllt av fula pumpar. Som "moonlight" ska jag köra ett 300mm ccfl rör som man har till datormoddning. Körde detta i mitt sötvatten och det lyser rätt starkt för sin storlek. Om det blir för svagt köper jag antingen ett till (99:- med driver) eller köper ett par 25000mcd blåa 10mm dioder.

Hur kör dom flesta igentligen sitt blåljus, kör ni det bara före och efter tändning/släckning av mh, eller hela tiden tillsammans med mh ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Välkommen till klubben! ;)

Startar mina blåljus en timme innan MH och har på dem samtidigt som MH och sedan en timma efteråt. Månbelysning med diodrar har jag sedan på några timmar efteråt separat. Din månbelysning funkar nog bra som mysbelysning men den kommer nog inte göra så mycket för färgen om den är på samtidigt som MH'n. Till detta tycker jag att mina 15W är i underkant, men färgerna blir ändå mycket snyggare. Men skynda långsamt du och skaffa mer blåljus senare om du känner för det. Nu har du änå några månader framför dig att köra in ditt akvarium i lugnan ro. Skippa belysningen i början för att slippa alger. Du kan ha igång din moonlight för att kolla på kvällen, men MH lampan kommer ge algerna många skäl att leva med allt skräp som kommer finnas i vattnet.

Ett tips är att korsa utblåsen för dina pumpar så det skapar mer turbulens. Sätt de t.ex. mitt på varsin kortsida så att strålarna möts i mitten eller sätt dem i de bakre hörnen och rikta utblåsen så att de möts mitt i.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ska pumparna sitta i olika höjd, en nära ytan och en längre ner ?

Menar du på sidoväggarna eller bakväggen ?

Har ju som sagt tänkt göra en pyramid i mitten av ls:en, vet inte riktigt hur jag ska sätta pumparna för att så mycket som möjligt av stenarna ska få cirkulation.

Hur länge ska man vänta innan man börjar köra mh:n ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Just det... glömde bort att stenen skulle sittat i en pyramid. Pumparna kan sitta på vilken höjd som helst, men jag ha rmina ca 10 cm under vattenytan. Eftersom jag inte har någon ytavrinning så är det bra att bryta upp den film av proteiner och annat som skapas på ytan så att skummaren kan ta hand om dem.

Du får experimentera lite med pumparnas placering. Fördelen med att korsa utblåsen någonstans i akvariet är att flödet bli mer turbulent och du får större spridning på vattenrörelsen i akvariet. Det är bra om smuts har svårt att lägga sig tillrätta på sanden, men du vill förstås inte ha så bra blås så att den yr omkring. Du får som sagt experimentera lite.

Jag skulle vänta med MH:n ett minst 1-2 månader och därefter börja med kanske 30 min/dag och öka med 15-30 min per vecka. När du ser att det blir alger så får du skära tillbaka på belysningen lite och vara tålmodig för att slippa algerna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

vänta tills du har fått stabila värden... jag tycker att folk verkar vara slarviga med sniglar, räkor och eremiter och bara "kasta" i dom på en gång.

sen måste ju karet ha kommit igång så dom har något att "städa".

eremiter är väldigt bra städare.. har 3 st. blåabenade eremiter i mitt 105l.

se bara till att du får med lite extra skal när du köper dom så dom har något att växa i.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ännu ett bakslag !! Fick nyss ett samtal om att det skulle ta minst 4 veckor innan karet kom till dom + leveranstid till mig. Så jag avbeställde hela skiten, tror inte det är meningen att jag ska börja med det här. Han hade ringt runt och det verkar inte finnas ett enda Chromis bok i hela Sverige :-( Får se om man fortfarande är sugen till hösten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...