Gå till innehåll

Ändtitreringspunkt vid beräkning av total alkalinitet


jonasroman

Rekommenderade inlägg

Lasse o jag hade som vanligt en berikande diskussion där vi pratade om vid vilken punkt vi läser av vårat salifert-test eller liknande test, när vi mäter KH. Bakgrunden för er som inte är insatta är att när man mäter total alkalinitet så tillför man en syra, så att alla alkalinitetsbidragande joner konverteras över till sin syraform. De joner som svarar för den totala alkaliniteten i ett marint vatten är till 95% karbonater (vätekarbonat och karbonat) samt 5% av borat. Det finns andra joner med som bidrager till alkaliniteten som tex fosfat, silikat osv men detta kan vi försumma då dessas bidrag är knappt mätbart. 

Så när vi då tillför en syra, så kommer successivt alltså karbonatjonerna konverteras till kolsyra/koldioxid och borater till borsyra. När man tillfört så mkt syra så att ALLA dessa karbonater och borater  övergått till sin syraform, har man titrerat ut all alkalinitet i vattnet och den mängd syra som gick åt för att göra det är samma som vattnets totala alkalinitet innan man började titreringen. 

 

Men hur vet man när man nått den punkten när alla karbonater och borater är helt uttitrerade? Det vet man för att då råkar vattnet ha ett visst pH, och det är detta vi kallar för ändtitreringspH. Detta pH har ett visst värde som bestäms av andra kemiska lagar som vi inte behöver gå in på, men det handlar i huvudsak om hur mkt CO2 som ett vatten kan lösa och vilket pH vattnet då får om vattnet har 0 i alkalinitet. För marint vatten är detta pH mellan 4.2-4.5 Traditionellt menar en del att det är pH 4.5 man skall sikta på, men undertecknad menar att i ett saltvatten behöver man nog gå ner ända till pH 4.2 för att ha titrerat ut riktigt all alkalinitet i ett saltvatten(jag har testat genom att göra titreringsdiagram samt i litteraturen figurerar både 4.2 och 4.5). Dock i sötvatten är det utan tvivel pH 4.5 som är ändtitreringspunkten. Denna skillnad beror på att kolsyra övergår lättare till vätekarbonbat i saltvatten, så i saltvatten har vi ett litet större ”tryck” på att koldioxid/kolsyra skall gå över som HCO3. Det är förresten därför som ett saltvatten får ngt lägre pH jämfört med sötvatten om båda vattnen står i jämnvikt mot samma mängd CO2 i luften med samma alkalinitet. 

 

Nåväl, Lasse ställde som vanligt en mkt klok fråga, och väckte en intressant diskussion, för när vi titrerar med salifert, vilket pH värde har vi då för respektive färgomslag?  När jag utvecklade Alkatronic testade jag detta och fann att vid just pH 4.2 så var röret lila, dvs den färg nog många av oss räknar som omslag. MEN, det finns ett omslag ett snäpp tidigare när provet precis börjat ändra färg, alltså verkligen första antydan till färgändring, och där har vi faktiskt pH 4.5. Det är inte så noga om man skall va ärlig om man väljer pH 4.5(första färgomslaget) eller pH 4.2(ett ”snäpp” senare”) som ändtitreringpunkt så länge man gör samma, då ju trenden är det viktiga. Den praktiska skillnaden i KH mellan dessa 2 olika ändtitreringsunkter är ungefär 0.2dKH. Men detta kan ändå va bra att veta , om man tex läser av salifert så tidigt det går, jämfört med tex en Alkatronic, så kommer Alkatronicen sannolikt visa runt 0.2dKH högre. Inget är mer rätt eller fel, det är bara hur vi väljer att definiera total alkalinitet.

 

 

 

/Jonas

 

 

IMG_5979.jpg

IMG_5980.jpg

IMG_5981.jpg

IMG_5987.jpg

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...