Jump to content

Övergång från 250L utan sump till 350L med sump


ajarund

Recommended Posts

Hej! Jag har nu haft ett revakvarium i drygt ett år. Det är ett enkelt 250 liters akvarium utan sump, med intern skummare, cirkulationspump med keramiska bitar samt streamers. Värdena för nitrat och fosfat är lite för höga trots behandling med NOPOX under ca tre månader. Jag har åtta fiskar och mjukkoraller. Jag har nu införskaffat ett begagnat Reefer 450 som är anpassat till Tritonmetoden. Min fråga är hur jag bäst gör övergången från det gamla karet till det nya? Jag tänker att jag borde kunna använda vattnet från det gamla karet och blanda resten nytt. Levande sten, tunt lager korallsand, koraller och djur ska också med. Är det något som jag absolut bör tänka på under övergången? Jag kan eventuellt ha båda karen igång ett tag, men helst inte så länge som det krävs för att starta ett helt nytt kar. Tar tacksamt emot tips!

 

Link to comment
Share on other sites

Följer det med levande ifrån det nya karet?

 

Det bästa är om du har möjlighet att starta upp det nya, blanda helt nytt vatten till det och sedan överföra livet i lugn och ro. Det finns ingen stor nytta i att använda gammalt vatten då det är väldigt få nitrifikationsbakterier som finns löst i vattenkolumnen. De bor på substrat dvs sten och sand samt övriga filter. Du kommer bara ta med dig dina förhöjda nitrat och fosfat värden som du nu har ett bra tillfälle att få ner.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag hade blåst av alla stenar två dagar innan flytten och sen dammsugit den gamla sanden riktigt ordentligt dagen innan flytten, och sen flyttat över allt, inkl. vatten. Visst, du får med dig nitrat och fosfat från det gamla karet, men det blir som ett 50% vattenbyte istället för 100%, vilket borde vara skonsammare för invånarna.

Link to comment
Share on other sites

Några enstaka koraller och några fiskar medföljde. De får bo i det andra akvariet så länge. Jag använder nog lite av vattnet i det nya karet. Det är på plats och är rejält smutsigt av kalk och gröna alger. Lite röda kalkalger är det också och de vill jag gärna ha kvar. Hur mycket är lämpligt att rengöra? Jag gör helt rent på fram och sidoglas, men ska jag skrapa bort allt från bakre glaset också? Det kanske är snyggt att spara lite?


Skickat från min iPad med Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Det slutade med att jag flyttade sten och ca 200 liter vatten och gjorde rent bakre glaset. Det känns som det bakre glaset på Reefer nästan är helt reflexfritt vilket ger ett snyggt djup när man ser på det. Får se hur länge det varar :) Karet är iallfall igång och nu är det dags att läsa på om Tritonmetoden. Några tips på bra läsning?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...