Jump to content

PerS

Stödjande medlem
 • Posts

  352
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by PerS

 1. Strömmen tar lättaste vägen till jord. Har du jordat dig själv så är det risk att lättaste vägen är genom dig.
 2. Funkade bra hos mig i kanske 2 år och höll mängden glasrosor nere, men sen började den hålla mängden pocillopora och euphyllia nere också.
 3. Gissar att det gäller lim som inte har härdat, men jag läste samma sak och valde därför cyanoakrylat istället. Det blir inte lika snyggt, men i mitt fall syns inte akrylen jag behövde limma.
 4. "Detta skall alltid finnas med i en annons: Tydlig rubrik på vad som säljs Stad/ort i annonsen. Helst i slutet av rubriken. Om varan kan skickas eller var den annars kan hämtas. Pris, eller om man önskar bud. Enkel beskrivning av vad som säljs utöver rubriken. Det är valfritt att ha med e-postadress/telefonnummer"
 5. Kan det inte vara kolkällan som gav extra energi till nitrifikationsbakterierna, som konsumerar alkalinitet? Edit: Googlade lite och läser samma sak som du (dock från ett företag som promotar andra produkter än aluminium- eller järnoxid).
 6. Aluminiumoxid, inte järnoxid. Binder det också KH?
 7. Kör bara mjukt nu för tiden. Kombon av lysrör är vald för att koraller och fiskar ska se bra ut dagtid när alla är tända. Kompletterar med led på kvällen när jag vill ha lite extra pop, och då i kombination med ett actinic och ett blue+.
 8. Funkar för mig också. Nåt sånt här ska min belysning vara med allt påslaget:
 9. Eftersom både Ati och Giesemann har bekräftat att de kommer kunna fortsätta sälja T5-lysrör så röstar jag också för hybrid Köp en begagnad Ati Sunpower och häng på en eller två 470nm ledbars från Populargrow så har du en bra och billig belysning (kör själv den lösningen).
 10. Ati säger också att de kan fortsätta tillverka lysrör (förstår inte den tekniska delen ). "Hi Per, according to the SLR Directive, the exemption "no light source according to Article 2 (1) (a) applies here. Therefore, our fluorescent tubes may also be produced after September 2023. Mit freundlichen Grüßen / With best regards"
 11. På ett engelskspråkigt forum diskuterades ovanstående, och då hävdades att belysning till akvarium inte undantas. Det fanns dock inga referenser till källor. Jag har frågat Ati om de påverkas av utfasningen, väntar på svar.
 12. Förstår inte vad du menar; i texten jag har klippt ut från Energimyndighetens sida så står det ju att T5-lysrör fasas ut 2023. Menar du att utfasningen kommer att ta tid?
 13. Jag skulle inte köpa en hybridramp i dagsläget: https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-ar-saljare-eller-tillverkare-av-produkter/produktgrupper-a-o/produkter/belysning2/
 14. EU har beslutat att fasa ut belysning innehållande kvicksilver 2023. Detta innebär att man inte kommer få sälja eller importera T5-lysrör till Sverige som jag förstår det. "Även T5-lysrör fasas ut 2023 eftersom EU har beslutat att från och med 2023 fasa ut nästan all belysning med kvicksilver." https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-ar-saljare-eller-tillverkare-av-produkter/produktgrupper-a-o/produkter/belysning2/
 15. PerS

  Buntband ok?

  Det är inga problem att använda buntband i karet. Vita brukar dock inte vara UV-beständiga, så använd svarta.
 16. Sjunker fuktigheten eller den relativa luftfuktigheten? Eftersom varm lukt kan hålla mer fukt så sjunker den relativa luftfuktigheten med höjd temperatur, även om mängden vatten i luften är densamma.
 17. PerS

  Vatten?

  Hjälp personen istället för att försöka skrämma bort honom från hobbyn! Bra tips: ställ frågor och läs nybörjarguiderna: https://saltvattensguiden.se/articles.html/nybörjare/ Dåligt tips: titta på alla videor på Youtube, det är så mycket felaktigheter och spekulationer som olika vloggare kommer med för att motivera sina problem (de kan ju inte ha gjort nåt fel själva!). Gällande om man kan använda kranvatten eller inte så tycker jag att det är en bra fråga. Det finns många fina kar som har tuffat på med kranvatten, men som nämns ovan så beror det på vattenkvaliteten där du bor, och därför ser nog de flesta en osmosanläggning som en billig försäkring.
 18. Man kan såga stenarna med en bågfil annars, så får man en slät yta (och dubbelt så många stenar )
 19. Det blev en liten six line förra helgen, hoppas att det kommer funka. Första dagen blev den jagad av alla, men hittade två stenar med många hål som den kunde smita in i. Nu är det bara mina chromis som ibland jagar bort den om den kommer för nära. Den simmar i hela karet under dagarna, men håller sig främst runt sina två stenar som är på olika sidor av karet. Den har inte gjort nåt utfall mot nån annan fisk, men den är som sagt liten och ny i karet
 20. Nu gick BRS Top 10 Beginner Fish precis igång på Youtube, och självklart rekommenderar de en six line när jag börjat titta efter nån annan wrasse som kanske skulle funka. De rekommenderade den med flera av de fiskar jag har och till ett kar på 40 gallons, dvs mindre än mitt. Kanske helt enkelt ska testa, så får jag väl försöka fånga och lämna tillbaka den om det inte funkar.
 21. Har samma referensvätska som har några år på nacken. Tyckte det var konstigt att jag låg väldigt högt i Mg trots att jag inte doserade något. Salthalten minskade också trots att jag använde extra salt vid vattenbyten. Jämförde referensvätskan med 25 liter nyblandat saltvatten, och de stämde inte alls överens. Drog slutsatsen att referensvätskan blivit dålig, förmodligen pga avdunstning genom åren.
 22. Vad tror du har varit skillnaden? Större kar, andra aggressiva fiskar, mer mat, fler gömställen? Eller bara olika personlighet?
 23. Ja, usch, hade nog varit roligare att försöka fånga en aggressiv six line än att följa utvecklingen i Ukraina via SVT hela dagen...
 24. Nämns inte i tråden, men jag gissar att pumpen är till Dimorbs system med många kar som förmodligen ska kopplas till samma sump, så flödet delas på flera "mindre" kar.
×
×
 • Create New...