Gå till innehåll

Höga nitrat nitrit och amoniak värden


Rekommenderade inlägg

Hej. Sonen har ett 90l kar. Vi hade väldigt låga fosfatvärden och försökte mata lite extra för att höja dessa. Men har nu fått höga nitrit, nitrat och amoniak värden efter övermatning.

Har bytt mycket vatten och satt i syresten för att hjälpa fiskarna. Tyvärr har 3 av 5 fiskar dött. Koraller och 2 putsarräkor verkar må bra.

Hur ofta och hur stora vattenbyten gör ni  vid höga värden?

hur går vi vidare?

mvh Pierre 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är ni säkra på att det är ammoniak NH3 och inte ammonium NH4? Vid högre pH-värde omvandlas mer ammonium till det ännu giftigare ammoniak , så kanske en syresten gör mer skada än nytta, eftersom den vädrar ut koldioxid vilket leder till höjning av pH.

 

I en nödsituation kan man nog byta så mycket vatten som det är praktiskt möjligt att blanda till, se bara till att temperatur och salthalt på den nya vattnet är tillräckligt nära så inte djuren chockas. Alternativt skulle ni kunna flytta fiskarna till en annan behållare (t ex  en hink) med nytt saltvatten, men bara om de går att fånga in utan att stressas.

 

Halten av ammonium/ammoniak bör gå ner så fort bakterierna hinner med att bryta ner det till nitrit NO2 och sedan nitrat NO3.  Mata inte alls under tiden. Fiskarnas urin kommer dock att förorena även det nya vattnet nån dag (även om de inte får någon ny mat). En annan idé kan vara att köpa t ex Seachem ammoniumbindare och dosera i akvariet, men jag vet inte hur effektivt det verkligen är och det tar förstås tid att få tag i.

 

Nitrit sägs vara ganska ofarligt i saltvatten, även om förekomsten tyder på dålig bakteriell nedbrytning. Däremot kan förekomst av nitrit störa nitrattester, så att de visar betydligt mer nitrat än man verkligen har, så det är ingen mening att testa nitrat förrän nitrit ligger på noll. Om vattnet verkligen innehåller nitrat så är det bara giftigt vid väldigt höga värden (t ex över 100ppm), men det varierar mellan olika djur.

 

Här är en detaljerad artikel om ammonium/ammoniak, "Ammonia and the Reef Aquarium" av Randy Holmes-Farley: http://reefkeeping.com/issues/2007-02/rhf/

Ändrat av Christian J
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...