Gå till innehåll

Det "Öppna akvariet" i en salt version


Guest Gäst

Rekommenderade inlägg

Guest Gäst

Tack till er alla,

Per, jag har försökt skapa något "nytt" och inte titta på vad andra gör, man ser många häftiga akvarier på nätet, men jag tycker mitt koncept håller. jag har haft Kejsarna hemma ung. en månad så jag hoppas att de har aklimatiserat sig färdigt nu. Det har inte varit helt smärtfritt för Imperatorn, men det är tuffare för en stor fisk att aklimatiserat sig. Jag kan ju tillägga att jag skaffat UV.

Christian jag har idag 3 st. Arcadia 150 W lampor, i mitten en 10000 kelvin ock på sidorna 14000 kelvin. Jag har för mig att timern till dom blåare startar 10:00 och stänger av 23:00 medans den i mitten går på 13:00 och av 22:00. Jag har fästen i taket för en 250 W MH också, men den tänker jag ej börja använda förän jag stoppat i stenkoraller. Jag är rätt nöjd med ljuset, så 250 Wattaren kommer jag bara använda mitt på dagen för korallernas skull. Jag kommer inte använda några lysrör, utan försöker lösa det med blåare MH.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 73
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Guest Gäst

Hej Janne. Väldigt läckert kar...

Jag har en fråga angående ljuset ,har du MH lamporna tända i 13 timmar? Låter mycket tycker jag ,får du inte väldig hög algtillväxt i såntfall?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Gäst

Tack Thomas,

Om man pratar generellt MH och akvarier så brukar man rekomendera 10 timmar. Men här handlar det om ombyggda spotlights som sitter lite högre än normalt vilket ger rätt mycket förlust. Det är endasr två 150 wattare som är igång i 13 timmar, desutom är de av lite blåare typ som också ger mindre ljus. Min uppfattning är att det behövs mera ljus, men inte fråns det finns koraller.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Gäst

Nu har det blivit lite fisk i burken:

POMACANTHUS IMPERATOR

POMACANTHUS XANTHOMETOPON

ACANTHURUS SOHAL

ACANTHURUS LEUCOSTERNON

CTENOCHAETUS HAWAIIENSIS

LABROIDES DIMIDIATUS

Och det här kan vara ett sätt om man är orolig för att introducera en ny fisk. Den nya fisken får gå så här några dagar och bekanta sig med de andra. Det är ett plastakvarie på 21 L, som jag satt rondellen i så jag fått slitsar som det kan cirkulera in vatten via.

31101772-9a37-02000180-.jpg

Man kan tycka att det här är lite bakvänt att börja med fiskar och inte koraller, men stenen jag har är gammal och orkar med stor last. Jag matar ganska hårt nu, byter vatten och har introducerat många fiskar på kort tid. Jag matar mycket med Krill, Gamma, Atemia, Nori, Sea weggis, och flingor. Någon fisk till så ska jag börja med finliret, tänka på vad jag stoppar i burken och juster mina värden för koraller. Förhoppningvis har jag starka och välmående fiskar då.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Gäst

Snyggt, och fina kejsare!

Två synpunkter (hoppas det inte tas som gnäll, utan som allmänna råd och kommentarer till det jag läst här).

(1) Anledningen att det är bättre att börja med koraller och sätta i fisk (som inte är heltkorallsäkra)efteråt är att korallerna hinner acklimatisera/sprida sig, så att "nyfikenhets-trycket" från i detta fallet kejsarna inte blir så stort att korallen vantrivs/dör.

(2) A. sohal och leucosternon är enligt mina erfarenheter två av de mest aggressiva fiskarna vi har i våra akvarium. Detta kommer, tror jag, leda till problem. Om de inteväljer att slå ihjäl varandra, så kommer deras eviga maktkamp (där sohalen kommer växa ifrån leucosternonen) att stressa leucosternonen till att få prick, med risk för att alla stryker med. Det kan ta lite tid, dådet är ganska små fiskar, men sohalen växer fort...

Kul dock med ett lite annorlunda akvarium!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Gäst

Tack Klas, för dina synpunkter. Jag tar det inte som gnäll, utan det är mycket relevanta kommentarer.

Den första synpunkten har jag räknat med, men den andra tycker jag är lite mer tråkig. I ditt resonemang så utgår du ifrån att de är jämlika. Men om Leucosternonen redan är tvåa idag, kommer han då inte fortsätta acceptera den rollen som tvåa? Och Sohal:en som etta i rangordningen kommer väl inte ge sig på Leucosternonen?

Min plan om utsättning av koraller börjar med några Acroporor och andra småpolypiga koraller som sen delas ner till små fraggar som sen sätts ut runt om i hela akvariet. Små hårda saker, bara för att inte ta åt sig uppmärksamheten som mat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Gäst

Ja jo, jag är inte säker på att det går illa, men villändå påtala de stora riskerna (som jag anser att det är) med att blanda dessa två arter. Sohalen som rangetta ger sig (min, och andras jag talat med, erfarenhet) på alla andra Acanthurus/Zebrasoma.

Men vi behöver ju inte måla fan på väggen , det kan ju gå. Du kan ju skriva om hur det verkar, intressantast vore en rapport om ett år eller liknande.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Hänt sen sist,

Teknik

Jag har använt Rowaphos under uppstarten för jag hade kiselalger, de har nu upphört så jag har slutat att använda det, jag vill hålla nere på underhållet. Får inga kiselalger när jag byter vatten heller, tidigare så blommade de upp då. Om jag får problem med fosfat så får jag väl börja använda det igen.

Jag använder nu Aquacare kalkreaktor och Deltec kalkmixer och är nöjd med dem, det var en del skruvande på kalkreaktorn innan jag fick snurr på den.

Då jag skaffat lite stenkoraller, så använder jag en 250W MH 6500K mitt på dagen för extra ljus och inte för det estetiska.

Levande

På Klas inrådan och lite funderingar har jag tagit bort min Leucosternon och kommer inte skaffa några mer Kirurger.

3 st. Mitraxkrabbor och 10 st Turbosnäckor för algbekämpning.

1 st. Tridacnamussla som sitter långt upp på det grund vattnet, är inte riktigt säket på att Kejsarna låter bli den.

5 st. Acroporor + 1st. Seriatopora

En ny Kejsare Pomacanthus asfur har tillkommit.

3 st. Mangroveplantor.

Funderingar

Mitt på dagen då jag använder en 250W MH för att bränna på stenkorallerna, är det optimalt med 6500K? Jag använder 2 st 150W 14000K och 1 st. 150W 10000K också.

Akvariet är aldrig så snyggt och glittrigt som efter ett vattenbyte, skulle vilja att det vore så hela tiden. Så jag har börjat fundera på Ozon till skummaren, är det nån som direkt avråder från att använda Ozon och i så fall, varför?

Jag kör den gamla skolan med vattenbyte och det fungerar bra, men man är ju lite intresserad av ny teknik. Finns det en bra ersättare, hur skulle den se ut(Nitratfilter, fosfatfilter, aktivt kol, m.m.)?

Skulle man kunna blanda olika medier i en reaktor, t.ex Sulphur Substrate, Rowaphos, activt kol? Så skulle det bli lite enklare.

Ska försöka få till någon bild.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Granlund

Janne-Det finns inte några nackdelar med attnyttja din 6500K lampa så som du gör (mer en möjligen de estetiska då den ger ett gulare ljus)Tvärtom skulle jag vilja påstå, en lampa med lägre kelvintal producerar oftare ett högre PAR-värde (Photosynthetically Active Radiation)som befinner sig inom 400-700 Nm. Detta värde har stor betydelse för bl.a. zooxantellerna då detta är det ljus som gynnar fotosyntesen.

[edit] Riktigt läckert akvarium föresten [edit\]

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Janne

En mix av olika kelvintal som du kör är det optimala för SPS koraller!

Jag kör med Ozon konstant sedan merän10 åroch har aldrig upptäckt några nackdelar. Kör du med ozon så behöver duinteanvända aktivt kol.

Forsätt byta mycket vatten, det är ett enkelt och billigt sätt att hålla bra vattenvärden och få fina färger på SPS koraller. Självklart kan man köra nitratfilter m.m. men det ersätter definitivt inte de positiva effekter som vattenbyten ger.

Rowaphos är bra vid algproblem.

MVH, Per

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Robban, 6500K verkar vara ett bra kompliment till de andra MH.

Per, har du några riktvärden för hur mycket ozon man skall tillsätta, bara för dimensionering av ozonisatorn, för sen får jag prövamig fram.

Jag är helt överens med dig om vattenbyten, men man måste ifrågasätta saker ibland.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör med UV, klarare vatten är väl det jag är ute efter. Glitret upstår när vattenytan virvlar och kastar reflextioner på väggar och ner i akvariet. Det måste vara riktat ljus, helst skulle man ha en stor lampa(som solen).

Därför kommer jag aldrig skaffa lysrör(förlåt mig alla T5-anhängare). Jag hoppas på att ozon skall hålla vattnet klart hela tiden.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser mycket bra ut smiley1.gif man blir så avundsjuk på er som har dessa kar att man bara vill ställa sig och gråta över sin olycka över mitt kar för ett par år sedan smiley19.gif

Nu ska man starta ett nytt men då ett Nano kar.

Hoppas på fler bilder och ännu fler projekt av er andra med smiley1.gif

// Micke

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bra Christian, tack Per och Micke. Mitt första saltvattensakvarie var på 320 liter och fungerade utan problem, jag följde Julian Sprungs råd i del 1 av hans bokserie. Använder man sig av en beprövad metod, så tror jag att man har stor chans att lyckas. Många skulle tjäna på att läsa den eller liknande, jag använder den fortfarande men mer som uppslagsbok när jag undrar över något. Sen finns ju det här forumet som är ypperligt, men först en bas och stå på. Lycka till med ditt nya försök.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • 2 månader senare...
Guest strandved

smiley9.gifmitt första inlägg! Tycker iden med ett öppet och tyst akvarie e lysande! supersnyggt! Har jag fårstått det rätt att du kompenserar eventuellt bortfall av ljus från lysrör (tex t5) med effekt och varierat värmetal på mh lamporna?

MVH // Sven

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...
  • 3 månader senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...