Gå till innehåll

Frågor rörande Uppstart av 80l molly


skjortan

Rekommenderade inlägg

Henrik - bara för att det står i en bok behöver det inte vara allmängiltigt. Just i uppstarten är det en väldig obalans av näringsämnen i fördel för fosfor. Andra stadiet alger (cyano) är ett tydligt tecken på detta. Makroalger - som har ett stort näringsbehov (eller hur Patrik) kan vara svåra att ettablera och jag inbillar mig (obs inbillar) att deras växtsätt (de tar ingen sten eller bottenyta) släpper fältet fritt för cyano på mer än ett sätt. Det jag inbillar mig är att grönalger (och andra substrattäckande alger) dels tar befintligt kväve (som makroalger) men även befintlig "yta" som begänsar Cyanons utbredning. Jag vill nog starta utan makroalger på grund av instabiliteten i början. Sedan tror jag iofs att det kan vara bra med Patriks metod med tillsatst av kaliumnitrat ändå och skall prova detta vid nästa tillfälle.

Sedan har jag numera en liten "splittrad" syn på makroalger ihop med koraller. Jag har haft negativ erfarenhet av makro typ Caluerpa i displaykaret eftersom de trasslar in sig överaltt och verkar som sagt var också kunna bekämpa grannarna med lite kemi. Skall jag ha dem i mitt nya så blir det i ett refugium. Rödalger däremot tycker jag går väldigt bra i huvudkaret.

I mina tre nuvarande kar har jag lite mindre problem med röda cyano och troligvis en pansasflagelat (dinoflagelat). Jag har sedan igår behandlat dessa kar med en liten tillsats av nitrat. I ett av dem har jag kvar relativt mycket caluerpa (den med "vindruvor") och ganska mycket koraller.

MVH Lasse

Edit: Glömde kommentera syresättningen Patrik. I ett av mina kar var syreproduktionen tidvis så kraftig att det ställde till problem för fiskarna - ytterligare ett skäl att ha dem separat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Aha, då var det som jag misstänkte igår, jag vågade inte skriva det bara: jag läste att i första steget tar bakterierna all sin energi från ammonium och behöver oorganisk CO2, medan i steg två behöver de organisk kolkälla, i detta fall från filtergeggan.

Nope - från din egen länk

Nitrospira is a chemolithoautotrophic nitrite-oxidizing bacterium that is generally found in freshwater or saltwater. Nitrospira-like bacteria take up inorganic carbon (like HCO3- and CO2) as well as pyruvate under aerobic conditions. They can not use acetate, butyrate, or propionate, however. Nitrospira have doubling time of every 12 - 32 hours.

(rödmärkt av mig)

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Makroalger - som har ett stort näringsbehov (eller hur Patrik) kan vara svåra att ettablera och jag inbillar mig (obs inbillar) att deras växtsätt (de tar ingen sten eller bottenyta) släpper fältet fritt för cyano på mer än ett sätt. Det jag inbillar mig är att grönalger (och andra substrattäckande alger) dels tar befintligt kväve (som makroalger) men även befintlig "yta" som begänsar Cyanons utbredning.

Här finns ju så klart olika makroalger: tänk chaetomorpha till exempel. Jag har svårt att tro att något levande som är beroende av fotosyntesen vill slå läger under en tät boll med chaeto, där snackar vi verkligen om ljuskonkurrens. Andra alger, t ex caulerpa, är lite mera frikostig med att släppa igenom ljus även till andra alger runtomkring. Sedan finns det också röda makroalger som liknar chaetomorpha i just det avseende, att de inte släpper igenom något ljus alls tack vara mycket snårigt växtsätt. Kan ta en bild på en sådan makroalg om någon är intresserad.

Edit: Glömde kommentera syresättningen Patrik. I ett av mina kar var syreproduktionen tidvis så kraftig att det ställde till problem för fiskarna - ytterligare ett skäl att ha dem separat.

Å fasen...mycket intressant iaktagelse. Vilka symtom såg du? På vilket sätt kunde dessa härledas dels till just överproduktion av syre, och dels att den produktionen härrörde från makroalgerna?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Patrik

Jag tolkade detta

medan i steg två behöver de organisk kolkälla, i detta fall från filtergeggan
som du avsåg steget mellan nitrit och nitrat där nitrobacter/nitrospira är huvudaktör. Båda stegen är normalt autotrofa var vad jag ville säga men jag hittade denna länk http://epubl.luth.se/1402-1528/2001/05/index-en.html som delvis för nytt bränsle på elden.

MVH Lasse

Ja kan man använda ljusbegränsning så är det nog bra men tyvärr tycker jag att just de röda cyanobakterierna trivs där det är lite skugga av någon anledning.

Två Clowner (du är inte ensam om att ha detta i små kar) visade genom beteendet att de inte riktigt trivdes. De var mycket i ytan och försökte simma neråt. Ett beteende jag tidigare har sett på fisk som vistas i mycket syrerika miljöer. Syret kom ifrån både mikro och makroalger men det var stundtals ordentliga pärlband.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Henrik - bara för att det står i en bok behöver det inte vara allmängiltigt.

Lasse - det är det jag försökte förklara med följande inlägg:

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showpost.php?p=165324&postcount=25

Som sagt jag kör själv utan makroalger under uppstarten som man kan göra på massor av olika sätt. Ett av dem är med makroalger som beskrivs i den bok de flesta rekommenderar att nybörjare ska läsa. Jag fann det intressant att utveckla det lite så nybörjare ej ska bli blinda på det ena eller andra hållet.

~Henrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Syret kom ifrån både mikro och makroalger men det var stundtals ordentliga pärlband.

Oj då, t o m pärlband. Vad var det för belysning du körde med?

I sötkar är det ju pärlband endast vid perfekta näringsförhållanden (CO2, nitrat/fosfat m.m.), massor med ljus och välplanterat.

Hur som helst - märkligt fenoment är det i alla fall, det du såg/ser i ditt kar, tål att funderas på. Jag har ju någorlunda hyfsat med makrosar och ändå inga pärlband - däremot såg hela karet ut som på julafton när jag körde med 70 watts MH, men då var det bubblor på allting i akvariet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Får även tacka för alla interesanta ideer. några av inläggen gällande specifika bakteriers liv och leverne gick iofs rakt över mitt huvud.

Har nu startat akvariet. Har valt att starta med bottensand (korall) och tillfört bakterier.

Kommer nog att starta med en liten fisk om värdena visar sig vara stabila i ett par dar.

Vi får se om det blir makroalger eller bara betare? om det blir för mycket algtillväxt kommer jag nog att introducera makrosar.

Tänkte dra igång en ny tråd med bilder och lite mod grejor när jag lyckas ladda upp några!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej allihopa nu har jag kört karet i en vecka och jag ser inga levande organismer på min levandesten förutom brunalg och lite av en röd alg. Inga små rörmaskar eller kräftdjur och inget som rör sig :smiley13:.

Stenen har gått i en affär ett längre tag och gick med låg cirkulation och utan ljus.

De flesta andra man hört om på forumet som startat har sett massa roliga levande saker på sina stenar inom en vecka.

Det kanske är så att stenen är cyklad, frisk och mår bra men jag tycker att jag borde ha någonting levande i stenen förutom bakterier.

har tyvärr inga tester för fosfat eller amonium änn (kändes lite onödigt då jag inte har någon amonium alstrare i karet änn).

Vattenvärden.

temp: 26,4 c

Nitrit: ej mätbart

Nitrat: ej mätbart

Ph: 8.0

finns det något sätt att konstatera om min sten är frisk eller är det bara att utgå ifrån att den är det och stoppa i en firre.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...