Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. stigigemla

  Höga värden av koppar och aluminium

  Alla Ballingprodukter är blandprodukter. Det är själva idén. I stället för att mäta alla ingående ämnen tillsätter man en blandning som innehåller det som typiskt brukar gå åt. Genom att de tillsatserna bara innehåller små mängder spårämnen är det enkelt för fabrikanten att kontrollera deras innehåll. Så jag tror knappast de är orsaken till höjda värden i något enda akvarium. Det som är svårt att hålla koll på är föroreningarna i de stora tillsatserna - kalcium, magnesium och kH. Och givetvis det salt som används + det vatten man blandar det med. Sedan är otur en viss faktor. Jag har en kompis som hade hantverkare hemma. Någon tappade en mässingskruv från trappräcket i akvariet. Allt dog. Det räcker med att man tappar lite grann från en kopparkabel i karet när man drar ledningar till något så är det problem.
 3. imre

  Zoas?

  hej, undrar varför mina zoas öpnar inte fullt ut? . det har varit så över en månad nu. värdena är stabila, allt annat trivs bra ( sps, lps ) nitrat 3-4 fosfat 0.02-0.03 kh 8,3 mg 1350 ca 490 salt 1.025 temp 25
 4. j0nas

  Höga värden av koppar och aluminium

  Tack @stigigemla och @Lasse ! Del av elkabel låter såklart som en rimlig förklaring men svårt att hitta.. Inget som jag har ser med blotta ögat iaf. Har tre jecod streamers, jecod retur och en skummarpump som enda elektronik i huvudkaret. En tunze3155 pump som ATO. Var hade ni börjat leta? Tunzepumpen har iofs börjat skramla mer än vanligt senaste tiden, kanske något där i som gått i sönder och läcker? Fungerar dock som tidigare. Med blandprodukter Lasse så menar du deras ABC? Den hade jag väl iofs lika gärna kunnat ersätta med någon annan balling. Vattenbyten sköts rigoröst och ingen fosfatremover i karet
 5. stigigemla

  Höga värden av koppar och aluminium

  Har du skött dina vattenbyten skall det inte ha kunnat komma så mycket koppar eller aluminium med tillsatserna. Halterna av de olika ämnena är ju utprovade. Så aluminium innehåller de knappast. Och som sagt: Andra använder de utan att få konstiga värden.
 6. Today
 7. stigigemla

  151-720 liter Åter uppliva innan nedläggning

  Jag tycker du du skall börja med att testa ditt vatten. Temperatur, salthalt. Sedan kH, kalcium, magnesium, nitrat och fosfat. Nitrat och magnesiumtest åldras ganska snabbt så inga utgångna datum på testerna. 5 - 6 cm sand är inte en djup sandbotten. För att få den anaeroba nedbrytningzonen i sanden så behövs minst dubbla tjockleken. 5-6 cm är bara bra på att samla en massa skit. Jag skulle börja med att ta ut sand så det bara är 1 - 2 cm kvar. Det är säkert en väldig massa skit i sanden så sug ut med en hävert så att det inte rörs upp i karet. Att det finns så lite smådjur i stenen beror på att du har en mycket låg näringsomsättning i karet. (Om inte fiskarna är uppåt 30 cm). Det som gör att korallreven inte är täckta av alger är alla betare som håller dem tillbaka. Du behöver mycket mer. En sjöborre brukar vara bra på att ta de långa trådarna.
 8. Är det brunröda som mattor. Vad är dina NO3 och PO4 värden? MVH Lasse
 9. Lasse

  Höga värden av koppar och aluminium

  Red Seas produkter är blandprodukter vilket gör att det är väldigt lätt att få sneda värden. Jag föredrar de produkter som bara innehåller ett ämne i taget. Vad gäller al så håller jag med Stig MVH Lasse
 10. stigigemla

  Höga värden av koppar och aluminium

  Aktivt kol har i stort sett ingen inverkan på koppar eller aluminium. Möjligtvis om det är av extremt dålig kvalitet. Red Seas produkter har knappast med det att göra. Andra använder de utan att få konstiga värden. Aluminium kommer oftast från Alubaserad fosfatremover eller extra prylar som t.ex marinpure filterblock. Koppar från metalldelar som ramlat ned i karet. 12 ug / liter är 4 mg i 350 liter ungefär. Det motsvarar 1/16 kubikmillimeter koppar så en cm av en kardel från en elkabel är mer än nog.
 11. Aquario

  151-720 liter Åter uppliva innan nedläggning

  Det är både långhårig gröna, och brunröd gägg. Finns på stenar och sanden.
 12. Yesterday
 13. Skickade in ett Marinlabs test i veckan, senast jag gjorde det var i höstas. Det mesta var enligt plan förutom koppar och aluminium som nu ser ut enligt nedan. Förra mätningen var Al på nästan noll och Cu på noll. Det jag har ändrat sedan i höstas är att jag börjat följa Red Sea reef care program. Dvs deras balling, spårämnen och korall näring. Har inte doserat nopox då jag har haft problem med låga näringsvärden. Utöver produkter så är det 10% vb varje vecka. Är det Red Seas produkter som har gjort att Cu skenat? Hur tror ni att det är tänkt att man ska hålla värdet på en bra nivå? Hur gör andra? (Bytte ut strumpan med aktivt kol idag men tror inte att det är hela lösningen)
 14. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Sorry karet är på 350l, en oxydator känns ju billigare än ozon, ozon är väll inte super hälsosamt heller? vilken grunka är lättast och effektivast att använda?
 15. Mattias7898

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Hej Lasse! Låter som min vanliga tur. 2-3 månader till utan fisk och så är risken att man får det igen så fort man stoppar i en fisk. Känns ju snabbare och koka hela inredningen och börja om. Får börja med triton testet och ta det där ifrån.
 16. Plastfodralet

  Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?

  Nu blev jag ju tvungen att knorra igång datorn för att visa vad jag tänkt om returen. Nu är dessa VP rör inte rören jag ska använda utan köpte dessa billigt för att slippa klippa och göra fel på de rören jag köpt som är avsedda för detta. Men så här ser det ut just nu och frigg skivan under ska inte användas akvariet står inte på rätt plats ännu eftersom bakrunden ska göras i ordning innan allt ställs till rätta. Nu är röret draget 3-4 cm långt upp de men detta är för att få ett hum. På där försöker jag få tag på ett utblås som kommer på bilden under. Om någon vet vart jag kan hitta ett sådan i 32mm skulle det vara guld så man slipper beställa på någon osäker webbplats på andra sidan jorden.
 17. Jag tycker att utloppet på returen skall vara så att häverten bryts med lagom vattenmängd i sumpen utan borrhål.....men det är bara min åsikt Mvh Kim
 18. Plastfodralet

  Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?

  Tack för snabba svar. Hej Michael, Jag ska självklart kolla på dina Youtube kanal. Jag har gjort klart sumpen och har borrat akvariet och håller på med rördragningen just nu. Jag kommer lägga in bilder på det i nästa vecka när jag kommer hem igen. Jag håller helt med man har lärt sig mycket under tiden man byggt och väldigt lite har blivit som jag i början tänkt mig då man ser och kommer på nya saker under tiden. Det var bra att tänka på jag ska såklart köra sötvatten och göra justeringar innan de blir på allvar. Jag köpte nyss 50kg Död levande sten. Men kan jag lägga i de i akvariet när de är klart och sedan låta de 6-8 veckorna av inkörning börja eller ska jag slänga i dom i en balja och låta dem stå redan nu och sen köra den riktiga inkörningen i akvariet efteråt? Jag ska även läsa din tråd jag gillar din inställning till att få ett bra ekosystem från botten upp så har troligtvis mycket att lära av de. Hej Lasse, Dig jag jag sätt lite här och var på SVG och framför allt i vatten delen och spår ämnen av metaller, utfällningar osv. Mycket intressant läsning. Jag ska läsa din länk tack så mycket.
 19. Se de första sidorna på min tråd - ett nytt projekt. Där finns ett tvårörssystem av 32 rör för avrinningen - totalt tyst och sväljer över 2500 liter i timmen MVH Lasse
 20. Michael Hansson

  Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?

  Hej Har helt missat denna tråd... Vill först säga att jag gick från ingenting...dvs inget sötvatten eller ens ett uns av "kunskap" inför denna underbara hobby. Hade det inte varit för SG så hade jag fått lära mig den riktigt hårda vägen :-)… I början av din tråd hade du en plan med många "geniala" lösningar ...som vid närmare eftertanke kanske inte var så bra hahaha (jag känner igen mig själv ) Mina erfarenheter är: Gör rördragningar så enkelt OCH rengöringsvänligt som möjligt , dvs investera i unionskopplingar varje meter (typ) så du kan rensa dina ledningar ordentligt. Ta ett projekt i taget. Just nu ska du få igång akvariet, genomgå mognadsfaser, bekämpa alger osv...detta kan ta månader. En del av oss har otur, andra har mindre otur i uppstarten och rekommenderar talessättet "sitt ner i båten" när bakslag händer...lugnt o fint...samla information..sen gör du din attack :-). När du hittar din inriktning, sps..lps..först då planerar du ny layout för t.ex sumpen, och genomför den välplanerat under t.ex ett stort vattenbyte Ju större vattenvolym du har (tank + sump) desto stabilare blir din tank (enligt min erfarenhet), så ju större sump desto enklare att addera tilläggsutrustning typ algreaktor, refugium, kolreaktorer, kalkreaktor..ja listan kan göras lång, så mitt råd är..snåla inte med ytan i sumpen. Testkör ditt system med sötvatten under en längre period, gör dina lösningar i lugn o ro. Skulle olyckan vara framme så är det bara sötvatten...saltvatten har en helt annan effekt på golv Jag anser att skummaren och belysningen är det viktigaste i ett akvarium (i den ordningen)… Glöm inte att ,borra ett litet hål vid vattenytan på din returledning i visningskaret för att häva häverteffekten så fort returpumpen lägger av Sista rådet....sköt akvariet manuellt i början...tekniken kan du införa när du vet vad den är tänkt att göra...dvs mät...mät och mät....dosera för hand och få rutin på det innan du låter tekniken sköta det åt dig Om du orkar så kan du söka på "Ekolognörden" på Youtube...har lagt upp hela min resa från början till dags dao… /micke
 21. Plastfodralet

  Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?

  Tänkte slänga in en fråga medan jag är pågång. Jag ska göra ett Bean animal overflow i min överriningskammare och undrar om någon kan hjälpa mig att få ett hum om hur högt upp de tre rören ska gå eller om någon vet en länk var jag kan läsa om det. Jag har 32mm rör och vad jag förståt så ska det vara minnst 2-3 cm marginal tills att det börjar svämma över i i akvariet på de röret som breddar om de första två sätts igen. Vad jag förstår är detta pga att det ska kunna bli "fullt flöde" i breddningsröret utan att vara nära att svämma över akvariet. Men de andra två har jag inte hittat någon bra höjd på. Ett av dem kommer vara lite högre upp och vara den finjusterande med ett T-kors samt 90°are för att få luftning och tyst. De andra kommer vara primära fullflödesröret med två 90°gradare i toppen för att minska risken för en vortex vid kraftigt flöde.
 22. Tror inte kirurgen kan vara orsaken till din algexplosion. Kirurger brukar vara botmedlet. Vilken typ av alger är det röda? Bild kunde underlätta MVH Lasse
 23. Lasse

  Nybörjar fråga fisk bara dör?

  Hej Det verkar vara något annat än den vanliga vita pricken. Vad är svårt att veta. Men nu är frågan - hur gå frammåt. Som @stigigemlapåpekar så verkar det inte vara några av de vanligaste gifterna som dödar fisk heller. Detta på grund av att dina lägre djur har överlevt. Men jag skulle för säkerhets skull skicka in ett test till Triton lab I amerikanska forum är en period på ca 74 dagars fisklöshet en rekommenderad metod. Jag är inte säker på att ens det är hjälper i alla fall. Men om du kan hålla ditt system fisklöst i 2 till 3 månader och samtidigt dosera ozon eller väteperoxid i karet så kanske du kan få det att fungera igen. För väteperoxid finns en grej som heter oxydator som man kan köra som underhåll eller lite hårdare för dödande av mikroorganismer. Hur stort är ditt kar? Jag kör en oxydator A till mitt kar på 300 liter. När du sen börjar introducera din fisk - börja inte med de svåraste - låt bli kirurger i början. Se ut någon välmående clown och börja med den. MVH Lasse
 24. Plastfodralet

  Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?

  Jag har gjort en helt ny mått anpassad sump som ska stå i bänken, sumpen blir byggd av ett nedskuret 720 kar "10mm glas" som jag haft stående i förrådet en längre tid och sedan skar en bekant till skiljeväggarna "6mm". Nu kommer jag vara borta en vecka på semester men lägger upp bilder på de projektet när jag kommer hem:)
 25. Plastfodralet

  Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?

  Nu är bänken så gott som färdig. Totalt för bänken blev det 3200 i material och 1600 i nyinförskaffade verktyg och såklart många turer till olika butiker. När jag väl borrade med hålsågen valde jag att köpa ett bosch set med många olika storlekar av bra kvalite som då inte är inräknat i detta pris.
 1. Load more activity
×