Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Spooky

Medlem
 • Antal inlägg

  515
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

10 Neutral

Om Spooky

 • Födelsedag 1973-03-27

Profilinformation

 • Förnamn
  Jesper
 • Stad
  Teckomatorp
 • Antal år inom saltvatten
  Nybörjare / 2007
 • Akvarievolym
  375 + 112 sump
 • Akvarie mått
  150x50x50
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  2 st 150W MH
  4 st T5 54W
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Bubble Master 200
 • Antal år inom sötvatten
  12 år.
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  53 kg
 • Storlek på sump
  112
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Ja
 1. Det hade jag inte använt. Letar du efter stora förpackningar så finns det här: http://www.bioaquatek.com/sv/natriumkarbonat/140-sodium-carbonate-food-grade-25kg.html
 2. Är det på insidan eller utsidan? Om det är på utsidan är det inget problem då tätningen i tankgenomföringen sitter på insidan. Är det på insidan hade jag nog försökt med lite silikon och spackla det jämnt med glaset.
 3. Bauhaus har ganska stort sortiment på vattenbehållare. Dock ej så snygga som de på bilden, men då pratar vi helt andra priser.
 4. Vad fick du för problem då @Lasse?
 5. Kör själv med en vanlig UPS för datorer, den billigaste jag kunde hitta. Har sedan tagit bort det interna batteriet, som är alldeles för litet, och kör med ett externt monterat fritidsbatteri. Klarar 2 returpumpar + skummare till 2 kar i 10 timmar. Detta är en utmärkt lösning om har plats till det.
 6. UVC

  Sätter du förstrypningen (ventilen) på utloppet så har du alltid fullt med vatten i filtret.
 7. Du ska alltid buffra upp Mg först. Kommer inte ihåg riktigt varför men det har inverkan på de andra mätningarna (KH o Ca), vilket gör att du får en sned bild av ditt aktuella KH och Ca.
 8. Jarduino. Har allt som man kan behöva. Arduinobaserat. Använder själv denna sedan 3 år tillbaka, hur nöjd som helst. https://code.google.com/p/jarduino-aquarium-controller/ Finns manual till hur allting byggs. Koden kan man ladda ner från ovanstående sida.
 9. Fosfatremover, Biopellets och vodka. Känns som minst en grej för mycket. Sluta med fosfatremovern först iallafall, känns ju helt tokigt om du ska dosera fosfat och sedan ta bort det igen.
 10. http://pondteam.se/svenska/produkter/veta-mer/superflow-techno.aspx Har själv en Superflow Techno 6500, kostade 1800:-
 11. Om du verkligen pratar om magnesiumhalten så kan inte den vara 30 ppm. Då har du helt fel salthalt i så fall. Vilken salthalt har du och vad mäter du den med? Magnesiumvärdet ska ligga någonstans runt 1350ppm. Har du använt mer än en spruta när du mäter med salifert så har du över 1500 ppm.
 12. Fel av mig. Du kan inte få högre nivå än vad du har i föregående fack. Du får helt enkelt ställa skummaren på nånting då så att du kan ha så hög nivå du vill i det första facket.
 13. Det kan du ställa hur du vill med bafflarna i sumpen. Dock brukar man ha lägre nivå i det sista facket eftersom detta bör vara returfacket (där returpumpen står) och där har man oxå påfyllningen av färskvattnet. Sen ska ju sumpen kunna ta hand om ett strömavbrott. Rinner tillbaka vatten till sumpen då.
 14. Är du säker på storleken nu? * Sump, så stor du får plats med. Man har mer grejor i den än vad man tror. * Skummare, titta på fishstreets grejor, http://www.fish-street.com/, prisvärda. *Cirkulation och returpump, fishstreet igen, gärna styrbara pumpar. * Den ledrampen kan du ha om du bara ska ha fisk. Ska du ha koraller måste du ha bättre grejor. 18W räcker inte långt då. Kanske en maxspect Razor 120W. Man brukar rekomendera 10% av vattenvolymen både till mängden sten och vattenbyte. Dvs 10 kg levande sten, och 10 liters vattenbyte varje vecka. Under inkörningen byter du inget vatten.
 15. Styrsystem

  Tror inte den är dimbar dock.