Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Henric

Medlem
 • Antal inlägg

  1 039
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  2

Allt postat av Henric

 1. Det är bra tryck i de armaturerna. Kolla på bulk reef supply när de testar de lamporna. Testa två lika koraller där du sätter den ena i fullt ljus och den andra på botten med betydligt mindre ljus och se vad som händer. En Acropora givetvis.
 2. Att man får Kaliumbrist varje gång efter ett test, kan ju vara så att saltet man byter vatten med har lågt Kalium
 3. stora rev

  Fina värden David! Jag har för mig att du skrivit att ni hade omätbart fosfat. Men det kanske inte är i detta karet?
 4. stora rev

  Fina värden David! Jag har för mig att du skrivit att ni hade omätbart fosfat. Men det kanske inte är i detta karet?
 5. Var har de varit o kontrollerat?
 6. Du ska inte prova dog fram. Kan ju gå sönder. Skriv till deras support är bäst
 7. Skulle vara intressant om ni kunde testa axilur. Typ olika styrkor mm. just nu så är det bara gissningar på hur mycket som krävs.
 8. Trist med cyano. Du får återuppta testen senare. Hoppas du blir av med pesten.
 9. För några år sedan så fanns det en artikel om dsb i coral magazin. Typ 8 helsidor om hur den skulle byggas upp och myter och sanning. I den står det precis som Jonas beskriver att alla sniglar o fiskar som rör om i dsb bara förstör. i en relativt tunn sandbotten uppstår ju inte samma balans som i en dsb, men det är inte lätt o hålla botten fin.
 10. Det är 20% på Aqua bee hos Företagsakvarium nu
 11. Jag ska prata med din chef om nytt akvarium. Hon kan skälla lite på mig så går det smidigt för dig sedan:)
 12. 721-1199 Liter

  Har börjat planera för ett större kar. Det nuvarande på 350 liter börjat bli trångt så jag funderar på 700-1000 liter denna gång. Jag har pratat med Majornas glas och fått lite prisuppgifter men vill gärna ha något att jämföra med. Jag vet några som har köpt i Tyskland. Har ni några bra tips? Hittade denna på ebay: http://www.ebay.de/itm/Aquarien-komplett-Super-Sonderangebot-Versand-kostenlos-/130975103623?pt=de_haus_garten_tierbedarf_fische&var=430186328283&hash=item1e7eb97a87 Tyvärr så är det inte riktigt de mått jag vill ha. En bild på mitt nuvarande
 13. 721-1199 Liter

  Nä kommer inte o slänga ur reaktorn. Jag får så mycket spårämnen ur krossen som jag vill ha. Och balling blir inte billigare. Jag brukar köpa 4-5 liters burkar ändå. Och så gäller det o hitta en spårämneslösning som inte bara består av gissningar. Och den dagen jag köper dina maskiner så tror jag att det kommer o lira rätt bra ihop med min reaktor Fast balling med bra pumpar är fantastiskt smidigt o när doserpumpen för reaktorn går sönder så är det inte kul... så vem vet hur det blir i framtiden:)
 14. 721-1199 Liter

  Ja, jag kör 1,5dl balling, har testat o skruva upp doserpumpen för kalkreaktorn mina tester så att varje test har sett att utgående kh har ökat. När ratten hamnar rumt kö 1 så sjunker utgående kh och precis innan det läget har jag stannat. Ska fylla på med argonit nästa gång för o få ut lite mer kh. På detta viset så får jag ett pH i karet på morgonen ca 7:85 - 7:88 och kvällen 8:15 -8:22
 15. 721-1199 Liter

  Vissa koraller ville inte färga ut ordentligt, vissa var lite gråa o trista, och cyanon gick till o från. Så jag wxprementerade med näringsvärden upp o ner, nitratttillsatts, spectrat och styrka upp o ned. Vid varje ända på testerna testade jag med lite tillsatser. Och sedan har jag trimmat kalkreaktorn för en medelväg med kh ut och bra genomsnitt på pH över dygnet. så mycket jobb men lärorikt:)
 16. Jag har lyssnat på pumpar, Eheim, Deltec, Royal exclysive, Jebao, Ecotech. Har säkert glömt någon. jag säger så här. Har du för avsikt o stanna vid hobbyn välj en Aquabee 8000. Lyssnade på en igår o det var fantastiskt lite ljud. Kostar en slant men kan ändå vara värt det. Är du osäker på hobbyn. Välj en Jebao som är relativt tyst och billig. Själv kör jag Royal exclusive och en Jebao 6000. men Aqua bee är tystare
 17. 721-1199 Liter

  Ett tag sedan jag, men här kommer lite bilder. Korallerna färgar bra nu efter mycket exprimenterande. Har investerat I en Royal Exclusive supermarine 250. Ph höjdes ordentligt med den nya skummaren.
 18. Ok, det ska bli intressant o se. min erfarenhet är att för o få effekt med spårämnen o aminosyror så måste man ha låga näringsvärden o mycket ljus.Annars så är det ingen mening. Och jag hoppas att du håller värdena stabila nu under testen.
 19. Intressant, kan du berätta lite om vad du har för näringsvärden och om hur mycket ljus de får.
 20. Sant, skillnaden är väl att man slipper o blanda med vatten.
 21. Skicka pwin ett meddelande. Har har kört den ett år nu ca.
 22. 721-1199 liter

  En mycket prisvärd skummare. Den suger nog mest luft av alla tror jag. Så luftningen blir nog enormt bra. Om du inte fick med en luftflödesmätare så köp en för pumpens hållbarhet verkar vara sådär. Har en polare som bara fick 1900 liter luft efter ett år. Men vissa pumpar verkar hålla längre. En ny pump är billig så tycker fortfarande att det är en prisvärd skummare.
 23. jag har aldrig läst att det ska vara kolkälla í zeobak. Och o ha kolkälla I samma burk som bakterier kanske inte är så bra heller
 24. Precis, aminosyror vid höga näringsvärden är meningslöst. Men zeobak är inte samma som Nopox. Zeobak är bakterier på burk. Zeostart är samma som Nopox
 25. Nu har vi kört led i några år. Första gången jag hörde talas om led var när Lasse F. skrev något här på SG. Jag själv har en hybridramp från Pacific sun på 4x145w med 4 t5 80w, köptes hösten 2015. Mitt kar är på 930liter och det är till 95% fyllt med Acroporor. Och de älskar ljus:) Jag har under våren sommaren exprimenterat en del med ljusstyrka, spektra, näringsvärden och andra tillsattser då jag inte har varit riktigt nöjd. Jag har börjat fundera på hur mycket våra ledramper tappar i effekt efter några år. Jag kör rampen på 96% nu och tempen på kylflänsarna ligger runt 60 grader. Jag upplever att rampen har tappat i effekt, men är inte säker. tempgivaren sitter på kylflänsen, men hur varmt är det inte précis i mitten på clustret. Är det någon som har last något om detta, med samma funderingar, eller har samma funderingar som mig?