Jump to content

Henric

Medlem
 • Content Count

  1,115
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by Henric

 1. Jag bygger en traditionell överrinning. Säkrast så.
 2. Hittade nog det jag sökte. Siphon overflow.
 3. Alltså, en overflow box, fast med rör
 4. Med hävert menar jag varianten där man har en slang i karet och sedan suger man i slangen och leder ned slangen i sumpen och så får det rinna på. Någon typ av hävertverkan måste det ju bli, men kontrollerad på något sätt.
 5. Hej! Ska sätta igång ett provisoriskt akvarium och vill inte borra o med allt vad det innebär. Är det någon som har en bild eller länk på hur det går byggas med rör istället. Ingen vanlig hävertvariant bara.
 6. Japp, blev inspererad av dem. Testa, det funkar bra.
 7. Ja, och några lägen med konstantflöde. Jag kör pumparna då så att turbulensen flyttar sig över hela revet. När ena sidan går på 100, går andra på 10. Efter 15min 90 och 20 på andra osv. Funkar väldigt bra.
 8. I Apex går det ställa pumparna i antisync. Dvs. När ena sidan ökar minskar andra sidan. Men även när allt går på max så fixar fiskarna det. Har sett en achilles en gång som betade alger på frontgallret på en mp60. Så de är oerhört starka.
 9. Pink lemonade och JF fox heter de andra två. De mår också bra. Det är väl som strawberry shortcake. Efter några år är det lättare o få tag på dem. Har sett en odlare i Canada som har ett häftigt sortiment. Det är lite för bra tyvärr för att jag ska tro att det inte är fixade bilder.
 10. Trevlig fredag på er alla saltisar! Gjorde rent rutorna på karet. Trots mycket pumpar så bildas skräp på en del stenar. Skulle jag starta om karet så skulle det bli utan grus. Tänk o kunna hålla i en streamer i handen och blåsa rent överallt. Vilken lycka alltså Sanden är ju en fantastisk yta för bakterier, så nytta gör den. Men nästa gång kanske det blir en dsb i sumpen istället.
 11. Den sitter i karet redan. har bildat fot och polyperna rör sig fint. Vi är bortskämda med storleken på fraggar i Sverige. De från Amerika är inte stora alls. Typ 1,5cm. Men nu sitter den på plats och jag hoppas att den växer på bra.
 12. Bättrade på flödet ytterligare med en mp60. Mp60 pumpar nästan lika mycket på tomgång som mp40 på 70%. Nu sitter det totalt 8 vortech i karet. 3 på bakrutan, 3 på en gavel och 2 på andra gaveln. Styr dem via Apex med olika sekvenser. Oerhört häftigt när alla går på max! Rör om gött
 13. Tack. Anledningen var att jag skulle gå hem tre high end acropora fraggar ftån USA. Bl. a Walt Disney. Jag hade inga problem, men vattenbyten med bra salt är aldrig fel.
 14. Då har jag gjort vattenbyte på 220 liter. För tre dagar sedan bytte jag lika mycket. Korallerna sticker upp ovanför ytan, men går bra en stund
 15. Jag har aldrig varit orolig, och är det inte nu heller. Jordbruksverket bekräftade möjligheten att kontrollera privatpersoner är liten också, om inte någon anmäler olagligheter. Och när man läser tidningen : klippanbo sålt koraller i sin bostad, så låter det som privatperson. Hade det stått zoo butik, eller företag har sålt koraller olagligt så hade jag reagerat annorlunda. Vi får väl se i framtiden om det kommer fram vem det var i klippan. Därav mitt uttryck att det är tramsigt om vi ska börja ange varandra inom denna lilla hobby. Vi ska givetvis följa den lagstiftning så gott det går. Resten är historia.
 16. Det sker direktimporter med fisk från Kenya till Sverige idag. Vet en butik som importerade koraller direkt från Australien. Vet en fd. Butik som hade egen import av både koraller o fisk. Så med rätt kontakter och med rätt tillstånd funkar det bra. Vad jag tycks ha hört så ska varje sändning vetrinärbesiktjas innan den får tas emot av mottagaren.
 17. Jordbruksverket tyckte inte blanketten var för korallen, men om ditt kvitto styrker lagligt ursprung då tycker jag du har fyllt i rätt. Men egentligen kanske kvittot med rätt information räcker. Jag vet att när affärerna köper in större kolonier och delar dem så används ibland samma citesnummer till alla fraggar.
 18. Jag tänkte avrunda nu. Det började med en kille i klippan som sålt koraller i sin bostad enl. Tidningen. Där väcktes mitt intresse. Efter ha pratat med Jordbruksverket så verkar det som att det är säkrast att alltid ha något typ av intyg, dokument, nummer för stenkoraller. Sedan så är inte alla överens om att jordbruksverket har rätt eller gör sina egna tolkningar. Låt så vara. Egentligen är ju reglerna till för att skydda våra koraller. Hur sedan detta görs på bästa sätt vet jag inte. Men kontroll och åtgärder får nog bäst effekt i ursprungsländerna. Att sätta dit privatpersoner som säljer koraller hjälper inte speciellt mycket tror jag inte. Att tro att White corals och andra stora drakar dom säljer flera tusen koraller per år har fullständig koll på vilka inköpsdokument som hör till resp. Korall är nog naivt. Det är hur lätt som helst o fylla på med icke godkända koraller i sin verksamhet om de skulle vilja. Särskilt som de flesta är svåra att artbestämma. Och vissa har ju låssasnamn som ultra rare, supercolor o andra lustiga namn. Men jag kan ha fel. De kanske har kort på varenda korall.? Med detta vill jag säga att lagstiftningen är lätt att kringgå om man vill. Tittade på mitt eget kar och kvitton jag har. Några koraller kommer från en som har dött, några från utlandet. Några från en affär som är nedlagd. Blir inte lätt o spåra äktheten bakåt. Särskilt dom det står acropora sp. Också.. Jag har inget emot cites, finns en god idé med detta och har förhindrat mycket olaglig handel. Men med koraller så är det svårt. Jag har tre goda vänner som har haft totslhaveri på sina kar. Jag har lovat dem fraggar från mitt kar. Gissar på att det blir runt 100 fraggar. Jag tycker att jag gör en bra grej även om jag inte har papper på alla koraller. Gissar på ett marknadsvärde på ca 50 000 om de tar emot dem. Om jordbruksverket tycker det är komersiell verksamhet eller inte vet jag inte. Men den som har lust kan ju göra en anmälan. Fast om jag står på mig o förklarar att de minsann inte vet vad de talar om då klarar jag mig nog...
 19. Jag håller på med trädgård också och har en av Sveriges största samlingar av Cypripedium, den svenska orkideen guckeskon hör till detta släkte. Det är problem även där. Jag har själv sett listor med orkidéer från Kina som är tagna direkt från marken. Helt olagligt. Fanns en medskyldig från Danmark som tidigare åkt dit för orkidéer han grävt upp på Gotland. Varje vinter kommer plantor ut på ebay som är tagna från naturen. Jag och min kollega förökar orkidder från frö på sterila substrat. En gång fick vi förfrågan från en kille i Kina som undrade om vi ville sälja små plantor till honom. Syftet var säkert att han ville få till sig lagliga plantor för att sedan kunna legalisera sina egna vildupptagna plantor. Jag vet att min kollega har skrivit cites intyg någon gång, men såg aldrig hur det var utformat.
 20. Lasse, förlåt jag ljög visst. Du vet givetvis bäst. Ursäkta mig.
 21. Det är nog så att vid köp av stenkoraller så är det affären som ska skicka med något som styrker att korallen är sk. Laglig. Det intyget går sedan att kopiera när vi säljer fraggar av moderkolonin. Så vi behöver nog inte söka reda på något så länge vi inte själva bedriver egen import. Sedan så kan man reflektera i hur lätt det är spåra koraller bakåt, men det är en annan grej Hur lätt som helst att fuska med detta.
 22. Tjenare, ringde upp min kontakt på jordbruksverket idag igen för några följdfrågor. Blanketten ska inte användas för koraller. Den är för djur typ. med hjärna och hjärta, tyvärr. Det ska vara ett härstamningsintyg, importtillstånd eller liknande (vad nu det innebär) Angående om man skänker en korall så är det inte kommersiell aktivitet så som det står, men tolkningen från jordbruksverket är att den kan räknas som olaglig om den som skänker korallen vet om att det inte finns ursprungsdokumentation på den och ger den till en annan person. Jordbruksverket lämnar över ärendet till polismyndigheten och åklagaren beslutar. Exemplet Jordbruksverket nämnde för mig är om jag tar in 100 koraller utan märkning och ger dem till min son, då blir det som någon sorts tvättning av korallerna, men de är fortfarande olagliga. De blir inte lagliga bara för att de ges bort. Vetskapen gör att det räknas som kommersiell aktivitet. Och om jag som mottagare tar emot koraller som jag inte har koll på om de är lagliga kan också räknas som olagligt. Långsökt, men jag återger bara det som vad Jordbruksverket säger till mig. Här kommer en länk från jordbruksverket och inklistrad text http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/handelmarknad/hotadeartercites/dethargallerforolikadjurvaxterochprodukter/levandedjur/lagligtursprungfordjurpaeubilagab.4.5873563e158fd1ef26b5fe1.html Lagligt ursprung för djur på EU-bilaga B Alla CITES-listade djur på EU-bilaga B som ska förekomma i kommersiella aktiviteter inom EU måste ha lagligt ursprung. Detta ska kunna styrkas genom dokumentation om djurets bakgrund. Vad som menas med kommersiella aktiviteter ser du exempel på här: sälja, köpa eller hyra ut djur annonsera om försäljning eller köp av djur erbjuda någon att köpa djur visa upp eller på annat sätt använda djur i vinstsyfte annonsera om att skänka bort eller omplacera djur skänka bort/omplacera djur och ta emot betalning för buren eller terrariet Krav på lagligt ursprung gäller inte enbart arter på EU-bilaga B. Även vid kommersiella aktiviteter med levande djur listade på bilaga A måste lagligt ursprung styrkas, då krävs ett CITES-intyg utfärdat av Jordbruksverket eller motsvarande myndighet i annat EU-land. Vid handel med B-listade arter behövs inget CITES-intyg, men däremot krävs dokument som styrker djurets lagliga ursprung. Utan dokument på lagligt ursprung - inga kommersiella aktiviteter Finns inte dokumentation som styrker djurets lagliga ursprung gäller samma förbud för B-listade arter som för A-listade, det vill säga de får inte användas i kommersiella aktiviteter (Rådets förordning (EG) nr 338/97). Säljare och köpare har samma ansvar Du som säljer djur ska förse köparen med relevant information om djurets bakgrund. Både artskydds- och djurskyddsregelverket innehåller krav på dig som säljer djur i större omfattning. Du kan läsa mer om detta under rubriken Bestämmelser. Du som köper djur har samma ansvar som säljaren och därför måste du vara säker på att de djur du tänker köpa är fångenskapsuppfödda djur med lagligt ursprung. Du har även ansvar att kontrollera att de uppgifter du får är korrekta. Använd sunt förnuft! Du bör ställa dig frågan om arten är lättförökad i fångenskap, om den får handlas med och exporteras från ursprungslandet med mera. Du som köper djur vid exempelvis mässor eller via internet ska vara extra försiktig och observant så att du endast köper djur med lagligt ursprung. Ställ alltid krav på härstamningsintyg och/eller importtillstånd Bevis på lagligt ursprung kan variera beroende på vilken art det är frågan om. Det räcker inte med ett kvitto från inköpet utan du måste ha ett härstamningsintyg (uppfödarbevis) eller likvärdig dokumentation, eller kopia på importtillstånd. Härstamningsintyg eller motsvarande dokumentation ska innehålla information om föräldradjuren och tydliga uppgifter om uppfödaren. Du hittar ett exempel på härstamningsintyg under rubriken Blanketter. Om båda eller ett av föräldradjuren har importerats till EU ska du ha en kopia på CITES importtillstånd för det/de djur som importerats. Kopian på importtillståndet ska följa djuret/föräldradjuret/föräldradjuren vid varje ägarbyte inom EU. Om du är osäker ska du låta bli att köpa djuret. Vi rekommenderar att du märker ditt djur För att säkert kunna koppla ihop dokumentationen med djuret i fråga är det bra om djuret är märkt. Är det inte möjligt att märka djuret bör du fundera på alternativ, till exempel fotoidentifikation. Det finns vissa arter där varken märkning eller fotodidentifikation fungerar, och för dessa arter är det extra viktigt att man har bra dokumentation som visar på den lagliga bakgrunden. Du kan läsa mera om märkning av djur under Mer information.
 23. Frågade inte exakt hur ett sådant intyg skulle se ut. Men det är säkert på något sätt skrivit med något som styrker att de är ok gällande cites. Ett kvitto rentav. det är nog spårbarheten de är ute efter. men jag vet inte. hon nämnde att affärer inte vill ge ut kopia på deras inköp för då sprids det vilka inköpskanaler de har. Pris kanske är med också. Så det fanns problem där också berättade hon.
 24. Jag har idag pratat med en påläst kvinna på Jordbruksverket. Hon berättade bla.om en förtvivlad kille som hade blivit kär i en norska och ville flytta med sitt korallkar till Norge men blev stoppad av Jordbruksverket pga. att han hade inget intyg på sina stenkoraller Hon berättade att anledningen till att Indonesien stoppade sin försäljning av koraller berodde på att Eu hade börjat ställa obekväma frågor till dem. Alltså brott mot citesreglerna. Cites b. listade koraller har inte krav på enskild märkning, det räcker med ett försäljningsintyg. Finns inga undantag gällande enstaka försäljning, nedläggning eller andra omständigheter. En stenkorall utan ett intyg får inte ens skänkas till en kompis. Nolltolerans från jordbruksverket. Hon berättade också om jordbruksverkets begränsade resurser och skulle hon vilja kontrollera en enstaka försäljare eller butik skulle hon bli utskälld av sin chef sa hon. Men hon önskade att de kunde utföra avskräckande exempel för att förhindra byteshandel, försäljning av koraller utan intyg. Vi pratade även om hur lätt det är att fuska och även med problematiken med att det finns så enormt mycket koraller som inte har intyg. Hon nämnde också att Eu börjar ifrågasätta export från Taiwan och från Australien. Dna- märkning av koraller skulle vara alldeles för omständigt sa hon och trodde inte på det. Jordbruksverket har anmälningsplikt till polismyndigheten, så om de ser eller hör något ska de anmäla detta. Med vänlig hälsning Henric
 25. Lasse vill du inte förstå? Vad vill du egentligen? Det har väl inte undgått någon att barriärrevet är på väg o dö. Därför är jag förundrad över att koraller fortfarande går tas därifrån. Sedan vet även jag att de har stenhård koll på sina leveranser. Och jag försöker förklara problematiken med cites när koraller kommit in i Europa. Bara det. Men jag ger upp. Stenmark hade en bra replik till en reporter en gång. Tack för mig i denna tråd.
×
×
 • Create New...