Jump to content

Henric

Medlem
 • Content Count

  1,120
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by Henric

 1. Henric

  Profilux Light

  Du har inte funderat på o börja programmera en sån där du kan köpa på Kjell o company? Då finns ju inga begränsningar.
 2. Utan o kunna GHL så borde det gå med 4 relän med 12v spole och 220 på kontakten och några uttag. Men Lasse F. är ju GHL-kung så han vet säkert hur det hänger ihop.
 3. Tycker att rampen är ett lyft. Äntligen minskas hotspot. Och jag gissar att leden håller längre nu då kylningen blir bättre. Men den är rätt lik en black box nu
 4. Nitrat har jag svårt o mäta, men ett ögonblicksmätvärde när jag skickar till triton gällande fosfat ligger på ca. 0,018. Men vad det är 5 timmar tidigare när jag matade har jag ingen aning om.
 5. Jag bygger en traditionell överrinning. Säkrast så.
 6. Hittade nog det jag sökte. Siphon overflow.
 7. Alltså, en overflow box, fast med rör
 8. Med hävert menar jag varianten där man har en slang i karet och sedan suger man i slangen och leder ned slangen i sumpen och så får det rinna på. Någon typ av hävertverkan måste det ju bli, men kontrollerad på något sätt.
 9. Hej! Ska sätta igång ett provisoriskt akvarium och vill inte borra o med allt vad det innebär. Är det någon som har en bild eller länk på hur det går byggas med rör istället. Ingen vanlig hävertvariant bara.
 10. Japp, blev inspererad av dem. Testa, det funkar bra.
 11. Ja, och några lägen med konstantflöde. Jag kör pumparna då så att turbulensen flyttar sig över hela revet. När ena sidan går på 100, går andra på 10. Efter 15min 90 och 20 på andra osv. Funkar väldigt bra.
 12. I Apex går det ställa pumparna i antisync. Dvs. När ena sidan ökar minskar andra sidan. Men även när allt går på max så fixar fiskarna det. Har sett en achilles en gång som betade alger på frontgallret på en mp60. Så de är oerhört starka.
 13. Pink lemonade och JF fox heter de andra två. De mår också bra. Det är väl som strawberry shortcake. Efter några år är det lättare o få tag på dem. Har sett en odlare i Canada som har ett häftigt sortiment. Det är lite för bra tyvärr för att jag ska tro att det inte är fixade bilder.
 14. Trevlig fredag på er alla saltisar! Gjorde rent rutorna på karet. Trots mycket pumpar så bildas skräp på en del stenar. Skulle jag starta om karet så skulle det bli utan grus. Tänk o kunna hålla i en streamer i handen och blåsa rent överallt. Vilken lycka alltså Sanden är ju en fantastisk yta för bakterier, så nytta gör den. Men nästa gång kanske det blir en dsb i sumpen istället.
 15. Den sitter i karet redan. har bildat fot och polyperna rör sig fint. Vi är bortskämda med storleken på fraggar i Sverige. De från Amerika är inte stora alls. Typ 1,5cm. Men nu sitter den på plats och jag hoppas att den växer på bra.
 16. Bättrade på flödet ytterligare med en mp60. Mp60 pumpar nästan lika mycket på tomgång som mp40 på 70%. Nu sitter det totalt 8 vortech i karet. 3 på bakrutan, 3 på en gavel och 2 på andra gaveln. Styr dem via Apex med olika sekvenser. Oerhört häftigt när alla går på max! Rör om gött
 17. Tack. Anledningen var att jag skulle gå hem tre high end acropora fraggar ftån USA. Bl. a Walt Disney. Jag hade inga problem, men vattenbyten med bra salt är aldrig fel.
 18. Då har jag gjort vattenbyte på 220 liter. För tre dagar sedan bytte jag lika mycket. Korallerna sticker upp ovanför ytan, men går bra en stund
 19. Jag har aldrig varit orolig, och är det inte nu heller. Jordbruksverket bekräftade möjligheten att kontrollera privatpersoner är liten också, om inte någon anmäler olagligheter. Och när man läser tidningen : klippanbo sålt koraller i sin bostad, så låter det som privatperson. Hade det stått zoo butik, eller företag har sålt koraller olagligt så hade jag reagerat annorlunda. Vi får väl se i framtiden om det kommer fram vem det var i klippan. Därav mitt uttryck att det är tramsigt om vi ska börja ange varandra inom denna lilla hobby. Vi ska givetvis följa den lagstiftning så gott det går. Resten är historia.
 20. Det sker direktimporter med fisk från Kenya till Sverige idag. Vet en butik som importerade koraller direkt från Australien. Vet en fd. Butik som hade egen import av både koraller o fisk. Så med rätt kontakter och med rätt tillstånd funkar det bra. Vad jag tycks ha hört så ska varje sändning vetrinärbesiktjas innan den får tas emot av mottagaren.
 21. Jordbruksverket tyckte inte blanketten var för korallen, men om ditt kvitto styrker lagligt ursprung då tycker jag du har fyllt i rätt. Men egentligen kanske kvittot med rätt information räcker. Jag vet att när affärerna köper in större kolonier och delar dem så används ibland samma citesnummer till alla fraggar.
 22. Jag tänkte avrunda nu. Det började med en kille i klippan som sålt koraller i sin bostad enl. Tidningen. Där väcktes mitt intresse. Efter ha pratat med Jordbruksverket så verkar det som att det är säkrast att alltid ha något typ av intyg, dokument, nummer för stenkoraller. Sedan så är inte alla överens om att jordbruksverket har rätt eller gör sina egna tolkningar. Låt så vara. Egentligen är ju reglerna till för att skydda våra koraller. Hur sedan detta görs på bästa sätt vet jag inte. Men kontroll och åtgärder får nog bäst effekt i ursprungsländerna. Att sätta dit privatpersoner som säljer koraller hjälper inte speciellt mycket tror jag inte. Att tro att White corals och andra stora drakar dom säljer flera tusen koraller per år har fullständig koll på vilka inköpsdokument som hör till resp. Korall är nog naivt. Det är hur lätt som helst o fylla på med icke godkända koraller i sin verksamhet om de skulle vilja. Särskilt som de flesta är svåra att artbestämma. Och vissa har ju låssasnamn som ultra rare, supercolor o andra lustiga namn. Men jag kan ha fel. De kanske har kort på varenda korall.? Med detta vill jag säga att lagstiftningen är lätt att kringgå om man vill. Tittade på mitt eget kar och kvitton jag har. Några koraller kommer från en som har dött, några från utlandet. Några från en affär som är nedlagd. Blir inte lätt o spåra äktheten bakåt. Särskilt dom det står acropora sp. Också.. Jag har inget emot cites, finns en god idé med detta och har förhindrat mycket olaglig handel. Men med koraller så är det svårt. Jag har tre goda vänner som har haft totslhaveri på sina kar. Jag har lovat dem fraggar från mitt kar. Gissar på att det blir runt 100 fraggar. Jag tycker att jag gör en bra grej även om jag inte har papper på alla koraller. Gissar på ett marknadsvärde på ca 50 000 om de tar emot dem. Om jordbruksverket tycker det är komersiell verksamhet eller inte vet jag inte. Men den som har lust kan ju göra en anmälan. Fast om jag står på mig o förklarar att de minsann inte vet vad de talar om då klarar jag mig nog...
 23. Jag håller på med trädgård också och har en av Sveriges största samlingar av Cypripedium, den svenska orkideen guckeskon hör till detta släkte. Det är problem även där. Jag har själv sett listor med orkidéer från Kina som är tagna direkt från marken. Helt olagligt. Fanns en medskyldig från Danmark som tidigare åkt dit för orkidéer han grävt upp på Gotland. Varje vinter kommer plantor ut på ebay som är tagna från naturen. Jag och min kollega förökar orkidder från frö på sterila substrat. En gång fick vi förfrågan från en kille i Kina som undrade om vi ville sälja små plantor till honom. Syftet var säkert att han ville få till sig lagliga plantor för att sedan kunna legalisera sina egna vildupptagna plantor. Jag vet att min kollega har skrivit cites intyg någon gång, men såg aldrig hur det var utformat.
 24. Lasse, förlåt jag ljög visst. Du vet givetvis bäst. Ursäkta mig.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...