Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Dykaren

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  2 197
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Days Won

  1

Anseende bland gemenskapen

155 Excellent

Om Dykaren

 • Födelsedag 1975-10-14

Kontaktmetoder

 • Hemsida URL
  http://www.drakfisken.se

Profilinformation

 • Förnamn
  Hans
 • Stad
  Växjö
 • Stödjande medlem t.o.m
  Annonsör
 • Antal år inom saltvatten
  20 år med salt
 • Akvarievolym
  600
 • Akvarie mått
  125x65x65
 • Akvarietillverkare
  Schuran
 • Vilken uppsättning av ljus använder du
  Vertex Illumina 260 med 2 extra UV-moduler
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Mini Bubble King 200
 • Antal år inom sötvatten
  20 år
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Storlek på sump
  50 liter
 1. 0-150 liter

  Tack Jeanette! Kan du hitta ett klistermärke med datumstämpel eller serienummer så tar jag gärna den också? Vi kollar upp hur det andra vi har på lager ser ut och tar kontakt med tillverkare/grossist.
 2. 0-150 liter

  Hej, Hans från www.drakfisken.se här. Trevligt att jag inte ska bli lynchad ännu iaf. Jag fick mailet från Jeanette idag och det ser ju tråkigt ut. Vi ska givetvis försöka ordna så att Jeanette blir nöjd. Jag är dock osäker på vad det är som har gått fel här då förpackningen visar att hon fått rätt produkt och att sanden såg svart ut i påsen. Jag funderar på om det kan ha skett ngn fällning som orsakat det grå utseendet? Men oavsett vad som hänt så försöker vi givetvis hitta en bra lösning tillsammans med Jeanette.
 3. Blandar du inte ihop 2 saker nu Jonas. Koralldöden på barriärrevet beror väl till största delen på temperaturförändringar på grund av klimatförändringar? Inte på fosfatbrist?
 4. Deras egna produkter fungerar utmärkt och då är ju det ju enkelt att följa de rekommenderade doseringarna. Du bör kunna köpa alla deras produkter hos flera svenska handlare, åtminstone webbutiker. Där du köpte testet bör du kunna köpa tillsatserna också.
 5. Du ser ju att ha en del glasrosor. Jag hade eventuellt låtit den gå kvar och rensat ordentligt på glasrosor först... och då flyttat koraller jag var rädd om under tiden.
 6. Kör du med kraftfullt UV så är ju inte den typen av bakteriedriven metod helt rätt val. Bättre du kör med med Biopellets eller ännu hellre Zeovit eller Zeolight där den huvudsakliga nerbrytningen sker i reaktorn. Jag kör själv med UVC 24/7 och Zeolight och har inga problem med näringsreduceringen.
 7. https://www.amazon.com/Breeding-Berghia-Nudibranches-best-secret/dp/1461065674/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1466185597&sr=8-1&keywords=berghia Och här har du en bok om du menar allvar. Den är rätt bra med mkt kunskap.
 8. Google Andre. Nemo-aquaristik.de och Berghia-zucht.de är två exempel
 9. Jag kör uppmätt värde (15) x 3,066 / 1000 för att få fram fosfatvärdet. Det ger i ditt fall 0,04599 vilket får räknas som ett bra värde. Får du konsekvent liknande testvärden om du testar flera gånger? Det är inte ett fosfatvärde som orsakar koralldöd.
 10. Zoramia leptacantha skulle jag tro att du menar. Där finns även ett par Pseudochromis fridmani
 11. Är på väg tillbaka i alla fall.
 12. Ser att jag själv är skyldig till ett misstag här. Vertex Omega är rate'ad till 150 gallons, inte 150 liter. Omräknat till liter blir det cirka 550 liter. Så den kan absolut vara med i urvalet. Jag har uppdaterat det på på www.drakfisken.se nu. Ett annat alternativ är Grotech HEA 150S som drivs av en Eheim-pump och Eheim gör ju riktigt bra pumpar. Tunzes skummare är lite annorlunda uppbyggda men har även dem en riktigt bra skummarpump till ett vettigt pris. De ska vara lite "skonsammare" än skummare och inte skumma bort lika mkt micro-liv... men det är svårt att säga hur stor skillnaden är i verkligheten.
 13. Jag tror du kommer bli helnöjd med Vertex'en... och med RW8'orna.
 14. Jag gillar själv Vertex skummarna. Material och byggkvalitet är motsvarande mycket dyrare skummare. Mycket prisvärda.
 15. Ett par frågor/funderingar till CO2-gurun Jonas främst... Mitt eget kar pendlar stabilt mellan 8,0 och 8,3 i pH, då utan Kalkreaktor eller CO2-tvätt. Jag tror inte jag har någon fantastisk inomhusluft, den är nog rätt genomsnittlig. Tror du att jag hade fått liknande höjning i pH som du har fått? Hade den höjningen isf varit positiv? PH 8,5 hade varit ett väldigt högt pH känner jag. Är verkligen CO2 i luften ett grundproblem här? Är det inte att kalkreaktor driver ner pH't som påbörjar problematiken?