Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

MARHAG

Medlem
 • Antal inlägg

  183
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

33 Good

Om MARHAG

 • Födelsedag 1974-10-25

Profilinformation

 • Förnamn
  Markus
 • Stad
  Eslöv
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan 2004
 • Akvarievolym
  1900 under omstart
 • Akvarie mått
  220x110x80
 • Akvarietillverkare
  Marin Akvariet
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
  Metallhalogen
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aquacare
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  250
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 1. Dax för en uppdatering. Sommaren är slut och det är mer läge att ägna sig åt inomhus aktiviteter. Ny returpump är installerad. Intressant och se orginal och ny version brevid varandra en del har hänt. Den ena en 220V AC dump och den andra en DC pump. Den ena varm och den andra sval. I fallet med DC pumpen så utvecklas värmen i denna modulen istället. Den blir VARM och i fallet med tysk ordning så visar displayn inte procent talet för effekt som används utan det exakta effekt talet. Eftersom pumpen är på 80W så innebär det att den går med 100% effekt. På pappert så ska de vara snarlika, men bara känna på utblåset från pumparna så märker man att över 10 år konstant gång satt sina spår. Dock en sak som jag vill ge deltec beröm för den nya pumpen passade perfekt, behövde inte ändra någon rördragning och anslutningarna satt på exakt samma ställe med exakt samma gänga. Pump bytet tog typ 1 min och sen var allt klart.
 2. Både ja och nej. Akvariet tog otroligt lång tid att gå igenom sina uppstart cykler. I närmare två månader så såg akvariet helt sterilt ut innan de vanliga tecknen som man ser vid uppstart. Dock så har en av mina retur pumpar gått sönder och jag har inte fått tag i en lämplig ersättning som passar till rördragningen ännu. Så därför har jag valt att inte sätta in något levande ännu.
 3. Då borde du vara ok, kontrollera extra noga när du fyller på vatten att där inte är någon läcka för då följer vattnet gängan ut.
 4. Svårt att se exakt hur snett det blev, men blev det inte för mycket så räcker tätningarna. Silikon binder inte bra till pvc plasten i genomföringen så den hjälper dig nog inte mycket, och tätningen sker mellan kanten på genomföringen och glaset. Missade att du frågade om uppfyllnad. Silikon är inte ett bra material här då även när den torkat är där lite flex i den. Tror inte det blir bra..
 5. Någon som testat aquforests tester?
 6. En sak till att tänka på är att den typen av batterier som är i dessa bankarna är väldigt känsliga för att vara i ballans med varandra. När cellerna är tillsammans i en produkt så har tillverkaren sätt till att detta problemet hanteras internt i enheten. Men när du kopplar ihop flera enheter så kan denna hantering inte göras och problem kan uppstå. Fick en ordentlig genomgång av hur denna typer av batterier fungerar när jag funderade på att bygga en powerbank modell större av batteri leverantörn. Det finns batterier som är byggda för att kopplas ihop men med stor sannolighet så är det inte sådanna i powerbanks för USB laddning.
 7. Hej, tittade igenom mitt skåp med tester och en del är ganska gamla. Jag antar att de inte är pålitliga i all evighet så jag ska skaffa några nya. Har använt Saliferts tester förr varit sådär nöjd med dem. Några har varit svåravlästa och därför så blir resultatet en tolknings fråga vilket inte är så bra. Så frågan är vad är bra idag? Pålitliga och lätt avlästa? Vad använder ni?
 8. Slanten kom oförskämt nära i sin gissning. Idag på morgonen så blev akvariet äntligen fyllt.. Förfiltrena är nu så igensatta att jag tappar över halva vattentrycket in i osmos filtret. Men det kan vi leva med, akvariet är fyllt! Dåliga nyheten, tappade min salthalts mätare i golvet så nu fungerar inte den längre. Tänk vilka jobbiga problem man kan få när man ska blanda till över 2000 liter saltvatten. Men där står på spannarna hur mycket saltvatten de räcker till och därför börjar vi med att hälla i tre spannar med salt. Vi kommer att behöva mer men den sista spannen salt sparar vi till vi kan mäta salthalten igen. Sen så blir det uppstart enligt klassisk modell...
 9. 151-720 liter

  Prova att dra igång filtrering med aktivt kol ifall du har hemma. Ifall plasten har släppt något i vattnet så kan det hända att denna filtering kan ta det...
 10. Jag hade några clowner för några år sedan som tidvis uppträdde som "clowner" med en del skumma beteende, men sova vid ytan var inte ett av dem. De föredrog en mjukkorall att sova i. Har du något "mysigt ställe för dem att dra sig undan till? Ibland kan man få lite skumma beteende när fiskar inte kan göra vad som de skulle göra i naturen... //Markus
 11. Jag trodde att jag inte skulle ha något att skriva på ett tag, men jag känner behovet att skriva av mig lite. Ämnet för denna post är kinesiskt vattentortyr. I originalversionen band de fast den utsatta och droppade vatten i pannan tills de erkände vad man nu ville att de skulle erkänna. I akvarievärldens version så är det att titta på dropparna som droppar ut ur osmos filtret och ner i akvariet och bedöma hur lång tid det är kvar innan det är fullt… och som extra krydda titta på tryckmätarna före och efter förfiltrerna och bedöma i vilken takt filtrena håller på att sättas igen och undra ifall akvariet kommer att fyllas upp innan filtrerna är igensatta... Akvariet är nu halv fullt, men väntan fortsätter. Osmos filtret ska ge 380L per dygn vid 3,5 bars vattentryck och vattentemperatur på 25 grader. Ett vattentryck på 4bar har vi men temperaturen är betydligt närmare 5 än 25 grader. Erfarenhet verkar peka på 200L per dygn är närmare sanningen under dessa förhållande…. Men vi låta saker vara och låta filtret jobba på.
 12. Som så mycket annat i världen så är allt relativt. och gämnfört med en Acanthurus sohal som jag hade så var Acanthurus Triostegus på gränsen att bli helgonförklarad. Men som lasse säger svår att vänja in och dyker inte upp i handeln så ofta, får i pricip beställas om du vill ha en är min erfarenhet. //Markus
 13. Är det Chromis cyaneus du har? letar efter någon med erfarenhet av dessa.
 14. Hej, nägon som vet var jag kan köpa IKS kalibrerings vätskor till deras olika probar?
 15. 721-1199 liter

  Jag har alltid haft uvc och aldrig fått utbrott av vita pricken så det har synts på fiskarna, dock så har jag också undvikigt "prickmagneter". Är antagligen ren tur att jag sluppit detta problem. Anledningen till frågan är att min dotter vill ha en "Doris" och jag överväger vilken mängd problem jag kan få ifall jag gör henne till viljes..