Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

MARHAG

Medlem
 • Antal inlägg

  146
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

20 Neutral

Om MARHAG

 • Födelsedag 1974-10-25

Profilinformation

 • Förnamn
  Markus
 • Stad
  Eslöv
 • Akvarievolym
  1900 under uppstart
 • Akvarie mått
  220x11x80
 • Akvarietillverkare
  Marin Akvariet
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  200
 1. Ska börja bygga i helgen då jag nu har löst lim frågan. Vi får ser hur det blir...
 2. Jag har varit lite tyst på sista tiden men jag vill göra en liten uppdatering av mina tester. Jag kan meddela att reef-glue fungerar bra med plexiglas och levandesten. Det som gav med sig vid belastningstest var ytan på den levande stenen. Den porösa ytan verka sätta gränsen för hur stark limningen blir Det som är lite jobbig är att där inte är mycket i varje tub... Speciellt ifall man har mycket att limma.
 3. Hej, tänkte lägga upp en liten uppdatering även ifall det inte hänt mycket eftersom jag har varit sjuk under nyåret. Dock det är tömt och rent! Får passa på att njuta nu för så här rent har det inte varit på över 10 år... Om jag ska säga några ord om att städa ett akvarium av denna storleken så är där en del lärdomar att förmedla. 1. För eller senare så kommer hela du att vara i akvariumet. 2. Öskar från en båt är perfekt för att ta upp sand och vatten från botten och en våtdammsugare är perfekt för det som blir kvar. 3. Du kan inte ha för många hinkar och plastbackar.. Planer frammåt nu är tester gällande hur jag ska bygga revmuren, har fått förslag på ett lim som jag ska testa. Efter det så får jag se ifall jag har sten kvar till två revpelare eller ifall det kanske bara blir en.
 4. Hej, förslaget med fraggpluggar var ny, den hade jag inte tänkt. Dock så tror jag att det blir för stillastående. Efter att ha pratat med några andra kontakter som jag har, har jag betämt mig för att göra ett prov med att limma med följande produkt. http://www.seachem.com/reef-glue.php Som jag har sagt innan det är inte en perfekt fog jag är ute efter utan bara en extra säkring att allt står kvar.
 5. De första dtesterna är nu gorda och stonfix fungerar inte. Silicon hade kanske fungerat med torrare sten och längre torktid. Jag ska göra om det testet men väntar mig inte bättre resultat. Börjat fundera på någon typ av epoxy. Någon som har erfarenhet av epoxy i akvarium?
 6. Hej, letar ide'er på vad som jag kan använda för att fästa levande ston mot en plexiglas /akyl skiva. Ska bygga lite strukture bland annat en stenvägg. Väggen kommer att bindas samman med "stone fix" till en enhet, som sedan fästs imot plexiglaset med något. Som ni kanske förstår av beskrivningen så talar vi inte om några jätte belastningar här utan ok vidfästning räcker. Har en bit plexiglas och små stenar som jag ska göra test med innan jag bestämmer mig och jag söker förlag på vad som kan fungera. De kandidater jag har för testet än så länge är silicon och stone fix, Har dem dessutom hemma så så de är lätt att testa med även t.ex när det gäller stone fix så tror jag inte på det. Stenen kommer att vara tott till halv torr, d.v.s det behöver inte klara att limma under vatten. //Markus
 7. Hej har precis starta en sido tråd i fisk forumet (Förslag på ovanlig stimfisk). Har kommit så långt i planneringen nu att jag börjat titta på invånare. Jag valde att lägga frågan där eftersom jag annars kanske missade någon fisk kunnig här på saltvattens guiden. men ifall någon har några förslag så går de bra att lägga här också. //Markus
 8. Hej, jag håller på med en omstart av mitt aktarium ni som är intresserade kan följa det i tråden "Omstart av 1900 liters inwall och av saltvattens intresset". Jag har valt att lyfta ut denna frågan ur tråden då denna gäller fiskar. Jag håller på att sätta ihop en lista på kandidater till akvariumet när det är igång igen. Kraven på fisk är att de ska vara små, leva i stim, vara revsäker och gärna ovanlig, något som inte alla har. Någon som har några förslag? Har själv funderat på följande Chromis cyaneus Pseudanthias pictilis Pterapogon kauderni Inte de mest ovanliga fiskarna men de visar på ungefär vad jag är ute efter.
 9. Så nu är den grundläggande planneringen av inredningen klar. Det blir en revvägg av uppmurad levande sten, två revpelare också av uppmurade levande sten. Någon typ av korall ö i centrum mellan pelarna. Se nedan skiss Botten och bakväggen täcks med plexiglas / akryl. Fråga någon som har ett förslag på ett "lim" som fäster med sten och plexiglas? Det som jag ska använda till stenen fäster nog inte i plexiglas...
 10. Hej, ja jag har tittat på dessa dock inte i vekligheten ännu. Dock så skulle jag behöva 4 st AP700 för att täcka in mitt kar enligt Kessils tabell, och då de ligger på ca 13 000 :- för en så är det en investering som kräver en viss eftertanke...
 11. Lite historisk data från detta akvaiumet. Jag slö läste lite i logboken som jag förde under viss tid. Under en varm vecka i augusti så behövde närmare 200 liter vatten fyllas på akvariumet och detta med kylaren igång. Under en vecka så gick där åt en burk av tropic marines kalsium tillskott. Stod inte hur stor burken var men jag är rädd att det inte var den lilla.... Kan se ett möster mellan varma perioder och alg tillväxt men så brukar det väll vara i havet också har jag för mig.
 12. Ok, hade inte tänkt på det alternativet. Får titta på det alternativet Funderade lite på plexiglas typ denna https://www.bauhaus.se/plexiglas-skiva-akryl-klar-3x500x750mm.html. Men jag har ingen erfarenhet av att använda plexiglas sedan innan. Funderade på att fästa en sådan också mot bakglaset och sedan fästa stenarna mot denna också så det sitter riktigt säkert. Någon som har erfarenhet av plexglas / akryl skivor i akvariet? Funkar det?
 13. MH har precis som ni säger många nackdelar jämfört med led. Men de ger ett speciellt glitter i vattnet som jag inte sett från någon led, och de ska tränga igenom en vattenpelare på nästan 80 cm det kräver lite. Men jag är lite partisk, när jag började med akvarium så var det MH man strävade efter och T5 var nytt och hippt. Jag har hört att belysningar med få dioder men med hög effekt ska kunna efterlikna det. Har tittat på följande med intresse https://www.drakfisken.se/led-belysning/2545-coralcare.html , men vi får se. Just nu på vintern är det inget problem eftersom MH lamporna värmer upp den delen av källaren så att ingen annan värme behöver vara på där och ger mysig golvvärme till rummen ovanför… Gyre-pumpar är inget som jag känner till men jag ska titta på det nu när du nämt det. En sak som jag letar efter just nu är någon typ av pvc platta att ha under stenen. Eftersom tyngden blir så koncentrerad vill jag inte lägga / stapla den direkt på glaset och pvc rören är borttagna nu. Några förslag?
 14. Hej kul att se att där folk kvar på sidan från tiden då jag skrev den andra tråden. Gällande omstarten så kommer det att bli enligt följande styrande idéer. Inga stora fiskar, men många små. Gärna stim fisk typ 10-20 av samma art. Både hårda och mjuka koraller, så bara revsäkra fiskar! Mer spännande inredning i karets så att djupet utnyttjas bättre. Kanske en revkeramik bakgrund eller bara murar upp en vägg med levande sten, har en hel del så det är ett alternativ. Lite sugen på en revpelare eller två. Tekniken är en intresserad fråga, inga beslut tagna och jag har sett att en hel del har hänt sedan jag utrustade akvariet förra gången. Främsta förändringen verkar vara användandet av led belysningar. Har tittat på dessa, men inte ännu hittat något som ger ett lika vackert ljus som jag får ifrån mina 400W MH lampor. Så jag kommer nog att starta med dom och eventuellt ändra senare. Ni som läste min gamla tråd kommer nog ihåg min flyttbara upphängning som gör det lätt att ändra byta belysning. Intressant nog så läste jag ett antal trådar på reefcentral om personer som övergav sina led belysningar och gick tillbaka till MH. Tydligen så upplevde de att stenkoraller växte bättre under MH än under led. Har ingen egen uppfattning men det är intressant ifall det stämmer. Gällande pumpar så funderar jag på att ge tunze en chans till med sina stream 2 pumpar. Mycket för att jag har en kontrollenhet kvar som kan styra dem, och de konstruktions missar som jag upplevde med första generationen verkar vara fixade. Men om vi ska återgå till själva ner stängningen så kan jag meddela att en del intressanta problem uppstår när man tillfälligt stänga ner ett större akvarium. T.ex. var ska man förvara över 300 kg levande sten? Svaren i mitt fall i ett 300L, ett 200L och ett 100L akvarium. Plus två plast backar som rymmer 170 liter var. Och det som inte fick plats får ligga torrt. Andra överraskningar när man gräver sig ner i stenen kan se så här trevliga ut. Det som ni ser är en blandning mellan av skit och korallgrus och allt detta har samlats under stenen och mellan rören som jag trodde skulle hjälpa till att hålla rent men det blev tvärt om...
 15. Hej igen! I samband med att jag började planera en omstart kom jag på att det var ett tag sen jag skrev något här på Saltvattensguiden. Närmare runt tio år kom jag fram till att det var och det senaste var byggnationen av akvariet för de som är intresserade sök på ” Det evigt försenade akvariebygget”. Men så kan det bli när det vanliga livet kommer i mellan. Så jag tänkte starta en ny tråd som börjar som en avslutande sammanfattning av lärdomarna av bygget som jag gjorde och hur det har fungerat under åren, och går sedan vidare med planerna för omstarten ser ut. Tanken började som en uppsättning med fiskar och bara några enstaka koraller. Detta ändrades till ett ”fish-only with live rock” med framförallt kejsare och kirurg fiskar. Systemet har varit igång konstant i ca 10 år, men nu är det dags för en förändring Vad som fungerade som tänkt… Redundanta retur pumpar. Mycket användbart då en gick i sönder under semestern och det tog flera veckor att få en ny. Kombinationen med mycket vatten, mycket levande sten och måttligt med fisk gav mycket stabila vatten värden och gjorde att jag kände mig lugn när jag var borta i jobbet under flera dagar. IKS systemet hanterade övervakning och automatisering som tänkt. Saker som inte fungerade som tänkt. Tunze stream pumparna generation 1, magnet fästena var kassa och gick sönder hela tiden och pumparna gick i sönder en efter en inom något år. PVC rören som fästes i botten och som stenen låg på var tänkt att hjälpa och hålla rent under stenen. Det fungerade inte all skit försvann in där under tillsammans korallsanden. Tanken var att pumpar skulle blåsa under stenen och så hålla rent fick det aldrig fungera som jag tänkt. Andra saker/utrustning som gått åt under åren 1st IKS huvudenhet. 1st vattenkylare. 2st deltec externa pumpar. 4st tunze stream pumpar. X antal powerhead pumpar av olika fabrikat. Flera uppsättningar av lysrör och mh lampor än jag kan hålla reda på. Som sagts innan av andra detta kan vara en dyr hobby……