Jump to content

MARHAG

Medlem
 • Content Count

  202
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

38 Good

Profilinformation

 • First name
  Markus
 • City
  Eslöv
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan 2004
 • Akvarievolym
  1900 under omstart
 • Akvarie mått
  220x110x80
 • Akvarietillverkare
  Marin Akvariet
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
  Metallhalogen
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aquacare
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  250
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. MARHAG

  Live Rock Enhance

  Var bor du? Har inte hittat det i den lokala handeln eller i någon webshop.
 2. MARHAG

  Live Rock Enhance

  Funderar fortfarande på att prova det på min sten innan jag gör om uppstarten av mitt akvarium. Men har inte testat det ännu. Har hört runt lite med olika butiker men ingen av deras leverantörer har det i sortimentet när jag kontrollerade I våras. Men jag får nog beställa det från utlandet ifall jag bestämmer mig för att testa.
 3. Precis! Det är det som gör mig så frustrerad!!!! Men som du ser i tråden så var det ganska nyligen som jag kröp till korset och skaffade ett fiter tillräckligt stort för att hantera fosfat mängderna som läcker från stenen. Innan klarade jag bara av som det verkade att hålla gämna steg med läckaget.
 4. Ifall jag bara låter det vara så tror jag fosfat kommer att sticka uppåt. Jag har testvärde från Marinlab på 3.3100 mg/l för PO4. Detta var ifrån tiden innan jag visste jag hade ett problem så inga removers fanns i när detta värde togs. Frågan är ifall det var så högt så inkörnings cyklen påverkades? Testade mitt RO vatten på samma gång och det var noll på allt så vattnet jag tillsätter är i alla fall ok. Den första omgången med start bakterier gick i för över ett år sedan och den andra för en vecka sedan. Detta akvarium har aldrig riktigt hittat sin balans efter omstarten. Jag har som sagt börjat fundera på att köra om hela uppstarten igen, men gör jag det så låter jag nog allt vara som det är nu under sommaren och kör igång igen i höst. Funderar lite på ifall dålig vatten cirkulation kanske är ett problem. Eftersom det inte är helt spikat vad jag ska ha i så har jag inte skaffat alla pumpar som jag tänkt mig utan bara var som jag trodde mig behöva under uppstarten. Retur pumpar ca 14 000 l i timmen Stream pumpar i akvariet 2x13 000 l i timmen. Vet att detta är i minsta laget men under uppstart borde det vara ok tycker jag Funderar också att byta ut skummaren. Den jag har var bara avsedd för när jag inte hade koraller, vilket jag ska ha nu och det kräver bättre vatten värde.
 5. Ok, experimentet avslutat. Fosfat gick från 0,03 till 0,25 på en vecka utan att något tillsattes till akvariumet. Med tanke på att där är ca 2500 liter i systemet så är det en hyfsad uppgång = läckage från stenen. Ska koppla in fosfat filtret igen och fundera på nästa steg. Nitrat har inte ändrat sig ligger kvar på 25.
 6. Nitrit testet visade noll men är kanske närvarande ändå? Visste inte att hålla upp KH värdet skulle sakta ner urlakningen. Ska sluta med detta genast... Jag satte i bakteriekultur när jag började med omstarten och har nu igen tillsatt bakterier så vi får se hur det går. Gjorde en del vatten byte i början för att bli av med fosfaten vet inte vad Nitrat värdena var då eftersom jag inte testade för detta då. Men som jag skrivit innan detta har varit en skum uppstart. Har aldrig varit med om något liknande innan så man är lite ute på okänd mark. Dock så är detta den enda gången som jag startat upp med bara begagnad levade sten och den är nog inte i så bra skick som jag hade hoppats.
 7. Jag vet inte hur stora de blir så jag kan inte säga ifall den var stor Skulle uppskatta att den var mellan 5-10 cm... Storlek kan ibland vara svår uppskatta under vatten genom en dykmask... Har för mig att det var i Mars månad, såg bara en så jag kan inte säga något gällande säsong eller beteende.
 8. Jag antar att du redan har rätt ut detta, men annars har du helt rätt. Silikat absorberas också. Jag gillade ert fynd, så en sådan en gång när jag var ute och dök, men visste inte vad det var...
 9. Ok, vi kör en liten uppdatering i halvtid av experimentet. Fosfat nivån i vattnet har stigit ett steg på Salifert mätskala, så testet visar att stenen fortfarande läcker exakt hur mycket får vi se... Det enda jag har tillsatt under testet är buffring av KH värdet som ifall jag inte gör detta sjunker hyfsat fort... Men detta borde inte tillföra något fosfat eller? Jag testade också att slå på blåljus under testet, och naturlitvis så såg jag att det började växa alger på varje sten igen. Kan vara ett tecken på att stenen läcker en hel del "näring"=fosfat. Den andra frågeställningen jag har är var kommer NO3 nivåerna ifrån? jag har haft värden på runt 25 enligt Saliferts test så länge jag mätt. Där måste vara någon nerbrytning av biologiskt material tycker jag för skapa detta och eftersom jag inte har satt i något i akvariumet än stan och sand så borde detta vara kopplat till stenen. Komentarer till mitt resonerande mottaget gärna. Så som jag funderar nu är ifall jag ska göra om uppstarten eller ifall jag ska bara låta det fortsätta med filter media som drar ut Fosfat och nitrat ur vattnet. Ifall jag låter det fortsätta och gå så får det vara antingen nersläckt eller med algätare som tål Nitrat nivåer på 25. Har aldrig haft lägre djur eller fiskar i så höga nivåer av Nitrat fixa de det? Göra om uppstarten tror jag själv inte ger önskat resultat då jag tror det blir samma sak igen med stenen, och den kommer inte ut så lätt då den ar i princip fastmurat. Så jag lutar mot det första alternativet. Funderar lite på en alg odling i sumpen för att suga ut Nitrat, Någon som har erfarenheter av detta? Kommentarer förslag?
 10. MARHAG

  Hjälp med Analys av vattenvärden

  Mycket bra tips har redan kommit, dock så skulle jag vilja tillägga att ifall du inte redan kör något system som "balling" eller liknande så hade rekommenderat dig att att ta en sak i taget. Ifall du inte upplever några problem med ditt akvarium och det är beroende på de mätvärden du fått in från testet som du reagerar på så ta ett värde först. Jag hade börjat med KH, när du har fått upp det så kommer du att se att det har påverkat annat, t.ex är det troligt att ditt PH stiger och blir stabilare. CA är som sagt högt men låt det sjunka med naturlig förbrukning, jag ser dock inte något om ifall du doserar för detta idag. Ifall du inte doserar för det så skulle jag nog titta på ett annat salt med inte så mycket tillsatt CA.
 11. En liten uppdatering. Filtret har nu varit igång några dagar utan att Fosfat nivåerna har börjat stiga igen. Dock så hade jag lite otur för en stor luftbubbla for igenom systemet och drog upp en spektakulär mängd damm från filtermedia och dumpade detta i akvariet så det blev ganska dimmigt. Efter en hel del filtrering av vatten har börjat få detta under kontroll igen. Dock så började jag fundera på att göra ett experiment hör att besvara denna fråga. Hur mycket fosfat är där egentligen i stenen? Experimentet kommer att ha följande förutsättningar. Fosfat filtret stängs av. Ingen matning så inget tillförs till akvariet. Inga vattenbyten. Funderar på att stänga av skummaren också, men tror inte det har någon betydelse Efter en vecka så kontrollerar vi värdena igen. Ifall allt är som det ska så borde de inte ha ökat, men något säger mig att vi fortfarande har en hel del fosfat kvar i stenen. Det som jag vill uppnå med detta test är att se ifall jag kan få en uppfattning om hur mycket som stenen släpper till vattnet under en bestämd tidsperiod. Förslag på andra värden som kan vara intressanta att spåra under tiden detta test pågår?
 12. Så var det dags för en uppdatering av denna tråd, Tro jag skulle döpa om den till det samma som original tråden, men med version 2 på slutet. Det som har hänt sedan senaste uppdateringen är att akvariet har fått stå utan belysning så den fantastiska algblomning som jag fick har gått tillbaka till tofsar här och där på Stenen. Fosfatet har däremot varit ett elände att tackla, med olika lösningar som testats som börjat sänka nivån för att sedan öka igen när mediet blivit mättat på väldigt kort tid. Efter har strulat omkring med detta ett tag så kom jag fram till att något radikalt behövde göras annars så satt jag med samma problem fortfarande till hösten. Den radikala lösningen blev följande… Låt mig få presentera mitt senaste inköp, Deltec FR1016. Som tog och plockade ner mina höga fosfat värden till i princip 0 på mindre är 12 timmar. Eftersom jag valt att inte stoppa in något i akvariet innan jag löst fosfat problemet så kunde jag göra en sådan radikal ändring av vattenvärdena utan att riskera att ta död på något. Tiden får utvisa om den kommer att vara igång alltid eller kopplas in vid behov. Men nu avvaktar vi lite så vi kan se ifall vi skapat något annat problem sen ska någon få flytta in…
 13. MARHAG

  Rowaphos erfarenheter ?

  Hej, förr när jag använde Rowaphos så använde jag det i reaktor. Det jag gjorde var följande . 1. Sköljde ej av den innan jag la den i reaktorn. 2. Startade upp med väldigt lågt flöde och en strumpa full med filtervadd hängande på utloppet. Det fångar upp det bruna i vattnet i början. 3. När du ser att vattnet är klart över mediat i reaktorn så kan du öka födet stegvis till det är där du vill ha det. 4. när vattnet klarnat efter den sista ändringen av vatten flödet så kan man ta bort strumpan med filtervadd. Jag har provat lite olika nu när jag har hållt på att bekämpa höga fosfat värden, men jag börjar fundera på ifall jag ska gå tillbaka till gamla pålitliga Rowaphose. Någon/ några (jag vet inte, men har mina misstankar) av de jag har provat har gett mig en Alu spik i vatten värdena som jag behöver titta på senare...
 14. MARHAG

  Live Rock Enhance

  Hej, har någon sett produkten "Live Rock Enhance" säljas av någon av butikerna i sverige? Har hört en del possitivt gällande den och är intresserad av att testa den. //Markus
 15. MARHAG

  Akvarium i gammal fastighet

  Hej, hade ett liknande problem med ett plankgolv i en gammal lägenhet som jag bodde i för många år sedan. Riva upp golvet var inget alternativ i detta fall så vi fick tänka lite annorlunda. Jag löste det genom att stabilisera ovanpå golvet, och gjorde enligt följande. Underst mot golvet två lager av foam matta av den typ som man lägger under parkett golv. Ovan på detta två spånskivor ca 25mm, som hade limmats och skruvats ihop så de blev en massiv enhet. På detta så stod ett 450 liters akvarium så länge vi bodde kvar i lägenheten. Tanken bakom denna konstruktion var att så länge akvariet rörde sig som en enhet så var det inget problem, utan problemet var ifall det rörde sig olika mycket i olika ändar av akvariumet och då orsaka spruckna glas m.m Skivan var så tjock och styv att även med ett fullt akvarium så såg man att plattan inte låg jämt mot golvet överallt, men det var inget problem för den att hantera vikten från akvariet. Kan inte garantera att detta fungerar för dig och ditt golv men det fungerade för mig under många år.
×