Gå till innehåll

MARHAG

Medlem
 • Antal inlägg

  188
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

33 Good

Profilinformation

 • Förnamn
  Markus
 • Stad
  Eslöv
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan 2004
 • Akvarievolym
  1900 under omstart
 • Akvarie mått
  220x110x80
 • Akvarietillverkare
  Marin Akvariet
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
  Metallhalogen
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aquacare
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  250
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej

Senaste besökare till profilen

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. MARHAG

  Akvarium i gammal fastighet

  Hej, hade ett liknande problem med ett plankgolv i en gammal lägenhet som jag bodde i för många år sedan. Riva upp golvet var inget alternativ i detta fall så vi fick tänka lite annorlunda. Jag löste det genom att stabilisera ovanpå golvet, och gjorde enligt följande. Underst mot golvet två lager av foam matta av den typ som man lägger under parkett golv. Ovan på detta två spånskivor ca 25mm, som hade limmats och skruvats ihop så de blev en massiv enhet. På detta så stod ett 450 liters akvarium så länge vi bodde kvar i lägenheten. Tanken bakom denna konstruktion var att så länge akvariet rörde sig som en enhet så var det inget problem, utan problemet var ifall det rörde sig olika mycket i olika ändar av akvariumet och då orsaka spruckna glas m.m Skivan var så tjock och styv att även med ett fullt akvarium så såg man att plattan inte låg jämt mot golvet överallt, men det var inget problem för den att hantera vikten från akvariet. Kan inte garantera att detta fungerar för dig och ditt golv men det fungerade för mig under många år.
 2. Frågan är var kommer Aluminiumet ifrån? som jag sa är detta inget som jag normalt mäter så jag vet inte när det kommit in i systemet. Är det något från denna uppstarten? eller kommer det från stenen som jag återanvände som hade varit i akvariet i över 10år. Inget minne av att jag använt något Aluminium basserat innan.
 3. Jag hade 0.0406 mg/l. Inget i mitt osmosvatten så det borde komma från filtermediat eller saltet.
 4. Bra påpekande det tänkte jag inte på. Jag använde Aquaforest Phosphate minus innan (när testet togs), vet inte ifall det är aluminium baserat. Har historiskt använt RowaPhos, men affären hade inte det hemma när jag behövde det. Då får vi leta upp en Al "remover" sedan... Glömde skriva att vi hade en spik på Nickel också, var nu den kom ifrån?
 5. Ok, det har varit ett tag sedan som jag skrev något i denna tråd. Man kan säga att omstarten kommit lite av sig. Man kan summera det som följande, min "teknik" för att rensa upp den gamla levande stenen kan se som ett misslyckande. Stenen har släppt ifrån sig seriösa mängder PO4 i vattnet som gav värden som jag aldrig har uppmätt tidigare. Lyckligtvis upptäckte jag detta innan jag satte in något levande. dock inte innan en helt fantastisk alg explotion inträffade. Så det jag har ägnat mig åt den senaste tider är att byta vatten, byta mättat filter material (otroligt hur fort det mättades) och mekaniskt bekämpa algerma med en borste. Nu börjar vi närma oss vatten värde som man kan leva med, men vad som var förvånande var spiken på Al i testet jag skickade iväg. Detta är något som jag normalt inte mäter så jag har inget att gå på ifall det är avvikande eller ej, men det kanske är relaterat till saltet som jag inte har använt innan? Ska skicka iväg ett test till för att få värdet bekräftat och sen bestämma vad jag ska göra åt det. Dock så skulle jag vilja ha tips på några robusta algätare att sätta i först. Behöver hjälp att äta upp alla alger som borsten inte kan få bort. Helst ska de äta alla typer av alger...
 6. Dax för en uppdatering. Sommaren är slut och det är mer läge att ägna sig åt inomhus aktiviteter. Ny returpump är installerad. Intressant och se orginal och ny version brevid varandra en del har hänt. Den ena en 220V AC dump och den andra en DC pump. Den ena varm och den andra sval. I fallet med DC pumpen så utvecklas värmen i denna modulen istället. Den blir VARM och i fallet med tysk ordning så visar displayn inte procent talet för effekt som används utan det exakta effekt talet. Eftersom pumpen är på 80W så innebär det att den går med 100% effekt. På pappert så ska de vara snarlika, men bara känna på utblåset från pumparna så märker man att över 10 år konstant gång satt sina spår. Dock en sak som jag vill ge deltec beröm för den nya pumpen passade perfekt, behövde inte ändra någon rördragning och anslutningarna satt på exakt samma ställe med exakt samma gänga. Pump bytet tog typ 1 min och sen var allt klart.
 7. Både ja och nej. Akvariet tog otroligt lång tid att gå igenom sina uppstart cykler. I närmare två månader så såg akvariet helt sterilt ut innan de vanliga tecknen som man ser vid uppstart. Dock så har en av mina retur pumpar gått sönder och jag har inte fått tag i en lämplig ersättning som passar till rördragningen ännu. Så därför har jag valt att inte sätta in något levande ännu.
 8. MARHAG

  Genomförning, snett borrat?

  Då borde du vara ok, kontrollera extra noga när du fyller på vatten att där inte är någon läcka för då följer vattnet gängan ut.
 9. MARHAG

  Genomförning, snett borrat?

  Svårt att se exakt hur snett det blev, men blev det inte för mycket så räcker tätningarna. Silikon binder inte bra till pvc plasten i genomföringen så den hjälper dig nog inte mycket, och tätningen sker mellan kanten på genomföringen och glaset. Missade att du frågade om uppfyllnad. Silikon är inte ett bra material här då även när den torkat är där lite flex i den. Tror inte det blir bra..
 10. MARHAG

  Vilket test fabrikat använder ni?

  Någon som testat aquforests tester?
 11. En sak till att tänka på är att den typen av batterier som är i dessa bankarna är väldigt känsliga för att vara i ballans med varandra. När cellerna är tillsammans i en produkt så har tillverkaren sätt till att detta problemet hanteras internt i enheten. Men när du kopplar ihop flera enheter så kan denna hantering inte göras och problem kan uppstå. Fick en ordentlig genomgång av hur denna typer av batterier fungerar när jag funderade på att bygga en powerbank modell större av batteri leverantörn. Det finns batterier som är byggda för att kopplas ihop men med stor sannolighet så är det inte sådanna i powerbanks för USB laddning.
 12. Hej, tittade igenom mitt skåp med tester och en del är ganska gamla. Jag antar att de inte är pålitliga i all evighet så jag ska skaffa några nya. Har använt Saliferts tester förr varit sådär nöjd med dem. Några har varit svåravlästa och därför så blir resultatet en tolknings fråga vilket inte är så bra. Så frågan är vad är bra idag? Pålitliga och lätt avlästa? Vad använder ni?
 13. Slanten kom oförskämt nära i sin gissning. Idag på morgonen så blev akvariet äntligen fyllt.. Förfiltrena är nu så igensatta att jag tappar över halva vattentrycket in i osmos filtret. Men det kan vi leva med, akvariet är fyllt! Dåliga nyheten, tappade min salthalts mätare i golvet så nu fungerar inte den längre. Tänk vilka jobbiga problem man kan få när man ska blanda till över 2000 liter saltvatten. Men där står på spannarna hur mycket saltvatten de räcker till och därför börjar vi med att hälla i tre spannar med salt. Vi kommer att behöva mer men den sista spannen salt sparar vi till vi kan mäta salthalten igen. Sen så blir det uppstart enligt klassisk modell...
 14. MARHAG

  151-720 liter Liatölpens nya 400-liters

  Prova att dra igång filtrering med aktivt kol ifall du har hemma. Ifall plasten har släppt något i vattnet så kan det hända att denna filtering kan ta det...
 15. MARHAG

  Ny med salt vill ha input

  Jag hade några clowner för några år sedan som tidvis uppträdde som "clowner" med en del skumma beteende, men sova vid ytan var inte ett av dem. De föredrog en mjukkorall att sova i. Har du något "mysigt ställe för dem att dra sig undan till? Ibland kan man få lite skumma beteende när fiskar inte kan göra vad som de skulle göra i naturen... //Markus
×