Jump to content

MARHAG

Medlem
 • Posts

  223
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by MARHAG

 1. Tack för tipset! Tänkte inte på el komponenter. Det stämmer de ser ut så. Min vän elektrikern ska få ett samtal imorgon… //Markus
 2. Kanske lite halv relaterat, men jag letar efter en sån hållare för prober som man t.e.x har på calcium reactor för ph sensorn. Vill sätta en sensor i ett filer som inte hade någon probe hållare från början. Någon som vet var man kan köpa en sådan lös? //Markus
 3. Intressant att där är så stor skillnad på en sensor. Är det stor skillnad på priserna på andra sensorer också? Har bara tittat på funktions sidan så här långt. Har inte tittat på priserna ännu. Har någon testat GHL KH Director? Fungerar den bra?
 4. Intressant att du nämde kvaliteten. Jag vet inte ifall det stämmer i verkligheten men när man tittar tillverkarnas bilder ser det ut som APEX är gjord i någon billig plast. Kanske inte det viktigaste med det är grejer som kostar en det så man vill inte att det ska ge ett billigt intryck. Men bilder på nätet kan lura ögat....
 5. Hej, har kommit i läget att jag har börjat titta på en ny akvariedator som ersättning till min gamla IKS som jag använder nu. Anledningen till att jag letar efter ett nytt system är att vissa av mät proberna har börjat visa värden som jag har kunnat säkerställa genom annan testning är felaktiga. tex jag har två ph prober och även efter kalibrering så visar de olika värden för ph i akvariet. Så minst en är felaktig! Eftersom utvecklingen på IKS verkar ha stått still under längre tid för IKS systemet så föredrar jag att se på ett nytt system istället för att köpa nya prober till IKS systemet. De system som verkar vara mest intressanta är GHLs PROFILUX 4 och Neptune Systems APEX. Vad är era erfarenheter av dessa system? Vad har de för styrkor och svagheter? Har systemen utvecklats under tiden ni haft era system? Just nu lutar jag lite mot GHL, mest för att deras kommande ION Director verkar väldigt intressant. Viktigt för mig och en funktion jag inte haft på mitt befintliga system är möjligheten att fjärr manövrera systemet. Vill helst att systemet ska vara fullt fungerande utan att ha behov att koppla sig mot en molntjänst. Vill gärna höra era åsikter och funderingar... //Markus
 6. Lite fler bilder. Jag fick de nya invånarna att samarbeta lite. Var lite mycket blått ljus vid foto tillfället. Har tyvärr inget sånt fint filter som vissa har... och min BTA Detta är min första anemon, har aldrig haft en innan så detta är en ny utmaning för mig. Dock så verkar mina clowner inte speciellt intresserade av den. Men de kanske ändrar sig så småning om? En annan sak som har dykt upp är att jag har börjat få skumma värden från vissa av mina prober på min IKS dator. Detta är inte så konstigt p.g.a deras older, men jag kommer nog inte att skaffa nya till IKS utan gå till ett annat system i stället då utvecklingen verkar ha stått still på IKS systemet.
 7. Har skaffat en Unicorn också så det får nog räcka med fiskar från Naso släktet nu. Även ifall jag är svag för Nasos... Ska lägga upp en bild på den också när den vill samarbeta så jag kan ta en bild.
 8. Kanske ett par Sphaeramia nematoptera? De jag har simmar inte runt mycket så det skulle nog fungera fint i ett litet akvarium. Eller en liten Goby? Finns många trevliga varianter att välja mellan.
 9. Kan vara intressant. Har du någon bild? Vad har du tänkt dig för pris?
 10. Hej, letar efter en komplett fabriks byggd MH Armatur 400W. Helst något känt märke som Giesemann eller Aqua Medic men även andra fabrikat är av intresse.
 11. Jag håller med dig gällande avrinningen och det är något jag funderat på mer än en gång. En ide har varit att sätta en rev keramikplatta typ https://www.drakfisken.se/revkeramik/revkeramik-bakgrundsplattor.html Eller som du sa bygga upp med sten där också men jag är rädd det skulle sticka ut mer än jag skulle vilja därav tanken på en platta. En annan att sätta en encrusting montipora där och låta den be ut sig. Jag har sett andra som har fått montipora att växa på på glas men dock inte på en sådan vertikal yta. Så jag har inte kunnat bestämma mig om hur jag ska göra. Men jag håller med dig ytavrinningen är ful som den är...
 12. Det var ett tag sedan jag skrev något i tråden så jag tyckte att det kunde vara dags för en uppdatering. Det har hänt en del sedan senast. Först så fortsatte siffrorna ner till att nolla för NO2, NO3, Po4. Någon Ammoniak eller Nitrit dök aldrig upp som kunde mätas med mina test kit efter ”omstarten”. Detta ledde naturligtvis till den obligatoriska algblomningen och lite annat som behövde hanteras. Det som förvånade mig vad behovet av påfyllning av CA och Mg som jag fick börja fylla på mycket tidigare än jag trodde. Trodde jag skulle behöva när jag började sätta i koraller, men CA förbrukningen var kanske relaterat till mängden levande sten jag har är inte riktigt säker på anledningen men det innebar att jag fick starta upp calcium reaktorn tidigare än jag hade tänkt och börja docera Mg. Började sätta i lite fiskar, och andra levande djur i flera omgångar med någon veckas mellanrum. Dock så fick jag in sjukdom i karet som gjorde att jag förlorade många fiskar och i samband med att detta hände så la HLP pumpen av igen vilket gjorde att jag inte kunde använda mitt UVC filter. Vet inte ifall det hade hjälpt mig, men det hade varit bra att ha det alternativet tillgängligt när detta hände. Efter att ha väntat en och en halv månad så har jag börjat köpa fiskar igen så de tre stackare som överlevde ska få lite sällskap i 1900 liter saltvatten och satt in ett Kenya träd och två skivanemoner eftersom jag tröttnade att bara titta bar sten...
 13. Vad är det för watt på MH lamporna? Pris?
 14. Ja en del var blöt hela tiden den som låg i facket för LS i sumpen t.ex. Men den är runt 20% av all stenen i systemet. Till själv akvariumet så hade jag för blandat så hade jag förblandat 400 liter nytt saltvatten vilket var max vad jag kunde förvara. Resten av vattnet som akvariet behövde tog en vecka att få fram så större delen av stenen i väggen torkade ut i mer eller minder omfattning. Men du har kanske rätt tillräckligt mycket bakterier överlevde kanske inclusive den bakteriekultur som var i saltet för att hantera det hela. Jag blir bara lite misstänksam när värdena är bättre än vad jag hade väntat mig. En annan possitiv nyhet, jag fick igång en av HLP pumarna igen! Den har gått ett halvt dygn nu, vi får hoppas att den håller ihop ett tag till...
 15. En del av stenen var torr under några dagar vilket borde orsakat död i den stenen och det borde ha startat en cycle från Amoniak till Nitrit till Nitrat När den blev våt igen. Och det har gått så fort att där inte var något spår av Nitrit, vi pratar typ 4 dagar.
 16. Efter omstarten har jag börjat köra mina vecko tester av vattnet. Jag väntade mig inte så mycket så är tidigt men värdena förvånade mig lite. Amoniak 0 Nitrit 0 Nitrat 2,5 Kan tanken ha gått igenom upstarts cyklen redan? Eller har den inte kommit igång? Förväntade mig faktiskt lite Nitrit i det här läget.
 17. En sak som jag glömde nämna var att de sista original Deltec HLP pumparna har lagt av nu under sommaren. Akvariet har varit uppe i runt 13 år och pumparna har gått 24/7 under denna tiden så det får väl räknas som ok. Så det får bli nya Deltec pumpar igen….
 18. Här är en bild från sidan också. Här kan man se djupet som jag försöker bygga upp i inredningen. Har gjort en liten "tunnel" till fiskarna också. Förhoppningsvis blir det riktigt bra med lite koraller på plats.
 19. Hej, det var ett tag sedan jag skrev något i denna tråden men det finns en anledning. Som jag har varit inne på tidigare i tråden så funderade jag på att göra om denna uppstart. Så i våras så tog jag beslutet att lämna akvariet som det var under sommaren med det stora fosfat filtret med 5 liter media. Nu när hösten har kommit har mediet blivit mättat men läckaget av fosfat verkar nu ha sjunkit till en minimal nivå. Så nu tar vi nya tag. Jag var inte riktigt nöjd med inredningen, och i samband med att i princip allt vatten har byttes ut så kom mer sten i och gammal flyttades runt. Detta har gjort att jag har skapat ett mini rev mitt i mellan front glaset rev väggen som jag murade upp innan. Tanken är att detta kommer att ge ett större djup i akvariet med koraller på olika avstånd från front rutan. Här är en bild på hur det är upplagt nu Den stora frågan nu är hur uppstarts cyklen kommer att se ut. Stenen har inte blivigt torr och en del av stenen har inte varit torr. och saltet jag använder denna gången har bakterie kultur i sig så detta kommer antagligen också att påverka uppstarten.
 20. Var bor du? Har inte hittat det i den lokala handeln eller i någon webshop.
 21. Funderar fortfarande på att prova det på min sten innan jag gör om uppstarten av mitt akvarium. Men har inte testat det ännu. Har hört runt lite med olika butiker men ingen av deras leverantörer har det i sortimentet när jag kontrollerade I våras. Men jag får nog beställa det från utlandet ifall jag bestämmer mig för att testa.
 22. Precis! Det är det som gör mig så frustrerad!!!! Men som du ser i tråden så var det ganska nyligen som jag kröp till korset och skaffade ett fiter tillräckligt stort för att hantera fosfat mängderna som läcker från stenen. Innan klarade jag bara av som det verkade att hålla gämna steg med läckaget.
 23. Ifall jag bara låter det vara så tror jag fosfat kommer att sticka uppåt. Jag har testvärde från Marinlab på 3.3100 mg/l för PO4. Detta var ifrån tiden innan jag visste jag hade ett problem så inga removers fanns i när detta värde togs. Frågan är ifall det var så högt så inkörnings cyklen påverkades? Testade mitt RO vatten på samma gång och det var noll på allt så vattnet jag tillsätter är i alla fall ok. Den första omgången med start bakterier gick i för över ett år sedan och den andra för en vecka sedan. Detta akvarium har aldrig riktigt hittat sin balans efter omstarten. Jag har som sagt börjat fundera på att köra om hela uppstarten igen, men gör jag det så låter jag nog allt vara som det är nu under sommaren och kör igång igen i höst. Funderar lite på ifall dålig vatten cirkulation kanske är ett problem. Eftersom det inte är helt spikat vad jag ska ha i så har jag inte skaffat alla pumpar som jag tänkt mig utan bara var som jag trodde mig behöva under uppstarten. Retur pumpar ca 14 000 l i timmen Stream pumpar i akvariet 2x13 000 l i timmen. Vet att detta är i minsta laget men under uppstart borde det vara ok tycker jag Funderar också att byta ut skummaren. Den jag har var bara avsedd för när jag inte hade koraller, vilket jag ska ha nu och det kräver bättre vatten värde.
×
×
 • Create New...