Jump to content

MARHAG

Medlem
 • Content Count

  208
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

MARHAG last won the day on November 6 2019

MARHAG had the most liked content!

Community Reputation

46 Good

Profilinformation

 • First name
  Markus
 • City
  Eslöv
 • Antal år inom saltvatten
  Sedan 2004
 • Akvarievolym
  1900 under omstart
 • Akvarie mått
  220x110x80
 • Akvarietillverkare
  Marin Akvariet
 • Ljusuppsättning
  T5 lysrör
  Metallhalogen
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aquacare
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  250
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  250
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja en del var blöt hela tiden den som låg i facket för LS i sumpen t.ex. Men den är runt 20% av all stenen i systemet. Till själv akvariumet så hade jag för blandat så hade jag förblandat 400 liter nytt saltvatten vilket var max vad jag kunde förvara. Resten av vattnet som akvariet behövde tog en vecka att få fram så större delen av stenen i väggen torkade ut i mer eller minder omfattning. Men du har kanske rätt tillräckligt mycket bakterier överlevde kanske inclusive den bakteriekultur som var i saltet för att hantera det hela. Jag blir bara lite misstänksam när värdena är bättre än vad jag hade väntat mig. En annan possitiv nyhet, jag fick igång en av HLP pumarna igen! Den har gått ett halvt dygn nu, vi får hoppas att den håller ihop ett tag till...
 2. En del av stenen var torr under några dagar vilket borde orsakat död i den stenen och det borde ha startat en cycle från Amoniak till Nitrit till Nitrat När den blev våt igen. Och det har gått så fort att där inte var något spår av Nitrit, vi pratar typ 4 dagar.
 3. Efter omstarten har jag börjat köra mina vecko tester av vattnet. Jag väntade mig inte så mycket så är tidigt men värdena förvånade mig lite. Amoniak 0 Nitrit 0 Nitrat 2,5 Kan tanken ha gått igenom upstarts cyklen redan? Eller har den inte kommit igång? Förväntade mig faktiskt lite Nitrit i det här läget.
 4. En sak som jag glömde nämna var att de sista original Deltec HLP pumparna har lagt av nu under sommaren. Akvariet har varit uppe i runt 13 år och pumparna har gått 24/7 under denna tiden så det får väl räknas som ok. Så det får bli nya Deltec pumpar igen….
 5. Här är en bild från sidan också. Här kan man se djupet som jag försöker bygga upp i inredningen. Har gjort en liten "tunnel" till fiskarna också. Förhoppningsvis blir det riktigt bra med lite koraller på plats.
 6. Hej, det var ett tag sedan jag skrev något i denna tråden men det finns en anledning. Som jag har varit inne på tidigare i tråden så funderade jag på att göra om denna uppstart. Så i våras så tog jag beslutet att lämna akvariet som det var under sommaren med det stora fosfat filtret med 5 liter media. Nu när hösten har kommit har mediet blivit mättat men läckaget av fosfat verkar nu ha sjunkit till en minimal nivå. Så nu tar vi nya tag. Jag var inte riktigt nöjd med inredningen, och i samband med att i princip allt vatten har byttes ut så kom mer sten i och gammal flyttades runt. Detta har gjort att jag har skapat ett mini rev mitt i mellan front glaset rev väggen som jag murade upp innan. Tanken är att detta kommer att ge ett större djup i akvariet med koraller på olika avstånd från front rutan. Här är en bild på hur det är upplagt nu Den stora frågan nu är hur uppstarts cyklen kommer att se ut. Stenen har inte blivigt torr och en del av stenen har inte varit torr. och saltet jag använder denna gången har bakterie kultur i sig så detta kommer antagligen också att påverka uppstarten.
 7. MARHAG

  Live Rock Enhance

  Var bor du? Har inte hittat det i den lokala handeln eller i någon webshop.
 8. MARHAG

  Live Rock Enhance

  Funderar fortfarande på att prova det på min sten innan jag gör om uppstarten av mitt akvarium. Men har inte testat det ännu. Har hört runt lite med olika butiker men ingen av deras leverantörer har det i sortimentet när jag kontrollerade I våras. Men jag får nog beställa det från utlandet ifall jag bestämmer mig för att testa.
 9. Precis! Det är det som gör mig så frustrerad!!!! Men som du ser i tråden så var det ganska nyligen som jag kröp till korset och skaffade ett fiter tillräckligt stort för att hantera fosfat mängderna som läcker från stenen. Innan klarade jag bara av som det verkade att hålla gämna steg med läckaget.
 10. Ifall jag bara låter det vara så tror jag fosfat kommer att sticka uppåt. Jag har testvärde från Marinlab på 3.3100 mg/l för PO4. Detta var ifrån tiden innan jag visste jag hade ett problem så inga removers fanns i när detta värde togs. Frågan är ifall det var så högt så inkörnings cyklen påverkades? Testade mitt RO vatten på samma gång och det var noll på allt så vattnet jag tillsätter är i alla fall ok. Den första omgången med start bakterier gick i för över ett år sedan och den andra för en vecka sedan. Detta akvarium har aldrig riktigt hittat sin balans efter omstarten. Jag har som sagt börjat fundera på att köra om hela uppstarten igen, men gör jag det så låter jag nog allt vara som det är nu under sommaren och kör igång igen i höst. Funderar lite på ifall dålig vatten cirkulation kanske är ett problem. Eftersom det inte är helt spikat vad jag ska ha i så har jag inte skaffat alla pumpar som jag tänkt mig utan bara var som jag trodde mig behöva under uppstarten. Retur pumpar ca 14 000 l i timmen Stream pumpar i akvariet 2x13 000 l i timmen. Vet att detta är i minsta laget men under uppstart borde det vara ok tycker jag Funderar också att byta ut skummaren. Den jag har var bara avsedd för när jag inte hade koraller, vilket jag ska ha nu och det kräver bättre vatten värde.
 11. Ok, experimentet avslutat. Fosfat gick från 0,03 till 0,25 på en vecka utan att något tillsattes till akvariumet. Med tanke på att där är ca 2500 liter i systemet så är det en hyfsad uppgång = läckage från stenen. Ska koppla in fosfat filtret igen och fundera på nästa steg. Nitrat har inte ändrat sig ligger kvar på 25.
 12. Nitrit testet visade noll men är kanske närvarande ändå? Visste inte att hålla upp KH värdet skulle sakta ner urlakningen. Ska sluta med detta genast... Jag satte i bakteriekultur när jag började med omstarten och har nu igen tillsatt bakterier så vi får se hur det går. Gjorde en del vatten byte i början för att bli av med fosfaten vet inte vad Nitrat värdena var då eftersom jag inte testade för detta då. Men som jag skrivit innan detta har varit en skum uppstart. Har aldrig varit med om något liknande innan så man är lite ute på okänd mark. Dock så är detta den enda gången som jag startat upp med bara begagnad levade sten och den är nog inte i så bra skick som jag hade hoppats.
 13. Jag vet inte hur stora de blir så jag kan inte säga ifall den var stor Skulle uppskatta att den var mellan 5-10 cm... Storlek kan ibland vara svår uppskatta under vatten genom en dykmask... Har för mig att det var i Mars månad, såg bara en så jag kan inte säga något gällande säsong eller beteende.
 14. Jag antar att du redan har rätt ut detta, men annars har du helt rätt. Silikat absorberas också. Jag gillade ert fynd, så en sådan en gång när jag var ute och dök, men visste inte vad det var...
 15. Ok, vi kör en liten uppdatering i halvtid av experimentet. Fosfat nivån i vattnet har stigit ett steg på Salifert mätskala, så testet visar att stenen fortfarande läcker exakt hur mycket får vi se... Det enda jag har tillsatt under testet är buffring av KH värdet som ifall jag inte gör detta sjunker hyfsat fort... Men detta borde inte tillföra något fosfat eller? Jag testade också att slå på blåljus under testet, och naturlitvis så såg jag att det började växa alger på varje sten igen. Kan vara ett tecken på att stenen läcker en hel del "näring"=fosfat. Den andra frågeställningen jag har är var kommer NO3 nivåerna ifrån? jag har haft värden på runt 25 enligt Saliferts test så länge jag mätt. Där måste vara någon nerbrytning av biologiskt material tycker jag för skapa detta och eftersom jag inte har satt i något i akvariumet än stan och sand så borde detta vara kopplat till stenen. Komentarer till mitt resonerande mottaget gärna. Så som jag funderar nu är ifall jag ska göra om uppstarten eller ifall jag ska bara låta det fortsätta med filter media som drar ut Fosfat och nitrat ur vattnet. Ifall jag låter det fortsätta och gå så får det vara antingen nersläckt eller med algätare som tål Nitrat nivåer på 25. Har aldrig haft lägre djur eller fiskar i så höga nivåer av Nitrat fixa de det? Göra om uppstarten tror jag själv inte ger önskat resultat då jag tror det blir samma sak igen med stenen, och den kommer inte ut så lätt då den ar i princip fastmurat. Så jag lutar mot det första alternativet. Funderar lite på en alg odling i sumpen för att suga ut Nitrat, Någon som har erfarenheter av detta? Kommentarer förslag?
×
×
 • Create New...