Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

KMG

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  51
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

13 Neutral

Om KMG

Profilinformation

 • Förnamn
  Per-Anders
 • Stad
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-09-03
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze 9006
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Kanon tipps! Gillar MarinePure
 2. Va? Behöver nitritnedbrytande bakterier ljus? Jag har läst att tvärt om gäller. Urlakning av t.ex. levande sten för att bryta ner dött organiskt material sker i mörker. Något jag missat?
 3. Bra tipps! Tack snälla! Jag vill ha riktigt bra nitritnedbrytning i filtret på grund av att levande sten i akvariet till och från kan få stympad nedbrytning orsakad av t.ex cyano, dino och skitalger. Tror jag ska dela upp det på biobollar som ligger överst (wet/dry), levande sten i mindre bitar, nano-tech kulor och siporax. Detta kommer få verka i mörker på grund av ovan nämnda. Förhoppningen är att skapa redundans och även skydda detta nedbrytningsfilter genom att ha ett rullfilter innan.
 4. Skulle gärna få tipps på riktigt bra nitrit filter. Alltså nedbrytning av nitrit till nitrat. Har chansen nu när jag bygger nytt med en rymlig sump. Biobollar? Siporax? Levande sten? Korallkross i nätpåsar? Ja, vad?
 5. 721-1199 liter

  Kul! Man får inte upp smuts och t.ex. dinoflagellater i lägre vatten- och bottenskiktet. Även med strömmare kommer det inte upp till insuget. Jag har sump i huvudkaret i dag med insug uppe och nere. Så var det inte i början. Stor skillnad måste jag säga. Men en rejäl pump på botten som suger in och via ett rör blåser in skiten mot en ytavrinning blir mitt drag. Som flera påpekar här så gäller säkerheten först
 6. 721-1199 liter

  Det har du rätt i. Det som är bra med forum. Att få olika tankar och erfarenheter kring saker. Då får det bli alternativet en extra pump som blåser upp skiten mot ytavrinningen i stället. För enbart ytavrinning är inget vidare.
 7. 721-1199 liter

  Var skulle alger sätta igen? Dessutom finns nödröret. Ett annat alternativ är att ha en extra pump som blåser upp skiten till ett vanligt ytutsug. Alltså utan någon förbindelse. Teoretiskt sett kan även ett överrinningsgaller sätta igen...
 8. Dino X är enligt mig rena rävgiftet. Slår ut koraller och triggar någon konstig luddig brun alg. Har provat två gånger med samma resultat. Man skyller på tungmetaller och gift i alger som utsöndras när dom dör, vilket är rent skitsnack enligt mig. Dino smiskas med UVC (Bra med watt och lagom flöde) och kombon väteperoxid om dom inte vill ge med sig enbart med UV. Som sagt, har man kört i Dino X så är min erfarenhet att det är kört. En reset verkar vara det enda.
 9. 721-1199 liter

  Lugn gossar. Inga rör på botten här inte. Så här har jag tänkt att lösa det hela. Hålen längst upp ligger 80 mm under vattenytan så att det inte blir något sörpel. Går strömmen slutar vatten att rinna ner i sumpen efter 75 liter och sumpen är på 220 och 100 liter i under drift = 175 liter = buffert på 45 l. Som sagt, jag tror inte på att enbart ha ytavrinning. Smuts och t.ex. dinoflagellater rör sig längs botten. Dom ska in i filter och UVC
 10. 721-1199 liter

  Då var nya 720 l baljan på plats. Ser futtig ut på bilden men är fett i verkligheten Nästa steg är att borra hål för genomföringar. Räknat på det hela får jag ett nytt kar med bänk, sump på 220 liter rör, böjar och ventiler för 15 700 SEK. Alltså blir det mycket stålar över till annat godis
 11. 721-1199 liter

  Bra tips! Jag vill ha god omvandling från amonium/nitrit till nitrat. Media är knepigt. Siporax släpper kisel. Gjorde ett test i osmosvatten. Därav min tanke med biobollar. Ska skissa upp min idé om överrinning kombinerat med långt perforerat rör (hela vägen). Tror det har potential. Riggar med dia 40 rör och har en pump som kan justeras ner så saker ska nog ordna sig. Tackar och bockar för råd och rön
 12. 721-1199 liter

  Tänkte ha två 90 graders böjar till avrinning (AKA Bean animal overflow) Anledningen är att jag även vill ha ett perforerat rör ända ner till botten för att få in så mycket smuts som möjligt och inte enbart ytvatten. Sätter jag en avrinningbox kan jag enbart få ytvatten. Sårbarheten är som du säger om man lyckas ha loss ett rör. Ett alternativ skulle kunna vara att ha en överrinningsbox med böj som går utanför och ner... Hmmm. Bästa av två världar? Hör vad du säger och dimensionerar ner till dia 40 mm på rören. Kommer även ha en lop med 72 W UVC nere i sumpen. Den vill ha ett flöde kring 1200 l/h. Summa sumarum siktar jag på kring 6000 l/h. Mitt rullfilter är ett ombyggt Rollermat och beräknas svälja 3000 - 4000 l/h. resterande flöde kör jag som bypass över biobollar
 13. 721-1199 liter

  Kommer inte ha överrinningsfack, utan rör fritt, rakt igenom glasbotten på karet. Kommer ha rullfilter, biobollar och siporax i sumpen. Bra flöde över biobollar med luft är väl bra för nitrifieringen? Eller ska jag gå ner på 40 mm rör? 32 mm blir väl för lite?
 14. Jag ritsade med rakbladskniv och spände sedan skivan vid ritsen i en portabel arbetsbänk. Sedan ett rejält ryck och knäck med båda händerna om skivan. Blev spikrakt varje gång. Lite sned fas kvar som lätt filades bort. Tack för tipsen!
 15. 721-1199 liter

  Är inte riktigt med på hur du menar med muffar? Har skaffat genomföringar på företagsakvarium avsedda för ändamålet. Men kan jag komma undan med mindre hål vore jag glad. Vad tror du om 60 mm hål genom bottenskivan på 12 mm glas? Varför kan man inte ha mer flöde genom sumpen än vad skummaren klarar? Den puttrar väl på i sin takt så att säga. Vill man inte komma upp i en filtrering på runt 10 till 14 gånger vattenvolymen?