Jump to content

KMG

Stödjande medlem
 • Content Count

  240
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

KMG last won the day on May 15

KMG had the most liked content!

Community Reputation

103 Excellent

1 Follower

About KMG

Profilinformation

 • First name
  Per-Anders
 • City
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-09-03
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  720
 • Akvarie mått
  200x60x60
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 1000i
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  240 l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Just det här med snabbt ändrade näringsvärde tror jag är en förbisedd faktor hos oss akvarister. Enligt studien jag läst triggas dino och förmodligen även cyano av just detta. Man har kunnat konstatera att temperaturskillnader och sk skiktsprång i sjöar och hav gör att det hastigt blir brist på fosfat och då går dinoflagellater loss i ytvattnet. Eftersom våra akvarium är så pass grunda lär även botten i våra kar räknas till ytvatten = bruna äckliga mattor med dino.
 2. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Vad jag läst så är det brist på eller fort fallande fosfat som triggar dino. Inte nitrat. Det är däremot utlösande för cyano. Kh har jag aldrig hört något om att det skulle påverka dinoflagellater. Många arter av dino är mycket riktigt giftiga. Om aktivt kol tar det är oklart? UVC är absolut verkningsfullt. Gärna med bra flöde i karet och UVC även på dagen. Att hjälpa till att få dinon svävande i vattnet och sugna till UVC genom att röra upp sand och borta på sten hjälper också på traven. Se upp för att ta upp och skrubba/spola. Dino är inte hälsosamt för oss heller. Ett sätt att identifiera dino förutom borta på natten, stronkar med små bubblor på är en stark och lite frän sjödoft.
 3. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Har haft en sväng till med dinoflagellater efter att ha gett mig på för snabb sänkning av nitrat och fosfat som åkte med ner. Allmänna ordet i forum är att dinon simmar fritt på natten och brer ut sig i fasta mattor på dagen. Att det därmed skulle vara taktiskt riktigt att köra UVC på natten. Har haft dålig effekt med natt-uvc i kombo med väteperoxid 6och har därför läst vidare om dom små gynnarna. Forskning säger tvärt om. På dagen med rikligt ljus är dom ute och rör på sig och tar näring från ljuset (Om det är en art som kör fotosyntes eller en kombo). Vilket man får förutsätta när man får dom äckliga bruna mattorna. Och att dom på natten söker skydd/föda i botten. Men varför får man en brun matta akvariet på dagen om dom simmar? Jo, min tanke är att ett akvarium är bra mycket grundare än hav och sjö. Det man i en sjö eller hav kallar ytvatten är från vår botten och ett par meter till... Så jag vände på steken. Fläktade på med cirkulationen extra och körde UVC hårt på dagen. Rörde även om gruset på morgon och em. Ett par dagar senare var det stor skillnad. Skummaren var proppad med brun smet som man får förmoda är död dino. Har även väteperoxid till hands i fall det är riktigt seg att av dino (2000 arter +). Ser ut som om uvc på rätt tidpunkt med ordentlig fläkt i baljan gjorde susen. I ärlighetens namn kör jag just nu UVC 24/7 fall i fall. Men bara på natten gav väldigt dålig effekt.
 4. KMG

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Hittar en hel del amalgamrör och UVC kit på eBay och amazon. Rören kostar nästan lika mycket som ett kit med drivdon och tät insats för röret. Fördelen med amalgamrör är att de ger mer pang per watt (50% mer?)
 5. KMG

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Inte? Har TMC egna rör och socklar? Märkestillverkade UVC-rör bör ge ljus i bättre spektra än billiga kopior tänker jag. Ungefär som för lysrör och LED. Finns inte lågtrycks kvicksilver/amalgam som standardrör/ljuskällor?
 6. KMG

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Beror inte UVCs effektivitet rätt mycket på lampans kvalitet? Har själv plockat i dyrare Philips i mina Kina-UVC i hopp om bättre prestanda. TMC lät inte tillverka egna UVC rör/lampor tänker jag?
 7. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Japp, tittade i mikroskop. Även dom karaktäristiska stronkarna med små bubblor dök upp, starka sjödoften och dom bruna mattorna som försvann på kvällen. Mörkläggning, ett effektivt och vänligt grepp, men tyvärr allt för ofta bortglömt. Fungerar även med god verkan mot dino i kombination med t.ex UVC och väteperoxid. Aldrig mer DinoXal eller DinoX. Tar död på det mesta
 8. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  I min iver att få ner nitratet lyckades jag trigga dinoflagellater. Trots att jag aldrig klev under 0,05 i fosfat (P) hoppade dom in på banan. Egna teorin här är att inte bara nivåer av N och P kan trigga dino eller cyano, utan även hastigheten och storleken på förändringen även om man ligger väl innanför riktvärden (0,05 - 0,12 P och 2,5 - 10 N). Krämade nämligen på med Nopox 3 ml/100 l direkt. Och jo, nitratet sjönk från 50 till kring 30 på ett par dagar, men som sagt... Dino Har kört en regim av mörkläggning, UVC och väteperoxid. Belysningen stegras sakta och är nu uppe på 70%. I refuguiet finns två fack med chaeto och refugielampor som går på natten. Har även skopat i 7 l Siporax. Nopox känns aldeles för instabilt för mitt handlag. Jag vill slippa allt vad manuell dosering heter, så Tritonmetoden + Siporax är mitt spår. På sikt kör jag kanske enbart Siporax eller chaeto alger. Halva städpatrullen med turbosniglar strök med. Dino är bra giftigt. Alla tre sjöborrar hänger med även om man märker att dom blir zombie av dino. Nu mera pigga när skiten är borta.
 9. KMG

  Mat vs Nitrat

  Ja, en del av mitt dilemma är att jag stöddoserat nitrat i tron att jag hade lågt pga dåligt test (JBL). Kör RedSea test nu. Ligger kring 25-30 från 50... Kanske mer tålamod? Har refugium sedan 3 veckor. Antar det tar längre tid att sänka än jag räknat med. Matar 1 kub mysis/dag sant 2 ggr foderautomat 2 ggr/dag. 800 l och 14 fiskar
 10. KMG

  Mat vs Nitrat

  Hej! Ni som ligger på nitrat mellan 2 och 10, hur pass mycket matar ni era fiskar. Ligger dom på svält? Punkmatar ni? Foderautomat? Hur ofta per dag? Har ni refugium med t.ex. Chaeto och/eller dsb för att hålla nere nitrat och fosfat? Mina firrar får pellets 2 ggr/dag via automat samt en kub mysys. 820 liter vatten i karet. Mitt nitrat hamnar kring 25 - 30. Kör Triton-metoden
 11. KMG

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Så är det absolut. Väteperoxid som sagt är effektiv i det läget. Håralger gillart inte heller
 12. KMG

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Mmm, känner man igen. Betare i form av kirurger, sniglar och sjöborrar är vettigt i det läget och i längden. Enbart sniglar och borrar är inte lika effektivt enligt vad jag kunnat läsa mig till.
 13. KMG

  Frän lukt. Inte sulfur!

  Lukten är ganska så säkert från dino! Det luktar onormalt stark sjödoft om vattnet och än värre om du tar upp sten med dino på. Den är vad jag vet giftig för sniglar och räkor och förmodligen inte allt för hälsosam för annat heller. Jag har nog svart bälte i dino God verkan och dino borta på 48 h fick jag genom att kombinera UVC och väteperoxid. Väteperoxid 3% 14 ml/100 l ett par till 3 ggr/dygn med minst 4 h mellan doserna knockade de mest seglivade varianterna (Amphidinum). Räkor stryker dock med av väteperoxid i högre doser som det här. Parera även fosfatnivån. Dino blommar upp av nollat P.
 14. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Jo då, den "försvann". Prickfritt kar eller inte verkar mest vara tur och slump. Symtomfritt däremot kan man rå på med stressfrihet, bra vattenvärden och bra mat. Samt även reducera prick t.ex med regelbunden UVC-filtrering. Har hört och sett för många exempel på karantänade fiskar utan symtom eller mångåriga innevånare utan nya kompisar som vid stress, t.ex. flytt får prick. Inget annat än förebyggande behandling (profylax) skulle vara den enda garantin, men ändå fel väg på grund av att medicinering eller hypersalinitet är förgiftande och försvagande och eventuellt resistens hos prick?
×