Jump to content

KMG

Stödjande medlem
 • Content Count

  247
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

KMG last won the day on May 15

KMG had the most liked content!

Community Reputation

106 Excellent

1 Follower

About KMG

Profilinformation

 • First name
  Per-Anders
 • City
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-09-03
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  720
 • Akvarie mått
  200x60x60
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 1000i
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  240 l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Tror inte heller att det är järn i saltet, men däremot andra ämnen som gynnar eller triggar vid hastig förändring. Dinon är borta nu. Körde UVC 24-7. Cyano hoppade in och den knäcker man med mörkläggning eller chemiclean. Just nu är pestalger/bakterier/organismer borta och salthalten i balans. Chaeton i refugiet frodas, och siporaxen borde snart hjälpa till att få ner nitratet.
 2. Då skulle jag rekommendera en frånluftsfläkt. Avfuktaren får inte bort värmen på samma sätt.
 3. Hur har du det med frånluftsfläkt från rummet? Vad har du för rumstemperatur? Min låg kring 25 - 26 grader. Satte in en tyst och effektiv frånluftsfläkt för någon månad sedan. Blev betydligt bättre. Den får gå konstant. Får man inte bort värmen från rummet så är det väldigt svårt att reglera temperaturen i karet. Det går åt lite mer vattenpåfyllning (ATO). Temperaturen i karet ligger nu stadigt kring 25 grader och enda gången kylfläktarna över karet går är när jag kör 72 W UVC flera timmar.
 4. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Verkar som om faran snart kan blåsas över. Sps-korallerna mår inte bra, men lps- och mjukkorallerna trivs. Lärdomar: Kalibrera refraktometern regelbundet, kolla alltid i mikroskop vid tvekan om det är dino eller cyano, chemiclean verkar skonsamt och är riktigt bra mot cyano om man inte vill mörklägga. KH fortfarande 11, Ca 480, Mg 1500 och pH 8.5. Detta på grund av 20% vattenbyte samtidigt som balling. Förbrukningen stannar även upp när dino härja.
 5. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Nya iaktagelser och funderingar kring dino. Jag hade lyckats missa kalibrering av min refraktometer och låg skämmigt nog på 1,020 i salthalt. Doserade upp till 1,025 under ett dygn. Pang så blev den annars halvfjösiga dinon på tillbakagång riktigt upphetsad och bredde ut och tjockade till sig på sanden. Vad är det i salt (Red Sea blå hink) som triggar eller gynnar dino tro? Häftiga förändringar över lag eller järn som en del tyska akvarister hävdar? Håller mit fostfat noga kring 0,08 - 0,1 och kämpar med ett nitrat på 25 - 30.
 6. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Ett par pc-fläktar dia 140 mm och 2500 rpm gav verkligen bra effekt och låter inte allt för illa . Slaktade till fäste i plexiglas och låter dom styras av Aquamedic t-control.
 7. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Amen!
 8. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Just det här med snabbt ändrade näringsvärde tror jag är en förbisedd faktor hos oss akvarister. Enligt studien jag läst triggas dino och förmodligen även cyano av just detta. Man har kunnat konstatera att temperaturskillnader och sk skiktsprång i sjöar och hav gör att det hastigt blir brist på fosfat och då går dinoflagellater loss i ytvattnet. Eftersom våra akvarium är så pass grunda lär även botten i våra kar räknas till ytvatten = bruna äckliga mattor med dino.
 9. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Vad jag läst så är det brist på eller fort fallande fosfat som triggar dino. Inte nitrat. Det är däremot utlösande för cyano. Kh har jag aldrig hört något om att det skulle påverka dinoflagellater. Många arter av dino är mycket riktigt giftiga. Om aktivt kol tar det är oklart? UVC är absolut verkningsfullt. Gärna med bra flöde i karet och UVC även på dagen. Att hjälpa till att få dinon svävande i vattnet och sugna till UVC genom att röra upp sand och borta på sten hjälper också på traven. Se upp för att ta upp och skrubba/spola. Dino är inte hälsosamt för oss heller. Ett sätt att identifiera dino förutom borta på natten, stronkar med små bubblor på är en stark och lite frän sjödoft.
 10. KMG

  Spöa dinoflagellater 2.0

  Har haft en sväng till med dinoflagellater efter att ha gett mig på för snabb sänkning av nitrat och fosfat som åkte med ner. Allmänna ordet i forum är att dinon simmar fritt på natten och brer ut sig i fasta mattor på dagen. Att det därmed skulle vara taktiskt riktigt att köra UVC på natten. Har haft dålig effekt med natt-uvc i kombo med väteperoxid 6och har därför läst vidare om dom små gynnarna. Forskning säger tvärt om. På dagen med rikligt ljus är dom ute och rör på sig och tar näring från ljuset (Om det är en art som kör fotosyntes eller en kombo). Vilket man får förutsätta när man får dom äckliga bruna mattorna. Och att dom på natten söker skydd/föda i botten. Men varför får man en brun matta akvariet på dagen om dom simmar? Jo, min tanke är att ett akvarium är bra mycket grundare än hav och sjö. Det man i en sjö eller hav kallar ytvatten är från vår botten och ett par meter till... Så jag vände på steken. Fläktade på med cirkulationen extra och körde UVC hårt på dagen. Rörde även om gruset på morgon och em. Ett par dagar senare var det stor skillnad. Skummaren var proppad med brun smet som man får förmoda är död dino. Har även väteperoxid till hands i fall det är riktigt seg att av dino (2000 arter +). Ser ut som om uvc på rätt tidpunkt med ordentlig fläkt i baljan gjorde susen. I ärlighetens namn kör jag just nu UVC 24/7 fall i fall. Men bara på natten gav väldigt dålig effekt.
 11. KMG

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Hittar en hel del amalgamrör och UVC kit på eBay och amazon. Rören kostar nästan lika mycket som ett kit med drivdon och tät insats för röret. Fördelen med amalgamrör är att de ger mer pang per watt (50% mer?)
 12. KMG

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Inte? Har TMC egna rör och socklar? Märkestillverkade UVC-rör bör ge ljus i bättre spektra än billiga kopior tänker jag. Ungefär som för lysrör och LED. Finns inte lågtrycks kvicksilver/amalgam som standardrör/ljuskällor?
 13. KMG

  Uvc, varför ska jag behålla det? :)

  Beror inte UVCs effektivitet rätt mycket på lampans kvalitet? Har själv plockat i dyrare Philips i mina Kina-UVC i hopp om bättre prestanda. TMC lät inte tillverka egna UVC rör/lampor tänker jag?
 14. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Japp, tittade i mikroskop. Även dom karaktäristiska stronkarna med små bubblor dök upp, starka sjödoften och dom bruna mattorna som försvann på kvällen. Mörkläggning, ett effektivt och vänligt grepp, men tyvärr allt för ofta bortglömt. Fungerar även med god verkan mot dino i kombination med t.ex UVC och väteperoxid. Aldrig mer DinoXal eller DinoX. Tar död på det mesta
 15. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  I min iver att få ner nitratet lyckades jag trigga dinoflagellater. Trots att jag aldrig klev under 0,05 i fosfat (P) hoppade dom in på banan. Egna teorin här är att inte bara nivåer av N och P kan trigga dino eller cyano, utan även hastigheten och storleken på förändringen även om man ligger väl innanför riktvärden (0,05 - 0,12 P och 2,5 - 10 N). Krämade nämligen på med Nopox 3 ml/100 l direkt. Och jo, nitratet sjönk från 50 till kring 30 på ett par dagar, men som sagt... Dino Har kört en regim av mörkläggning, UVC och väteperoxid. Belysningen stegras sakta och är nu uppe på 70%. I refuguiet finns två fack med chaeto och refugielampor som går på natten. Har även skopat i 7 l Siporax. Nopox känns aldeles för instabilt för mitt handlag. Jag vill slippa allt vad manuell dosering heter, så Tritonmetoden + Siporax är mitt spår. På sikt kör jag kanske enbart Siporax eller chaeto alger. Halva städpatrullen med turbosniglar strök med. Dino är bra giftigt. Alla tre sjöborrar hänger med även om man märker att dom blir zombie av dino. Nu mera pigga när skiten är borta.
×