Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

KMG

Stödjande medlem
 • Antal inlägg

  126
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunnit

  5

Anseende bland gemenskapen

64 Good

Om KMG

Profilinformation

 • Förnamn
  Per-Anders
 • Stad
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2019-09-03
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze 9006
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Nej
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej
 1. Jo, aktivt kol tar koppar, men inte allt. Tror man på kemisk väg får den till att bindas vid kol alternativt bilda större partiklar som fastnar i aktiva kolet med detoxpreparat. Dolomit lär vara bra. Beträffande levande sten som absorberar är det nog riktig levande sten som blir förstörd och med sin biomassa suger åt sig tungmetaller. Min är död sten som jag bakteriegödslat så att säga. Den där vita pricken är ett helvete! Fiskarna har sett friska och pigga ut i över ett halvår och sedan vid flytt *pang* bröt den ut. Det där med obsevationskarantän köper jag inte. Det enda raka verkar vara att medicinera förebyggande innan man släpper fisken i huvudkaret.
 2. Gör den det? För att den ska fastna i stenen måste det väl finnas typ järn eller annan oädlare metall? Aktivt kol och detox från Triton sägs vara ett sätt att få bort koppar. Filtrering med det ett längre tag lär behövas. Vad har man annars för val att bota om man inte ska riva hela karet, desinficera eller låta karet stå utan fisk i 70 dagar och i sådana fall ha ett karantänskar uppe som är inkört för att klara fisklasten? Chloroquine phosphate sägs fungera, men finns inte att få tag i Sverige?
 3. Om koppar biter på cystor verkar oklart. I varje fall inte 100%. Håller man kopparhalten i 30 dagar verkar man vara ganska säker. Frågan är hur pass man har förstört sitt kar då? Kommer man någonsin bli av med all koppar?
 4. Mmm, jag vill medicinera hela karet för annars ligger cystorna kvar och då måste man vänta 70 dagar innan fisken kan komma tillbaka. Medicinen drar jag ur med aktivt kol och sedan Triton detox för att få bort kopparn. Ställer mig som sagt mest frågande till om och när jag vågar sätta tillbaka städpatrullen? Kanske räcker med att skölja av dem i rinnande vatten innan iläggning? En sak är säker i alla fall. I fortsättningen kommer jag medicinera alla fisk innan den får komma ner i karet...
 5. Då var det klippt igen... Medicinerar stora karet med 820 l vatten med Trimarin (kopparbaserad) mot vita prick. Har flyttat över sniglar, eremiter och sjöborre i ett litet kar med några algstenar. Min fråga är om och när jag kan flytta tillbaka städpatrullen? Kan cystor följa med tillbaka som liftare? Eller håller sig dom enbart i substrat/stenar?
 6. 721-1199 liter

  Skjut mig! Vita prick på älskade kejsaren Navarcus. Över med alla sniglar, eremiter och borre i lilla karet och i med Trimarin i stora (Innehåller koppar) 2:a gången på 1 år jag åker på vita prick... Hur ska jag göra med sniglar, eremiter och borre? 72 dagar i karantän innan dom kan åka tillbaka?
 7. Bra att veta. Fick själv häverteffekt på min ato...
 8. Det är inte så ovanligt. Den andra jag hör talas om på en månad. Core7 är dessutom kanske farligare i o m koncentrationen
 9. 721-1199 liter

  Ha ha ha, det var ju just det jag menade Är väldigt glad åt kiselalgerna i stället för dinoflagellater som jag åkt på tidigare. Nog för att jag nu mer vet hur jag blir av med dom, men det blir så skitigt i karet och mognaden förskjuts.
 10. 721-1199 liter

  Kiselalgerna håller i sig. Vågar knappt tro att det kanske kommer bli en bra nystart utan dino?
 11. 151-720 liter

  Min erfarenhet är att UVC är grymt bra mot dinoflagellater och i kombination med väteperoxid (se upp med räkor) (3% 14 ml/100 l x 3/dygn) om man får den mer hårdnackade varianten Amphidinum. Bildas tydligen även ozon av den kombon som knäckor dom. Annars låter jag mitt UVC gå 15 min/dygn för att hålla borta beläggningar. En annan praktisk användning är om man lyckas få grumligt vatten p.g.a. bakterier. På med UVC och simsalabim. Det hjälper även till att decimera vita prick, men inte att ta bort det helt efter vad jag läst.
 12. 721-1199 liter

  Kompisen är just nu i Mexiko och dyker för att titta på lite revfisk och tjurhajar...
 13. 721-1199 liter

  Min är ännu lite blyg och granatchockad efter flytt från gamla karet till karantän och slutligen det nya. Han har aldrig tagit pellets. Tänkte köra lite svälta räv för att se om han faller till föga. I o f s så spottar alla firrarna just nu på pellets efter att ha fått mysis dagligen i ett par veckor...
 14. 721-1199 liter

  Svårt sur för att han/hon inte får mysis i stora lass. Här ska pelletstillvänjas
 15. 721-1199 liter

  Kiselalgerna är på plats. Städpatrull insatt. Nitrit = 1, Nitrat = 10, Fosfat = 0.07. Är beredd med 72 W UVC och 9% väteperoxid i fall dinoflagellaternas fula tryne visar sig Fick till det sista på mitt trickle-filter i kväll. I morgon är mitt nya nivåinsug (på nödreturen) färdigt i 3D-printern. Hoppas det tystar gurglet.