Jump to content

KMG

Stödjande medlem
 • Content Count

  270
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

KMG last won the day on May 15

KMG had the most liked content!

Community Reputation

114 Excellent

1 Follower

About KMG

Profilinformation

 • First name
  Per-Anders
 • City
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2020-04-08
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  720
 • Akvarie mått
  200x60x60
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 1000i
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  240 l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Men 0.08 i fosfat och 5 i nitrat är ju kanonvärden? Klart du kan ha sps efter vad jag har förstått? Ligger man lägre är det stor risk för dino eller cyano. Refugium är för övrigt toppen om du ska köra Triton-metoden, men det visste du redan
 2. Tack för bra info! Ska försöka få tag i den. Tycker den ser riktigt härlig ut och verkar vara en härdig art. Allt svårt är inte snyggt
 3. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Den hemslaktad nitratreaktorn. Utrustad med "stora" rör och ventiler i hopp om att det ska sätta igen mindre. Deltec har samma på sin nya nitratreaktor av samma anledning. Nitrate be gone!
 4. Otroligt fint kar du har fått till! Vad är det för fin grön korall som vajar som gräs på flera stenar? Riktigt snyggt!
 5. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Tack! Lite kalt ännu. Drömmen är så klart ett riktigt rev. Nitraten är helt klart beroende på belastningen (mat). Har dragit ner till pellets 1 gång/dag och 1 kub mysis 1 gång/dag. Vill heller inte ha fiskar som svälter och mår dåligt. Ska se hur det blir när nitratreaktorn kickar in. Har även funderingar på häftigare belysning av chaeton.
 6. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Läxan i saltvattensakvariumsporten är att ha reaktionsförmåga lägre än en sengångare Kämpar med ett nitrat kring 30 - 40 ppm. Nitratreaktor är installerad och en lång väntan på att den ska kicka in tar vid. Chaeto-odlingen i sumpen går lite sådär. Vill gärna brista och hamna i impellrar på skummare och returpump om man rör i den..
 7. KMG

  Cyano eller kiselalger?

  Min erfarenhet är att UVC tar bort dino och sedan justerar man upp fosfatet mot 0.1 så håller dom sig borta. 20 W låter rimligt, men ta så många watt du kan. Annars är genomflödet en viktig parameter. Ett lite lägre flöde är att föredra så att dinon får lång exponeringstid. Skulle det visa sig att du har amphidinum dinoflagellater kan man behöva smälla på dom med väteperoxid. Kör UVC dygnet runt. Tat lugnt med att justera massa saker samtidigt och fort. Har själv klantat till det några gånger... Copepods kan trigga dino till att bli giftiga som försvar efter vad jag läst. Som sagt ta en sak i taget. UVC och justera upp P lite fint är mitt råd Och det där med aktivt kol för att dino eller alger släpper gifter tror jag mer handlar om kemtillverkare liktDinoX mm vill skylla allmän ödeläggelse i karet p.g.a. deras rävgift
 8. KMG

  151-720 liter Peters akvarium!

  Så jäkla trist, men bryt ihop och kom igen som en annan Har åkt på liknande, så nu mer sker all matning genom foderautomat. Utöver det är det bara jag som ger fryst mysis mm.
 9. KMG

  Cyano eller kiselalger?

  Ta det lugnt. Har lärt mig den hårda och dyra vägen. Inga hastiga manövrar. Mata lite mer, men inte mycket eller ställ ner skummaren. Är det dino är UVC bra att spöa dom med och min erfarenhet och läsning i sak rekommenderar uvc under dagtid. Att dino simmar på natten är snarare att dom tar sig ner i grus och in i håligheter i jakt på mat. Alltså svårare att få in i filter. Säkra sidan är då så klart uvc dygnet runt. Väteperoxid i kombo är också en bra smocka, men räkor stryker lätt med av peroxiden. Långsiktigt är lite högre värden att föredra. Se upp vad du mäter med. Jag gjorde bort mig stort där. Nu mer är det RedSea-tester som gäller. Flera har vittnat om att dom stämmer fint mot inskickade labbtester. Behöver jag säga mörkläggning om cyano? Kan inte så mycket om saltvattensakvarium, men dino och cyano har jag dom högre bältena i...
 10. KMG

  Cyano eller kiselalger?

  En ganska bra fingervisning är om beläggningen lättar/försvinner på natten så rör det sig om dino. Ett annat alternativ är att använda mikroskop. T.ex. digitalt kring 500 sek från eBay. Är algerna runda små ägg under förstoring rör det sig om dino. Trådigt är cyano eller annan alg. Ibland förväxlas cyano med spirulina. Bra länk där man lär sig se skillnad:
 11. KMG

  Högt nitrat

  Absolut. Är en standardreaktor. Gillar Deltec för dom har skruvlock och verkar därmed befriade från läckage
 12. KMG

  Högt nitrat

  Har mekat ihop en nitratreaktor från en gammal Deltec-mediareaktor. Väntar på att Seachem matrix media ska dyka upp så jag kan hoppa igång
 13. Vad kan det vara eller bero på att en av mina sjöborrar Diadema har fått en hel del vita taggar? Dom sitter symmetriskt.
 14. KMG

  Högt nitrat

  Så vad kan vara det enklaste och effektivaste vägen till att kunna exportera nitrat? Jag kan bara se alternativen chaeto/macroalger samt nitratreaktor utan pellets som förbrukas eller kolkälletillskott. DSB verkar inte vidare effektivt, fast den kräver minst underhåll.
 15. KMG

  Högt nitrat

  Hadde det på känn. En del trovärdiga omdömen på Amazon vittnade om att inte ett skit hände... Nä, jag kompletterar chaeton med nitratreaktor som jag tänkte stoppa Seachem matrix i. Enligt deras hemsida ska den inte innehålla kisel.
×