Jump to content

KMG

Stödjande medlem
 • Content Count

  296
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

KMG last won the day on September 28

KMG had the most liked content!

Community Reputation

132 Excellent

1 Follower

About KMG

Profilinformation

 • First name
  Per-Anders
 • City
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2020-04-08
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  720
 • Akvarie mått
  200x60x60
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 1000i
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  240 l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. KMG

  Kopplingar till Clarisea?

  PP plast är en "fet" plast och går inte att limma. Det finns taffliga limförsök med s.k. primer, men det ger inget hållbart.
 2. KMG

  Såga bort stag i bänk

  Är det en grundplatta av något sånär modernt snitt ska armerat betongskikt vara 100 mm och tål 4000 kg/kvm. Hoppas du startar en tråd om karet
 3. KMG

  Såga bort stag i bänk

  Ska inte vara några problem beträffande hållfasthet. Är mer orolig över att spänningar från svetsad ram släpper om du kapar så att bänken slår sig. Låt det vara och skaffa annan skummare är nog säkrast
 4. KMG

  Se upp med impellermagnet!

  Dom är ganska så säkert sintrade och som sagt väldigt ömtåliga för stötar och slag. Genom att ha en permanentmagnet i rotorn får man ut mer effekt och mindre energiåtgång.
 5. KMG

  Se upp med impellermagnet!

  Hej! Kanske ett välkänt faktum för alla att permanentmagneter skadas av stötar och slag? Men så är det. Har nu märkt ojämn gång och effektförlust efter att jag gjorde rent min returpump. Höll till i badkaret med avloppet stängt så ingen tappad skruv skulle åka iväg. Bäst som jag höll på med rotorn tappade jag den. Klonk mot plåten i badkaret. Efter det kom ojämn gång och effektminskning. Lärdom: Var över handduk eller annat mjukt när man gör rent impellrar. Aldrig i plåtbadkar. Magnetism gör det extra lätt att tappa impellern och ökar på kraften i stöten/slaget. Var gärna på golvet för att minska fallhöjd fall i fall att.
 6. KMG

  Stenkoraller och anemoner

  På så vis. Då har jag en snäll rackare som håller sig på ett ställe. Tänkte mer om anemoner krigar kemiskt och förpestar hela karet.
 7. Hej! Har läst att stenkoraller och i synnerhet SPS tillsammans med anemoner inte är en bra kombination. Kan det stämma? Har anemoner så pass negativ inverkan på koraller att dom inte är att rekommendera tillsammans?
 8. KMG

  721-1199 liter Omstart 720 l

  Mer fart ska det bli på nitratätandet. Har byggt till ytterligare på reaktorn så att den nu boostas med svavelkulor och avrinningen neutraliseras av kalksten. Allt i mitt kar ska vara i sumpen. Efter en vattentabbe och tre bytta golv litar jag inte på slangar, reaktorer mm utanför.
 9. KMG

  Bra föreläsning om akvariekemi

  Just sånt jag också funderar på. Många bakterier kan ha simförmåga (flagellat), sedan om den är så pass att dom kan ge sig ut i "fria" vattnet är en annan fråga? Hur pass stor påverkan har den mindre mängden i vattenkolumnen när det sägs att cirka 95% sitter på fasta ytor? Som sagt, denitrifierande bakterier vill inte vara i det fria syrerika vattnet, så jag tror inte vi kan skumma ut dom eller för den delen nämnvärt ta kol på dom med UVC. Och kolkälledosering ökar mängden bakterier, men inte att man får ner nitratet genom att skumma ut det. Snarare att denitrifikationsbakterierna bryter ner nitrat och att det övergår till kvävgas som ventileras ut i t.ex. skummare och ytvatten. Nitrat är väl en vattenlöslig jon men inte kvävgas.
 10. KMG

  Korall kross / Argonite i kalciumreaktorn

  Kan troligen hänga samman med att det är för mycket magnesium Mg i krosset. Mg höjer max för kalcium Ca efter vad jag förstått. Prova ett annat märke? Triton?
 11. KMG

  Bra föreläsning om akvariekemi

  Det var just det som inte var någon fara enligt Lasse, för merparten bakterierna håller sig till ytor på sten, grus, inredning mm och inte i vattenkolumnen
 12. KMG

  Bra föreläsning om akvariekemi

  Då får jag inte riktigt ihop bilden av att koraller äter eller att man kan skumma ut bakterier om dessa inte finns i vattenkolumnen? Eller handlar det bara om dom 5%? Döda bakterier? Och som du nämner verkar denitrifikationsbakterierna enbart i syrefattig miljö och då lär det fria vattnet vara en no go zone Eller så kanske krabaterna har utflykter under delar av dygnet som dinoflagellater? Är det inte så att de bakterier vi kan skumma ut är de som ingår i gruppen plankton (mikroskopiska djur, alger och bakterier) samt döda bakterier för nitrifikation och denitrifikation som släpper och kommer ut i vattenkolumnen?
 13. KMG

  Bra föreläsning om akvariekemi

  Då borde UVC-filtrering inte vara speciellt bra för nitratreglering? Bakterierna borde bli kraftigt reducerade. Stämmer i sådana fall in på varför min nitratnivå ligger orimligt högt. Har kört UVC regelbundet 12 timmar per dygn ett längre tag mest av noja för dinoflagellater...
 14. KMG

  Bra föreläsning om akvariekemi

  Vet man att koraller äter bakterier? Kol behövs som byggstenar till allt organiskt. Men får inte korallen det genom algens fotosyntes, som i sin tur hämtar kol ut kolsyran i vattnet? Samt i vissa fall plankton?
 15. KMG

  Bra föreläsning om akvariekemi

  Fast å andra sidan blir det inget nitrat om man skummar ut bakterier och avfall redan i nitritstadiet eller ännu tidigare?
×