Jump to content

KMG

Stödjande medlem
 • Content Count

  345
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

KMG last won the day on December 27 2019

KMG had the most liked content!

Community Reputation

167 Excellent

1 Follower

About KMG

Profilinformation

 • First name
  Per-Anders
 • City
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2020-04-08
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  720
 • Akvarie mått
  200x60x60
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 1000i
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  240 l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Har samma lampa. Riktigt bra. Jag testar med RedSea-tester. Känns tillförlitliga. Trots att jag doserade fosfat steg det inte nämnvärt, men nitratet sjönk kraftigt.
 2. Ser grymt bra ut! Är det nitraten du vill sänka kan ett sätt vara att dosera lite fosfat. Så var det för mig. Då växte Chaeton på ordentligt och nitratet sjönk från 30 till under 10 på en dryg vecka. Har nu minskat ner doseringen och skördat en del chaeto för att inte nolla nitratet. Är nere på runt 2.5 och P kring 0.08. Fast din chaeto ser väldigt välmående och saftig ut. Vad kör du med för refugie-belysning?
 3. Balansen har infunnit sig igen efter en dinosmäll på grund av svajig salthalt och för lågt fosfat i förhållande nitrat. Vågar mig på några sps...
 4. Nä, jag såg inga cyanoceller (sticks). Men jag har läst att det kan finnas kombinationer. Toppar/stronkar med luftbubblor uppträder ofta, men inte alltid. Nu senast trodde jag som sagt att jag åkt på cyano, men vid kontroll var det dino. Först någon vecka senare dök stronkar med små luftbubblor upp. Oavsett är framför allt dino en stor glädjedödare för hobbyn och kan bli riktigt kostsam om man har fina koraller. Stabilitet och inte nollat P eller N verkar vara A och O för att slippa eländet. Jag har börjat fundera över min oxydator. Den är jäkligt bra, men den verkar som effektivast när den är nyfylld och tappar sedan prestanda allt eftersom väteperoxiden förbrukas. Börjar misstänka att kanske den kan var en trigger. För oxydatorn bör väl påverka omsättningen på N och P? Funderar på om det inte trots allt skulle vara stabilare att köra med ozon?
 5. Jag har tagit upp gegg ifrån dessa mattor och satt under mikroskop och konstaterat dino. Dessutom av märket Amphidinium som sägs vara en extra seg modell. Ett annat säkert tecken på dino är om mattan får små luftbubblor på tunna skaft/stronkar. Finns en ganska bra tråd på Reef2Reef där man lagt upp bilder på de olika arterna och dino-mattor. Är du säker på att det är cyano du fått vid fosfatbrist? Efter vad jag kan läsa mig till så är det just dino som kickar vid fosfatbrist i och med sin förmåga att äta organiskt och leka fotosyntes. Vid perioder med skitalger använder jag nu mer mikroskop för att "ställa diagnos". Fungerar faktiskt fint med de man kan köpa på eBay för några hundringar och koppla in på dator/telefon/platta.
 6. Hej! Man brukar ganska enkelt kunna se om det är dino genom att när det är mörkt i karet lättar mattorna med slem ganska så fort. Jag tycker att det talar för dinoflagellater i och med att du har ett nollat fosfatet. Efter egen erfarenhet och vad jag har läst brukar cyano triggas av för högt fosfat i förhållande till nitrat eller nollat nitrat. Alltså nollat fosfat = dino. Nollat nitrat = cyano. Förhållandet 16:1 (Redfield ratio) sägs vara eftersträvansvärt. Det vill säga 0.1 P ger 1.6 N. Svajiga värden på salthalt, alltså snabba förändringar har jag även sett trigga dino. Varför vet jag inte, bara en iakttagelse. Inga bevis för att det orsakar. Jag har lyckats dra på mig dino flera gånger på grund av klantighet och bristande tålamod, men också lärt mig hur man smäller på skiten Då de flesta dinon kan livnära sig på både ljus och fast föda från smuts mm, så man får angripa dom från dubbla håll. Det vill säga på dagen solar dom sig och leker fotosyntes och på natten drar dom ner i grus och in i stenar för att käka smuts och matrester. Motmedel: UVC dygnet runt. Borsta bort och fånga upp slemmattorna med håv. Stör dom så ofta det går. Ordentlig cirkulation i karet så dinon hittar till UVC-filtret. Höj sakata men bestämt fosfatet till 0.1 (stöddosera). Väteperoxid och/eller oxydator för att försvaga dinon och bryta ner deras fasta föda. Brukar dosera 3 - 5 ml/100 l 3% väteperoxid 1 till 3 ggr/dag. Räkor tokdör av peroxiden. Koraller och anemoner blir kinkiga, så håll inte på med väteperoxiden något längre tag.
 7. Grymt häftigt med ett separat sumprum som är ordnat för att tåla allt slabb. Living the dream
 8. Fick dino igen efter att åter saltat upp med salt direkt i sumpen. Nitrat fortfarande kring 30 trots nitratreaktor och chaeto-odling. Fosfat kring 0.08... Proportionerna var fel. På med UVC och stöddosera fosfat. En vecka senare... Boom! Chaeton exploderade och ett nitrat kring 10 och dinon nästan strypt. Långsiktig lösning? Konstant dosering av p via kanal på doserpump. En annan nyttig lärdom är hur fort Maxpect gyre tappar effekt med lite algbeläggningar. Har haft dom på 40%. Vispade bara lite lätt. Höjde till 70% och då flämtade det som skulle. Hmm.... Gjorde rent i citronsyra och sedan så jäklar. Max 40% annars blev det sandstorm.
 9. Läckert bygge! Glömde av rullfiltergrejen efter ledigheten. Ville du ha ritningar och/eller solider på min konstruktion? Klarar lätt 10 000 l/h och tar mindre plats än ett Theiling. Kugghjul i plast med lite större kuggar (modul) är det brist på. Finns mest smått med modul 0.5. Jag kör med direktsrift från en 12 V dc motor med växelhus. Kostar runt en hundring på eBay och orkar dra över 30 kg.
 10. KMG

  Cyano eller kiselalger?

  Intressant! Just Amphidinum har jag också haft nu för tredje gången. Och som du säger enbart UVC biter inte på dom rackarna. Men i kombination med väteperoxid händer det grejer. Har även provat med enbart väteperoxid och det tog inte. Doserar även upp p (fosfatet) under behandlingen. Senaste två gångerna har jag som jag upplever det triggat dinon genom att råka hamna lågt i salthalt p.g.a. våtskummning, för att sedan justera upp salthalten för fort. Gärna genom att vara riktigt lat och strö i saltet direkt i sumpen
 11. KMG

  Tyst ATO-pump

  Är inte Auto Aqua smart ATO för nano? Har 800 l...
 12. KMG

  Tyst ATO-pump

  Är trött på min Tunze 3155 ozmolator ato-pumps höga surrande när den fyller på dunstat vatten. Några bra tips på en tystare? Har provat Aquamedic och den låter trist och högt den med. Tyvärr 12V i systemet annars skulle man kunnat sätta dit en mindre Jebao utan att först behöva köpa en Tunze 3150 switch socket uttag
 13. KMG

  Cyano eller kiselalger?

  Skönt att du blev av med skräpet! Hur vet du att UV-C inte fungerade? Stängde du av den och fortsatte med annan behandling?
 14. Så klart Jag gjorde typ fel på alla...
×
×
 • Create New...