Jump to content

KMG

Stödjande medlem
 • Content Count

  337
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

KMG last won the day on December 27 2019

KMG had the most liked content!

Community Reputation

164 Excellent

1 Follower

About KMG

Profilinformation

 • First name
  Per-Anders
 • City
  Gävle
 • Stödjande medlem t.o.m
  2020-04-08
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  720
 • Akvarie mått
  200x60x60
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Deltec 1000i
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Antal år inom sötvatten
  25
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  50
 • Har du sump
  Ja
 • Storlek på sump
  240 l
 • Kör du med sand på botten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Ja
 • Använder du Ozon
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Fick dino igen efter att åter saltat upp med salt direkt i sumpen. Nitrat fortfarande kring 30 trots nitratreaktor och chaeto-odling. Fosfat kring 0.08... Proportionerna var fel. På med UVC och stöddosera fosfat. En vecka senare... Boom! Chaeton exploderade och ett nitrat kring 10 och dinon nästan strypt. Långsiktig lösning? Konstant dosering av p via kanal på doserpump. En annan nyttig lärdom är hur fort Maxpect gyre tappar effekt med lite algbeläggningar. Har haft dom på 40%. Vispade bara lite lätt. Höjde till 70% och då flämtade det som skulle. Hmm.... Gjorde rent i citronsyra och sedan så jäklar. Max 40% annars blev det sandstorm.
 2. Läckert bygge! Glömde av rullfiltergrejen efter ledigheten. Ville du ha ritningar och/eller solider på min konstruktion? Klarar lätt 10 000 l/h och tar mindre plats än ett Theiling. Kugghjul i plast med lite större kuggar (modul) är det brist på. Finns mest smått med modul 0.5. Jag kör med direktsrift från en 12 V dc motor med växelhus. Kostar runt en hundring på eBay och orkar dra över 30 kg.
 3. KMG

  Cyano eller kiselalger?

  Intressant! Just Amphidinum har jag också haft nu för tredje gången. Och som du säger enbart UVC biter inte på dom rackarna. Men i kombination med väteperoxid händer det grejer. Har även provat med enbart väteperoxid och det tog inte. Doserar även upp p (fosfatet) under behandlingen. Senaste två gångerna har jag som jag upplever det triggat dinon genom att råka hamna lågt i salthalt p.g.a. våtskummning, för att sedan justera upp salthalten för fort. Gärna genom att vara riktigt lat och strö i saltet direkt i sumpen
 4. KMG

  Tyst ATO-pump

  Är inte Auto Aqua smart ATO för nano? Har 800 l...
 5. KMG

  Tyst ATO-pump

  Är trött på min Tunze 3155 ozmolator ato-pumps höga surrande när den fyller på dunstat vatten. Några bra tips på en tystare? Har provat Aquamedic och den låter trist och högt den med. Tyvärr 12V i systemet annars skulle man kunnat sätta dit en mindre Jebao utan att först behöva köpa en Tunze 3150 switch socket uttag
 6. KMG

  Cyano eller kiselalger?

  Skönt att du blev av med skräpet! Hur vet du att UV-C inte fungerade? Stängde du av den och fortsatte med annan behandling?
 7. Så klart Jag gjorde typ fel på alla...
 8. Har inget problem med nitratet längre. Satte in en nitratreaktor av modell svavelkulor. Hoppas kunna dra ner på det i takt med att chaeto-odlingen ökar. Du kanske kan öka på ditt fiskbestånd och/eller mata mer?
 9. Hur man startar ett saltkar sett i backspegeln... 1. I med död inredning.. 2. Blanda salt och osmosvatten till 1.025 3. Lägg i en del levande sten 4. I med startbakterier 5. Inget eller väldigt svagt lyse och en fisk. Mät nitriten. När den är noll, ta nästa fisk. Kör så ungefär 2 till 4 månader. 6. Ha en plan för att exportera nitratet. Nitratreaktor, biopelets, Nopox och/eller refugium med algodling. Få igång detta. 7. På med lyset successivt. Nu ska det inte finnas massa algmat. 8. I med sniglar, sjöborrar och kirurg i samband med belysning. 9. Mät nitrat och fosfat och balansera upp dessa om det behövs. Nitrat mellan 5 och 15 samt fosfat kring 0.1 så undviker man utbrott av dinoflagellater eller cyano. 10. Är värdena stabila och ingen dinon eller cyano på horisonten så är det dags för koraller. 11. Smyg igång Balling. Triton-metoden och Core7 är behändig. 12. Häll inte i några "problemlösare"! 13. Tålamod och inga hastiga manövrar. Mät med RedSea testkit. De andra visar ofta väldigt fel (typ JBL, Sera, Salifert) Dino? - UVC och balansera upp fosfatet. Triggas av nollat fosfat. Kan behövas komplettering med väteperoxid. 14 ml/100 l 3%. Räkor dör av väteperoxid. Cyano? - Mörklägg och balansera upp nitratet. Red turf alger? - Astralium Calcar eller ninja star sniglar. Röjer bort skiten på en vecka. Vita prick? - UVC och bra mat. Vissa har bra erfarenhet av att blanda vitlök i maten. Medicinerar man så inget medel som innehåller koppar!!! Önskar jag visste detta när jag satte igång. Har svart bälte i alla misstag ovan
 10. Knycklade till avskärmning till mina Philips Coralcare med plattprofil av anodiserad aluminium. Blir tokbländad annars när man sitter ner och tittar mot karet.
 11. Filterrullarna har bredden 157 mm, yttersta cirka 200 mm och hålet i rullen ska vara 80 mm, men varierar ner mot 76 mm. Så navet måste vara flexibelt.
 12. Make over klar. Tog en hel dag? Underskattar alltid det där med tidsåtgång... Hade inte alla rör hemma heller som jag trodde. Fick bli ett transparent provisoriskt från UVC. Måste säga att mitt egenkonstruerade rullfilter passade fint och verkar leverera som det ska. Tyst och fint efter ett tag när vattennivån kommer upp i arbetshöjd, trots att 9-10 000 l/h passerar.
 13. Det rinner ut under. Har inte måtten i huvudet. Skickar ritningar till dig i nästa vecka. Har dom på jobbet.
 14. I morgon är det dags för sump make over. UVC ska upp i bottenskivan, chaeto-odlingen breddas och nya rullfiltret monteras. Tror jag har allt jag behöver hemma för lyckad operation...
×
×
 • Create New...