Jump to content

KMG

Stödjande medlem
 • Content Count

  309
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

KMG last won the day on November 29

KMG had the most liked content!

Community Reputation

144 Excellent

1 Follower

About KMG

Profilinformation

 • First name
  Array
 • City
  Array
 • Stödjande medlem t.o.m
  Array
 • Antal år inom saltvatten
  Array
 • Akvarievolym
  Array
 • Akvarie mått
  Array
 • Ljusuppsättning
  Array
 • Använder du skummare
  Array
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Array
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Array
 • Antal år inom sötvatten
  Array
 • Använder du Osmosvatten
  Array
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  Array
 • Har du sump
  Array
 • Storlek på sump
  Array
 • Kör du med sand på botten
  Array
 • Använder du UV-C
  Array
 • Använder du Ozon
  Array
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Array

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vilket drömkar! Gärna fler bilder på nya sumpen
 2. Vad har du för typ av nitratfilter? Går utvattnet genom någon form av pH-höjande media typ aragonit, korallkross eller kalciumkarbonat?
 3. Dags att bygga ett eget rullfilter. Har under en längre tid provat ut ett halvt slaktat och modat Thielingen Rollermat. Fungerat toppen så till vida att det klarar 12 000 l/h och att den nya motorn med utväxling orkar utan problem rulla upp filtret (dragkraft på över 30 kg). Problemet är att det är så skrymmande och inte kan stå på tvären i sumpen. På grund av vattensäkerhet vägrar jag ha något utanför kar eller sump. Kommer såga, borra och gänga akrylskivor på 5 mm, kapa och borra akrylstavar samt 3D printa hållare och upprullare. Vingmuttrar i plast finns på Essentra.
 4. Tack! Fast det känns lite kalt och ofullständigt utan koralltillväxt. Får jobba på den
 5. Om jag inte minns fel så rör det sig om dryga tre månader för att alla prick-cystor i sand och inredning ska dö i ett kar utan fiskar... Jäkligt drygt. Själv har jag UVC som jag drar igång vid ett eventuellt utbrott. Botar inte, men hjälper fiskarna att skapa motståndskraft när parasiterna decimeras.
 6. Det tråkiga är att mina Lunella Coronata svalt ihjäl en efter en efter att alla turfalger försvann. Dock kvarstår faktum att endast dessa tog bort red turf. Det andra är att mina "vanliga" turbosniglar fortfarande lever nu när det mesta i algväg är kalkalger.
 7. För andra som råkar ut för red turf alger eller turf alger över lag så fick jag bort dom genom att köpa ninja star snail och Lunella Coronata. Dom gjorde processen kort med skiten som inte ens en sjöhare rådde på.
 8. Tack! Jag hoppas och längtar efter att få se även korallerna ta sig. Min resa har inte varit nära normal? Men, jag har lärt mig massor av alla missöden och problem. Bara en sådan sak som red turf alger... Hur många får det i sina kar? Och hur många vet att vissa sniglar som ninja star snail och Lunella Coronata äter turf alger? Tog mig nästan ett år och två omstarter att få reda på. Och det häftigaste var att det var här på SG som en person hade koll och satte mig på rätt spår. Resten av världen visste inte! Utöver det så har det varit dinoflagellater och dinoflagellater. UVC och lite väteperoxid eftersom jag fick dom hårdhudade Amphidinum knäckte den nöten. Eller vita prick utbrott med kopparspäckad medicin som jag inget ont anande doserade hela karet med och fick sedermera kasta grus samt levande sten och börja om... Vid nästa prick utbrott öste jag på med mitt 72 W UVC och skiten försvann på två dagar. Nu avslutningsvis var det att få ner nitratet på en rimlig nivå. Chaeto-odling med nattbelysning och ett nitratfilter med svavelkulor har gett mig ett lättskött kar och stabilitet. För minst femte gången ska jag prova några sps-koraller eftersom stabiliteten hållt sig dryga tre månader. Största lärdomen är att ha segare reflexer än en morgontrött koala. Ta allt med ro och justera sakta. Jo, förresten. Fick även genomleva traumat med att glömma RO på och vakna nästa morgon med förstörd parkett i tre rum... ???
 9. Ingen raketfart på tillväxten, men balansen är stabil. Att ta ner nitratet kring 20 verkar ha gjort susen.
 10. Tycker inte du ska avblåsa ett köp. Jag lät lite väl negativ. Givetvis överväger den stora fördelen att man får bra partikelfiltrering av vattnet, att smutsen som fångas upp skiljs från vattnet och att man slipper filter- och strumptvättning och luktande slabb. Även om jag ser utvecklingspotential av rullfiltren så är min bestämda uppfattning att både Theilingen och i synnerhet Clarisea är väl värda sina pengar om man som jag har en hel del fisk som matas relativt generöst med både granulat och mysis.
 11. Båda har tråkigt låg kapacitet beträffande flöde. Theilingen Rollermat har omvänd matning och hela plastlådan blir full med smuts, samt en väldigt klen motor som driver filtret. Clarisea matas från rätt håll men har för korta rullar, även om jag tror att det nu finns längre? Ett annat problem är att de har genomskinlig plast och har man som jag ett refugium med Chaeto-odling med en rejäl lampa, så får man även en ansenlig påväxt och igensättning av rullfiltret.
 12. Ser ut som om Apex har köpt patentet 2011. Men inget har hänt sedan 2005, så det verkar vara svårt att omsätta i praktiken eller för låg efterfrågan? Personligen skulle jag vilja ha detta på bakruta och sidoglas. En fundering kring Silan är att det verkar vara en substans baserat på kisel, vilket glas i o f s också är, men om det inte är bundet kanske det sipprar ut i vattnet. Och det vill man ju inte. https://patents.google.com/patent/US20060243675?oq=Non-toxic+transparent+hard+aquarium+capable+of+inhibiting+algae+growth+and+manufacturing+method+thereof
 13. Har också ett nitratfilter och funderade starkt på att mata den med en peristaltisk pump, men det kändes inte vidare driftsäkert så jag satte ett litet uttag på returen från akvariet ovanför sumpen och en ventil för reglering av flödet. Fungerar fin fint måste jag säga. Ett varningens finger för att ha en separat slang från huvudkaret. Kan hitta på att bli häverteffekt om slangen lossnar...
 14. PP plast är en "fet" plast och går inte att limma. Det finns taffliga limförsök med s.k. primer, men det ger inget hållbart.
 15. Är det en grundplatta av något sånär modernt snitt ska armerat betongskikt vara 100 mm och tål 4000 kg/kvm. Hoppas du startar en tråd om karet?
×