Jump to content

Recommended Posts

Hej! Tack för insläpp på forumet! Jag har under några dagar fullständigt slukat massor av trådar här och lärt mig en massa. Dokument som tex Saltvattenkemi for dummies är ju helt fantastiskt. Jag är fortfarande i planerings stadiet och har varit hos Triton och Aquariatech för inspiration. Kar och teknik är inte inköpt ännu för jag vill ha det mesta klart för mig hur saker hänger samman. Så min fråga är finns det några tips på nya böcker om innevånarna som jag hoppas på att få släppa ner i akvariet? Böckerna jag sett om saltvattenakvarieskötsel verkar ha några år på nacken och jag antar att det skett mycket med tekniken så där hittar jag nog bäst info här i forumet.  (BTW så lämnade jag en fråga på paketpris på akvarium/bänk  och teknik på akvarium 200-350 l hos Aquariatech i helgen och hoppas fortfarande på ett kostnadsförslag)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kul! Hoppas du får mycket kul med ditt kommande akvarium.

 

Det är tyvärr väldigt ont om nyare böcker. Det vore synd att säga att den tiden är förbi, det trycks fortfarande mycket böcker. Men i akvarieväg har det inte kommit något spektakulärt på länge. Men det finns många bra böcker kvar som fortfarande är aktuella.

 

Det är inte så mycket som tekniken ändrats på länge, den har förfinats mycket och till viss del blivit effektivare. Men skummare och pumpar fungerar väldigt likt, de gör samma sak. Samma gäller för ozon, nitrat och fosfat filter eller kalk reaktorer. Det mesta. Det viktigaste som ändrat sig är belysning, det är nog ingen saltvattensbok som ger en bra information om LED ramper och jämför de på ett lämpligt sätt med lysrör och metallhalogen. Det får inte tolkas som att LED är det enda som gäller, det är en åsikt som jag aldrig vill ställa mig bakom 🙂 Men idag är det det som är dominerande och lättast att få råd om och sätta igång. Det finns många unika egenskaper med LED med som inte går jämföra riktigt med de gamla lamporna.

 

Något som även ändrat sig väldigt kraftigt mot den mesta litteraturen är tänk och teori kring vattenvärden och biologi. Där går det inte för mig iaf sammanfatta den nya situationen på ett vettigt sätt. Men det är en radikal skillnad.

 

När det gäller skötsel för fiskar och ryggradslösa djur så har väldigt lite ändrat sig dock, så var inte rädd för att köpa böcker om de ämnena även om de har några år på nacken. Så länge de är utan svart-vita foton iaf så är det mesta ganska aktuellt 🙂 Lite få undantag som vanligt men som regel ja. Mina favoritböcker är Reef fishes volymerna av Scott W Michael. De har sanslöst mycket bra information, läser igenom de regelbundet. Det kommer nog aldrig komma några nya böcker som toppar de, det enda som är synd är att serien aldrig slutfördes. Men de volymerna som släpptes täcker nästan alla fiskar man kan vara sugen på. Undantaget är kirurgfiskarna, men det är en fiskfamilj man ändå bör lämna åt sidan till att börja med. Det är nog ingen annan fisk i vår hobby som har ett så dolt mörkertal på hur många fiskar som inte klarar sig som de...

 

Här är något du kan börja med, BRSTVs youtube serie 52 weeks of reefing är fylld med massa bra information. Du kommer introduceras till stora delar av vad du kommer stöta på. BRSTV är såklart en affär med så de kanske inte är helt opartiska men jag tycker det är välgjorda filmklipp och relativt objektiva.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack Daniel för att du tog dig tid att ge mig ett så utförligt svar. Har tittat på några klipp från BRStv särskilt intressant var den med mannen som studerat Ljus och fotosyntes i en korall damm på Hawaii. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kul! 

 

Ja Dana Riddles föreläsningar är kanon. Finns massa bra föreläsningar från macna. Några är mindre bra .. men man måste alltid sålla lite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×