All Aktivitet
- Senaste timmen
-
Skrivskyddsd får jag som medd (kanske för att jag öppnade den med tel?)
-
Det är nog mkt svårt att fastställa en sådan exakt rekommendation. Jag tror vi kan nöja oss med att kvoten skall i alla fall vara betydligt högre än redfield för o va på den säkra sidan. Sebmn får kvoten mindre betydelse om ngt värde är fel i sig. Tex om man har skyhögt fosfat men ok nitrat(ej ultralågt) , då är inte åtgärden att höja nitrat också för o få en viss kvot utan såklart att sänka po4 och först när värdena ligger ok kan kvoten återigen möjligen bli intressant.
-
Visa gärna bild. Enkelt att se. Har du dino rek jag uvc plus mörkläggning. Funkar.
- Idag
-
Tack för input! Skall först säkerställa om det är dinos jag har; mikroskop på väg Har haft låga fosfatvärden, t.o.m. nollat stundtals…Vet att det eftersträvades förr inom hobbyn, men tror inte det är särskilt bra. Nu ca 0.03 och nitrat 5. Moderata näringsvärden således och ändå mycket alger på substrat och stenar…
- Igår
-
Här är en enkel räknare - skriv i gula rutor MVH Lasse Molberäknare.xlsx
- 6 svar
-
- 1
-
-
167:1 är de nivåer där Delbeek med flera rapporterar problem. De vill ha någonstans mellan 50-70:1 för att känna sig säkra. MVH Lasse
-
Så här ser det ut idag, 3-4 veckor senare. Sanden är vit. Och näringsämnena "tillbaka", men det tog som sagt ganska lång tid.
- 52 svar
-
- 1
-
-
Efter bekämpning av dino steg Po4 och NO3, finns en tråd om det, där jag tror det beror på att en ansenlig mängd dino dog, och därmed släppte ut N o P. Nu efter 3-4 veckor är till slut N o P nere i de nivåer som var innan Dinobekämpningen (UVC+ mörker 3 dar).
- 129 svar
-
- 2
-
-
Jag avråder starkt från ALLA typer av antialgmedel. Oavsett vad som står på burken råder inget som helst tvivel som att det har negativa effekter på annat också. Har givetvis provat förr i tiden, diverse olika, och kommer ALDRIG göra om det. Bekämpa alger på naturlig väg. Det går.
-
Detta med NP kvot är ett kärt ämne. Jag postade min egna kalkylator för nåt årsen, och den stämmer med det som Delbeek skriver, är ju enkel matte. Märk att vi alltid menar MOL ration när vi talar om NP kvot, Redfield osv. Enkelt att omvandla, mitt kar som exempel just idag, jag har 2.5 mg/l i nitrat och 0.023 mg/l i po4. Då blir min NP kvot (2.5*1.54)/0.023=167 Min personliga erfarenhet (verkar rimma med Tritons, se deras kvotrekommendationer), är att man inte skall sträva efter 16/1 som på ett rev (Redfield) utan betydligt högre, mellan 100-150. Här har vi således ett undantag då jag tror det inte är bra att helt härma naturen, i sin tur tror jag det beror på att vi har så annorlunda förhållanden i ett kar med oerhört mkt mindre plankton. /Jonas
-
Detta är vad jag tror med. Phytodelen är så liten så den spelar inte så stor roll i PO4 spelet i mitt kar. Det är därför jag tror att Dino delen svarar för det mesta som hände, höjningen. Det är väldigt svårt att tro att jag har så mkt phyto i mitt kar så utebliven konsumtion av det svarat för en höjning från 0.01-0.12. Det tror jag helt enkelt inte.
-
Det stämmer, det finns Dino som inte lämnar sanden, sådana hade jag, MEN jag har kommit på att det är en tidsfråga mest. Det är därför jag förespråkar samtidig mörkläggning, till slut lämnade även dessa dino min sandbädd. Men utan mörkläggning kan det fungera sämre av det skäl som du säger, där helt enkelt en natts mörker inte räcker.
-
Jag vrider inte, förstår precis vad du menar, att mitt N o P utsläpp i huvudsak inte beror på utsvämning från döda dino, utan snara minskat upptag på grund av mörkret. Och det är där jag tror du har fel, jag ser tidssambandet, och tycker jag har en bra kausalteori. Men, som du med skriver, jag kan givetvis inte bevisa det, men jag har tillräckligt med data för att min teori är sannolik. Särskilt nu 3 veckor senare, med fortsatt högre PO4 än innan. Om höjningen hade berott som du tror på i huvudsak minskat upptag, så skulle jag vara tillbaka i tidigare PO4 värden snabbare. Och nej, det räcker inte med att förklara att baslinjen höjts, för så konstant är det inte. Om jag höjer Po4, oavsett orsak, och har allt annat oförändrat, så är jag övertygad om att konsumptionshastigheten ökar något, o PO4 ligger inte alls kvar på samma baslinje. Intressant är att först idag idag, är PO4 nere i 0.024, så Nu börjar jag komma tillbaka. Nitratstegringen är naturligtvis samma orsak, det frisätts kväve när dino dör, på 3 dagar har det utan tvekan hunnit nitrifieras till nitrat. Rörande mängden UVC som krävs för att bryta loss po4 var nytt men tveksam till om det stämmer helt. Vi kan se det i normal dagsljus också, med inte ens UVC alls, alltså vanligt UV ljus kan också bryta sönder. Men det spelar ingen roll, mitt po4 kom åtminstone efter 3 dar(mätte inte under tiden det var mörkt), jag mäter ju oorganiskt po4 (ICP skulle ju kunna vara missvisande dock). Jag kan lova om jag göra om samma sak nu, mörklägger, då jag INTE har dino, så kommer PO4 inte stiga på samma sätt. O på det sättet skulle det vara helt bevisat. Kanske gör det för o bara bevisa då;-)...Det blir nog så. Vill ju också vara säker. Rörande TMC, så har du rätt, jag har 55 watt, men i detta fall räcker det på 2000 liter i timman, då det är deras proffs UVC, titan nånting, som enligt deras tabell skall ha 2000 liter i timman. /Jonas
- Förra veckan
-
Jäkla, du vet hvor jag fins om 9 min
-
Ett paket på 2000mg ska ju enligt instruktionerna räcka till 370l, men om man kör 1/10dels dos som jag gjort och enligt länken så räcker ju en förpackning till 3700l
- 208 svar
-
- 1
-
-
OK, hadde gerne köpt i bulk da jag skal dosera 10 stk Flux RX, men det får bli så om Mg ej har effekt.
-
Flux rx är fluconazole så det finns nog i alla saltbutiker.
- 208 svar
-
- 1
-
-
fluconozole hvor handlar du dett, köper gerne om du har kvar Har samme problem, och behandlar just nu med MG +1900
-
Ja 0.09 ska det förstås vara upp från 0.04
-
Tack :). Har bara gått så hela tiden, tar bort det nu
-
är du säker på att du har 0.9 i fosfat och inte 0.09? om du har nära 1 så är det väldigt stor risk att dina acros dör. jag hade också en period med trådalger av någon form, men de försvann efter någon månad. aldrig sett dem sedan dess.
-
Har haft en del problem med håralger som framför allt växer på stenväggen på kortsidan av akvariet. Inget verkar äta det, varken sniglar, eremiter, sjöborrar eller fiskar. Har tidigare använt fluconozole för att bli av med bryopsis och det har gått bra men är lite orolig för bieffekter på acropororna. Då såg jag detta https://www.reef2reef.com/threads/micro-dose-of-flucozanole.977658/ om att använda mycket lägre än de rekommenderade doserna. Så nu har jag kört med en tiondels normal dos i lite över en vecka och algerna börjar bli vita vilket gör att fiskarna äter dem. Så har redan blivit av med de mesta. Fosfat har gått upp från 0.4 till 0.9 antagligen i en kombination av minskat upptag från algerna samt att algerna dött. Alk konsumtionen är stabil.
-
Danielpn gick med i forumet
-
gissar på att odören kommer från skummaren. gör rent koppen och eventuellt "halsen".
- 4 svar
-
- 1
-
-
Som Jonas säger: Det låter märkligt att karet skulle lukta illa. Då är det troligtvis något som inte står rätt till. Skummare kan dock lukta pyton. Om det bara är så att karet luktar som de brukar men du har känsliga familjemedlemmar så bör aktivt kol och/eller ozon avhjälpa problemet.
- 4 svar
-
- 1
-
-
Björn76 gick med i forumet
-
Har fortfarande cyano och kör 2 små vb i veckan där vi suger ut skiten. Vill helst inte köra några medel då det inte brukar vara så nyttigt för invånarna. Får se vad tålamodet säger köpt lite nytt och fått tips om att kräma på lamporna lite mer. Väntar på 2 ny linser för att se om det påverkar något.
Saltvattensguiden
Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se
Aktuell programversion
Invision Community 4.7.20
Tapatalk 2.1.1