Gå till innehåll

Bostelin

Medlem
  • Antal inlägg

    82
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Stefan
  • Stad
    L-A
  • Använder du Osmosvatten
    Ja

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Bostelin's prestationer

Saltentusiast

Saltentusiast (6/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Använder du fortfarande din ATI ramp men med enbart 2 rör tända som du skrev om i första inlägget. På bilderna så ser det ändå ut att vara helt ok med ljus för ett FO kar. Gillar inredningen i övrigt. Gott om plats för fiskarna att simma runt.
  2. Bra. Jag tror det var på reefcentral där Tunze's rep sa att dom visst hade haft problem med en del skummare tillverkade(i en av månaderna) 2007. (Som du skrev ovan) Får hoppas att detta är löst och att jag får en hel och välfungerande sådan. En annan fördel med denna skummare är ju att jag kan ha den i en framtida sump. Det ska visst följa med ett kit så man kan ha den så också.
  3. Kan runda av den här tråden med att meddela vad jag bestämde mig för. Skickade en förfrågan till Tunze med en beskrivning av vad jag planerar att ha i mitt kar och förutsättningarna i övrigt. Och fick svaret att om jag hade sump var rekommendationen deras nya modell 9410, och om det var en invändig skummare 9010(glömde skriva vilket att jag inte hade sump). Det var inte heller någon skillnad i ljudnivån mellan 9005-9010-9015. Så jag behövde inte ha detta som en faktor i mitt val. Många verkar också väldigt nöjda med de här skummarna när man läser på olika forum. Recensionen i produktguiden här på sidan verkar ju också bra. Självklart finns det även negativa omdömen om de här skummarna men som jag skrev tidigare i tråden så gäller det nog de flesta skummare. Jag lutade från början mest till att välja Tunze's 9010. Och i slutändan så blev det en sådan med. Den är nu beställd. (Nästa ”stora grej” är en ny ljusramp. Jag kommer inte kunna ha min befintliga ramp(4*58 T8) när jag får skummaren i karet. Får klara mig med en 2*38w T8 ramp tills jag hittar en ny bra ljusramp.) Kommer att lägga in en recension i produktguiden när jag har kommit igång med skummaren.
  4. En sådan ramp är jag sugen på. En 6*80w ramp upphängd i taket med någon typ as hissanordning hade varit perfekt. Får hoppas den kommer att gå att köpa i Sverige.
  5. Jag skrev ett mail till Deltec för att höra vad dom tyckte om min ide med att fästa deras MC500 skummare med magnethållare. Samt om man kunde ha MCE600 i karet och på på samma sätt som MC500. Dom svarade så här(min snabböversättning): "Det är möjligt att silikona fast mc500 i karet eller använda iden med magnet att fästa den med. Den nya MC500 drar 400 liter luft, det är mer än MCE600, och det är troligen den bästa lösningen" (slut på översättningen.) Ska se vad jag hittar för info om mc500. Och om den här nya effektivare mc500 som drar 400 liter luft/timme finns att köpa.
  6. Vad säger ni om iden med en deltec mc500 eller mce600 inne i karet. (ställ det mot en tunze 9010 och Ferplast blue skimmer 550, Aqua medic turboflotor 400) pga aluramen kan jag nog inte fästa Mc500 med den anordning som följer med. Utan istället silkona fast en dubbelmagnet på skummaren och hålla fast den med denna. Kanske man kunde ha samma lösning med mce600 för att få in den i karet och därmed slippa "översvämmnings"risken. Om man nu kan dränka mce600 på samma sätt som med en mc500. Blir det för mycket oljud så kopplar jag skummaren till en timer som stänger av skummaren några timmar när jag ska sova. Typ mellan kl 10-01.
  7. Iden med btn slimline gillar jag helt klart. Jag skulle nog isåfall också vilja ha bakgrunden i slimline. Så att sumphörnan smälter in lite mer. Såg att slimline finns i vit kalkstens mönster som nog kan se rätt bra ut i ett saltvattenskar. Såg annars i en annan tråd om en som hade byggt en sump där han hade på något sätt lamninerat dit en blåfärgad yta på glasskivan till den hemmabyggda inre sumpen. Det såg också väldigt bra ut. Jag har i princip precis blivit färdig med att starta upp 400 liters karet igen(hade 222 liters igång tidigare). Så att återigen riva karet och stressa invånarna i det känns inte som ett bra alternativ i nuläget.(har inte orken för det i heller...) Men som sagt, iden med slimline verkar ju bra. Planen för stunden är en (temporär) enkel lösning med en invändig skummare. Typ Ferplast skummaren som jag länkade till tidigare. Behöver även få lite bättre cirkulation i karet. Men pump för det ska beställas idag(troligen en koralia 5 eller 6). Och skummaren ska också den inhandlas inom kort(men vill fundera ett par dagar till).
  8. Jag har också fått intrycket att det är ett konstruktionfel på en del av deras skummare. Ett sådant reefpack som du har verkar ju inte fel. Smidig lösning med ytavrinng. För stunden känns det som jag istället ska ligga lite lågt med skummare. Hoppas på att jag ska flytta i år och då kommer läget bli lite annat. Kommer inte att ha akvariet i sovrummet och då spelar det ingen roll om det porlar från ytavrinningen eller om skummaren låter. Ingen platsbrist heller så jag satsar nog istället på någon sumplösning och har en skummare där istället. Typ Deltec APF600 eller Fauna Marins. Kanske jag satsar på en lite underdimensionerad invändig skummare medans jag bor som jag gör. En mindre skummare bör ju vara lite tystare och som ett komplement till min nuvarande skötsel så blir det nog rätt ok tills jag får möjlighet till något bättre.
  9. Intressant. Vilken box använder du dig av? Jag har bara en vanlig aluställning. Tyvärr inget skåp. Om 80 liters karet storleksmässigt är ok som sump så kanske jag kan få in det vid sidan om huvudkaret. Jag får iofs nog in det under huvudkaret också men kommer nog få svårt att få i en skummare och sköta den när den står där. Använder man förresten alltid pvc rör till och från boxen eller går det bra även med vanlig slang. Typ denna : http://www.pwss.nu/product.php?productid=564&cat=0&page=4 edit: skrev tidigare att man kanske kunde höja boxen. Men det går ju inte... Såg också på schurans box att man på den använder sig av 32 mm slang
  10. Jag har fått tipset om överrinningsbox tidigare. Men såg på någon av de boxarna som jag tittade på, tror det var tunze's, att jag var tvungen att sänka vattennivån i huvudkaret för att kunna ha en sådan. Tror det var 8-10cm. Så jag brydde mig inte om det efter det. (Fast egentligen borde man ju kunna höja boxen istället...)Kommer inte ihåg om man kunde ha dom på alurams akvarium. (Kar lämpligt som kanske kunde vara lämpligt som sump har jag iofs redan. Ett litet alurams-kar till som nu står tom på c:a 80 liter. Jag har även några pumpar över tex eheim 1250 och 60)
  11. Hehe, jo, dom är ju säkert bra. Men vilken prissättning... Jag kan(i värsta fall) sträcka mig till 4-6 tusen men sedan får det vara stopp. Men då ska den också vara knäpptyst, ha en överlägsen skummning, och därtill helt säker från att svämma över. Skämt åsido så tyckte jag Tunze's skummare 9010 eller 9015 kändes helt perfekt för mig. Tills jag "sprang på" en hel dröse negativt om de här skummarna.
  12. Vet inte rikktigt hur jag ska göra. Man blir ju lite trött när man läser om de olika skummarna. Väsnas dom inte så svämmar dom över eller fungerar väldigt dåligt. Men kanske jag helt enkelt väntar tills jag (återigen) har flyttat och då kan ha akvariet i annat rum än sovrummet. Då gör det inte så mycket om skummaren väsnas. Tills dess så får jag kanske fortsätta att som jag gör nu. Med låg belastning, zeolit osv. Det vore dock kul att prova på det här med skummare. Att lyfta ut skiten från karet som man gör med skummare låter sunt. (SKulle helst vilja köpa nytt kar med ytavrinning och sump inbyggt i karet. Och ha skummaren där. Får se om jag får råd med det.) Hittade en skummare från Ferplast som jag eventuellt testar. http://www.ferplast.com/news_scheda_eng.php/id_news=12 modell 550 Hursomhelst, tack ska ni ha för era tips.
  13. Petter: Ja, den är helt klart intressant. Tack för tipset. Nu har jag tre att välja på: Tunze 9010 Deltec mce600 A-M Turboflotor Multi 1000 SL
  14. Hur ser din aluram ut? Är den "fasad" på samma sätt som Åleds karens ram är. Min ram ser ut sähär: http://www.aleds.se/news/visa.asp?QNewsId=9619562 Tror förövrigt att jag kommit på en lösning som gör att jag kan ha Tunze's skummare. Men den får ju iofs både dåliga och bra "recensioner". Så jag vet inte. Men det är ju så med de flesta skummare verkar det som...
×
×
  • Skapa Ny...