Gå till innehåll

Von Märt

Medlem
  • Antal inlägg

    23
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. hejsan. ena lysröret till mitt clownhotell har slocknat och nu har jag problem att får tag i ett nytt så jag blev tvungen att möblera om i karet så att alla mina kolonianemoner hamnar precis under vattenytan. nu till min fråga. är det någon som har testat placera en mh-belysning över sitt clownhotell. tänkte ifall det skulle fungera med en 70w ramp 30cm över ytan utan att bränna koraller . tänkte ev göra det så jag inte blir sittande med ett rör igen och kan använda en mer standardiserad belysning som jag kan hitta nya rör lättare.
  2. kan du förklara lite närmare vad du menar, ska den sitta i akvariet?
  3. hejsan. någon som har erfarenheter av denna rörmask? jag skulle flytta på den och kom åt kronan och det kändes som om jag brände mig på den, någon som har något att berätta om denna vackra rörmask?
  4. jag har testat både osmosvatten och kranvattnet och osmoset var vitt (salifert test) och kranvattnet visade ca 25 mg så jag tror inte testet visat så fel.
  5. hur fungerar det med zeolith metoden? kan jag stänga av min uv-c under tiden och när nitraten är nere ta bort zeolithen och starta uv-c igen?
  6. hej. har haft mitt clownhotell igång i lite mer än en månad nu. efter jag lagt i eremiter och sniglar har nitratnivån stigit upp till mellan 50-100 mg någn som har tips om hur jag kan få ner nitratet? tänkte sätta till lite caulerpa alger. kör med uv-c och kranvatten och har gjort vattenbyte till osmosvatten istället. värdena i övrigt är salt: 1,024 NO2: 0,0-0,1 PH:8,1 vill få ner nivån så jag kan lägga till någon fisk.
  7. ögon på skaft eremiter räknas Calcinus elegans in bland sandvändare? i så fall har jag ett par sådana. fast dom är mer intresserade av att "beta" på stenen.
  8. någon som har några erfarenheter av denna fisk? Amblyeleotris guttata
  9. Valenciennea sexguttata det känns som om mitt akvarium är för litet då det bara är 58 liter.
  10. den var riktigt fräck det känns som om man kanske ska tänka över valet av fisk helt. escenius stigmatura ska ju inte vara aldeles enkel att hitta i butik.
  11. hej. har haft mitt clownhotell igång i ca 25 dagar nu. nitrit är nere på omätbart och nitrat är på väg ner igen. det jag undrar över om sandvändande djur till mitt clownhotell. fiskar jag tänkt ha är clown goby citrinis samt escenius stigmatura (om jag får tag i) samt någon form av räka, har inte bestämt mig för vilken.
  12. det känns som ett ganska diffust begrepp det där med nano. en del säger under 100 liter en del 250 liter. har efter närmare efterforskning och funderingar beslutat att ha en övre gräns på 3 fiskar och efter deras rekomendationer inte välja fiskar med min 10 gallons minsta volymkrav
  13. Det här blir mitt första saltvattenskar, hade inte en tanke på dsaltvatten innan jag såg att det blev så pass billigt med clownhotell. får dock se senare om det verkligen blir så ekonomiskt
  14. det här kanske inte passar in i denna tråd men hur stort utbud av fisk finns i uppsala samt går det att beställa ifall det inte finns inne?
  15. okej tack tänkte inte på det. får kolla upp lite mer på den sidan.
  16. okej, kan det räcka med att skölja ur akvariet med varmt vatten ?
  17. någon som har något bra tips om fisk till mitt clownhotell? har funderat på att ha 2 Stonogobiops nematodes men skulle även vilja ha 2 små livliga fiskar som klarar ett kar på 58 liter. hade även tänkt ha 2 putsarräkor och diverse sniglar och eremiter. Stonogobiops nematodes http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+2124+181&pcatid=181
  18. Hej. eftersom jag aldrig behövt rengöra ett akvarium tidigare då jag alltid köpt begagnade akvarium är jag inte säker på hur man gör. har köpt ett clownhotell där all teknik är inbyggd. funderar på hur jag ska göra om utrustningen klarar av en rengöring med diskmedel samt en ordentlig sköljning. kan jag köra igång pumpar och skummare för att det ska bli ordentligt rent i alla fack och skrymslen? någon som har några bra råd och något att tänka på?
  19. okej tack då får andra hobbys vänta en månad till.
  20. Hej. är helt färsk när det gäller saltvattensakvarium. för en månad sen gjorde jag ett impulsköp av ett clownhotell samt tester salt och literatur . jag skulle vilja ha lite tips av någon kunnig om uppstarten. jag hade tänkt mig ha ca 5 kg sand samt ca 7-8 kg Ls . tänkte mig att ha 2 smörbultar samt lägre djur. när man sätter i Ls sätter man i dom långsamt dvs inte allt på en gång? kan man börja med bara ett par kg för att sätta i resten senare. har inte jättebra lön och mycket tid över så det gör inget att det tar tid.
  21. hade tänkte börja med saltvattensakvarium och köpt ett clownhotell. funderar på ifall det skulle fungera att montera en sump utan att göra några synliga ingrepp på rampen eller håltagning. i bakkant av ljusrampen sitter två hål på varsin sida på ca 2*3 cm vid fack 1 och 4. tänkte att man drar ett pvc-rör från fack 4 ner i sumpen sen med hjälp av en pump pumpar man upp vattnet i fack 1, på så sätt tar man "rent" vatten ner i sumpen och filtreras genom LS och därefter blandas ut med smutsigt insugsvatten och cirkulerar på så sätt genom systemet två gånger. vad tror ni om det? vad bör jag ha för effekt på pumpen? på en del fartyg med krav med lång räckvidd brukar man ha ett liknande system vid produktion av dricksvatten. sjövattnet som man tar in cirkulerar genom osmosanläggningen tills allt salt och andra föroreningar är borta.
×
×
  • Skapa Ny...