Hej!
Jag planerar att starta ett nytt saltvattensakvarium, efter några års uppehåll. Mitt förra kar var på ca 70 liter och enbart med bra cirkulation, värmare, bra belysning och automatiskt påfyllning av avdunstat vatten. Vattenbyte gjordes med 15-20% av volymen med kanske 2-3 veckors mellanrum. Innehållet var ca 10kg levandesten, enklare koraller (skivanemoner, nån mjukkorall, stjärnpolyper), 2 fiskar och några räkor, eremiter, sniglar. Funkade jättebra och efter något år hade det växt till sig bra utan missöden.
SÅ nu funderar jag på att starta ett saltvattensakvarium med samma koncept, men kring 300 liter istället. Jag tänker att den större vattenvolymen borde stabilisera karet ännu mer.
Men är det något som gör det mindre lämpligt att köra Lowtech på säg 300 liter eller mer, istället för i Nanostorlek <100 liter?? Jag förstår ju att vattenbytena blir större när de ska göras, samt att det numera kanske är svårare att få tag på Levande sten mot hur det var för säg 10 år sedan (?) vid uppstarten. Förmodligen blir det också svårare att rädda situationen om vattenvärdena blir kassa på 300 liter, det kräver t.ex. 150 liter vattenbyte om 50% ska bytas, mot 35 liter vattenbyte om det bara är 70 liter... Men varför utgå från att något ska gå snett Med låg belastning på firrar och en lagom mängd levandesten borde det ju gå hur bra som helst... eller?
Det jag ser som fördelar med lowtech är annars att slippa ha sump och teknik = billigare, mindre läckagerisk, och mer underhållsfritt. Uppenbara nackdelar är att inga svårare koraller kan hållas, och inga större mängder med fisk. Samt att större vattenbyten måste göras (saltvatten blandas osv.)