Gå till innehåll

Dalmasen

Medlem
  • Antal inlägg

    311
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Hej! Lite drygt ett år sedan jag sist skrev något på forumet (dåligt...jag vet!). Mitt Blenny har dock tickat på under hela den här tiden utan problem. Möblerade om lite för ca 5 månader sedan för att få mer utrymme för korallerna som växt rejält, men det är allt som hänt med karet under detta år. Nu är det dock äntligen dags för uppgradering igen! I sommar flyttar vi till ny och större bostad och då kommer jag starta ett Elos 120. Några av er kanske redan har sett att jag börjat annonsera ut lite saker från Blennyt här på guiden. Allt levande kommer jag ta med till det större karet men Blennyt och tekniken kommer antingen säljas eller kastas! Om någon är sugen på att starta ett Blenny så kan ni i princip få karet, bänk och returpump på köpet om ni köper belysningen! Hämtas dock helst innan helgen! Inom kort kommer jag starta upp en ny tråd för mitt Elos. Vi ses! /Petter
  2. I mycket annat i denna hobby försöker vi ju efterlikna naturen själv. Alla som någonsin dykt eller snorklat vet att det inte finns något som heter "barebottom" i havet! Med detta säger jag inte att det kan vara snyggt under rätt förutsättningar. Men vill du inte ha sand så hade jag helt klart försökt täcka så mycket som möjligt med koraller. Som flera redan sagt så tar det lite tid men blir riktigt snyggt.
  3. Dahlgren: Tack! Hoppas du blir nöjd! Osby: Jag har en blomvas bredvid karet som rymmer ca 10-15 liter. Jag tömmer ungefär en sådan i veckan, kanske lite mer.
  4. Jag skrapar oftast i samband med vattenbyte, d.v.s. en gång i veckan. På bilderna har det gått 6 dagar sedan senaste skrapningen. En förklaring är att jag bara kör full ljus ca 4 timmar om dagen, resterande tid kör jag månljus eller inget ljus. Har inte så ljuskrävande koraller och mina SPS:er växer fint av månljuset.
  5. Tack grabbar! Ja det är rätt fullt! Men än finns lite yta fri för nya koraller!
  6. Hej igen saltvänner! Efter en tids mer eller mindre frånvaro från guiden kände jag att det var dags att ge er en uppdatering! Efter att jag i mitten av förra året p.g.a. platsbrist tvingats nedgradera mitt kar från 110l+60l sump till ett Blenny har annat kommit i vägen för forumaktiviteter. Bland annat föddes vår dotter i somras och jag har ägnat mig åt min andra hobby, amerikanska bilar, genom inköp och påbörjan av renovering av en Pontiac Firebird 1974. Hobbyn har dock inte legat helt i dvala som synes av bilderna nedan. Mitt Blenny har alltså varit igång i ca ett år nu och det börjar nu få den där härliga naturliga känslan när koraller breder ut sig över sten och botten. Lite detaljer då: Teknik: Originalskummare AM Turboflotor Blue Tunze 3155 osmolator 2x Polario 4ml streampumpar AquaIllumination SOL NANO LED (35W) IKEA Malm möbel Levande: En salig blandning av mjukisar, LPS:er och SPS:er. 1 st Boxing Shrimp 2 st Ocellaris 1 st Bicolor Blenny Karet är sjukt lättskött! Jag byter 15 liter vatten i veckan och tillsätter spårämnen direkt i osmosvattnet. I övrigt gör jag i princip ingenting och det bara tickar på! Jag kan med lätthet åka bort en hel helg utan problem, vilket var förutsättningen då jag reser mycket i jobbet. Som ni ser börjar det dock redan bli knökfullt i karet! I väntan på ett större boende är dock detta vad jag får nöja mig med. Tycker jag har fått till en bra mix av färger som gör att karet ser väldigt levande ut. Som vanligt gör bilderna inte karet rättvisa för fem öre...
  7. Snyggt Ken! Jag har själv kört ett Blenny nu i ca 12 månader efter nedgradering och det är verkligen sjukt lättskött! Jag byter 15 liter i veckan och tillsätter lite spårämnen direkt i osmosvattnet, i övrigt tickar det på som en klocka! Har också bytt belysning från AM:s 4 LED spottar som inte var mycket att hänga i granen till en Aquaillumination SOL Nano. Har testat lite olika skummare men fallit tillbaka på originalskummaren från AM. Den funkar tillräckligt bra och ljudnivån är inte alls farlig tycker jag. Sammanfattningsvis; grattis till ett bra kar! P.S. Det blir litet väldigt fort.....
  8. Jag har haft flera Bubble skummare, bl.a. NAC6A och NAC3.5 cone, och är sjukt nöjd med dessa! Båda har skummat bättre än betydligt dyrare "Europeiska" märken och att få tag i reservdelar är enkelt. Håller med om att Atman pumparna har sämre hållbarhet än motsvarande Aquabee etc. men det är ju också en prisfråga. När min Atman dog i NAC6A:n beställde jag en ny för några hundralappar ink. frakt från Fishstreet och sen går den något år igen! Kan således starkt rekommendera dessa!
  9. Hej, Jag har precis nedgraderat till ett Blenny och har precis som jag tror du fick, också fått problem med skummaren. Den skummar i princip inget, och knappt något vatten ur skummaren. Är det pumpen som går baklänges och ett garantifel eller kan det vara något annat som spökar? Fick du aldrig ordning på din eftersom du bytte till en Hydor? Mvh /Petter
  10. Jag har eremiter, turbosniglar, en sjögurka, en salarias samt en bicolor blennid. Har tänkt köpa några sjöborrar för att se om de kan hjälpa till lite.
  11. Idag fick jag hjälp att testa mitt vatten för att utesluta att mina tester visar fel. Resultat: Nitrat 0 Fosfat 0 Nitrit 0 Silikat 0 Väldigt låga näringsnivåer alltså. Trots detta ser det alltså ut som nedan på de flesta stenar i karet. Vad tror ni detta är? Grabbarna på en av stadens "bättre" saltbutiker gissade att det kan vara något bakteriellt. Kan det vara någon form av Cyano kanske? Jag förstår liksom inte hur det skulle kunna vara alger om jag har såpass låga näringsnivåer?! Det jag gjort hittills är att plocka bort mina biopellets, suga ur all sand samt dra ner på ljustimmarna rejält. Jag doserar Zeobak varje vecka, tror ni detta kan påverka saken åt något håll? Andra förslag på åtgärder? Det går i princip inte att manuellt suga/rensa bort algerna, de sitter väldigt hårt.
  12. Tack för svaret Laggeman! Biopelletsen var det första jag plockade bort för att utesluta detta. Har kört utan nu i några veckor utan märkbar skillnad. Visst hör en viss mängd alger till hobby, men jag tycker nog ändå att det jag dras med är lite väl mycket! Problemet är också att det är extremt svårt att få bort det manuellt, algerna är hala, korta och tätväxande. En ytterligare märklig sak är att det algerna verkar trivas extra bra där det är mycket cirkulation! Har en Vortech MP10 riktad rakt mot stenen och där växer det så det knakar! Tidigare när jag råkat ut för alger har det främst varit på ytor med dålig cirkulation.
  13. Kanske en inte helt enkel fråga att besvara, jag vet. Men jag har de senaste månaderna börjat misstänka att min Maxspect 160w är boven till min kraftiga algväxt. Detta är bakgrunden: Jag startade karet i våras och körde in det ordentligt. Alla värden är såväl idag som direkt efter uppstart kanonbra. Omätbar nitrat, fosfat och silikat, bra nivå på PH, KH, CA och MG. Ändå har jag de senaste månaderna tampats med en grön mossliknande algtillväxt på sten, sand och rutor. Det är inte långa håralger, inte heller bruna kiselalger eller Dinos, mer en grön korthårig mossa som dyker upp främst på stenen och som är svår att få bort. Näringsnivåerna är, av testerna att döma, bra och BÖR därför inte ge upphov till algtillväxt. Jag har de senaste veckorna försökt mig på att höja MG till ca 1600mg/l dock utan större resultat. Återstår då ljuset. Jag har som ovan nämnts en Maxspect 160w och när jag tänker efter så har jag ända sedan jag skaffade denna sett en något ökad algtillväxt trots återhållsamma ljusperioder. Just nu har jag ljuset på ca 4 timmar mitt på dagen och månljuset på mellan 08:00-22:00. Min första fundering är därför om ni tror att månljuset (som är ganska starkt och körs i bakgrunden hela dagen) kan ge upphov till algtillväxt och kanske även "störa" spektrumet i det gula ljuset som jag kör på dagen så att det ger upphov till alger? Min andra fundering är om ni andra som kör Maxspect (eller andra LED:s) har några erfarenheter av ökad algtillväxt som skulle kunna kopplas till LED-ljuset? Tacksam för alla goda idéer då jag själv börjar lida brist på dessa!
  14. Intressant! Ja canopyn finns kvar och är billig! Jodå jag har kommit igång så smått, inte mycket levande i karet ännu men det tar sig!
  15. Kul att du fått igång karet, ser riktigt schysst ut! Hur löste du det med sump+osmostank i bänken? Min osmostank finns fortfarande kvar om du är intresserad.
  16. Sunny: Vad gäller fiskarter så såg jag alla "vanliga" arter vi kan köpa i svenska butiker. Men utöver det finns det också en hel del mera sällsynta saker. Hittade t.ex. ett helt kar fullt med bläckfiskar som jag inte sett i Sverige tidigare. Ricke: Hehe...ja sambon var väl kanske inte lika entusiastisk som jag, särskilt inte efter att hon "vallats" runt i akvariebutiker i två timmar! Men hon var faktiskt också lite imponerad över färgerna! Luddox: Ja det stämmer bra, Kent var otroligt billigt! Precis som du blev jag också lite överraskad över att BM-grejerna inte fanns på fler ställen. Jag fick också leta lite innan jag hittade på dom. När jag frågade en av butiksinnehavarna varför de inte sålde BM fick jag bara ett litet skratt och ett "no no no no.." till svar! Frågan är hur man ska tolka det?! SKIMZ och Aqua Excel såg jag däremot på desto fler ställen. SKIMZ heter NYOS när det säljs i Europa. Jag var på jakt efter en reservpump till min NYOS men hittade tyvärr ingen.
  17. Ja jag kan lova att det kliade i fingrarna när man gick runt där!
  18. Tack! Laggeman: Dykningen på Filippinerna var som vanligt kanon! Såg sköldpaddor på varje dyk (12st!) och hade turen att stöta på en valhaj. Ganska lätt "semesterdykning" annars med ett maxdjup på 35m. Rätt mycket plankton i vattnet så inte någon enorm sikt, ca 20-30m. I Hong Kong var det som vanligt en helt annan dykning. Dålig sikt, men hyfsat mycket liv trots trasiga rev. Skrev även ett inlägg om Fish-Street i Hong Kong. Läs mer här Wrang: Ja jag är nöjd. Men har tvingats skicka ner pumpen till Tyskland för byte av impeller då den vägrade starta. Nu är den iaf igång och skummar väldigt bra. Lite känslig i inställningarna kan jag tycka, men det kan vara för att den inte är helt inkörd ännu.
  19. Jag är nyss hemkommen från en kombinerad semester- och dykresa i Hong Kong och på Filippinerna. Tänkte bjuda på lite "ögongodis" från saltvattensakvaristens mecka, nämligen Tung Choi Street, a.k.a. "Fish Street" i Hong Kong! Jag har besökt Fish Street många gånger när jag bodde permanent i Hong Kong, tyvärr hade jag inte startat med min saltvattenshobby då och kunde nog inte uppskatta stället fullt ut. Men nu.....ojojoj....säger jag bara! För oss svältfödda saltisar så kan ni ju tänka er hur det känns att se ett 20-tal butiker på rad(!) varav säkert 15 säljer saltgrejer! Och vilka grejer de säljer sen, herregud! Fiskar och koraller man inte ser i Sverige, om ens i Europa! Sällsynta och magnifikt vackra djur som säljs till priser man knappt vågar drömma om. Ta t.ex. en av de större solkorallerna nedan, den gick loss för svettiga 130 SEK! Ni som gillar macroalger, ser ni sumpen nedan? Allt var gratis, bara att plocka! Det sågs som "skitalger" av kineserna. Bilderna gör inte på något sätt verkligheten rättvisa men ni kanske ser lite av hur maffiga korallkaren är. Allt ser också ut att må kanonfint, polypexpansionen på alla typer av koraller är helt enorm! Antar att man måste kommentera djurhållningen också. Den lämnar väl i vissa fall en del att önska. Ofta ser man alltför många fiskar i för små kar. Men alla ser dock ut att må bra, det finns inga skadade eller döda fiskar och lägre djur i karen. Jag antar att det dels är en enorm omsättning på grejerna, och dels att personalen är duktiga på att hålla rent. Vad gäller teknik så är även det en guldgruva för oss likasinnade! Västerländska märken är inte särskilt mycket billigare. En Tunze 6045 kostade ca 650 spänn. Men Kina-grejer, t.ex. Bubble Magu, är rejält mycket billigare. Jag köpte en BM NAC3 skummare till en polare för 400 spänn! Det märks även att LED-tekniken är på frammarsch. Hittade säkert ett tiotal olika, för mig okända, kinesiska LED-ramper med hög prestanda. Ingen aning om kvaliteten dock. Ska ni till Hong Kong FÅR ni inte missa detta!
×
×
  • Skapa Ny...