Gå till innehåll

Eldy

Medlem
  • Antal inlägg

    89
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Markus
  • Stad
    Värmland
  • Akvarievolym
    540
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Storlek på sump
    100

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Eldy's prestationer

Saltentusiast

Saltentusiast (6/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra
  • Inkörd

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Ser jättebra ut "Tyvärr" är det ofta så att ens perfekta scape inte syns efter ett tag då korallerna växt ihop sig och revet mognat. Jag skulle eventuellt fundera på att flytta på den stora euphyllian när du skaffar mer koraller, eftersom denna korall ofta är ganska aggressiv med långa tentakler som bränner andra koraller i närheten. Anemonen ser ut att ha hittat ett perfekt ställe, hoppas att den stannar där.
  2. Hej! Kolla du på annonsörer under "annonsörer informerar" så får du en uppfattning av vilka svenska handlare som finns. Ibland kan det vara billigare att handla från Tyskland och/eller Kina så du får göra lite efterforskningar. Angående pumpar kan bara passa på att tipsa om Jebaos pumpar. Tysta, billiga och flyttar mkt vatten. Googla lite på dessa så ser du att de får mycket bra mottagande . Jag skulle säga att två stycken rw-8 är lagom för ditt kar, exempelvis http://www.jlakvarium.se/pumpar/jebao/jebao-stream-pump-rw-serien-8000lh.aspx
  3. Var köpte du den? Jag har funderat hela dagen över hur denna fungerar och kanske kan bli klokare om du har länk till affären. Som det ser ut nu förstår jag inte hur fällan fungerar för krabbor. testa en enkel flaska tillsvidare, ex:
  4. Hej! Kul att du äntligen hittat ett vettigt intresse istället för att blaska runt med sötvatten Det är nog många som drömmer om att kunna plocka ihop ett kar med teknik utan att begränsa sin budget. "Problemet" är att om du siktar in dig på sjöhästar behöver du inte riktigt köpa den mer avancerade tekniken eftersom du stänger en del dörrar om du bestämmer dig för hästar. Jag är långt ifrån en expert på sjöhästar men av det jag vet så gäller följande: 1: Precis som du skriver, att de gärna vill ha lite lugnare cirkulation. Detta gör att de som håller på med sjöhästar ofta gör det i ett separat kar som är anpassat endast för sjöhästar, för att slippa konkurrens om mat då hästarna äter väldigt långsamt. Visst kan det fungera med lugnare fiskar såsom mandariner. 2:Jag skulle rekommendera en vortech mp10 som är en bra pump där du kan reglera flödet. Tänk på att sätta någon form av skydd över den bara så att inte sjöhästarnas svansar fastnar i insuget. 3:Eftersom du kommer ha så låg cirkulation är det absolut bäst att sikta in sig på olika mjukkoraller som generellt sätt inte kräver så mycket flöde i burken och inte heller ställer samma krav på vattenkvalitén och ljuset. 100 kilo sten låter mycket, en gammal tumregel är att man skall sikta på ca 10-20% sten, så ditt fall skulle det röra sig om ca 25-50 kg. Man vill inte att stenen skall ligga som en tegelmur eftersom fiskarna ska ha plats att simma mellan stenarna och cirkulationen ska komma åt överallt för att inte skapa döda zoner. Hursomhelst, det skall bli kul att följa vad du bestämmer dig för, se till att posta ofta och fråga om allt!
  5. Hej! Jag jag har ett 540L kar (140 långt) och kör med en maxspect 300w. Jag är mycket nöjd med rampen då jag har god tillväxt på koraller, även de mer ljuskrävande sps:erna. Detta känns som ett hyfsat billigt alternativ då det är en helt okej LED-ramp med bra spridning. Man kan blåsa precis hur mycket pengar som helst på ljuset, men är du lite händig kan du bygga en egen ramp.Det finns massor av handlare som specialiserar sig på detta, exempelvis rapidled.com
  6. Hej! Det kan bli svårt att hålla anemoner under dessa förutsättningar då de ofta är ljuskrävande. 56 W är snålt tilltaget i saltvattensvärlden då många koraller ofta ställer ganska höga krav på belysning. Det finns dock flera koraller som brukar växa och må bra under lite mindre belysning, dessutom kan dessa utgöra utmärkta platser för clownfiskar att bosätta sig i. Om du är ny inom saltvattensvärlden skulle jag rekommendera sk. mjukkoraller att starta med. Här är en ganska bra lista på koraller som kräver lite mindre ljus, där flera kan fungera som hem för clownfiskar. http://homeaquaria.com/11-easy-low-light-corals-beginners/ Nummer 1-6 är utmärka koraller som skulle fungera i ditt kar. (tänk dock på att nummer 1 (knappar) ofta är väldigt giftiga att hantera).
  7. Hej! Det är långt ifrån ett måste att ha någon form av anemon för att clowner skall trivas i karet. Om de vill "bosätta" sig i karet brukar det gå lika bra med någon form av euphyllia eller någon stor mjukkorall. Det är inte ens säkert att de bosätter sig i din anemon även om du skaffar en. En av mina clowner har flyttat från en stor härlig anemon som hon bott i i flera år till en klump med ricordea. Självklart kan du skaffa en anemon och hoppas att de flyttar in men se till att du läser på lite om anemonen innan eftersom dessa kan kräva lite extra omtanke/omsorg i karet Edit: Ge dina clowner mer tid...förr eller senare kommer de hitta sina/sitt favoritställe i karet.
  8. Hej! Problemet med mandariner är att de ofta är kräsna och bara äter levande foder såsom pods. Har du gott om levande smådjur i din sten (dvs du ser podsen och du vet att det kommer nya) ser jag inga problem med att en kommande mandarin ska trivas. De går dessutom att träna dem till att ta dött foder såsom mysis och även pellets så småningom. För att få den att börja ta dött foder rekommenderar jag att du tar en glasburk (tänk storleken: en tom tvättad burk från tacosås). Välj ut en lugn plats i karet som mandarinen matstation. Varje gång du matar lägger du lite mysis eller likande foder där. Tillslut förstår mandarinen att maten finns där. Anledningen till en burk är att 1: Strömmen för inte bort maten 2:andra fiskar kommer inte in och stjäl maten. Mandarinen tar tid på sig innan den börjar äta vilket ofta resulterar i att alla mat är slut då den väl bestämt sig. Normalt sett brukar folk rekommendera ett större, väl ingånget kar för en mandarin, men finns bara podsen i början ska det nog gå bra. Försök prata med den som säljer mandriner och fråga om den tar dött foder, då har du ännu större chans att lyckas.
  9. Stort tack till alla inblandade för en lyckad träff! Extra tack till våra långväga gäster. Kul att få se så "tunga" namn på våra breddgrader! Bra jobbat Ikola som drog ihop detta och alla andra som hjälpte till Vi kör igen nästa år!
  10. Ditt kar och ditt kunnande har verkligen utvecklats, mina koraller stortrivs ju! Ska försöka komma förbi i helgen eller nästa och granska ditt kar live
  11. Härligt initiativ! Skall verkligen försöka komma loss, vet att tidigare träffar varit lyckade så detta kommer bli toppen. Eftersom jag har en (hyfsat) nyfödd hemma försöker jag överleva dag för dag så kan inte garantera att jag kommer men detta borde gå att komma loss till
  12. Hej! jag har flyttat olika kar 2-3 ggr utan större problem. Vi får hoppas att någon fyller på denna listan men det jag spontant tänker på är: 1: Karet är inkört. Så länge du använder samma sten (och du håller den fuktig under transport) så är det bara att köra på. Jag brukar ta ca 50% gammalt vatten och 50 % nytt när det nya karet är på plats. 2: Se upp med sanden. Om du har levande sand och rör om denna kan all möjligt skit röras upp. Jag skulle kört på ny sand. 3. Se till att ha extra vatten redo, det går alltid åt mer (salt)vatten än man tror.
  13. Jag kommer Bra initiativ, styr upp det lite mer med dig eller Ikola när det närmar sig
  14. Hoho grattis! Snyggt att du lyckades få upp honom så smidigt. Jag trodde du skulle behöva riva halva karet och svära så det ekade över hela Karlstad innan du lyckades. Grymt att fejkborren funkar, att lyckas få fram yngel öppnar en helt ny dimension av akvaristiken. Jag har aldrig lyckats, eller ens försökt driva upp yngel, men vore jätteroligt om de klarar sig hela vägen.
  15. Ofta väljer man att rikta en pump mot vattenytan för att få lite rörelse på den och syresätta vattnet. Denna ytriktade pump tjänar också att slå sönder den tunna hinna som ofta bildas i saltvattenskar om man inte har så kraftig avrinning. Det är också vanligt att man placerar två pumpar på varsin kortsida. I naturen skapar vågorna ett "random"flöde, dvs vattnet strömmar åt alla möjliga håll som ofta byts. Man försöker efterlikna detta i viss mån genom vattnet från två pumpar möts ungefär mitt i karet. Testa dig fram lite vad som känns bäst. Vissa koraller älskar att stå där det strömmar mycket, medan andra föredrar lugna ställen där vattnet inte kommer åt dem. Om du börjar med enklare koraller är de just enkla för att deras krav på bland annat ljus och ström inte är så precisa. Dessa koraller klarar sig utmärkt oavsett vilket läge de handlar om. Lycka till
×
×
  • Skapa Ny...