Gå till innehåll

Thomas_W

Medlem
  • Antal inlägg

    74
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Önskar köpa LS (som lever) i Västmanland med omnejd. Gärna med snygga kalkalger och ej för breda och stora. Skicka bild på det du har, jag önskar köpa minst 35 kg.
  2. Missade detta, synd. Har inte startat upp ännu, har kvar att sälja diskusarna, så det kan ta ett tag. :)
  3. Tack för svar, allihop! Jag kommenterar inte precis allt ni skrivit, utan tar det som verkar mest relevant. För det första, undrar jag om den här skummaren,, skulle kunna vara nåt? Det var nån av er som föreslog den, tror jag, rentav? https://www.zoo.se/tunze-skummarautomat-tunze-doc-9012dc.html Sen ja, jag kommer nog att bli tvungen att välja ut ganska långa och smala bitar av LS, men har ett par bra ställen där jag kan köpa i butik, så det ska nog lösa sig. Kommer nog att ta runt 35 kg, allt som allt. Jag tror också att jag kommer att kunna ordna några gömställen åt firrarna också, men samtidigt är det rätt underligt med det där karet. Jag har haft hundratals diskusar i över 20 års tid och det är fiskar som har lätt för att bli rädda och slå sig mot rutor osv. Jag trodde därför länge, att jag inte skulle kunna ha diskus i den här burken, med tanke på att det är ett väggakvarium och rörelser från "båda hållen" ibland. Men har aldrig haft så lugna och orädda plattfiskar, som den grupp som går där nu. Av någon outgrundlig anledning, blir fiskarna att strunta helt i rörelser och annat som sker utanför akvariet. Misstänker att det kan bli lite liknande med saltvattensfirrarna,, men vi får väl se. Någon av er skrev att det kommer att bli svårskött med FO, men egentligen är det ju FO med LS, som vi pratar om. Och antalet fiskar får man väl välja efter hur stark belastning som karet kan hantera, givet volymen och filtreringen. Vad tror ni förresten om att köra bottenfilter genom Levande Sand, tillsammans med Levande Stenen? Då slipper man ju fickor med stillastående vatten bland stenarna också.
  4. Hej på er! Har varit borta från hobbyn i runt 10 år (hade inte varit inloggad här sen 2010, men min användare fanns kvar, he he....), men rekar lite inför att eventuellt återkomma. Det blir då ett FO i vårt väggakvarium. Det har måtten 200 cm l * 70 cm h och 25 cm b. Lite som ett skyltfönster, mao. Däremot finns inte plats för någon yttre utrustning, vilket ju begränsar en del. För det första, funderar jag på hur vi ska lösa det med skummaren. Finns det inombordsskummare som skulle fungera?
  5. Nej, det stämmer inte med fägerna alls på samma sätt som Vandals tips om en liten, liten Petrolisthes. Min krabba är nämligen verkligen blå/turkos. Ungefär som en miniatyr av denna: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Petrolisthes_elongatus_(New_Zealand_half_crab).JPG/800px-Petrolisthes_elongatus_(New_Zealand_half_crab).JPG
  6. Ja! Det såg det mycket mer ut som! Men en miniatyr i så fall......
  7. Kan vara den, men helt säkert är det inte. Well, eftersom det inte verkade vara något dåligt, så har vi stoppat tillbaka dem i karet. Är som sagt osäker på den sista, men den första var då helt klart en tocken däringa Chlorodiella nigra.
  8. Krabban till vänster på bilden är helt klart den art som du föreslår i den översta länken. Men den andra är definitivt inte samma art, den har bara 3 par ben till exempel och är snarare grön/turkos än rödaktig. Den är även rosa på undersidan. Någon som har ett tips på vad det kan vara? Tack för att du redde ut frågan om den ena krabban iallafall.
  9. Hej! Möblerade om i karet idag och fick tag i dessa två krabbor. Är de bra eller dåliga för karet? Verkar vara två olika arter, som synes.
  10. Efter 10 år med diskus för hela slanten, (innan jag började med det betydlligt mindre tidskrävande saltet), måste jag säga att diskus har MASSOR av personlighet! Det är helt klart den roligaste och intressantaste, samt naturligtvis vackraste, sötvattensfisk man kan syssla med.
  11. Men Gud, TACK för att du pusslade ihop bitarna åt mig! Snacka om att jag borde ha insett sambandet tidigare! Det är ju bland annat de (oftast) höga nitrathalterna i sötvatten som medför överpopulationen av grönalger vid energiboosten som direkt solljus medför. I saltvattenshobbyn, med våra låga näringsvärden (tack vare skumningen, de överdimensionerade biologiska filtren ( LS) med anaeoroba bakteriekulturer osv) blir ju rent logiskt inte problemet detsamma! Ibland krävs det ett wake up call för att man ska vakna upp och se rätt självklara samband, egentligen! TACK Lasse! Intressant! Verkligen intressant!
  12. Tycker att det är intressant info som framkommer här. Har man, som jag, varit i sötvattenssvängen i många år, så har man fått lära sig att direkt solljus på akvariet är ett säkert sätt att be om bekymmer med framförallt grönalger, men även blågröna alger. Det finns så att säga inga sötvattensväxter som kan ta upp den näring som direkt solljus skänker. Men med saltvatten är det alltså annorlunda? Har ett 425-liters som varit igång i snart ett halvår. Har kvällssol i det rummet, och drar allltid för persiennerna när strålarna letar sig fram till karet under nån timme eller så. Tyvärr faller ändå en svag strimma in om man inte dessutom drar för gardinerna till max. Menar ni att det trots allt inte borde vara någon fara? Har inga problem med karet, som det verkar. Koraller ser ut att trivas hyfsat och introducerade en vuxen Hepatus i måndags, som inte fått en enda prick och äter som en tok. Värdena är helt okej, även om jag börjat bli allt slarvigare med att testa vattnet, då rutinerna verkar fungera bra.
  13. Japp, japp, lägg gärna till mig på msn, så kan vi mingla lite emellanåt.
  14. Hej, ja, vi var iväg till Triton för en vecka sen. Kom hem med lite smått och gott, bland annat en gul kirurg som acklimatiserat sig bra och är prickfri och hungrig ännu efter en vecka. (Tydligen kritiskt under de första tre dagarna). Några Chromis och ett par koraller fick också följa med.
  15. Hej hopp! Har nu precis fått hem alla vattentester jag beställt från Drakfisken. Har hittills bara kunnat testa nitrit och nitrat, då all min övriga testutrustning har varit endast för sötvatten. Döm då om min förbannelse, när jag idag äntligen får hem test för KH, PH, CA och MG, och märker att instruktionerna för de två sistnämnda ENDAST är på tyska, franska och holländska! Nog för att jag var rätt bra på tyska i skolan, men när det gäller "fackspråk" av det här slaget litar jag nog endast på min engelska, alternativt modersmål. Märket på testerna är Salifert, vad fan gör jag nu? Finns det någon hemsida på nätet där man kan läsa instruktionerna översatta till engelska eller svenska?
  16. A:1987: Men vad trevligt! Då blir vi en till, då! Får ta och kika lite på varandras baljor och utbyta fraggar och erfarenheter!
  17. Jo, några av er börjar nog att känna igen mig vid det här laget. Har ju postat ett par trådar hittills och tänkte nu bidra med en lustig liten anekdot from real life. För ett par veckor sen, författade jag en tråd där jag efterlyste resesälllskap till Stockholm från Dalarna. Fick ett svar nästan direkt, ifrån nån snubbe vid namn "johanf05". Jodå, han var allt sugen på att följa, men efter lite korrespondes ville det tydligen inte passa tiil 100 % med resdag, så för stunden rann resan ut i sanden. Det gjorde dock inte så mycket. Undertecknad beställde lite grejer via nätet på Tritons hemsida istället så länge, och efter nån vecka mailade jag "johanf05" igen. Förklarade att jag var lite nyfiken på hans kar, särskilt som han bor i samma stad och allt. Av nån anledning verkar det ju som att de allra flesta saltisar håller till i Fjollträsk-området, eller alternativt neråt landet. Om det beror på att det helt enkelt är rätt fjolligt att syssla med saltvattensakvaristik, eller om det bor rikast människor i Stockholm, det låter jag vara osagt. Klart är iallafall att det inte bor så värst många saltisar i Dalarna, så man får ju försöka knyta de kontakter man kan, resonerade jag. Sagt och gjort. Johan bjöd genast in mig, och när vi schladdade in på vägen ner tiil hans röda stuga med vita knutar, insåg jag att det inte var första gången jag var där. För 7 år sen, när jag fortfarande var i min "diskus-prime", hade jag varit här och packat på mig lite plattfiiskar av diverse sorter. När dörren öppnades bekräftades mina misstankar. Visst var det min gamle vapenbroder i rödspätteodling som stod där, och när jag äntrade vardagsrummet och fick se det gigantiska 1100-literskaret med stenkoraller, helt utväxta kirurgfiskar och diverse annat smått och gott, var man verkligen i himlen. För första gången fick jag se hur en sump fungerar, vilket var väldigt fascinerande. Har alltiid tyckt att det verkar krångligt med sump, men efter besöket hos Johan förstår man ju liiite mer iallafall. Med hem följde för övrigt även fem-sex snäckor och några minimala sjöstjärnor. Samt en Sinularia, som jag nu knutit runt en llämplig LS. Naturligtvis följde även många nya, intressanta intryck med hem, samt lite inspiration till framtida projekt. TACK, Saltvattensguiden, för att ni finns!
  18. ....fått upp några bilder på mittt första saltvattenskar i galleriet. Det ser kanske inte sådär jättemycket ut för världen ännu, särskilt inte med den där lilla Fluvalen uppe i vänstra hörnet, som jag än så länge använder för att filtrera lite mekaniskt. Karet har trots allt bara varit igång i snart fyra månader allt som allt. Tekniken består av en Deltec MCE 600 (nya versionen som tydligen är upp till 700-800 liter), en Tunze streamer som drar runt 5500 l/h. En jägervärmare (intressant info, va? ), samt en 250 W MH som belysning (med 20 000 K i lampan). Kör endast med RO-vatten, och värdena ter sig stabiia. Fiskbeståndet består av ett par Ocellarisclowner, en Blennid fasc., en putsarräka och två gulfenade blåa frökenfiskar. Har 55 kg LS och lite skivanemoner och några små mjukkoraller som jag fick med stenen från Triton. Där är dom tydligen snälla. Skivisarna växer och frodas och mjukisarna verkar också ta sig fint.
  19. Det som syns på den översta bilden, ja? Håller med, det är likt.
  20. Men det "stora" på den översta bilden då, samt det runda med taggarna på mellanbilden (titta noga, bilden är dålig). Inte är det på den översta bilden en skivanemon, väl? Och själv har jag gissat på att det runda med små taggar runt omkring på mellanbilden är en mjukkorall. Vad tros om det?
  21. 36 visningar och ingen som ids ge några förslag?!
  22. Hej! Visste inte var jag skulle posta den här frågan, eftersom jag misstänker att jag har både skivanemoner, musslor och mjukkoraller på nedanstående bilder. Men vilka arter? Någon som kan hjälpa? Har fått med alltihop från LS. Ber om ursäkt för dålig biildkvallitet, hoppas det går att se ändå.
  23. Tack! Laddade ner programmet för en stund sen. Vilken grej! Hade jag ingen aning om, att det fanns såna fina hjälpmedel i mjukvara! Väldigt fin hjälp har ni gett mig, vad hade man gjort utan er? Tack igen! Här inne blir man nog stammis.
×
×
  • Skapa Ny...