Gå till innehåll

Inboxen

Medlem
  • Antal inlägg

    122
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Jonas
  • Stad
    Uppsala
  • Akvarievolym
    80
  • Akvarietillverkare
    Aquamedic Blenny
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    De ledlampor som medföljer karet och har kompletterat med en större led som jag kör under en del av dygnet.
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Aqua medic blenny original till karet
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    Kör ganska enkelt. Har mjukkoraller, några anemoner och tre fiskar samt lägredjur. De är alla mycket tåliga.
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    8 kg

Inboxen's prestationer

Saltentusiast

Saltentusiast (6/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Är det cyano du har så försvinner det med red slime remover. Mitt bleknade bort på ett par-tre dagar. Hur har det gått? Ett par veckor efter doseringen nu har jag inte märkt av några bieffekter av medlet och jag har ingen cyano på väg tillbaka. Dock har det dykt upp lite bruna diatomalger på sanden nu då de inte konkurreras bort av cyanobakterierna. Men tack och lov är dessa brunalger mycket enklare att hålla i schack. Jag har iallafall gjort schack-matt med cyanon Hur har det gått för dig Vidofner?
  2. Jag har haft stora problem med cyano över ett år och var rätt less på karet. Rengjorde sanden och glaset på kvällen och morgonen därpå var cyanon där igen. Eremiter och mjukkoraller dog av cyanon. Provade en massa alternativ för att få rätsida på problemet men inget funkade. Så därför köpte jag för ett par veckor sedan Red Slime Remover. PANG! På två dygn fanns ingen cyano kvar, inte ett spår. Dammsög sanden och rengjorde det sista och nu ser karet ut som nystartat. Så kör med remover, du kommer inte att ångra dig! Detta räddade mitt intresse för detta med salt för jag var faktiskt på väg att lägga ner. Ni som vägrar använda preparat för att få bukt med cyano kan jag bara önska fortsatt lycka till.
  3. Hej Timmpa, Hur gick det med anemonen? Mår den bra? Ska bli kul att följa ditt bygge av det stora karet. Kan tänka mig att det kräver en del planering. Det är ju inget man flyttar i första taget!
  4. Den kommer att vända sig själv. Mina ligger upp och ner titt som tätt men lyckas alltid vända sig. Ibland ömsar de ju "skinn" och kan då ligga länge på samma ställe men knappast upp och ner.
  5. Jaha Mollusken, har du några nya fiskar/grejer till karet? Några planer på att köpa något?
  6. Jag hade också stora problem med algmattor på sanden ett tag, både röda och grönbruna alger trots vattenbyten. Kom alltid tillbaka. Lösningen för mig var att använda ett aktivt kol med "inbyggd" fosfatremover samt att minska belysningen under några veckor. Sedan stabiliserade det sig och nu kan jag köra med fullt ljus. Ganska enkelt fixat med andra ord
  7. Skulle tro att snäckorna dött pga överflyttningen till karet. Varken mantis eller eremiter kan sätta i sig en hel snigel, i så fall borde du se att det finns kvar rester av snigeln inne i skalet. Annars har de väl förmultnat om de legat döda för länge. Så har det blivit med flera av mina - de är väldigt känsliga för flytt till nya förhållanden.
  8. Ja det är synd om gurkan, han hade samma problem när jag hade honom tidigare. Det är småräkorna som äter på honom vilket gör att han klättrar upp på glaset för att försöka undkomma. Enda sättet är väl att få bort marodörerna men hur vete sjutton. Hoppas det funkar med räkan. Hoppas det rullar på i övrigt. Hos mig går det bra i mitt Blenny. Har haft algproblem med har lyckats fixa det med lägre belysning och fosfatreducerande kol. Krabban du har hade jag också så han har du fått på köpet. Kommer fram om nätterna och är nog ganska harmlös skulle jag tro.
  9. Ja det blir till att köpa en hel armé med tanke på algtillväxten... Men bra förslag, ska kolla efter nassarius.
  10. Ser bra ut, jag är tyvärr ingen sumpexpert - har aldrig haft någon sump. I mitt 80-liters Blenny har jag och har länge haft en envis invasion av brunalger. De täcker botten och inredning med tjocka mattor och producerar bubblor som bubblar upp - metan eller vad det nu kan vara. Hopplöst. Är därför på jakt efter en bra sandvändare. Den sandsjästjärna jag köpte var kass på att vända sand. Så nu funderar jag på någon goby eller en liten svart sjögurkan. Sjögurkorna är oslagbara på att dammsuga sanden. /Jonas
  11. Schnyggt! Kommer kanske tomten med något spännande till karet? Riktigt snygg scape också!
  12. Utan att ha läst allt som skrivits här skulle jag tippa på syrebrist när allt dör. Jag höll på att få samma problem när jag installerade mer cirkulation i karet. Nitraten/nitriten i bottensedimenten yrde upp och syrebrist uppstod. Några strök med lyckades evakuera det mesta. Allt fick problem, allt från xenia till koraller och fisk. Hur som helst, lycka till med omstarten.
  13. Själv byter jag vatten någon gång i månaden, funkar bra. Men då har jag också ett väl inkört akvarium så i början ska det naturligtvis bytas oftare. Har inga stenkoraller heller ska tilläggas så då sjunker ju kraven.
  14. Hmm... verkar vara något överbeskyddande att vänta några månader, sedan några månader till och sedan ytterligare några månader. Blir ju typ ett år innan man är igång på riktigt. Vill man vara RIKTIGT noga - fyll på med saltvatten, vänta ett år. Tillsätt levande sten, vänta två år. Tillsätt koraller, vänta tre år... Men visst vill man vara på den säkraste av sidor så
  15. Hallå, vad händer? Något nytt inköpt?
×
×
  • Skapa Ny...