Jump to content

Mollusken

Medlem
 • Content Count

  91
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

11 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Stefan
 • City
  Stockholm
 • Akvarievolym
  ca 160 + sump

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hej! Tänkte jag skulle försöka kontrollera kalibreringen på min refraktometer men ju mer jag försöker läsa desto mindre begriper jag.. Det är iaf en sådan här: http://www.tritonakvarium.se/product/refraktometer-optisk Vänstra skalan är densiteten och går från 1.000 till 1.070. Under mätskalan står d20-20 Den högra skalan antar jag är ppt (står 0/00 under skalan) och går från 0 till 100 Köpte en kalibreringsvätska (fauna marine mulite reference) med en salthalt på 35 ppm (vid 25 grader C) Längst ner i "fönstret" står det Salinity 20 grader C - antar det innebär att den ska kaibreras med 20-gradig lösning eller kan man göra så att man kalibrerar den med lösningen i samma temp som akvarievattnet? Säg då att jag kalibrerar när lösningen har en temp av 25C, skall jag då se till att strecket man läser av ligger på 35 (0/00) eller blir det fel med tanke på att den är ATC och automatiskt anpassar efter temp? Enligt https://saltvattensguiden.se/topic/3129-salinitet-i-karet/?page=2#comment-33103 så ska 35 ppt motsvara en densitet på 1.0233 vid 25C men på min refraktometer motsvarar 35 ppt en densitet på 1.026 (skalorna är förskjutna i förhållande till varandra så att om man drar ett streck från 35 ppt hamnar man på 1.027, dvs detta förhållande är inte beroende av temp såvida inte skalornas förskjutning varierar med temp?) Så hur gör man???!!
 2. Köpte två Nemos för en tid sedan. Ganska snart försvann den ena och trots att jag inte hittade något lik tänkte jag att den hade väl hoppat ut så skaffade en till. Även den försvann ganska snabbt utan att jag hittade något lik då heller så skaffade olika fällor men inte varit framgångsrik förrän häromveckan då jag fick syn på den här. Den kom undan den gången men sen röjde jag runt bland stenarna och fick till slut tag på ´na. Skulle gissa på att det är en sån här: http://www.flmnh.ufl.edu/reefs/guamimg/crustacea/xanthidae/Pages/Image9.html (Vad det nu är för en). Har ju inga koraller men undrar om han kan ha varit skyldig till Nemosarnas öden?
 3. Sant. Tänkte mest att det alltid brukar bli rester kvar, fastnar alltid lite någonstans.
 4. Tackar! Då lär det vara samma
 5. Hej! Har lyckats supa bort den röda "skeden" till mitt Po4-test (utg.datum 11-2015). Jag har även Saliferts NO2 och NO3-tester (utg.datum 06-2016). I bägge dessa är det en sked som det står 0.05ml på, är det samma till PO4? Att jag nämner utgångsdatumen beror på att jag läste i en tråd någonstans att dom gjort om testerna så skedarna kunde ha ändrat storlek i.o.m. det. Fast det är klart, kanske dumt att använda samma sked till olika tester även om det är samma storlek? Å andra sidan borde det ju inte spela någon roll om man sköljer ur dom noga mellan varje gång, är ju ändå inte direkt laboratorienoggrannhet vi pratar om.
 6. Jag upptäckte samma sak när jag flyttade min tunze-skummare. Jag kör dock ingen remover eller någon sorts tillsatser ö.h.t. Dom på Triton undrade om det inte var järnet i vattnet som fälldes ut av någon anledning. Järn är ju magnetiskt och finns det fritt i vattnet så lär väl en del dras till magneten och ansamlas där antar jag. Bara en teori, med reservation för att jag inte har en aning om hur mycket järn som krävs för att man ska börja kunna se det med blotta ögat.
 7. Eheim verkar ju vara lite av akvaristikens Volvo - bara går och går (eller iaf dom jag har, vet inte hur det är med dom allra nyaste). Visste inte ens att dom hade streamerpumpar dock:snurrig: http://fish.aquaristic.net/en/Reef-Aquarium-Stream-pumps/EHEIM-streamON-2000-1080-1080220.html?force_sid=328e3389c2fea75f3a9a6db1626785cf
 8. Coolt! Intressant att den väljer att lägga äggen vid vattenytan snarare än en bit under:smiley3:
 9. Den stackars krabban har gått ett grymt öde till mötes.. Höll på med lite ommöblering av sten och skulle dela en sten. Tyvärr hade den tydligen gömt sig i samma sten - ingen bra kombination

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...