Gå till innehåll

Jonkagoo

Medlem
  • Antal inlägg

    29
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Säljer nu två stycken maxspect gyre 230 pumpar efter nedläggning av karet. De är i mycket bra skick och kommer med allt som man får vid nyköp. Finns att hämta i Höör i mitten av Skåne. Lättaste sättet att få tag på mig är via sms 0704619689 då jag endast är inne på saltvattensguiden sporadiskt nu när jag inte kör karet längre.
  2. Säljer nu min zetlight zt6600 efter nedläggning av karet. Finns att hämta i Höör i mitten av Skåne. Lättaste sättet att få tag på mig är via sms 0704619689 då jag endast är inne på saltvattensguiden sporadiskt nu när jag inte kör karet längre.
  3. Tvingas nu sälja mitt rsm c-250 med möbel. Det saknas dock lock (belysning) och där är borrat i skåpet på baksidan då där har dragits slang från påfyllningskärl (ca, kh och mg). Annars är det i bra skick. Det står nu torrt och väntar på att bli hämtat. Reefdoser EVO 4 följer med utan extra kostnad då kontrollenheten sitter monterad på möbeln. Allehanda andra prylar till hobbyn. Finns att hämta i Höör i mitten av Skåne. Lättaste sättet att få tag på mig är via sms 0704619689 då jag endast är inne på saltvattensguiden sporadiskt nu när jag inte kör karet längre.
  4. Tvingas nu sälja mitt rsm c-250 med möbel. Det saknas dock lock och där är borrat i skåpet på baksidan då där har dragits slang från påfyllningskärl (ca, kh och mg). Annars är det i bra skick. Det står nu torrt och väntar på att bli hämtat. Utrustning som följer med är: Zetlight zt6600 2x Maxcpect gyre 200-series med controller Reefdoser EVO 4 (måste nästan följa med karet då displayen är limmad på möbeln) Allehanda andra prylar till hobbyn. Finns att hämta i Höör i mitten av Skåne. Kom med bud. Lättaste sättet att få tag på mig är via sms 0704619689.
  5. Jonkagoo

    Fisk

    Är intresserad av bispinosan. Har den gett sig på koraller något?
  6. Jo jag håller absolut med om att ett stort hade varit mycket smidigare är två små. De största problemet är väl att när man väl limmat allt så sitter de fast i skåpet och går inte att ta ut om man inte skär sånder dem. Men jag har inte så mycket till val med tanke på hur skåpet är konstruerat. Har inte riktigt plats att ha en sump bredvid så det är i skåpet eller inte alls. Hur räknar man ut hur mycket vatten som kommer att rinna ner vid eventuellt strömavbrott?
  7. Har skjutit upp tankar på sump till ett senare kar när man uppgraderar då jag har ett rio 180 med deras fantastiska möbel där inget får plats. Men så läste jag denna tråd där de snackar om att ha flera kar och borra igenom väggen och karen. https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=22975Sump Så nu är jag helt såld på detta men kommer det att fungera rent praktiskt? Kommer ju bli väldigt små kar då måtten på skåpen inte är mer än 37x68x28 (BxHxD). Har städat fram ett litet karantänkar som jag fick av en kille för ett tag sen. Måtten på det ligger på 36x23x22. Tänkte att man kanske skulle kunna använda sig av två sådana eller kanske liknande fast högre. Och så borra hål nere vid botten och ha någon form utav rör i mellan. Hade tankar på att ha en DSB och macro alger i ett fack men det är endast om det kan få plats. Det som mer ska ner där är en MCE 500, en doppvärmare samt en returpump såklart. Kanske bör tillägga att vattentillförseln kommer att köra med en overflowbox då karet redan är igång. Såg denna tråd och tyckte att den sumpvarianten verkade ganska vetig och bra för mig. Men skulle man kunna omvandla den så att de fungerar med mina två kar? https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=28242 Är jag helt ute och cyklar nu? Är det för små kar att göra sump av? Går det ens att göra så som jag tänkt, koppla ihop två kar genom en vägg? Alla tankar/funderingar/råd är välkomna. J
  8. Manne: Detta låter ju helt optimalt det håller jag med om problemet kommer dock i att jag har en MCE 500 skummare som hänger i karet och tar upp plats så får se om det går att lösa på nåt sätt. blinken: Jag tror jag förstår vad du menar. Om man har fler lampor fast svagare så sprider man ljuset bättre så risken för skuggning minskar. Men samtidigt kan man sätta dem närmare ytan så att ljuset kommer närmare? Eller är jag helt ute och cyklar nu? Vad tror ni två begagnade MH 150w skulle kunna kosta? Snackar nu fularmatur, bryr mig inte så mycket om designer-armaturer och liknande. Det får komma sen när jag uppgraderar nån gång i framtiden.
  9. Det är absolut ett alternativ att göra 4x45w. Men om man istället skulle köra MH vad skulle man satsa på då? 2x150, 1x250 eller kanske till och med 2x250? Måtten är ju då 100x40x50 (längd/djup/höjd)
  10. blinken: Det verkar lite vanskligt för mig att försöka mig på att byta fäste för lampan. Får hålla mig till 70w i så fall. Men räcker detta för att hålla sps/lps i ett kar som är 50cm högt? Luddox: Funderade på att köra nåt åt det hållet först men räcker verkligen 4x45w för att hålla sps/lps?
  11. blinken: Sorry läste lite slarvig ser att du redan har svarat på de.
  12. Har faktiskt kollat lite på din tråd innan. Ser mycket snyggare ut än andra hemmabyggen jag sett. Mycket bra jobbat. (Y) Skulle man kunna göra samma sak fast med 150w?
  13. Tack så mycket för svaren har testat nu att sätta den starkaste pumpen långt nere riktad uppåt. Nu direkt ser jag en väldig skillnad:) Korallerna skyddas nu från den starka strömmen som kommer direkt från pumpen och det känns som att strömmen sprids mycket bättre nu.
  14. Menar då får de korallerna jag har. Kommer de att vänja sig vid de starkare strömmarna?
  15. Där va en tanke. Haha. Att man inte tänkte på de:P Men det är inte för mycket blås för mitt 180 l?
  16. Jag har sedan tidigare en sieo pump som pumpar 2000 l/h kände att detta va lite lite till mitt 180 liters. Så jag gick och köpte en hydor korelia 4 som pumpar 4600 l/h. När jag stoppar ner denna känns det som att de blir lite storm. Bottenmaterialet börjar yra och visar glaset i botten på vissa ställen. De koraller jag har är mest mjukkoraller (sarcophyton, kenyaträd, skivanemoner, knappar men även en rätt så stor euphylia). Jag märker att skivanemoner, knappar och euphylia drar ihop sig och att kenyaträden ser ut som om dom lägger sig ner. Men jag vet att koraller kan bli lite irriterade om man flyttar dom eller ökar ljuset så de kanske är samma sak här, att dom bara ska vänja sig vid att miljön ändras? Kan ju försöka fibbla lite så att den står bättre så att den inte blåser för mycket på botten. Eller bör jag helt enkelt försöka byta ner mig med någon här på guiden?
  17. Hej alla glada akvarister! Jag har kört ett saltvattenskar (juwel rio 180) i någon månad nu och känner att det är på tiden att uppgradera ljuset nu. Just nu har jag i mest mjukkoraller och en som jag misstänker är en sarcophyton. Men vill ha mer stenkoraller. Den belysningen jag kör på nu fick jag med karet när jag köpte de. Två st T8 rör a la 30w. Trodde detta skulle vara alldeles för lite för att hålla koraller men har faktiskt fått ganska bra tillväxt. Det jag funderar på är att ha en Mh fularmatur (kanske två) och två T5 rör för att få in lite blått ljus i det hela. Tänkar och kommentarer mycket välkomna. Problemet uppstår då i att det sitter ju en plastbrygga eller hur man ska förklara de rakt över akvariet. Den är alltså inte genomskinlig utan svart. Det jag är rädd för är att denna ska skugga korallerna nere i karet. Vad har ni för tankar/tips om detta? Har funderat på att man kanske bara kan såga av den men har en liten känsla av att den är där av en anledning.
  18. Men är det normalt att pepparmintsräkor är nattaktiva och att dom simmar upp och ner?
  19. Haha ja så e de. Fick lite panik o början när de verkade som allt levande bara försvann men fick tipset att bara vara tålmodig. Och visst duker dom upp då och då.
  20. Har införskaffat en pepparmintsräka ddå jag har lite problem med glasrosor. I början va han väldigt aktiv. Utforskade hela karet och va framme hela tiden. Nu på senare tid (en till två veckor senare) så håller han sig i någon grotta hela dagarna men är väldigt aktiv på nätterna. Simmar hit o dit hur som helst. De mest underliga i mina ögon är då att han endast simmar upp och ner:S Är detta normalt beteende för en papparmintsräka. Kan tillläga att jag samtidigt köpte två turbosnäckor. Dessa går nu i pass. Den ena är ute hela dagarna medans den andra parkera sig under min skummare där det är mörkt och mysigt. Sen när ljuset släcks bytar dom av varandra. Den som vilat hela dagen glider ut och börjar käka alger medans den andra parkerar sig under skummaren. Har suttit i flera dagarna nu i sträck vid släckningsdags o sett detta varje kväll.
  21. Jo de låter ju vettigt. Tack ska du ha.
  22. Har köpt en seio pump och med kom en slang som dom kallar "air tubing & silancer". Vad har jag för nytta av den? Finns även en liten grej att skruva på på baksidan som dom kallar "variable intake". Har ingen aning om vad den gör heller. Nån som kan hjälpa mig med dessa prylar?
  23. Snabba svar där det gillar vi. Funderar på om de inte hade varit vettigt att skaffa sig en sump. Men de handlar mest om hur stor plats de tar och hur mycket mer de hade kostat med sump, returpump etc. När det gäller cirkulationen, har märket någon roll? Kan ju skilja ganska mycket prismässigt på märkena trots samma mängd vatten som flyttas i timmen.
  24. Hej allesammans. Jag har ett Juwel rio 180 liters som står o bara ber om saltvatten. Snäll som jag är tänkte jag låta det få som de vill. Hade tänkt mig ett blandat kar med både koraller och lite småfisk. Det jag nu då behöver komplettera med är en skummare och lite cirkulation. Men när jag står där med pumpar i händerna har jag ingen aning om vad jag håller på med och kan inte förstå varför det är sån prisskillnad på produkter som verkar ha samma prestande. Vad rekomenderar ni till mitt kar i teknik väg?
×
×
  • Skapa Ny...