Jump to content

sebbe331

Medlem
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Sebastian
 • City
  Eskilstuna
 • Antal år inom saltvatten
  2
 • Akvarievolym
  Blivande 300L
 • Allmän beskrivning av dig
  Go o glad kille som hittat saltvattens hobbyn.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. God eftermiddag. Tänkte höra om någon har något tips på någon sida där man kan beställa vettiga bänkar till saltvattensakvarium? Akvariumet ska innefatta sump så vore toppen om bänken kan vara förborrad för detta. Att bygga själv i detta nu är inget alternativ så sådana svar undanbedes. Trevlig kväll
 2. Efter ett avbrott pga av mkt jobb så har jag nu mer tid att slutförra bygget och komma igång ordenligt med det nya karet. Det jag eftersöker är dock lite råd och tips gällande bygget av bänk. (Jag lade helt ner mina planer på att kunna titta underifrån...) Då jag inte snickrat ihop något tidigare(akvarium bänkar) så är jag väldigt novis på hur jag skall gå tillväga.. Frågorna jag ställt mig själv och inte lyckats klura ut är följande; Skivan jag kommer placera under själva alu ramen, hur fäster jag ihop dom? (lim/skruv upp i ramen?) Fästa sidor och topp skiva gentemot ramen? Är det att rekommendera att ha ställbara fötter eller skippar dom flesta det? (Om inte, någon som har bra tips vart jag hittar bra fötter?) Eller är det så enkelt som att bygga ihop en "kubb" med mdf för att sedan egentligen bara ställa ner alu ställningen och skruva till top skivan? (Helt okej att skratta om jag verkar dum i denna fråga:)) Många här på forumet är väldigt duktiga snickare och jag tycker själv att jag inte hänger med i konstruktion... Viiips så har alla en väldigt snygg bänk. Har försökt läst igenom så många byggen jag bara kunnat utan att direkt få fram hur ni fäster ihop allt. Tycker inte att det framgår om ni limmar/skruvar/tryck eller hur ni nu lyckas men bra verkar det bli för folk! Om någon duktig händig människa vill hjälpa till att bygga en bänk så är jag gladeligen villig att betala en slant istället för att man bygger något halvdant som går sönder....Skicka ett pm isåfall om någon känner sig manad. Ps är det någon som kan ge ett rakt svar på hur mycket man försämrar ställningen om man fäster skivorna direkt i ramen? (Fått väldigt olika bud från människor utanför detta forum) Och som sagt vi pratar aluminium och inte stål ram. Uppskattar svar otroligt mycket!
 3. Kanske får tänka om och köra helskiva i botten iafl, lite därför jag försökt letat som en tok efter andra som eventuellt provat så som jag hade tänkt mig från början. Någon mer än mig själv borde vara intresserade av att kunna titta underifrån Återkommer med lite bilder på bygget efter skiva är inhandlat. Jätte tack för tipsen.
 4. Tack för tipset stigigemla men är inte hela idén angående frigolit / liggunderlag att man skall få till en så nära hundraprocentig lösning till att trycket fördelas jämt på ställning/ram? Och då spelar det väll ingen roll om det pressas ihop då huvudsak är att skapa en jämn belastning?
 5. Kör för tillfället utan sand/grus i annat kar utan några som helst problem, får ta bort lite lite alger i omgångar av 3-4 månader men det tycker jag inte är någon fara Blir nog att prova att köra frigolit eller liggunderlag på ställningen och skära ut underifrån för att få det fritt, dock har inte jag några "tvärstag" alls därav att jag vart lite orolig för att ställningen inte skulle orka karet utan förstärkning då som sagt detta blir första helglas karet för min del. Så kommer nog blir ramen plus frigolit / liggunderlag och karet på det. Så här i efterhand hade det nog känts tryggare med en ställning i stål då jag har lite dåliga vibbar för aluminium. Å andra sidan, vad är det värsta som kan hända
 6. Ursäkta om jag inte förklarade på vettigt sätt, min tanke är att jag vill kunna se upp i karet underifrån (dock ska sumpen vara under visningskaret i ställningen). Tycker det är tråkigt om man måste lägga en exempelvis ek skiva samt något dämpande material så man blockerar möjligheten att titta upp nyfiket underifrån. Med andra ord, jag skulle vilja ha möjligheten att öppna luckorna till underdelen när jag kommit så långt och stoppa in huvudet och titta upp underifrån då jag tänkt skippa sand och eventuellt prova lite speciella inriktningar. Men då ställningen är klar och samt att det är ett helglas så är jag osäker om sådan modell på ställning orkar med karet utan en skiva mellan karet och ställning. *Tiggers idé så vettig ut för att få det något fritt under karet. Men än det någon som vågat ställt helglas direkt på sådan ställning för det är det jag skulle tycka vara absolut snyggast, kanske måste vara stål för att orka belastningen kontra alu? Hoppas det vart mer tydligt vad jag var på jakt efter
 7. Ska till att försöka bygga ihop allt efter lite förseningar då jag haft dom flesta delar ett tag. Det blir ett 300L med 100L sump, det är 3 sidor Optiwhite på visnings karet. (Benny på Majorna som gjort akvariet samt sump) Dock är det mitt första helglas kar så är lite osäker på hur jag skall gå till väga när det kommer till ställning/konstruktion. En ställning är beställd samt hämtad från Triton i Stockholm sen en tid tillbaka men mitt dilemma är att jag önskar kunna se in under akvariet och efter dussintalls timmar letade här på forumet så hittar jag inte så mycket information då "alla" verkar bygga sina egna bänkar i trä samt en bottenskiva och liggunderlag eller liknade. Men jag vill helst slippa det då jag verkligen vill ha fritt underifrån. Bänken jag har är aluminium och har fyra avlastningspunkter, infogar liten bild så ni förstår vad jag menar. Så tips & råd är mycket välkomna och uppskattade. Kan tilläggas att ställningen skall byggas in samt ljudisoleras. Teknik: Till belysning blir det Led ramp, dock inte bestämt mig vad det blir för ramp. Pumpar tar jag från annat kar (Tunze 2x 6055) Skall till en Mp40 men vill invänta ny modell då jag inte gillade den senaste då jag tyckte ljudnivån var något hög. Returpump blir Recirkulations Pump Silence 1073.050 från Tunze. Skummare ännu inte fastställt, funderar på att ta från annat kar mer mycket trevligare med lite nytt och spännande. När det kommer till Uvc så skulle jag vilja ha så vattnet passerar som i en spiral intill ljuset istället för rakt igenom, men har inte hittat någon sådan än så länge. Övrig teknik är inte heller fastställd. Ska försöka ta lite bilder under kommande tid.
 8. Hur är det med ljudnivån på Maxspect ? Står i valet och kvalet om det blir en Maxspect 230 eller en Vertex Illumina sr900. Mvh
 9. Tack för tips! Dock verkar dom inte ha färdiga ställningar för mina mått, någon annan sida som du/ni kan tipsa om? Tänkte ta mig till Stockholm i helgen, tror ni någon butik tex triton kan tänkas ha något vettigt?
 10. Hej, Är på jakt efter mer info vart jag kan beställa ställningar/bänk till nytt akvarium eller få tips om vart man vänder sig för special bygge endast för mina mått. (Karet har jag redan hemma så nu är det bara ställning/bänk som saknas) Det skall givetvis vara en ställning eller färdig bänk som rymmer sump. Vill helst inte åka till någon brädgård för att snickra ihop något halv dant själv. Det roligaste vore att kunna hitta en vettig ställning som man sedan får klä in själv med ljudisolering och dörrar osv men att man iafl får tag på en färdig ställning. *Många verkar bygga själva men alla har inte verktyg för att svetsa osv för att få det snyggt och riktigt Mvh Sebastian
 11. Någon som har tips vart man kan beställa elos kar eller liknande med priser osv? Mvh
 12. Kan någon tipsa om vart jag kan hitta info om priser på elos sortimentet samt vart det finns att beställa? Mvh
 13. Påhängs skummare? Vad jag kan läsa mig till så skall jag väll ha den i aqvariumet där min nuvarande skummare sitter. Ska bara dubbelkolla måtten så den passar.
 14. Halloj, Har nu bestämt mig för att jaga ny skummare till mitt redsea max250L. Om ni vet hur dom ser ut & har några smarta lösningar för hur man kan gå tillväga så är jag tacksam. Mvh http://www.tritonakvarium.se/product.asp?product=273 ???
 15. Tjenare, Jag är ingen expert skall jag säga direkt men testa att flytta runt den och se fall den kanske vill ha mer/mindre strömt samt samma sak med ljus? Dvs om nu vattenvärden ligger normalt.

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...