Jump to content

Maglofster

Medlem
 • Posts

  3,432
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Posts posted by Maglofster

 1. 6 timmar sedan, Lasse sa:

  Om ni kör med Core 7 så är 3 a + b ren karbonat och pH höjande i sig själv - nästan lika mycket som kalciumhydroxid. Jag kör den tillsatsen (3 a+b) endast när fotosyntesen inte är igång på max. Jämt fördelat mellan kl 22:00 till 12:00  Detta styr jag med min profilux. Den ger 2 ml varje 22:onde minut för närvarande.

   

  Jag tar luft utifrån till skummaren dessutom. Ni ser hacken när det doseras

   

  1598905331_ScreenShot04-01-19at10_36PM.PNG.c12e9519e71346f22d8fc5c4753da94f.PNG

   

   

  MVH Lasse

  Testar att ändra i schemat.

   

  Jag tar luft utifrån och drar igenom Co2-scrubber samt kör algfiltret på reverse photoperiod. Har ju, vad jag tycker, bra PH-värde men vill ha det ännu mer stabilt.

  • Like 1
 2. 1 timme sedan, wrang sa:

  Wow skulle också vilja ha en pH loggeremoji3.png

   

  Hur tror du om man skulle buffra med en ph höjande på natten för att få ännu mer stabilt.

  Läste en artikel för ett tag sedan att korallerna växer ännu mer med högre pH.

  Varför förstod jag inte eller om det är några hållhakar...

   

  Jo, jag har funderat lite på det. Typ Kalciumhydroxid. Men frågan är hur det fungerar i kombo med Triton core 7? @wrang @Lasse mfl?

 3. Fick min Giesemann Stellar 4x39 T5 ramp i fredags så den installerades nu i helgen. Var lite meck eftersom jag har 5,5 meter högt i tak. Men köpte längre vajer, så nu hänger den så fint och samsas med mina två Kessil 360W - styr allt från Apex, T5 är dock bara av/på, tänder 2st i taget. Taskig mobilbild med sol in från sidan. Ska ta en vettig bild förr eller senare :)

   

  IMG_0402.jpg

  • Like 1
 4. 2 timmar sedan, stigigemla sa:

  Jag klarar inte av att limma Sinularia. Jag tar i stället en gammal Youghurtbägare och lägger i lite grovt grus (5 - 15 mm). Sedan sätter jag ned koralländen mellan stenarna placerar bägaren på ett lugnt ställe och väntar 2 veckor. Då har korallen vuxit fast mellan stenarna. Sedan limmar jag fast de stenar som sitter på korallen på en fraggsten.

  Tricket, iaf för mig, är att ta upp Sinularian så att den är helt ihopdragen. Sen kladdar man lim på stenen ovan ytan, håller fraggen mot limmet och doppar, då snabbstelnar limmet. Sen brukar jag ta upp stenen igen och lägga en sträng runt "stammen" mot stenen och så ner igen i vattnet, då sitter det.

  • Like 1
 5. I helgen gjorde jag ett par ändringar. Bl.a bytte jag ut min PH-prob. Men jag bytte även ut pumpen (en gammal Jebao) som förser algreaktorn med vatten. Satte dit en COR-15 som jag kör 70% när ljuset är på i reaktorn och 15% när ljuset är av. Ser ut som att jag blev av med PH-droppen som skedde slumpmässigt lite då och då. Eftersom jag gjorde flera saker samtidigt vet jag inte vad som löste problemet (ny PH-prob, gjorde om kabeldragning samt bytte pump) men strunt samma bara det funkar.

  • Like 1
 6. 43 minuter sedan, matsgd sa:

  Hej alla!

  Jag tänkte fråga er som gör lite större vattenbyten hur ni rent praktiskt byter, säg, 100 liter. Det är rätt opraktiskt att blanda vatten i 25-litersdunkar, vilket jag gör nu. Jag funderar på att skaffa en regntunna av plast, så att jag kan göra, säg, 200 liter osmosvatten åt gången, och sedan blanda i salt. Kan det vara något? Hur gör ni?

   

  Tack för input!
  Mats

  Jag gör så. Har en tunna som jag förvarar på balkongen när den inte används. Tar in den i badrummet när jag blandar. Har en Jebao streamer som jag blandar med.

 7. 9 timmar sedan, Lasse sa:

  Kan vara elektriska störningar. Se om du har någon kabel med DC eller AC nära din kabel från PH proben. Kolla anslutningen. 

   

  MVH Lasse 

   

  Ah, såklart! Det är nog det troligaste! Ska kolla på det. Tänkte först om det var något jag doserade, men efter att ha lagt doseringarna ovanpå PH-kurvan så finns inget som indikerar detta.

 8. 15 timmar sedan, Lasse sa:

  Tja - då fick jag det sagt - GHL klarar utmärkt a logga varje minut - använder det vid snabba processer - mycket användbart verktyg :)

   

  MVH Lasse

  Ja, nu vet jag inte om det är ett tekniskt problem för Apex. Det verkar fungera bra nu. Men det stod vid inställningen att dom rekommenderade 5 minuters intervall.

 9. I mitt fall provade jag Mandarin, Ocellatus och Sixline och INGEN tag mina röda flatworms. Verkar vara starkt kopplat till individen om dom äter eller inte äter flatworms. Fick bli flatworm exit för min del till slut. Vilket jag inte gillar eftersom det påverkar balansen i karet.

 10. 3 timmar sedan, Lasse sa:

  sample time ? (hur ofta tar loggen värde? Ställ ner den till 1 minut så får du en bättre ide kanske.)

   

  MVH Lasse

  Den var på 10 minuter. Nu har jag ställt ner till 1 minut. Apex rekommenderar inte att man har under 5 minuter, men jag tänker att den nog kan stå så några dagar utan att det ska innebära problem.

 11. Hmm.. Upptäckte precis dessa konstiga PH-dippar som jag inte kan förklara. Har provat att överlagra grafen mot doseringar och andra värden utan att hitta något tydligt vad det kan bero på. Förs tänkte jag att det kanske kunde vara en pump som var programmerad att stanna eller så. Samtidigt så varierar tiden lite också. Ibland sker det 01:00 ca och ibland sker det vid 05:00 och ibland inte alls.

   

  Någon som har någon idé om vad detta kan bero på?

  Skärmavbild 2019-02-25 kl. 12.23.24.png

 12. 2 timmar sedan, Lasse sa:

  @Maglofster Nu har vi äntligen fått något där jag och Claes_A inte barra sitter och applåderar varandra :) Om du tycker jag smutsar ner din tråd - säg till - men jag kan inte låta detta tillfälle passera förbi - förhoppningsvis ökar jag min kunskap - men jag ger mig inte så lätt - nu skall han få förklara :) 

   

   

  Kör på! Jag tar fram popcorn under tiden :) 

  • Like 1
 13. IMG_0356.jpg

  Idag hade jag förmånen att få besök av @Claes_A på lite trevligt akvarietjöt. Sen började vi labba lite med mina oöppnade Triton N-DOC flaskor för att se vad det kan tänkas vara för innehåll i dom. Med hjälp av 4 st espressoglas spädde vi ut innehållet 10000 ggr och använda oss av Red Sea Nitrate Pro för att se om det var nitrat eller inte. Flaskan som heter NO Beta innehåller nitrat och det verkar vara ca tre gånger så koncentrerat som femtielftemetodens recept. Flaskan som heter NH Alpha innehåller inte nitrat utan det kan sannolikt vara en aminosyra, casamino.

   

  Hur som helst var det lärorikt och mycket trevligt. Känns helt plötsligt som att det behövs ordnas en SG-träff i Stockholm snart :)

  • Like 4
  • Thanks 1
 14. 8 timmar sedan, KMG sa:

  Det räckte med att utloppen på slangarna var lite lägre ner i sumpen än andra änden i flaskorna med Core7 samt att resterande slang låg ner. Låter dom gå upp i en båge och har kortat av slangarna så att det inte blir en onödigt lång dösträcka med vätska i dom dräller ut. Doserpumpen kniper inte åt slangen tätt helt enkelt. Samma kan hända med ato 

  Jag dumpar alltid mitt ATO-vatten i displayen så jag garanterat slipper problem med hävert.

 15. Mina tankar:

   

  12 mm är för klent med dom dimensionerna, gränsfall för 70 med tycker jag, men jag gillar överdimmat.

  Dimensionerna är inte helt bra för ett salt kar. Mer djup behövs.

  Skälet till att det finns resonemang om att det blir billigare att köpa färdigt handlar nog om hur man räknar, många som bygger eget snålar inte direkt på delarna i bygget.

  Om du ska göra en sann uträkning så tycker jag du ska prissätta din tid för bygget också.

 16. 26 minuter sedan, Claes_A sa:

  Har fortsatt under veckan med min dosering av 0,2 ml Blomstra dagligen till det ungefär 50 L stora akvariet. Inte mycket att säga, kanske lite mer algtillväxt på rutan. Rhodactis, knapparna och gorgonian ser bra ut men det har de alltid gjort.

   

  Mätte nitrat idag och det var inte mätbart. Det är tydligen en skillnad på att dosera ren nitrat respektive samma kvävemängd i form av Blomstra där hälften av kvävet är nitrat och den andra är ammonium. Kanske inte så konstigt, nitrat tas bara upp av alger och denitrifierande bakterier medan i princip alla celler använder ammonium som primär kvävekälla. Eller så är det Blomstras fosfat som får kvävet att gå åt fortare. Jag ska öka dosen något men tar det stegvis. Och jag måste skaffa reagenser till min gamla HI713 Hanna fosfatmätare.

  Jag har ett paket reagenser om du vill ha, köpte fel.

 17. 24 minuter sedan, niki68 sa:

  Hanna visar 1.026 det är stor skillnad , måste kalibrera igen apexen .

  Det är ingen idé att använda apex saltprob till något annat än att se stora förändringar, typ att ATO hängt sig. Hur man än kalibrerar blir den aldrig riktigt bra. Visst för några personer funkar den, men googla så får du se att väldigt många har stora problem.

  • Like 1
  • Sad 1
 18. 36 minuter sedan, m0jjen sa:

  Kul! Måste verkligen slå ett slag för den nya generationens hybrider. De flesta har redan nån form av LED armatur de vill bruka. Så dessa lösningar är perfekt om man inte vill slå till på en komplett hybridlösning som ATI eller dylikt. Grym finish o lätt att handskas med :) Jag tror du blir nöjd!

  Kul att höra. Jag hade faktiskt första generationens ATI hybrid en gång i tiden och den gillade jag skarpt, förutom den USLA styrningen/appen.

×
×
 • Create New...