Jump to content

Timpin

Medlem
 • Content Count

  42
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Tim
 • City
  Jönköping
 • Antal år inom saltvatten
  Nybörjare
 • Akvarievolym
  118
 • Akvarie mått
  75cm x 35cm x 45cm
 • Akvarietillverkare
  Egentillverkat
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Aqua Medic Miniflotor
 • Antal år inom sötvatten
  6 - 7 år
 1. Jo det hade säkert gått men jag vann faktiskt detta akvarium i en tävling på DM Och då var det detta som ingick. Följde även med en bänk men den har jag ingen användning för.
 2. Idag kom pumpen från Sicce. Beställde från aquabob.se och det var riktigt snabb leverans! Nöjd med flödet, var rädd att det skulle bli för mycket med 1000l/h men flödet känns bra. Väldigt liten och behändig pump med Tror jag ska ha svart solfilm på baksidan för att göra det enkelt gällande bakgrund.
 3. Tack fr tipsen! Beställde en Sicce på Aquabob precis Fick räcka med 1000 l/h, har ju 200l/h i filtret också. Funderar på att lägga till en powerLED (https://www.eheim.com/en_GB/products/aquariums/light_marineLight_LED_blue_blue_blue) till den som sitter på nu, tror ni det skulle funka till LPS och mjukisar? Blir då tot 14w, 7w på 6500K och 7w på 25000K. Hittade en bild på en som hade löst det på det sättet.
 4. Ja den såg ju riktigt lockande ut, tack Var fick du tag i den? hittar inte på några svenska sidor. Tror du den med 1000l/h räcker till 24l?
 5. Nu har jag fått hem akvariet och testfyllt det. Det jag behöver göra innan något kommer i är att byta belysning (nuvarande är på 7w 6500k) och skaffa en streamer. Som streamer har jag kollat lite på Tunze 6015 (1500l/h). Är det för mycket för ett kar på 24l? hittar ingen mindre som verkar bra. Helst vill jag ha en så liten och diskret som möjligt. Jag har tänkt att ha kvar det filtret som sitter i, finns fack för biobollar + filtervadd. Vad vore bäst filtermedia att stoppa i filterfacket tror ni?
 6. En nygammal saltis tänkte ge sig på ett nano för första gången Akvariet är som rubriken lyder ett EHEIM Aquastar på 24l. Är det någon som har kört på ett sånt till saltvatten? Belysningen som ingår kommer jag ju behöva byta, så är det någon som har tips på moddning till detta? Tänkte varken köra med skummare eller sump, blir täta vattenbyten istället. Innvånarmässigt är tanken till att börja med eremiter och någon räka. Kanske senare även någon goby/pistol-kombi. LPS av något slag och mycket knappar, inga SPS. Alla råd är goda Tim
 7. Det ska jag göra då! Slarvade lite med vattenbyten i början men nu byter jag 10l 2ggr i månaden ungefär, det är väl en ok mängd? Har bytt lite mer sen detta problemet kom, kör dock med kranvatten så det kanske har sin del i det hela. Tack för tipsen!
 8. Inte bästa bildkvalitén men ni ser förhoppningsvis vad jag menar
 9. Tack för tipset Daniel! Jo det kan ju stämma att alger är att föredra framför cyano, men tycker samtidigt inte att det ser så roligt ut med gröna toffsar överallt på stenen.. Så vad kan man göra åt algerna? Någon som har bra erfarenheter av filter eller tillsatser som man kan ha "direkt i karet" utan extern sump och pumpar osv.? Ska försöka lägga upp en bild på karet om den funktionen har kommit igång, så man kan se hur det ser ut.
 10. Hej! Har på senare tid fått bekymmer med tråd/toffsalger (vet inte riktigt vad de kallas men ljusgröna toffsar som breder ut sig mer och mer) och förmodad cyano. Jag mörklade under 3 dygn och cyanon var då borta några dagar men kom sedan åter som ett brev på posten. "Toffsalgerna" började komma för 1-2 månader sen men det är först nu som de har brett ut sig i stora delar av karet. De värden jag kan mäta ser bra ut, har dock inget att mäta fosfat med, vilket jag kunnat läsa mig till kan ha ett finger med i det hela. Ska ta och köpa ett testkit i dagarna. Nu till frågorna.. Hur gör jag för att få bukt med fosfaten (om det nu är den) eller övriga eventuella algboostare? Har tänt mella 14.00 och 22.00 så det är la inga konstigheter där? Har läst lite om Rowaphos(?) eller liknande, men hur gör man med det? Finns det något fosfatfilter som man kan ha i strumpa, på samma sätt som man kan ha aktivt kol? Och bubblorna som sitter i algerna och på bakgrunden, är de farliga? Gas? Mycket frågor på en gång Tacksam för svar!
 11. Tack för tipsen, har tittat på endel av dessa fiskar också. Hade en G. Histrio innan som tyvärr dog av vita prick ihop med min Pseudochromis Fridmani. Min Hispidusräka fick tag i gobyn en gång och höll fast den i fenan innan jag fick ner handen och kunde få den att släppa. Fisken var redan sjuk då, kan det ha varit pga det? Eller är dessa räkor lurika mot mindre fisk? P.Kauderni är mycket fina fiskar men jag har fått för mig att de inte funkar så bra med lite "halv-aggressiva" fiskar så hur skulle dom funka ihop med mina clowner, som gått själva i karet nu ett tag, och en ev. P.Hexataenia tror ni? Kom gärna med mer feedback och tips =)
 12. har inte sett ditt kar innan men OJ vilket system! blir riktigt avundsjuk när jag sitter o jämför med mitt fjuttiga 118l härligt att ha någon så nära också (bor själv på gräshagen) så kanske man kan komma förbi o kolla när det börjar ta fart! blir nog riiktigt bra det här =) när det blir större plats i form av ett hus nån gång i framtiden så är ju ett system liknande detta en dröm!
 13. Lite dålig bild men så här ser karet ut nu.
 14. Hej! Har kört mitt akvarium i ett år nu ungefär, men pga flytt, barn, renovering och liknande har jag gått väääldigt långsamt fram! Belysningen är 2x 24w t5 och storleken på karet är ca 120l med invändig sump. Höjd är 45cm. I nuläget har jag 1 ricordea yuma, 1 kolloni med röda discosama, 1 euphyllia paradisiva, 1 caulastrea furcata och en goniopora som dock inte verkar må något vidare, tror den håller på att dö. Detta ser ganska tomt ut och jag vill ha lite tips på tåliga, fina koraller till mitt kar, både stenkoraller och mjukisar. I "fiskväg" har jag bara 2 st ocellaris och 1 stenopus hispidus och där tar jag gärna emot roliga tips på fiskar/djur som kan funka med dessa! Går det att sätta in en eremit ihop med hispidus tror ni? Har hört att de kan vara lite taskiga ihop med andra räkor/krabbor. Någon som har tips?
 15. Det här verkar trevligt! Ska prata med en annan saltvattenspolare från jkpg o kolla om det finns intresse. Skulle det vara ok om vi tittar förbi i så fall? Såg att det var någon mer från jönköping så om jag och min kompis kommer så kan vi kanske styra upp nån form av sammåkning? /Tim
×
×
 • Create New...