Jump to content

Stensson

Stödjande medlem
 • Posts

  685
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Stensson

 1. Tog över 20-30 kg sten som gått hemma hos min mamma. Vet ju att det funnits krabbor i den stenen tidigare, Har gått i ett mörkt kar med cirkulation ett par månader, men i veckan tömde jag karet på saltvatten och hällde i sötvatten istället. Tänkte byta vatten 2 gånger / vecka osv. Behöver man något medel för att snabba på det eller är det ett ok sätt att köra vidare på. Luktar inte så farligt just nu iaf.
 2. Har gjort ett försök på en Chelmon igen. Hämtades på korallfisken för prick en vecka sedan. Var en ny import så ingen fisk jag vill ha i main karet direkt. Så den fick gå i fraggkaret. Naturligtvis ät den inte, pickar på lite sten bara. I Torsdags så fick jag hem lite blackworms tänkte att levande foder skulle trigga den. Fryst mat var den helt intresserd av ,Testade även mussla men ingen reaktion. Fick den att ta 2 st endast. Blackworms lever inte så länge i salt så triggningseffekten var ju så där Såg att den skakade på huvudet så den hade såklart parasiter. gjorde att sötvattens dopp på 5 minuter. En timme efter så började Chelmon att äta. Både blackworms samt artemia. Den verkar ta den frysta artemian bättre än blackworms. Den har dock en knöl på sidan under "skinnet" så framtiden för denna är lite oviss. Skaffade en putsarräka i går som får gå i samma kar och uv är naturligtvis igång.
 3. Ahh,Det är en ledtext som trycks på alla hinkar. Men knappa in din batch så vet du .
 4. Ja men mät 39 gram och blanda i en liter och kolla salthalten så blir det en hyfsad kalibrering. Du borde ju inte få 7,3 - 7,7. känns ju som mätfel test eller saltmängd
 5. Mätningen gjordes vid 12 tiden tror jag. Kalibrerad ph-mätare ( kollat av den mot 3 punkter så den borde vara ok) Billig mätare dock så vi får väl se hur länge den fungerar. Skall försöka komma ihåg att mäta vid 7 tiden i morgon och se om det blir lite högre. Har 3 meter slang till skummaren. Deltec 1350 eller 1351. Men tänkte uppgradera framöver om jag hittar något billigt. Kan vara precis på gränsen
 6. Jag har oxå svagare belysning på copepods. Jag kör 1 liters burkar till copepods så tar bara en skvätt. Har dock sett youtube vids där det är riktigt grönt. Men då syresättningen är minimal till skillnand mot phyto odling så lär väl phyton sjunka till botten o dö. Lite därför jag matar mindre men oftare.
 7. Nej de drar nog inte så mycket, men har du en tillväxt av kalkalger mm så adderas det lite. Kan oxå tycka att det är är lite mycket i ett nystartat kar. Aquaforrest reefsalt 39 gr / liter för 1,025. Står ju på burken. Väg upp saltet nästa blandning och kolla vad din refraktometer säger. På aqua hinken. minns inte om det är på burken eller locket så har du ju även batchnr som du kan kolla upp online. I mitt fall så så har batchen kh 7,6 (vilket jag även har kontrollmätt) så jag buffrar det med 0,3 gram kh för att hamna rätt. https://aquaforest.eu/en/icp-oes/
 8. Tack. Tror jag hade i 125 ml till en liter Blev dock väldigt ljusgrönt. Kanske lite högre salthalt oxå. Copepods, matar varannandag istället för att låta de gå i grönt vatten. Har även i en tuss cheato
 9. Mitt kar förbrukar 90 ml kh / dygn. Men då är det större och har kanske mer förbrukning överlag. Tror dock inte att du har 8,5 - 9 i PH ? Man brukar få kämpa för att få över 8,0 Vilket salt använder du? Borde stå på burken hur många gram / liter som ger X salthalt.
 10. Tror jag köpte mina på ebay. ett par 100 spänn för ett gäng.
 11. För mig är det tvärtom. Odling av copepods verkar vara lekande enkelt däremot phytoplankton verkar vara en svårare knut att lösa. Gulnar av efter 4-5 dagar. Når aldrig den riktigt gröna nyansen. Har du tips hur du gör så tar jag gärna emot.
 12. Gjorde en borrning i fönsterkarmen för 2 veckor sedan för att ta in uteluft till skummaren. Ph ligger nu på 8,11. Upplever absolut ingen förändring i karet. Ingen ökad förbrukning på kh. Upptäckte för 3 veckor sedan att jag hade väldigt hög Nitrat. Mätning med Red Sea´s pro test ger mig någonstans mellan 16 - 32 i nitrat. ( High range) Har doserat 15 ml av nopox dagligen. Ser ingen förändring överhuvudtaget. Skall det ta så lång tid innan man ser en förändring?
 13. Hoppas att Eric tillåter att jag "sticker ute lite utanför trådens mening." Dvs Hans tråd om hans 120 liters. Gillar Eric´s tänk. testa gränserna lite. Samtidigt skall jag säga att jag aldrig sett en sådant tänk kring "korallbottom" där vi mestadels har sand eller bb (barebottom) På något sätt gillar jag upplägget. Däremot fasar jag för slamsugningen (vilket jag även gör i mitt sandkar ;-) Håller med Kjelle lite om att länkar som postas i princip , är som att karet agerar som en gigantisk skummare och youtubers endock har en sump och skummare som tar hand om avfallet. Men det finns säkert folk som inte har det. Gick igenom en gigantiskt tråd om just detta säkert 50-60 forums sidor och det finns en hel del tänk bakom både för och emot. Handlar inte så mycket om "USA mot världen" Funkar det för Eric så funkar det för mig. Bra dock att andra oxå testar o bidrar med erfarenheter. Håll dock detta i en härlig ton som bidrar till erfarenheter för oss andra. Mitt första egna saltkar hade jag när jag var 14 år , 46 år nu och still learning faktiskt oftare än man kan tro. Hittar inte länken just nu till reeftoreef tråden, men den var jäkligt intressant.Även med en del svenska inlägg. Fanns en stor "för" lista som någon posta som såg ut att var riktigt riktigt bra. Dock även lite negativt skall sägas. Men som sagt jag gillar upplägget och även Erics tålamod med "våra" skrifter ,sköter vi det snyggt så kanske alla inlägg får vara kvar för andra att läsa En fråga till Eric. Skulle vara intressant med lite värden från din tank såsom ja tex stiger nitrat osv.. Ha en helt fantastiskt påsk! / Artur
 14. https://saltvattensguiden.se/forum/58-kemi-vatten/ ligger här
 15. jag hade nog litat på destvatten.
 16. Detta programmet är det nog en hel del som använder här inne. Finns båda för mob il o dator. Man kan lägga in volym för sitt kar och sedan dosera manuellt utefter rekommendation, http://www.aquacalculator.com/wordpress/aquacalculator-for-microsoft-windows/ Tror det kommer gå åt ca 7 gram från kh 6 till kh 8 Man brukar dela upp doseringen på några dagar lite beroende på hur mycket som skall höjas. Bra oxå om man kollar värdena så man inte överdoserar. Så en billig digital våg typ äre bra att ha. Brukar finnas på ica coop ect https://www.teknikproffset.se/Hem-hushaall-traedgaard/Koeksredskap/Koeksvaagar/Digital-vaag---300g-x-01-Sked.htm?sClickID=GoogleShopping-38&gclid=Cj0KCQjw3duCBhCAARIsAJeFyPVKW7okuT8gY_mm6jDIkJMgpF518Es3upszfb9KTXb8aQ4P9MxD6G0aAi0xEALw_wcB Tänk på att inredning ect tar vattenvolym så riktigt 180 liter kanske du inte har i karet.
 17. Mäter du det nya vattnet till Kh 8 och bara 6 i karet så måste du nog tillsätta lite karbonat i karet för att buffra det lite.
 18. Är inte det ett smörgåsbord för en chelmon?
 19. Ja färgerna är riktigt schyssta. Blir fina bilder med D&D Coral Color Lens. Har testat 2 little fishes variant för över 1 år sedan. Rätt säker att den skall bli lila när den är mättad Gav inte ett dugg vad jag kunde mäta mig till. Dagsfärsk bild Fortfarande kritvit i behållaren. Kan ju tycka att den borde på något sätt bli lila efter flera månaders test samt 1 år i behållare. Har inte så långt till att ta till borrmaskin för uteluft. Det har bara inte blivit av. Borra genom fönsterkarmen när frugan är o handlar kanske. Dra in kall luft vintertid till skummaren. Kyler man inte ned karet en hel del?
 20. Söndag. Vattenbyte 50 liter samt byte av filtersockor och kol. Än så länge ser fraggarna bra ut. Stylophora är lite färglösa kanske även har tappat lite vävnad. så får se om det vänder där. Har gradvis gått ned lite. Kh doseras 90 ml/dygn , 10 ml Ca och knappt något Mg. Har inte mätt ph på väldigt länge gissar att proben torkat dessutom. Få se om man kan få igång den. Men har tidigare haft svårt att nå över 8. Testat media men verkade helt verkningslöst. Har ett fragg kar igång i källaren, där är jag rätt säker på att ph är mycket högre. Ricordeor och pavana samt Japan Sarcophyton är det som växer mest i huvudkaret.
×
×
 • Create New...