Gå till innehåll

Tjonge

Medlem
  • Antal inlägg

    43
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Marcus
  • Stad
    Ekeby
  • Antal år inom saltvatten
    2011
  • Akvarievolym
    58
  • Akvarietillverkare
    JAD
  • Antal år inom sötvatten
    1985
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    8

Tjonge's prestationer

Givmild kirurgfisk

Givmild kirurgfisk (5/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Vidhåller tidigare inlägg. Det är med stor säkerhet INTE glasrosor. Det ser ut som dessa, och dom har spridit sig med 2-3kvdrcm/kvartal. Inte för att jag vet vad det är förnågot, men är nyfiken på om någon kan artbestämma
  2. Har dessa åtta-armade polyperna sj. Garanterat inte glasrosor. Var själv orolig för detta, men efter lite studier i hur små glasrosor i samma strl skulle sett ut, så kunde jag ganska snabbt utesluta dessa. Mina har spridit sig över någon kvdr-dm, men sedan avstannat i spridning.
  3. Kan vara farligt om man får en reflektion i ögat. Lätt att glömma. Sett att det finns skyddsglasögon att köpa på nätet för en billig peng. Tänk även på att fiskarna blir väldigt stressade. En polare lekte med en grön laser, och mina fiskar blev vettskrämda o visade sig inte på ett tag.
  4. Slog mig nu att ett kolfilter borde reda upp sådana här situationer, om inte annat så preventivt. Hur är det, kan man gå efter filosofin "gör det ingen nytta, så gör det heller ingen skada"?
  5. Nu vet jag inte om man kan bli härdad, men jag jobbar väldigt mycket med Autosol och liknade polermedel och har "peppar peppar" aldrig känt mig dålig. Jag brukar polera rostfria ledningar som blir varma och borde släppa ångor så som du borde blivit exponerad för. Tror INTE att du/ni skulle bli dåliga av Autosolångor i den lilla mängden. Att ditt kar nästan krashade (lider med dig) är nog inte så konstigt med tanke på vad så lite toxida ämnen kan ställa till med.
  6. Jag ansluter mig till skaran som började med ett clownhotell på c.a 60l. Uppstarten gick för mig väldigt smärtfritt. Nu några månader senare kan jag mig tycka ha överarbetat det hela lite. Lätt att gå på försäljarnas "då måste du ha detta". Den dyraste enskilda posten som jag tyvärr snålade in på var osmosfilter, men det kommer. Testerna för mig var väldigt bra i början för att kolla stabiliteten, men tillsist lär man sig. Jag känner numera på lukten om ngt börjar bli fel, så nu sitter även jag inne på massa tester som jag inte använder så ofta.Mitt viktigaste råd till alla nybörjare är att inte ha för brottom. Kolla så att nitrifikationen fungerar som den ska. Tänka på att balansen är extremt känslig för förändringar i början. Skaffa inte allt på en gång (fisk, koraller, levande sten osv). Ta allt stegvis, och kontrollera vad varje handling har för konsekvens. T.ex hur mycket snabbare ökar nitrathalten för varje fisk du sätter i, samt om alla invånate verkligen är kompatibla med varandra.Mycket av detta står det om på forumet, samt lite i tråden.
  7. Rekommenderar Toplack från international. Många kulörer. Finns även en stryktålig variant som heter perfection. Ganska dyr, men som sagt bra i saltvattensmiljö.
  8. Lägg upp uppmätta världen, samt beskriv din population lite mer ingående. Kanske finns ngn detalj som i detta som någon tidigare upptäckt och åtgärdat. Jag tycker mig lida av det samma, och har nu ökat salthalten något och försiktigt börjat tilsätta saliferts "all in one". Kan inte mäta alla värden än så jag doserar knappt hälften mot rekommendation.
  9. Jo frugan o jag undrade om man verkligen kunde vinna poäng i glasrosodling . Undrade om det var du som fick kommentaren att korallerna var fint utslagna. Jag drog iaf på smilbandet och fick den där krypande känslan som jag brukar få när jag ser glasrosor.Hur som helst så var det skönt att få komma till en utställning som inte var i kommersiellt syfte med massa krängare. Att det var varmt och trångt tyder ju bara på mkt folk vilket var poängen med det hela. Större lokal nästa gång bara . Trevligt besök och en annorulnda utställning.
  10. Kör med fin sand. Hade problem dom första veckorna med yrande sand som smutsade ner, men nu är den mer hållfast och håller sig på plats. Hade jag fått välja igen så hade gått upp ngt o storlek. Fördelen är att mina sandvändare enkelt kan dälja smutsen så som det är nu.
  11. Har ett ganska stort manfall på knappar sen jag satte i en stor euphyllia som delvis skuggade. Byggde om nu ikväll fär att se om det tar sig igen. Lånar tråden lite o frågar vad som hände med knappar som dör. Försvinner dom bara, eller dom trillar av? Kan nämligen inte hitta vart dom tar vägen. Misstänker min sjöborre då den kan sitta uppe på knapparna ibland.
  12. Jag har också startat ett. Skulle lyssnat på vad andra sa om att man snabbt växer ur det. I mitt fall så växte jag ur det redan på planeringsstadiet, men varken ekonomi eller utrymmet lämnade plats för större (Kan tro att jag planerar inför enstörre tank). Som någon redan nämt så för den en del väsen av av sig, så att ha det ståendes i sovrummet är ingen bra idé om man är känslig. Jag spärrade alla intag utom det översta till filtersystemet. Jag fick då bättre ytavrinning, men samtidigt blev systemet extremt känsligt för fel vattennivå, vilket gör att skummaren slutar att fungera.
  13. Köpte en skrapa i plast, där huvudet är tvådelat för att forma någon typ av egg...Totalt värdelös på akvariets framsida där rutan är välvd. En liten isskrapa hade nog funkat men välvningen innebär att man måste skrapa horisontellt, dvs med tassarna i plurret.
  14. Håller tidvis på med bilar (läs glykol och olja). Brukar tvinga "borat" att flytta på sig innan arbetet, men vips så sitter han på ett helt annat ställe än vad man plcerade honom på, och man sticker sig....o det gör så j----vla ont. Inga Handskar hjälper mot sånt.
  15. Jag vet inte om det är rådigt, men jag "kickstartade" mitt clownhotell med levande san och grus, samt att jag satte i bakteriekultur, och kunde sätta i en städpatrull ganska snabbt.
×
×
  • Skapa Ny...