Gå till innehåll

Mollusken

Medlem
  • Antal inlägg

    91
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Hej! Tänkte jag skulle försöka kontrollera kalibreringen på min refraktometer men ju mer jag försöker läsa desto mindre begriper jag.. Det är iaf en sådan här: http://www.tritonakvarium.se/product/refraktometer-optisk Vänstra skalan är densiteten och går från 1.000 till 1.070. Under mätskalan står d20-20 Den högra skalan antar jag är ppt (står 0/00 under skalan) och går från 0 till 100 Köpte en kalibreringsvätska (fauna marine mulite reference) med en salthalt på 35 ppm (vid 25 grader C) Längst ner i "fönstret" står det Salinity 20 grader C - antar det innebär att den ska kaibreras med 20-gradig lösning eller kan man göra så att man kalibrerar den med lösningen i samma temp som akvarievattnet? Säg då att jag kalibrerar när lösningen har en temp av 25C, skall jag då se till att strecket man läser av ligger på 35 (0/00) eller blir det fel med tanke på att den är ATC och automatiskt anpassar efter temp? Enligt https://saltvattensguiden.se/topic/3129-salinitet-i-karet/?page=2#comment-33103 så ska 35 ppt motsvara en densitet på 1.0233 vid 25C men på min refraktometer motsvarar 35 ppt en densitet på 1.026 (skalorna är förskjutna i förhållande till varandra så att om man drar ett streck från 35 ppt hamnar man på 1.027, dvs detta förhållande är inte beroende av temp såvida inte skalornas förskjutning varierar med temp?) Så hur gör man???!!
  2. Köpte två Nemos för en tid sedan. Ganska snart försvann den ena och trots att jag inte hittade något lik tänkte jag att den hade väl hoppat ut så skaffade en till. Även den försvann ganska snabbt utan att jag hittade något lik då heller så skaffade olika fällor men inte varit framgångsrik förrän häromveckan då jag fick syn på den här. Den kom undan den gången men sen röjde jag runt bland stenarna och fick till slut tag på ´na. Skulle gissa på att det är en sån här: http://www.flmnh.ufl.edu/reefs/guamimg/crustacea/xanthidae/Pages/Image9.html (Vad det nu är för en). Har ju inga koraller men undrar om han kan ha varit skyldig till Nemosarnas öden?
  3. Sant. Tänkte mest att det alltid brukar bli rester kvar, fastnar alltid lite någonstans.
  4. Hej! Har lyckats supa bort den röda "skeden" till mitt Po4-test (utg.datum 11-2015). Jag har även Saliferts NO2 och NO3-tester (utg.datum 06-2016). I bägge dessa är det en sked som det står 0.05ml på, är det samma till PO4? Att jag nämner utgångsdatumen beror på att jag läste i en tråd någonstans att dom gjort om testerna så skedarna kunde ha ändrat storlek i.o.m. det. Fast det är klart, kanske dumt att använda samma sked till olika tester även om det är samma storlek? Å andra sidan borde det ju inte spela någon roll om man sköljer ur dom noga mellan varje gång, är ju ändå inte direkt laboratorienoggrannhet vi pratar om.
  5. Jag upptäckte samma sak när jag flyttade min tunze-skummare. Jag kör dock ingen remover eller någon sorts tillsatser ö.h.t. Dom på Triton undrade om det inte var järnet i vattnet som fälldes ut av någon anledning. Järn är ju magnetiskt och finns det fritt i vattnet så lär väl en del dras till magneten och ansamlas där antar jag. Bara en teori, med reservation för att jag inte har en aning om hur mycket järn som krävs för att man ska börja kunna se det med blotta ögat.
  6. Eheim verkar ju vara lite av akvaristikens Volvo - bara går och går (eller iaf dom jag har, vet inte hur det är med dom allra nyaste). Visste inte ens att dom hade streamerpumpar dock:snurrig: http://fish.aquaristic.net/en/Reef-Aquarium-Stream-pumps/EHEIM-streamON-2000-1080-1080220.html?force_sid=328e3389c2fea75f3a9a6db1626785cf
  7. Coolt! Intressant att den väljer att lägga äggen vid vattenytan snarare än en bit under:smiley3:
  8. Den stackars krabban har gått ett grymt öde till mötes.. Höll på med lite ommöblering av sten och skulle dela en sten. Tyvärr hade den tydligen gömt sig i samma sten - ingen bra kombination
  9. Här rullar saker på. Sumpen är igång sen en tid tillbaka och har kompletterat cirkulationen med en Tunze 6015. Häromdagen införskaffade jag även "sista" Ls:en så nu har jag kommit upp i ca 26,6 kg sten på 160 liter + sump. Köpte även en Tunze 9004 (skummare) samtidigt. Första dagen gick vattnet bara rakt upp i koppen men nu börjar den lugna ner sig och behöver bara tömmas typ två ggr per dag så det tar sig Bifogar en bild på ngt som sitter på en av dom nya stenarna (lite svårt att få till en bra bild dock). Några idéer om vad det kan vara? (det är alltså den där gulaktiga taggiga "bollen" jag undrar över )
  10. Hmm bra fråga.. Jag köpte mitt kar begagnat av Jonas (inboxen) här på forumet och den följde med på köpet. Du kanske kan prova att PM:a honom och se om han minns var han hittade den?
  11. Den här gynnaren huserar i mitt kar. Kollade lite snabbt på reeflex och tycker det ser ut som en Actaeodes tomenosus ( http://se.reeflex.net/tiere/1120_Actaeodes_tomentosus.htm ). Isf ska det tydligen livnära sig på alger och därmed vara lugnt att ha kvar?
  12. Jo så är det nog Kul grej i alla fall, börjar bli lite smått beroende av att gå in och kolla hur graferna utvecklas Verkar vara värd dom 600:- jag betalade för den.
  13. Jag skaffade en Seneye Reef som jag kopplade in häromdagen. Främst var jag ute efter en PAR-mätare som inte kostade skjortan men ändå gav ett hyffsat korrekt värde eftersom jag hade tänkt sätta ihop en LED-ramp till mitt sötvattensakvarium. Eftersom dom hade/har kampanj på den (typ 600 istället för 2000-nånting på zoo.se) så slog jag till. Just nu ligger den dock i saltbaljan där den mäter ljus, Ph, Nh3, temp och ljus. Jag har ännu inga manuella tester att jämföra med så vet inte hur exakta/korrekta värdena är men eftersom produkten funnits ute ett tag får man väl anta att dom stämmer. Om inte annat så ser man dom relativa förändringarna och det kanske är viktigare? Däremot blir jag inte riktigt klok på hur dataöverföringen fungerar. Man har ett program på datorn som visar aktuella (senaste) värdena och sen skickar den värdena "till ens egen sida" på seneye.me. Dock verkar programmet på datorn ofta säga att den skickat data vid en viss tid men när jag kollar på min sida så ligger den ofta efter med en eller flera timmar. Jag bedriver verkligen ingen advancerad akvaristik och behöver inte ha järnkoll på varenda litet spårämne (inte i nuläget iaf) så för mig verkar Seneye:n vara ett smidigt sätt att lära känna mitt akvarium och se vad som i stora drag händer över dygnet och vad som på lång sikt är "normalvärden". Allt detta går ju givetvis att göra med manuella tester och excel-dokument men det här verkar funka för mig.
  14. Tråden skapades som en reflektion av ett inlägg i kategorin övrigt varför den kanske blir lite "mm..ok?" när man läser den. Andemeningen är väl lite av bägge delarna som du beskriver. Jag ser inga problem med t.ex att fippla med mobilen i bilen - om man står still! Eller att ta med sitt djur på resan - om man tar sitt ansvar och gör vad som "krävs" (även om man kanske kan diskutera hur mycket husdjuret får ut av resan istället för att vara hemma men det är en annan diskussion ) Som du säger så om man tar reda på exakt vad som krävs (tex tillstånd mm), vet exakt vad man plockar (vilket kanske kan vara svårt för en lekman) osv så ser jag inte heller några problem med att ta med sig något (det blir ju inget annorlunda än hur det går till för butiker att ta hem saker). Då tillhör man också kategorin som tar sitt ansvar och gör det som krävs av en utan att ta genvägar. Problemet är ju dock att många inte gör det utan man gör det som är enklast och hoppas på att det går bra, istället för att köpa korallen (eller vad det nu är) i en butik eller lämna bort hunden när man åker utomlands. /Stefan
  15. Lägger in det här som en egen tråd för att ingen ska känna sig påhoppad utan mer som ett allmänt inlägg. Bara för att något ev. är lagligt innebär inte det att det är en bra idé. Personligen har jag oerhört svårt för detta "genvägstänkande": det här gynnar mig, därför gör jag det utan tanke på ev. konsekvenser. T.ex: Jag sitter visserligen och kör bil men för mig är det viktigare att fippla med mobilen och eftersom det är/var/kan vara lagligt så gör det ju inget! eller: Åh jag har husdjur och nu vill jag åka utomlands på semester med det Det finns visserligen saker man ska/bör göra före och efter men äh det är ju ändå ingen som märker något. eller: Oj vad mycket macroalger jag har i mitt saltvattensakvarium :/ Jag bor visserligen vid medelhavet men jag spolar ner dom i toaletten så blir jag av med dom. ---> Hm jag råkade visst hamna halvvägs över i filen bredvid så folk får kasta sig undan. Ah nåja det är ju bara att vrida tillbaka ratten och fippla vidare, inget hände ju. Va?! Har rävens dvärgbandmask börjat sprida sig i Sverige?! Tur att det inte rör mig eftersom jag ändå aldrig plockar bär eller svamp. Nämen! en alginvasion längs franska kusten?? Var kom dom macroalgerna ifrån? Min poäng är att oavsett vad man gör så medföljer ett ansvar. Är man inte beredd att ta det ansvaret med allt vad det innebär (kostnader, extra arbete mm) ska man inte göra det. /Stefan
  16. Bra fråga! Jag hoppas det, den kom fram när jag delade på stenen.. Den får vara där den är så ska jag försöka hålla koll (nu har jag ju referensbilder) och om den börjar minska får jag flytta på stenen.
  17. Jahapp, då var sumpen igång! Kommer sätta in en http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/belysning/lampor-ljuskallor/led-stralkastare/led-stralkastare-10-w-p63940 som är tänd när visningskaret är släckt + cheatomorpha. Steg två blir att byta ut nuvarande påhängsskummare (en Red Sea Prizm) till en Tunze 9004 som kommer hamna i facket till vänster i bild.
×
×
  • Skapa Ny...