Gå till innehåll

AndersD

Medlem
  • Antal inlägg

    166
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Bm curve 5 klarar 400l hårt belastat kar. Har en sådan och bytade från en deltec mce600. Bm:en slår den med hästlängder.
  2. Den som medföljer och passar är vit. Fick den adaptern du har bild på samt den vita till min bm curve 5 som kom igår.
  3. Du får leta upp felet, dvs testa vattnet på ca, magnesium, nitrat etc. Inga större ljuskrav men vad kör du för ljus? Sent from my iPad using Tapatalk - now Free
  4. Du har antagligen helt rätt. Antar därför att denna inte är något vettigt? http://viewitem.eim.ebay.se/NEW-300W-LED-Aquarium-Light-Grow-Soft-Corals-Reef-Tank-Marine-SPSLPS-Fish-lamp/141008402053/item
  5. Nä kör alltså originalbelysningen + 2x54w T5 som är skruvade fast i luckorna. Ska kika på hydor. Precis startat upp igen så bara vatten i karet än så länge.
  6. Kom du fram till något vettigt till rio 240? Kör likadant kar men har luckorna kvar med glo belysning. fungerar det?
  7. Då är avrinningen testad och allt fungerar till hundra procent! Lägger upp lite bilder sen på hur jag löst det.
  8. Den är lugn fram tills alla rören är släckta. Då återstår oftast lite ljus från vanlig allmänbelysning i rummet. Inte speciellt ljust då.
  9. Okidåki! Får se om jag kan trycka in min gamla moonlight från 540l karet sen då. 1w blå LED från Kjell&Co kan inte vara för stark iaf! Då vet jag att den antagligen är rädd då.. Inte för att den har så mkt att vara rädd för i karet men men. Tack Ted!
  10. Kör med moonlight fast lampan är ett t5 rör på 24w. Kanske för starkt för att det ska bli moonlight? Släckningsförfarandet är: 4x39w t5 + 1x24 -> 2x39+1x24 -> 1x24. Släcker moonlightet innan rummet släcks i för sig. Har lite håralger och det kanske spär på dom om röret är tänt för länge?
  11. Samma för mig. 4 månader nu. Euphyllian är inte ett dugg intressant. Simmar ifs runt ibland i karet men sover bestämt i samma hörna.
  12. Har en segelfenskirurg på ca 8-10 cm som trivs bra i karet på dagen. När jag släckt ljuset för natten simmar den fram och tillbaks i timmar. Kan det bero på att den känner sig trångbodd redan? Karet är 100x40x50 cm vilket den lär växa ut.
  13. Testat nu och den klarar runt 1200-1300 l/h (eheim mått). Vattennivån ligger då över mitten på kammen. Försöker mer än dubbla kammarna då och se om jag kan få till den där suveräna iden med täckskiva som Lasse beskriver. Har inte så mkt plats upp till ljusrampen bara eftersom det är ett juwelkar med ditskruvade ramper i locket.
  14. Okej. Då har jag något att gå på. Kammarna sitter fast men är väldigt lätta att nå för rengöring. Finns det ingen tabell på flöde per mm bredd eller så? Mätte hålen till 3mm breda.
  15. Hej. Snacka med en som menade att det finns en risk att hålen inte skulle räcka för 2000 l/h flöde på min kam som jag byggt. Nån som har erfarenhet av kammar och tror sig veta? Hålen är gjorda med vinkelslip och antalet är 29 st. Kammen är 65 cm lång totalt. Returpump är eheim compact 2000.
  16. Tack Petter! Just nu ligger karet på rygg! Fick inte ytavrinningsboxen att fungera optimalt och först kom då tanken på att köpa en ny. Efter lite fler funderingar åkte jag till byggaffären och köpte ett bor istället! Nu är karet borrat, baksidan målad svart (kom inte åt att borra med BTN:en så den försvann) och en skimmerbox tillverkad och monterad.
  17. Tack Glenn. Jo det är inte dumt men grannen. En klar fördel. Saltvatten är som gjort för att skynda långsamt ja. Som tur är ju allt väldigt intressant vilket gör att man inte har så bråttom med nya djur. Var till oc med roligt att studera livet i levande stenen första månaden! Jag har lyckats få ett större intresse för koraller än vad jag trodde så risken är att det inte blir en så billig hobby som jag önskade. Som tur är finns ju saltvattensguiden och massa hjälpsamma människor här!
  18. Glömde att jag har en putsarräka också. Trevligt inslag som putsar kirurgen och salariasen dagligen. Lite fler bilder från karet: Clowner Kenyafragg. Fortfarande småsur SPS korallen. Sort? Zoas - gröna. Fullt utslagna. Läderkorall från grannen. Art? "Stubben" igen Stjärnpolyper från LS Röd Zoasfragg. Ärvda alger som satt på LSen när jag fick den. Putsarräkan Karets kung!
  19. Vet inte hur man får bort miniatyrbilderna som inte skulle med (de som är felvridna). I alla fall, nån som vet om stubben på andra bilden kan vara en Psammocora vaughani SPS eller vad det är för något? Tycker den blivit större nämligen. Djur i karet just nu: 1 st Salarias fasciatus http://se.reeflex.net/tiere/66_Salarias_fasciatus.htm 2 st Amphiprion ocellaris http://se.reeflex.net/tiere/4_Amphiprion_ocellaris.htm 1 st Zebrasoma veliferum http://se.reeflex.net/tiere/518_Zebrasoma_veliferum.htm (jag vet, men den trivs än så länge) 1 st gul gylta 1 st Blå djävul - frökenfisk 5 x turbosnäckor 2 x eremiter 30? x ormstjärnor från levande stenen Massor småsnäckor (såg 19 st på akvariets kortsida igår) 3-4 små musslor från LSen 15-20 rörmaskar från LSen Koraller Dålig koll på vad sorterna heter men följande vet jag: En SPS fragg LPS Euphyllia En sinularia mjukis Läderkorall Läderkorallsfragg Kenyaträd (fint ogräs!) Röda knappar zoas Gröna knappar zoas Små gröna knappar från levande stenen Bruna rörkoraller av nåt slag. Små fraggar. På önskelistan står en elddvärgkejsare samt en mandarin. Sen anser jag karet fullt. Blir det för mycket fisk kanske?
  20. Lite bilder på "bygget" (tyvärr med låg kvalitet på de flesta bilder) Förutsättningen, karet. Sumpen. Ganska tomt i den än så länge. Skummaren gör ett bra jobb men är något underdimensionerad för vattenvolymen. Lite LS och djur Material till ljusramp. Kompletterade med svart plastlist runt skivan med. Helhetsbild på karet Ljuset, reflektors till alla rör förutom 24 wattaren (månljus) Fragg av knappar som jag fick i förrgår Fragg av Ricordea som jag också fick. Inköpt Euphyllia
  21. 1998 skaffade jag mitt första sötvattensakvarium. Innehållet var sydamerikanska fiskar. Karet var 160 liter stort och ett hemmabygge som jag fick. Efter det har det blivit olika biotoper och malawiciklider mot slutet. Min kära granne har tjatat friskt om saltvatten. När han var iväg på semester matade jag hans fiskar och sedan var det kört. Sedan september 2011 är det bara saltvatten som gäller och har startat upp ett Juwelkar på ca 180 liter. Karet körs väldigt basic. Akvariumet Begagnat Juwel 180-200 liter (100x50x40cm) Någon slags BTN bakgrund Originalbänk med 45 reglar för att frigöra plats för sumpen (mellanvägg annars) Utrustning 2x Seio P530 streamerpumpar - 2000 l/h st (2x250:- nya) DIY ytavrinningsbox (gratis) Skummare AM miniflotor med 300l luftpump (450+250:-) 150w doppvärmare (hade liggandes) Sump 54 liters som jag hade sen tidigare. Avdelat med akrylplast från biltema till 3 fack. Strumpa med aktivt kol från Eheim (100:-) Eheim compact 2000 returpump (669:-) Belysning Hembyggd ramp av spånskiva med aluband som fuktskydd och extra reflektor. 4x39w T5 - Arcadia lysrörshållare (beg. 600:-) 1x24w T5 - (slaktad armatur från jobbet dvs gratis) I karet 15kg inkörd LS + 5kg död LS (15x50:- + gratis) 7kg levande sand (ca 400:-) Vatten vid uppstart 50% Kallt kranvatten som värmts upp med doppvärmare och blandats med cirkulationspump 50% Begagnat vatten från grannens akvarium Grannen har en osmos som jag lånar ibland när vatten ska bytas ut. Vid daglig påfyllning av dunstat vatten är det vanligt kranvatten. Salt och preparat hittills Instant Ocean salt (byts ut pga dålig buffring och låga Mg & Ca-värden) Kalcium pH + kH buffring Olika testpaket Detta är grunderna för karet och karet har varit igång i snart 4 månader. De problem jag haft är bortgång av de första fiskarna (ocellaris). Anledningen hittades aldrig. I övrigt har jag haft låga värden av magnesium och kalcium. Inga problem med nitrit, nitrat eller fosfat. Jag har heller inte haft någon algtillväxt i karet. De alger som fanns på några av stenarna (gröna trådalger) försvinner inte men blir inte heller större.
  22. Tack för svar. Då kan jag alltså fortsätta med 2x blå och 2x vitt utan att känna att de får för lite ljus. Kan för de intresserade meddela att ljuset från aquaoss blå rör mer går åt blå-grönt ljus än AM-rören. Bifogar lite bilder (låg kvalitet - mobil) på ljus och Euphyllian som blev min första LPS inköpt för några dagar sedan. Ljusrampen (DIY) 1x24W månljus Euphyllia 6 timmar efter den kom i karet 12 timmar senare!
  23. Förutsättningar: 4x39w T5 = standardbelysning och 1x24w T5 = månljus. Karet är 180 liter och jag blir mer och mer intresserad av koraller. Köpt min första LPS som verkar trivas utmärkt. Tanken är väl att det mest kommer vara LPS och knappar i karet. Reflektorer används. Frågan är, vilka T5 39w lysrör ska jag välja för att få maximalt ljus? Just nu har jag: 2x 39w Aqua Medic Reef Blue 2x 39w Aqua Medic 15K Reef white 1x 24w Haquoss blue Avger de vita rören mer ljus (lumen) än de blå och behöver korallerna det blå rören? Hur många timmar ska maxljus vara på (dvs alla rör)?
  24. Kul att se dina bilder och lösningar Mats. Tyckte karet var riktigt snyggt redan när jag hämtade LS:en hos dig men nu är det outstanding! Kan inte så mycket om överrinningsboxar men fick en hemmabygd variant av Ragman när jag köpte annat. Provade och den är i stort sett ljudlös. Kanske inget som fungerar till RSM130 men bifogar liten bild över underverket i alla fall. Ful som stryk men kommer gömmas bakom ett riokar.
  25. Jag kör uteslutande T5. MH ger snyggare ljus men för korallernas skull spelar det nog ingen roll. Ska strax byta kar och får se om det blir nån förändring med nya ljuset. 200l kar blir det med 4x39w T5 + 2x30w T8.
×
×
  • Skapa Ny...