Jump to content

Rohme

Medlem
 • Posts

  184
 • Joined

 • Last visited

Profilinformation

 • First name
  Björn
 • City
  Järfälla
 • Akvarievolym
  126
 • Akvarietillverkare
  Akvarielaget i Bromma
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  ca 23

Rohme's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. ...synd tycker jag... då jag ansåg att saltvattensguidens köp/sälj-del var den ända riktiga fungarende marknaden för begagnade akvarierelaterade saker/prylar som verkligen fungerade.... nu (utan frågor och kommentarier) så ställer det sig på samma linje som Blocket! (...vilket nog är bra för säljare..)
 2. Ingen dum jämförelse faktiskt... för ett kylskåp med dörren öppen lyckas inte kyla ner rummet (!) (...det har allt för lite effekt då kylskåpets kompressor och kylförmåga är beräknat på ett (normalt stängt) rum som mäts i liter och inte kvm!) + den lilla värmeökningen (på baksidan) av kylskåpet ger = +/- 0. För att kyla ner ett helt rum så krävs det effekt ...vilket en AC har, vilket inkluderar både evacuation av värme (via en utomhusdel eller via en fet luftslang ut...) ...och utlopp för kondensvatten!... för att kyla ner ett akvarie så krävs det betydligt mindre energi (bl.a. för att temperatukroefficienten för vatten/glas/luft inte är den samma). ...och vilken akvariekylare har vämeevacuation och producerar kondensvatten som en AC? Missförstå mig rätt!! ....Jag jämför inte ett kylskåp rakt av med en akvariekylare... men i jämförelsen akvariekylare vs kylskåp vs AC... så är akvariekylaren mera lik ett kylskåp (och lutar uppskattningsvis minst 2/3-delar mot kylskåpet och maximalt 1/3 del mot AC'n... troligen mera enligt min åskikt!). Självklart kräver det mera energi att kyla ett akvarium som står öppet i ett rum (och då anser jag normala korallrevsakvarium som vill ha cirkus 25°C och ingen jävla Lofoten-kar ) ....ett akvarium kyld till 25°C i ett rum kyler självklart inte ner rummet, i närheten av vad, en AC som är ställd på 25°C gör! Inget (icke-industriellt) kylskåp har en tank för kondensvatten eller behov av evacuation av det samma (vilket inte helt stämmer då kylskåp använder överskottsvärmen för att förånga både det vattnet och det som rinner ner och produceras av den "automatiska av-isnings-fuktionen)... en akvariekylare (och vi pratar enligt min åsikt inom orginalämnet) har inte behov av detta.... vilket gör att man (läs: enligt min åsikt) borde anse att en akvariekylare mera kan jämföras med ett kylskåp änn en AC.
 3. Det är möjligt... förklara hur!! Edit: Jag har en Arktis 7500 stående här... den är min AC-referens. Edit #2: Ps... vill du köpa en "sketabra" AC?
 4. Otroligt hur snyggt du lyckats få de 54 små litrarna på endast ett år!
 5. Ja... så det (kylskåpet) spyr inte ut en massa varmluft som värmer upp rummet (och förbrukar en-million-watt) så som en AC gör. ...och en bra akvariekylare fungerar på samma sätt, det kyler vattnet intern, använder mindre effekt änn en AC (och har ingen behållare eller utlopp för kondensvatten). Edit: Har själv införskaffat en JAD 75, och är mycket nöjd med att jag inte kan hitta någon fläkt i den, vilket Giesemann Polaris (i orginalinlägget) har enligt bilderna... kommer koppla in den temporärt i sommar (min lägenhet blir %/&¤#&% varm), och troligen fixa en mera permanent lösning innan nästa sommar.
 6. En (bra) kylare fungerar som ett kylskåp (inte som en AC!).... känn bak på kylskåpet, det är varmt, men du märker inte värmen i köket från kylskåpet.
 7. Overflowbox till ytterfilter? Hur tänker du koppla ihop dom? Ett ytterfilter är självsugande... så det borde i så fall kombineras med en ytavskummare (eheim och fluval har billiga). Owerflowboxen är till för att användas med sump och returpump. Sent from my iPad using Tapatalk
 8. De hade tydigen bara 4 bitar av den röda (varav den sista gick igår).. De hade kvar en stor rödbrun i "kuben" som såg rätt blek ut... men en massa annan riktig imponer Euphylia! Skulle inte köpa något (det tror jag aldrig.. :-P), men då de sålde "sten" till stenpris + 100,- oberoende av vad som växte på sen så blev det en hel del till nya nanot som ska upp snart. :-D ...
 9. ...men de har en massa annat fin, bra priser och trevlig personal. :-) --- I am here: http://tapatalk.com/map.php?eumgkw
 10. De sålde de sista röda igår. --- I am here: http://tapatalk.com/map.php?fyoo3x
 11. Nej, har du algsporer som går igenom ditt osmosfilter så behöver du byta ut det. Sent from my iPad using Tapatalk
 12. Får ta en titt där när jag först är i Uppsala i morgon. :-) Sent from my iPad using Tapatalk
 13. ...och plötligt så var nanoakvariet fullt av räkyngel av Lysmata amboinensis... till Dummies stora förtjusning! Efter månader av trakaserier fick han sin första hämnd (och en mage full av räkyngel).... dock jagade putsarräkorna gärna, och åt upp, sina egna yngel. Någon som lyckats föda upp yngel av lysmata amboinensis? Borde vara enkelt med tanke på att de föds som räkor och inte larver?
 14. Jo, ibland. ...man ser aktuell höjd på Norwegians inloggningssida. :-) Sent from my iPad using Tapatalk HD
 15. Nope! ;-) Sent from my iPad using Tapatalk HD
×
×
 • Create New...