Jump to content

Karl Holm

Stödjande medlem
 • Content Count

  32
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Karl Holm last won the day on April 20

Karl Holm had the most liked content!

Community Reputation

19 Neutral

About Karl Holm

Profilinformation

 • First name
  Karl
 • City
  Tullinge
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du zeolitbaserad metod
  Nej

Recent Profile Visitors

549 profile views
 1. Jag bifogar här nedan den skrivelse jag tänkte skicka in till Naturvårdsverket. Det är fritt fram för alla intresserade att låna, klippa och klistra om någon del av texten passar dem. Ser ni några uppenbara felaktigheter får ni gärna påpeka dessa innan jag skickar in skrivelsen!
 2. Om jag minns rätt släpptes de nya linserna innan den andra generationens Radion. Alltså finns det många som redan köpt de nya linserna. Så var fallet med min armatur. Tror att du hade oturen att hamna hos någon ny/okunnig hos Coralsands. Reklamera eventuella skador och be om ersättning för det dåliga jobbet.
 3. Tråkigt att det gjorts så slarvigt! När jag uppgraderade min Radion upplevde jag dem dock som kunniga och hjälpsamma. Jag fick information att linserna behövde bytas och vad det skulle kosta extra. När rampen väl skickats iväg gick allt fort och smidigt.
 4. Jag fick tillbaka min uppgraderade Radion idag. Körde igång den för att se att allt fungerade och höll armaturen ovan mitt nuvarande nanokar en liten stund. Jösses vad vackert ljus! Kontrasten mellan detta underverk och det grådaskiga kompaktlysröret som ligger på i vanliga fall är obeskrivlig. Vilka färger! Begreppet 'ögongodis' fick en helt ny betydelse för mig. Jag känner mig lite frälst och inte minst taggad på att starta upp snart. På den fronten går det framåt. Allt jag behöver för att starta karet är beställt. Det är bara bänken och lite arbete som saknas - men det ligger i startgroparna.
 5. Otroligt fascinerande! Skickat från min GT-I9505 via Tapatalk
 6. Stagen behövs som sagt för stabiliteten. Jag har sett andra med Juwel-akvarier byta ut plaststagen mot glas för bättre ljusinsläpp. Skickat från min GT-I9505 via Tapatalk
 7. Ah, då vet jag! Då får det bli 32 mm-rör hela vägen. Tack för hjälpen.
 8. Tack för svar Stig! Om jag resonerar rätt blir 25 mm-genomföringarna en flaskhals som begränsar flödet till en lägstanivå under 32 mm-rörens kapacitet. Då är det väl lika bra att köra 25 mm hela vägen och spara in lite på utrymmet det tar? Det jag undrar mer konkret är om en 25 mm-union passar på ett 25 mm-rör.
 9. Sitter och försöker klura ut vad jag behöver till PVC-installationen. Jag fick fatt på genomföringar billigt som det står 25/32 mm som jag sedan förstod var för 25 mm-rör. Tanken var ju först att köra med 32 mm, men 25 mm borde klara flödet utmärkt så jag kör på det när jag ändå har de genomföringarna och glasborr i rätt storlek. Det jag är fundersam på är hur man gör vid kopplingarna. Säg att jag vill koppla en union på 25 mm-röret, har jag då en union i 25 mm som limmas mot röret eller en i 32 mm som omsluter röret? Eller har 25 mm-unionen anpassats så att den omsluter 25 mm-röret? Det senare låter rimligast och jag vill gärna tro att det ligger lite enkelhet bakom systemet så att allt till en dimension passar samma dimension, men det där 25/32 mm på genomföringen gör mig osäker. Någon som har koll?
 10. Planerandet, inköpen och småpysslandet tuggar på och snart är de viktigaste pusselbitarna på plats. Cirkulations och returpumpen är hemma. Skummaren står och väntar. Belysningen är i Tyskland för uppgradering och borde vara tillbaka nästa vecka. Sumpen är limmad och färdig. Den ska bara provfyllas fack för fack för kontroll. Det blev ingen bubbelfälla innan returfacket - jag tyckte att glaset var lite för högt och försökte skära ner det ett par centimeter. Det resulterade bara i glasskärvor, så jag struntar i det tills vidare. Uppstår behovet i framtiden är det lätt ordnat då. Av den anledningen ville jag inte riskera ännu en ruta genom att snedskära den höga rutan i mitten av sumpen, det blir bra som det är. Som kompensation för den trasiga rutan tänkte jag limma en överrinningskam som höjer vattennivån ett par centimeter från skummarfacket till returfacket. Det kan också fungera som sista utpostens mekaniska filter för det som inte fångas upp i resten av sumpen. Till helgen hade jag tänkt börja på bänken nu när jag äntligen bestämt mig för hur jag vill ha det. Jag lägger på cirka 35 centimeter av bänken på högersidan sett framifrån för ballingdunkar och allmän förvaring. Då finns det dessutom utrymme för ett nanokar eller karantänskar intill om jag vill/behöver det. Det som varit svårt för mig att bestämma var om jag skulle behålla stålbänken eller inte. Fördelen var att jag har den hel och fin och den håller garanterat utan problem. Nackdelen var att utrymmet i skåpet blev för trångt med sumpen. Istället beslutade jag mig till sist för att bygga en ställning i 45x45-balkar och klä in allt i 16mm mdf-skivor som jag målar och lackar. Det ger mer utrymme i bänken och gör det enklare med dörrarna och sidorna. Jag funderar även på en vit list som täcker den svarta glaslisten i överkant så att bänken ser enhetlig ut. Vet någon om jag borde använda någon särskild lack/färg för att fullständigt vattensäkra mdf-skivorna? I övrigt är det mest kritiska innan starten glasborrningen och att få bort det gamla sötvattenskaret. Jag provborrade i glasskärvorna jag hade sönder från sumpen och det gick fint. Borde inte vara en omöjlighet att göra det rätt om jag arbetar lugnt och sansat. Om sötvattensakvariet inte blivit sålt innan den nya bänken är färdigbyggd och målad slänger jag ut eländet istället. Sen ska jag få fatt på PVC i rätt mått också.
 11. Det går framåt med planeringen och inköpen. Igår var jag på Aquarium Stockholm en sista gång innan de stänger och fyndade en skummare. Det blev en Tunze 9006 för akvarium upp till 600 liter. Jag beställde också en Jebao DC6000 och två Jebao RW8 från fish-street samt beställde glas från glasmästaren. Belysningen, min Radion gen1, hoppas jag kunna skicka ner till Tyskland i början på nästa vecka för uppgradering till gen3. Kvar på min lista av högprioriterade inköp är bara PVC och material till inklädnaden av bänken. Får jag bara bort sötvattensburken ska det nog gå att dra igång detta snart!
 12. Bra idé! Det borde dock inte behövas då jag räknat in en betryggande marginal i de övriga sumpfacken. Men å andra sidan kanske man blir mindre nojig om man har den extra bufferten. Där har du en bra poäng. Vore onekligen tråkigt att slita upp armen över sumpen...
 13. Jag tänkte beställa två Jebao RW8 och en Jebao DC3000 från Fish-Street snart. Två RW8 kostar inte mycket mer än två RW4 och kör jag dem på halvfart borde de hålla längre, resonerar jag. Skummaren väntar jag med och håller utkik efter något begagnat medan jag snickrar på bänken och river det gamla akvariet. Det lär ändå dröja några veckor innan allt är på plats och igång. Tritonmetoden verkar mer och mer lockande och jag har så gott som bestämt mig för att köra metoden. Inga regelbundna vattenbyten och stabila vattenvärden låter helt okej för min onda, lata sida! Hur det sedan fungerar på sikt är en annan femma, men det lär jag bli varse. Jag har i alla fall utformat sumpen efter deras rekommendationer med refugium/algodling i samma fack som inblåset, skummare och filtermedia i fack två och returpump i fack tre. Därtill har jag en osmosdepå på 28 L i sumpen. Total vattenvolym i sumpen minus osmosfacket blir cirka 60-65 liter och runt 25-30 liter buffertvolym vid strömavbrott. Några synpunkter såhär långt?
 14. Då kör jag på RW istället. Tack för tipset! Vad tror ni, är det bättre med två svagare pumpar eller en kraftig?
 15. Tackar! En balkong på utsidan vore helt klart intressant. Däremot vet jag inte hur jag skulle kunna lösa det på ett praktiskt och snyggt sätt eftersom glaskanten kommer att sluta cirka 15 cm över vattenytan. Kanske skulle det funka med en rad 32 mm hål i glaset och några raster istället för en ytavrinningskam... Tål att tänkas på och tack för tipset! Jag lever på studentbudget och kan med lite deltidsarbete kosta på mig ett saltvattensakvarium om jag köper på mig utrustningen spritt över några månader. Men några high-end märkesprodukter kan jag inte bekosta just nu, så jag får leta reda på den billigare utrustningen som fortfarande håller hyfsad kvalitet samt hålla utkik för begagnat till salu i området. Det blir inte ultimat, men jag får åtminstone ett akvarium idag och inte imorgon!

Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...