Gå till innehåll

ola sjödin

Medlem
  • Antal inlägg

    41
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Vi hade samma situation här i Piteå under förra veckan. Jag använde två batteridrivna luftpumpar som fick driva var sin syresten i mitt 660 liters. Det gick hur bra som helst. Djurmagasinet brukar sälja sådana pumpar för en dryg hundring. Eventuellt kan det vara bra att sänka tempen i karet en smula innan då svalare vatten kan lösa mer syre. Förslaget att ta ut ev filtermaterial låter väldigt vettigt.
  2. En oerhört bra tanke att sprida detta till pressen. Bra jobbat Kjell!
  3. Oj... Jag läste precis listan över terrariearterna på belgienlistan. Det var ett helt slumpvis val av arter känns det som. Arter som saknades var tex leopardgecko, vanlig skäggagam, majsorm, alla rena landsköldpaddor mm. I princip saknades alla de största hobbyarterna. Jag har jobbat som biologilärare i 20 år på högstadiet och gymnasiet och använt mängder av terrarier och akvarier i min undervisning. Jag skulle vilja påstå att det har resulterat i att väldigt många elever har fått upp ögonen för naturvetenskap och miljövård genom detta. Om man aldrig kommer i kontakt med exotiska djur får man inte heller samma känsla för hur fantastiska de är och att de är värda att skydda och lära sig mer om.
  4. Nej, det gjorde jag inte förrän efter några dagar. Problemen började dock inte direkt utan kom gradvis flera dagar efter rsr-användandet. Därför tycker jag att det stämmer bättre med tanken att det blev en sekundär effekt från de döende cyanobakterierna.
  5. Som sagt, tack för alla svar. Det hela har slutat riktigt lyckligt. Jag flyttade ut alla flyttbara koraller till ett annat kar och körde riktigt stora mängder kol i strumpor. Vad det än var för substans som ställde till det så har det i alla fall gått över nu. Mitt vatten har jag testat med olika tester (bland annat salifert) just för att kunna vara relativt säker på resultatet. De skivanemoner jag lämnade kvar slog ut igen och piggnade till och så även en Condylactis gigantea som jag inte fick loss från sin sten innan. Detta gjorde att jag kände mig ganska lugn och har nu flyttat tillbaka allt som jag lyfte ut. Redan efter ngn timme slog mjukkorallerna ut sina polyper och Euphyllia likaså. En märklig sak är att kräftdjur och fiskar har varit helt oberörda hela tiden. Jag kommer förmodligen aldrig att få reda på vad som skedde - fast jag lutar nog åt att mitt användande av RSR ändå är starkt misstänkt. Nästa gång skall jag leva efter den gamla kloka regeln "Bekämpa orsaken - inte symtomen".
  6. Ett citat från OFI:s hemsida, överst bland nyheterna: NEWS FLASHES INVASIVE SPECIES REGULATION IN EU Recently the Environmental Committee of the European Parliament approved the final draft of the new EU regulation on Invasive Alien Species. In the upcoming week it will most probably be adopted by the plenary of the Parliament. The new legislation will get into force one year after official publication of the regulation. You can download a consolidated version here. There will be a list of Invasive species of concern to the EU, based on criteria and decided on by a scientific committee. Species on this list will not be allowed within the European Union, not for import, nor breeding and production. Present keepers are allowed to keep their animal until it dies. Traders with stocks of species on the list have two years to sell their stock. More details later in an article in the OFI Journal. http://www.ornamental-fish-int.org/
  7. Instämmer helt i detta. De två filfiskar jag har haft har båda varit extremt effektiva glasrosätare och inte rört någonting annat. Dessutom är det ju riktigt charmiga firrar.
  8. Tack för alla kloka inlägg och personliga meddelanden. Jag har hållit på med akvarier, främst ciklider, i ganska stor omfattning i över 30 år men är ganska oerfaren i saltvattensvärlden så det är väldigt värdefullt med era åsikter. Problemen har nog, när jag riktigt rannsakar mitt minne, kommit smygande en tid. Jag har inte sett något direkt samband med vattenbyten. De enda "icke-akvarie säkrade" materialen i min DIY-reaktor är en PET-flaska och en bit VP-rör på ca 20cm. Detta rör har använts i saltkar tidigare utan att jag märkt ngt. Reaktorn mynnar precis vid skummarens intag och skumproduktionen har ökat ganska betydligt - ungefär en knapp fördubbling skulle jag tro. En faktor som jag nu inser att jag borde ha nämnt (sorry) är att jag använde "red slime remover" för en tid sedan - ca en månad sedan skulle jag tro. Kanske det gift de döda cyanobakterierna frigjorde kan ligga bakom detta? Kan det dessutom kanske sekundärt ha påverkat mina knappar, som har sett deppiga ut en längre tid, så att de släppt ut mer elände i vattnet? En annan teori som dyker upp är att den slang jag använder till att fylla tunnan vid saltblandningar kanske inte är helt revsäker? Jag skall byta ut den mot någonting annat och fram till dess är det rena hinkar som gäller. Det jag gjorde igår kväll är att jag lade i två rejäla kolstrumpor och baske mig börjar inte min favoritkorall (en rejäl Lobophyton) visa lite polyper igen. Långt ifrån toppform men ett klart trendbrott i alla fall. Jag har fyllt ett 200 liters kar med nyblandat vatten som skall få snurra till sig tills imorgon. Min plan är att flytta över de värst drabbade korallerna plus anemonerna dit imorgon och låta firrar och en del annat vara kvar med kraftig kolfiltrering. Jag lämnar en del knappar som "bioindikatorer" på situationen i karet och kör en period med stora och täta vattenbyten för att späda ut halten av det okända giftet. När allt verkar bra igen så får korallerna flytta tillbaka. Jag kanske aldrig får veta vad som skett men vad tror ni om denna plan?
  9. Tack för svaren och tipsen. Temp 25 grader Fosfatremovern är Fauna Marin Ultra-Phos (aluminiumbaserad alltså) När detta började så gjorde jag ett stort vattenbyta på ca en tredjedel. Ser dock ingen skillnad på djuren. Mina värden har legat på dessa nivåer även för två veckor sedan, då jag mätte senast. Fosfaten var en smula högre då i övrigt samma. Jag kör i en stor påse kol så får vi se vad som händer. Jag tror även att jag blandar lite nytt vatten och flyttar över det som ser deppigt ut till det vattnet. Jag har förresten kastat ut några knappar (Protopalythoa) som även de såg väldigt deppiga ut. Kan de kanske ha någonting med detta att göra? Än en gång. Tack för tipsen!
  10. Någonting mycket mystiskt har hänt i mitt kar. På bara några dagar har koraller och anemoner dragit ihop sig och tappat färgen. Alla firrar (bla imperator, neonkirurg, rävhuvud, friedmans dvärgabborre, olika clowner, filfisk, engineer goby, stjärnmuräna mm) verkar helt opåverkade och är precis lika aktiva och pigga som vanligt. Detsamma gäller räkor och sjöstjärnor. Här är med lite bilder som bättre beskriver situationen. Först lite bilder tagna för en knapp vecka sedan: Sedan några bilder som visar hur det ser ut idag : Jag har mätt olika parametrar och fått följande resultat: pH 8,0 KH 7 Nitrat 20mg/l Fosfat 0,1 mg/l Ca 460 Mg 1240 Cu Ej mätbart Akvariet är på ca 650liter, Belysningen har inte ändrats (2x 250W 14000K MH). Det jag har gjort är att jag har startat lite biopellets (ca 1,5 dl) i en hemmagjord reaktor + fosfatremover i en filterstrumpa i ett innerfilter. Vattnet har blivit lite grumligt av pelletsen precis så som det har beskrivits att det skall bli. Jag står helt handfallen. Någon som har en idé om vad som kan ha gått snett?
  11. Jag mixtrade lite med att knåpa ihop en egen biopelletsreaktor. Min tanke var att det kändes hutlöst dyrt med de som finns i handeln. Konstruktionen är ju egentligen oerhört enkel. En behållare med rundade hörn dit man leder vatten så att mediet hålls svävande + att returvattnet kan lämnas av i närheten av skummaren. Jag använder ett möbelkar och mitt fall har jag väldigt trångt i filterutrymmet. Jag kör sumplöst med ett filterhörn tillverkad av BTN slimline. Som vatteninsläpp har jag limmat gamla skivor av Sacem bottenfilter som jag tyckte gav lagom smalt raster. Det mesta av filterhörnet tas upp av min skummare så de behållare jag tänkte bygga reaktorn av fick helt enkelt inte plats. Därav valet av PET-flaskan. Övrigt var bara sådant som låg och skräpade i akvariehyllorna på vinden. (Det är läskigt vad mycket man samlat på sig efter 34 år som akvarist ) Jag skall senare byta ut pumpen mot en som ger lite kraftigare rörelse. Returvattenshålen jag borrade i flaskan är vridna så att de mynnar direkt under skummaren. I övrigt tror jag nog att det kan fungera ett tag med denna konstruktion. Givetvis är de som finns i handeln bättre, på förmodligen alla mätbara sätt, fast nog borde även detta fungera eller har jag missat något? Se filmen här:
  12. Jag tycker att det låter som en briljant idé.
  13. Ingen som vet något om detta?
  14. Någon som kan hjälpa mig att bestämma vad detta är? Kan det vara en decorator crab av något slag kanske? Jag har precis fått överta den och jag gillar den verkligen. Den är ca 4cm tvärsöver inkl benen. Jag törs nog inte stoppa ner den med korallerna men någon av er kanske har lite information som kan vara intressant?
  15. Alldeles riktigt. Därav ordet "tämligen" som i detta fall innebär byggår 1995. Klokt förtydligande.
  16. Bra sak att diskutera. Det kan vara klokt att anpassa sig till de förhållanden som råder där man bor. På min hemort håller vattnet god kvalité där den stora nackdelen är låg buffertförmåga plus att min bostad är tämligen nybyggd så jag slipper gamla illa medfarna vattenledningar och rör. Jag kör bara med kranvatten och det fungerar bra. Är det inte så att våra största impulser får vi från utländska källor (USA, Tyskland mm)? Där kör de givetvis med osmos pga tämligen kass vattenkvalité från kranarna. Osmosvatten är säkert bättre - men kanske lite overkill för många av oss och vi tjänar mer på att lägga energin och kosingen på fler vattenbyten. Blir det för krångligt så finns en risk att det sker mindre frekvent. Det är väl detsamma med det gamla pratet om effekten på doppvärmare. I svenska hem klarar vi oss med betydligt lägre watt-tal på doppvärmare (i och med våra i allmänhet högre inomhustemperaturer i våra svenska hem) än vad som rekommenderas på förpackningar, i butiker och i flera akvarieböcker. Standardrekommendationen är satt utomlands där inomhustempen ofta är betydligt lägre - ni har kanske upplevt hur kallt det är inomhus i tex Storbrittannien? Det man riskerar om man följer de officiella råden är tokuppvärmning om termostaten går sönder.
  17. Jag har plötsligt fått överta en liten Chaetodon rafflesi som nu simmar i ett karantänskar. Står nu och överväger om jag törs chansa och släppa ner den i mitt tvåmeterskar med en hel del mjukisar och anemoner. Jag anar att den, liksom de flesta andra fjärilar, är en chansning - men den är ju så vacker. Har någon av er någon erfarenhet av denna art och framför allt hur fungerade den i så fall med koralldjur?
  18. Om preparatet innehåller Metronidazole skall det inte heller få säljas annat än via apotek eller liknande med läkares eller veterinärs recept.
  19. Jag matar min ca var 5:e dag.
  20. Jag har samma erfarenheter. Den är galet glupsk vid matning (matar med lång pincett) och har inte visat någon vilja att tugga på putsarräkor eller småfirrar. Jag skulle dock inte vilja låta den svälta några längre perioder.
  21. Condylactis gigantea kanske? Googlar man bilder så får man fram många färgglada exemplar men färgen är, så vitt jag begriper, väldigt variabel.
  22. Kanske det här kan vara något? Ett nytt filter från BM. http://www.fish-street.com/bubble_magus_bp-100_bio-pellets_filter?category_id=126
  23. Instämmer. Det tog minst en vecka innan den fungerade normalt igen.
  24. Tack så mycket för alla svar. Jag tror att jag försöker klura ut en egenbyggd variant som filter till biopellets.
×
×
  • Skapa Ny...