Gå till innehåll

Thomas Salt

Styrelse
  • Antal inlägg

    881
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    80

Thomas Salt vann senast den november 24 2024

Thomas Salt hade det mest gillade innehållet

Om Thomas Salt

Kontaktmetoder

  • Twitter
    https://www.instagram.com/large_reef_in_stockholm_2400l/

Profilinformation

  • Förnamn
    Thomas Kibaek
  • Stad
    Tyresö
  • Antal år inom saltvatten
    11
  • Akvarievolym
    2100 liter DT bygg
  • Akvarie mått
    3000*1060*750
  • Allmän beskrivning av dig
    https://www.instagram.com/large_reef_in_stockholm_2400l/
  • Akvarietillverkare
    DIY
  • Ljusuppsättning
    LED
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    Sicce, Philips
  • Använder du skummare
    Ja
  • Om JA vid skummare - Vilken
    SweReef
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
    Stenkoraller SPS
  • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
    SPS
  • Antal år inom sötvatten
    30
  • Använder du Osmosvatten
    Ja
  • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
    350
  • Har du sump
    Ja
  • Storlek på sump
    400+400+500
  • Kör du med sand på botten
    Ja
  • Använder du UV-C
    Nej
  • Använder du Ozon
    Ja
  • Använder du zeolitbaserad metod
    Nej

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Thomas Salt's prestationer

Kunnig revhaj

Kunnig revhaj (12/14)

  • Glasklart följande Rare
  • Skrivkramp Rare
  • Hänger på SVG
  • Bidragande clownfisk
  • Snorklande nybörjare

Senaste prestationer

750

Omdöme

  1. ha ha, nope, inge bra ide, samme väg går Bumblebee snäckor.
  2. Du skulle väl kunne ha en Canthigaster? Jag har båda dom vanlige som jag hoppes med tiden dödar alla mine sniglar (småa svarte jävlar som fastnar i pumperne konstant). Ingen tendens at prikka på koraller. Canthigaster solandri är den mest aggrasive, enbart mot Valentini, och mimmic Valentini.
  3. Roligt at fölge! 100-120 kg sten är veldig mycke, men 50 kg i en sump är alltid bra se bara till at du får bra flöde. Sälv har jag kansche 50 kg sten i mit 2400 liters DT och ca 70 kg i en sump, til våren kommar jag ta in ca. 50 kg som ligger i trädgården, gör rent och in i en sump med kraftig cirkulation. Blades och Giesemann har ekstrem wife-apeal Jag skulle inte gå med en Hybrid, T5 är svåre at få tag på, dyrt i längden. Jag har både Blades och Giesemann. I min evaluering av lampor kollade jag mycke på Mitras och Philips Coral Care, men da man ej bör bygge inn Mitras var dett ej et alternativ, och da jag skal täcke en yte på 300*105 cm då blev båda Mitras och Philips aldeles för dyrt sammenliknad med en Blades/Giesemann kombo.
  4. Stonefix holler 100%, du kan lima i vatten men blir rigtig grisigt. Hvad med CoraroC, jag användar Baseroc hvor jag limer på en arm med DD lim och Stonefix för at dett blir snyggt, har også limat i akvariet.
  5. Salpeterlösning rigtig bra alternativ! Jag kör KNO3, 60 ml per dag. ATI är som Rowa Järnbaserad så toppen bra, allu baserat bör man inte köra med 100% da allu ophober sig, nakdelen med RoWa är at dett kan färge vattnet. Har aldrig kört ATI, men antar dett är som RoWa.
  6. Stop-Phosfate beror på hvilka fisk du har, specielt kiruger gillar inte Stop-Phosfate. Har ingen andra bevis än dett jag har läst och at mine kiruger "kliade" sig på gällerne och hadda svårt at "andas" så det ut som. (Microbe-LiftPhos-Out 4). En Hanna checker är en bra investering, KH, PO4 ogh NO3 har jag, super nöjd. PO4 vil dom flesta ha på 0,04 som max.
  7. Snyggt! Nye planer/mål för 2025?
  8. Mina riktlinier. KH 7-9 PO4 0,01 - 0,03 (ser at KH öker kraftigt om jag kommar över 0,3 = dom sluter väkste) NO3 10-20 Kan rekkomendera dissa 2 produkter. https://www.aquariatech.eu/product/rowa-phos-250g https://saltivast.se/sv/tillsatser/sparamnen/ati/ati-nutrition-n-nitrat-nitrogen.html Båda produkter fins hos samme butik, men man måste iblant vära lite PK På dette sät får du net PO4 och höjar NO3. 1 i PO4 är extremt, och 1,5 och 1 i NO3 är på gränsen til Cyano/dino problem, låg NO3 är vanligt i velinkörda systemar.
  9. Kan väll säja att mit 1 hänger ihop med 3, da jag som grunden alltid slänger sand. Nytt sand, nya problem, nya svängninger. Om man tvätter sand då tvätter man også microorganismer bort, men där fins også svamp, alger som du skrivar som jag åar tveksam om man tvätter bort. Dett är som en sten, (ja sand ër jo sten) om man blander rundt i sandet kommar alger få det mörkt och dö, och svamp och organismar/bakterier som inte gillar ljys også att dö. Sand är bara så utroligt mycka billigarar än sten, 27 kg räckor til et +500 liters akvarie. Gode pointer och trevlig diskution, for ingen har "fel" tycker jag. MVH Thomas
  10. Såklart kan man tvätte sandet, och ny sand skal også tvättes ordentligt, jag brykar ta rundt 1 kg i en skål och så under ljummit vatten och skölja 10-20 ggr. Sista 2 kalt vatten. Låter man det stå i et par timer i kranvatten skulle jeg tro at bakterier også är borte. Jag kör nu "bare-bottom", kansche mitt bästa beslut i 2024. sand är bara problem, et snyggt problem utom diskution. Så dette argument kan jag godt fölge, och her kommar mit men Risikoen for at få skit med i det nya system kvarstår. Dett gör man også vid levande sten, men dom koster lite mera än sand. Sand är inte specielt dyrt. Joo, det tar lite extra tid at rengöra, men en perfekt hvid sandbed slår dett mesta. Så för det visuella, och risiko mitigering, släng altid sand. I ett perfekt flytt går alting bra såklart, men som oftast opgraderer man och slänger kansche i nya sten, eller ny sand om man vill. Dett kan medföra att värderne svängar i en period, och då menar jag at e kort semester i et velinkört system är bättra. Nu tänkar jag enbart high-end SPS/LPS koraller eller musslor. Igen är det risiko mitigering da dett inte alltid går perfekt vid flytt. MVH Thomas
  11. Jäkla roligt och jobbigt med så stora system, skönt at du delar med dig
  12. Alltid svårt at flytte specielt stenkoraller, men et par tips. 1) Släng altid sandet. 2) Se till at stenen står på samme sät i det nye system. På stenene fins der 2 "zoner" ljys och mörk, så vänder du på en sten kommar ljys sidan hvor der gror alger som krävar ljys at dö, och mörk sidan dör også da der bor/gror djyr som svampor där inte gillar ljys. 3) Kan nogon ta hand om dina favoritkoraller et par månadar då minskar du förluster. (fisk bryr sig inte så mycka) Lykke till.
  13. Joo, men inte alle tilverkerar tillåter dig ens at byta.... Skulla vilja poste en lite lastbil med defekt elektronik til svärfar.
  14. Nu när året går mot sitt slut är det förmodligen dags att reflektera tillbaka på 2024 och göra några planer för 2025. Om jag sammanfattar det så kommer jag 2023 ha fastnat för facklor. Jag blev av med min kiselalg som jag trodde var cyano/dino, fick min Achilles och uppgraderade belysningen, scapede med CoraroC, avvecklade 7 kejsare och gick "Bare botten". Låter som ett projekt du kan slutföra på några dagar, men det är det INTE Årets låga punkt var kiselalger, det tog verkligen lust, ja och sedan en död Mooris Idol, Cupperbandet och allmänna problem med stabiliteten i KH, PO4 och NO3. Vilket har kostat koraller. (För att inte glömma partiklar i vattnet) Höjdpunkterna är massor, Achilles, Facklor, döda Cromis (YESS), belysning, CoraroC och naturligtvis (tyvärr) avsked med sand och 7 kejsare. 2025 kommer det att hända mycket hoppas jag, det första är mer cirkulation, Jebao 16 pumpar på posten och 2 väldigt fina torc från Viking, Gud och Graal, Blach Torch kommer hem imorgon ja och en "kelp" i dag. Cirkulation måste jag satsa mycket på inför 2025, tillsammans med belysning. "Nya" BK 250+ kommer under Q1. När det blir lite varmare har jag ca 100 kg LS att gå in i träsken, och jag måste fylla på med massor av svamp. Målen för 2025 är helt enkelt att inte ha en ny mini- eller större krasch, mer av allt, speciellt koraller, belysning och flow. Ja, och kristallklart vatten såklart!
  15. Nu skal du inte slänge den salt du har, der er en del som använder den, typ hvert 3 vattenbyte (nu indser jag også hvärtför Svampas hadde skit hög KH, da han hedde precis bytet vatten med dett salt). Kansche jag skulle testa nogon gång, daglig vattenbyte och ingen reaktor, eller om jag vil buffra KH, kansche inte helt dum ide. Nu har jag 10 liter ATI essencial som backup om noget går snett och det er jo inte direkt gratis det heller. Enlig TritonLAB får man snyggest och snabbest väksende koraller vid KH 7, jag kan holle med. Da mit system mådde bäst var med Alkatronic och ATI, men det var aldelses för dyrt, der lå jag på KH 7,2 - 7,3 dett för at holla PH konstant på 8,2 - 8,3. Lägra KH och PH gik under 8,0 på natten. Så jag mener 8,0 till 9,0 är bra, ja lat mellam 7,0 och 10,0 fungera faktisk, bara dett är stabilt. Derav TritonLab rekkomendera 8,0. KH på 14 kan også fungera jäkligt bra om man har veldig högt närring. https://tidalgardens.com/articles/coral-care-articles/candy-cane-coral-care.html Kejsera och fjerillar gillar max Candy cane dett är som candy för dom...
×
×
  • Skapa Ny...