Gå till innehåll

Freppo

Medlem
  • Antal inlägg

    38
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Tänkte avveckla med 400L (45x45x200cm) har varit igång ca 2 år sump och ato finns inkl skummare och dosering 10 tal fiskar och några räkor o eremiter maila för merinfo: fredrik.lindblad@telia.com
  2. Jag har ett 400L som varit igång nästan 2 år Jag kan skicka fler bilder om intressant.
  3. Jag har doserat lite kolkälla och inte haft koll på Ca, men nu vi senaste mätningen så låg just Ca alldeles för lågt. Säkert ett resultat av det du skriver.
  4. @jonasroman, intressant artikel. Du nämner att man alltid ska ha sand. Kan du utveckla resonemanget? Det jag tror det komma ifrån är att man vill åt den anoxa reaktionerna i sandbädden och det är ju först där som yttre kolkällor har betydelse för nedbrytningen av nitrat förutsatt anox miljö.
  5. Nu är det daxs att dra igång mitt bygge o planering. Har haft ett sötvattenskar på 400L (200x45x45cm) som ska bli salt. Det står vid matbordet så det blir en trevlig vy vid varje måltid. Tanken är att hålla det relativt enkelt då jag inte har så mycket plats för sump mm. Men ändå att göra det komprimerat o smart istället. Sumpen är på 70L och en ATO tank på ca 40L. Akvariet ska få sk. Bean Animal overflow typ i en gaveländan och helst vill jag få till en Back-to-Nature Modul som box. Gillar inte de svarta glasboxarna. Rören på utsidan täcks av en skåpslucka. Akvariet ska vara utan sand med med slimline som bottenmaterial. Har fått nog av sand som virvlar runt och flyttar sig. Sump och ATO står under i var sitt skåp med förbindelse. Underskåpen ska lackas på insidan och en pc-fläkt hjälper till att ventilera bort fukt. ATO ska också ha ett lock för att minimera fukt i skåpet. Däremot blir det svårare med sumpen. Ev delvis lock. Sumpen blir med refugium, dock litet, mekanisk rening typ makaroner eller kulor, skummare o returpump. Blir till att börja med att köra med Balling. Belysning är egenbyggd med 3W LED från RapidLED och styrning från Lasse (ciklid-Lasse). Största delen blått, men även vitt, grönt, rött, UV. Återkommer senare till det när det blir dax. Första steget är att sätta vatten-nivån på akvariet och borra för Bean Animal. 3st rör på 25mm. Returen blir kanske 20mm. Ska ligga på utsidan. Därefter placera karet rätt på bänken och sedan göra hål i bänken ner till sumpen.
  6. Jag går i tankarna att använda en BTN modul att skapa min överrinningsbox. Tycker att de glasvarianterna som finns är mindre snygga. Min åsikt Någon som har erfarenheter med BTN modul? Den ska alltså vara i akvariet o inte box på utsidan (förtydligande) /Freppo
  7. Tack Lasse Ja du får gärna mäta hur mycket ditt stiger och kan du få med nån bild på kammen med ett mått på ett av kammens "hål" vore det kanon. Mvh /Freppo
  8. Ha ha, ja det där med rörströmning med krökar o sånt är klurigt. Tror jag nöjer mig med att kolla pumpkurvan och som jag har är det 85cm lyfthöjd statiskt. Det ger ett flöde av ca 2500L/t. Tack Slanten för info. Jag vill ju lägga min driftnivå rätt och då krävs att kammen kommer rätt. Kanon om jag kan hitta en kam som är lite ställbar. Sedan också för att ta reda på hur mycket sumpen måste klara av att hantera vid stopp på returpumpen, dvs tills nivån når kammens undre kant. Jag har va 8,5L/cm, så om jag får 1,5cm höjning blir det ca 13L som sumpen ska klara extra. Hela min sump tar 2,1L/cm så då behöver jag ha 7cm plus lite extra så jag kan fixa där i utan att skvimpa över.
  9. Jag har oxå gjort som BatmanGefle. Köpte chassi fläkt på Kjell o Co samt en dc adapter. Klippte av kontakterna. Kolla innan vad som är plus o minus. Och kopplade jag in fläktens kablar. Den hade tre och jag tror det var den mittersta som är nån form av styrning, dvs ej inkopplad. Idag har jag ett nätaggregat som driver ledrampen och där har jag även kopplat in fläkten. Jag tror det har rullat 24/7 nu 3-4 år utan haveri. Ska göra en liknande till sumputrymmet i skåpet. Klockrent att suga ur fukten.
  10. Jag tänkte köra med en jebao 4000. Jag har ca 2000L/t på 1 m tryckhöjd. Akvariet är på 400L med mått 200x45x45 LxBxH Avrinning ska bli 2x25mm2 med kulventil.
  11. Jag tänkte köra med en jebao 4000. Jag har ca 2000L/t på 1 m tryckhöjd. Akvariet är på 400L med mått 200x45x45 LxBxH Avrinning ska bli 2x25mm2 med kulventil.
  12. Tack, men det svåra är ju veta hur mycket vattnet stiger innan det blir steady state genom överrinningskammen.
  13. Jag har ett 400L som ska bygga en överrinningsbox, men har funderingar på dimensioneringen. Tänkte mig ha en liten låda 22x10cm och 15cm djup. Animal Bean med tre rör. Kammens längd 32cm. Kommer detta att fungera? Klurigt att räkna på flödet genom kammen.
  14. Jag har tänkt lägga slimline som botten. Dels för att skydda bottenglaset men framförallt vill jag inte ha sand som virvlar runt men ändå en snygg botten. Sandkrävande djur blir att avstå tyvärr, men det finns ju så mycket annat kul. Kommer skapa min byggtråd snart. /Freppo
  15. Jag har nog tänkt ha nån sjöborre så det blir någ då att köra med glasbox o täcka av med btn. Tack för input.
  16. Ja det har jag räknat med att det blir, hoppas rent av kanske knappar eller annat skoj breder ut sig på dom. Har du råkat ut för några djur som käkar sig igenom btn? Funderar ju ha en hörnmodul som avrinningsbox eller klä en glasbox med slimline.
  17. Det ser ju bra ut. Är det något som du ser som negativt med btn botten?
  18. Jag har tänkt köra med slimline som botten. Dels för att slippa sand som flyttar runt och dels för att då kan likna mer en klippavsats. Skyddar även bottenglaset mot LS. Sedan funderade jag på att använda BTN hörnmodul som avriningsbox. Blir lite bökigare med kammen, men tror det kan bli snyggt. Baksidans glas blir målat blått eller en plansch. Vad tror ni om detta upplägget? /Freppo
  19. Ok jo jag har sett den också. Kräver den programmering? Jag har sett att den finns många olika versioner av GHL 3, vilken anser du vara fullt tillräcklig för vanlig förhållandevis enkelt saltkar men lite höjd för vidareutveckling.
  20. Vad har ni för erfarenheter med olika datorsystem att styra olika funktioner? För och nackdelar med Apex mot Reef Angel?
  21. Oj vad mycket lag snack det blev. Frågan handlade om teknik och för/nackdelar beträffande fiskar och koraller hårda såväl som mjuka. Dessutom var det aldrig fråga om ren glasbotten. Jag skulle uppskatta synpunkter om detta och inte lagfrågor.
  22. Just det med sand som virvlar runt och lägger sig överallt är det jag vill undvika. Tanken är att klä botten med BTN som dels blir skydd mellan stenar och glaset, och dels lättare för koraller att växa. Men de gör dom kanske ändå? En nackdel är såklart de djur som vill ha sand samt att en del skit lägger sig däri. Men jag känner att hellre offra det mot att slippa sanden.
  23. Jag har funderingar kring att köra utan sand, men vad är fördelar respektive nackdelar med sand?
  24. He he, tack för lovorden. 😉 fast det är rätt, jag ska bara köra enkelt, klassiskt saltkar utan krävande koraller.
×
×
  • Skapa Ny...