Gå till innehåll

Matte

Medlem
  • Antal inlägg

    26
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Mattias
  • Stad
    Knivsta
  • Akvarievolym
    300
  • Akvarie mått
    120x50x50
  • Vilken uppsättning av ljus använder du
    2x54w Vit, 2x54w blå
  • Om JA vid skummare - Vilken
    Deltec MC500

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

Matte's prestationer

Klättrande eremit

Klättrande eremit (3/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Här händer inte så mycket nytt. Vattenbyte, fosfatremover och algskrapning för hela slanten. Idag blev det dock en repa till Triton efter jobbet, och nu står en Razor och väntar på att monteras upp. Kanske inte den häftigaste rampen att välja, men nu finns det lite pengar över framöver för fler koraller när jag fått bukt på algh%€#!t€t, alternativt lite närmre att ha råd att byta ut karet mot ett lite roligare...
  2. En kompis som också är fast i akvarieträsket men inte tekniknörd som oss andra sade något ganska klokt i helgen... "En billigare ramp (Razor) innebär pengar över till mer innehåll i nuvarande, eller början på kapital till en ny burk." niki68's mobiltelefonliknelse är inte helt fel. Vill jag ha femtitolv extrafinesser? Absolut. Men jag behöver dom inte, och jag tror nog att jag egentligen hellre vill fylla på med fler koraller eller börja drömma om att planera en burk precis som jag vill ha den. Tack för all input allihop!
  3. Jag är lite sugen på en Atlantik V2, men undrar om den räcker till mitt kar... 300l 120x50x50. Enligt Orphek ska den räcka, men det är ju alltid lite vanskligt att lita på tillverkaren gällande sånt. Burken i filmen är 48x24x24 tum (122x61x61cm) Du som ser rampen live, tror du att den kan funka Popov?
  4. Hade nästan glömt bort den här tråden, men om någon mot förmodan undrar så lever både jag och karet fortfarande. Mitt engagemang i karet har dock varit alldeles för lågt ett tag pga div omständigheter. Utbrott av alger blev följden, och nu har kampen börjat! Vattenbyten och envist störande av algerna står på menyn, och uppdatering av ljuset är på G. Jag ska bara vela klart och bestämma mig för vad jag ska ha för ramp. Jag tror att rörens ålder definitivt hjälper algerna och inte mig just nu.... Fortsättning följer.
  5. Jag fortsätter vela fram och tillbaka.... Vad tror ni om Orphek Atlantik V2? 8950:- inkl frakt från Håkanstorps Zoo.... Enligt Orphek själva ska ju ljuset räcka till... Tanken i filmen är 48x24x24 tum (122x61x61cm) Vad tror expertisen på SVG?
  6. De flesta tyska webshoparna tar €549 för dom just nu. Beroende på vem man vill handla av så hamnar man mellan €1117 och €1138 inkl frakt.
  7. Utan tvekan säger du.... Jag tvekar och velar hejvilt fram och tillbaka mest hela tiden.... Varför väljer du Radion? Motivera gärna!
  8. Misstänkte det... Annars var ju priset klart angenämt i sammanhanget. Är detta att anse som glädjesiffror, och är det i så fall något som är unikt för Pacific Sun, eller gäller det samtliga ovan nämnda tillverkare? Metis Hyperion S 2x145W - cover area up to 125x70x70cm Metis Hyperion S2 2x75W - cover area up to 115x60x60cm
  9. Om jag säger emot mig själv lite.... har dessutom hittat en till kandidat. Ponera att jag slår till med allt lyse på en gång, vilken uppsättning tror ni på mest, och varför? Känner mig ganska lockad av PS ramperna faktiskt... I prisordning: 1 x Pacific Sun Metis Hyperion S2 (2 x 75 w)= 6200:- 2 x Razor 120w = 8000:- 1 x Razor 300w = 8500:- 1 x Pacific Sun Metis Hyperion S (2 x 145 w) = 8800:- 1 x Pacific Sun Metis Hyperion R2 (2 x 150 w) = 8800:- 2 x Radion XR30W gen 2 = 9964:- 2 x AI Hydra = 10500:-
  10. Att två ramper behövs är jag fullt medveten om. Frågan är om jag kan börja med en och behålla 2xt5 som komplement så länge? Jag planerar att skaffa ramp 2 inom några månader... Allt i karet har ju trots allt växt om ogräs trots den hittills blygsamma belysningen.
  11. Hej Jag kör med 4x54w T5 idag, och tänkte uppgradera ljuset.... I princip bara mjukkoraller i karet idag, och jag tror det dröjer lite innan några mer ljuskrävande koraller kommer i. På sikt kommer eventuellt karet bytas till en kub, därför känns en ensam lång ramp inte som ett gångbart alternativ. Karet är 120x50x50 och har tyvärr ett mittstag som är 10cm. Nu är då frågan, vad ska man välja? Första tanken var en Razor 160w, men frågan är om det går att få till det bra med det centrerade klustret. Tyvärr finns inte budget just nu för att köpa flera armaturer, så min tanke är att köpa en ramp nu och låta 2x54w t5 vara kvar några månader till kombinerat med en lite högre montering av LED-rampen. Hur sprider respektive ramp? Tänker jag rätt? Hur stor skillnad gör wide angle lens kit till Radion? Prismässigt ligger de hyfsat nära varandra: Razor 120 kostar 4000:- på triton, jag har hittat Radion G2 för 5100:- och AI hydra inkl kontroller för 5500:- För- och nackdelar med respektive ramp?
  12. Jag har fortsatt med vattenbyten varannan dag, c:a 40 liter per gång Kiselalgerna (?) har tagit fart, större delen av bakre rutan är tvärbrun nu... Ett par koraller ser lite hängiga ut. Fick tillfälle att svänga förbi Triton idag, så nu har jag till sist skaffat lite tester. På inrådan inhandlades även Special Blend och Nite-out II. Innan jag doserade preparaten tog jag mätvärden efter bästa förmåga: Salinitet: 1.024 sg Temp: 25,5 C PH: 8.0 KH: 5,1 dKH Ca: 380 ppm Mg: 1170 ppm Nitrit och fosfat var ej mätbara. Nitrattesten var slut i affären... Alla tester är utförda med salifert, salinitet med refraktometer från Triton, märkt ATC och kalibrerad med osmosvatten till 1.000. Tidpunkten för testen var på kvällen strax efter att bara blåljuset blivit ensamt kvar. Jag blandar silikatfiltrerat osmosvatten med Tropic Marine Pro Reef. Nu är ju frågan: PH känns lite lågt, KH och Mg känns väldigt lågt, och Ca känns även det lite lågt. Varför är de låga tro? Antingen kan jag inte mäta, eller så är värdena låga på riktigt. Blir lite fundersam; kan jag lita på refraktometern? Om den visar för mycket SG gentemot verkligheten och salthalten är lägre än jag tror, kan övriga värden hamna nånstans i krokarna av vad jag uppmätt? Borde jag vara orolig, eller ska jag bara sitta lugnt i båten och fortsätta enligt tidigare? När jag inte får någon reaktion på vare sig nitrit eller fosfat, kan jag lugna ner mig lite med vattenbytena? Hrmm. Kanske skulle ha väntat lite längre med att handla tester i alla fall... Sinnesron blev inte direkt större, vilket var min förhoppning.
  13. Nejdå. Det blir en kran. Då nålen är konisk hela vägen så tätar den hur bra som helst när man skruvat åt den.
  14. Nu har Pablo flyttat ut, och en Lobophyllia hataii flyttat in. Det blir nog bra det här. Karet verkar betydligt mer harmoniskt nu...
  15. Det var nog jag som var otydlig: blå slang är osmosvatten ut, röd slang är spillvatten och den vita ska kopplas in på kallvatten. Det jag menade var att kranen som passar på den vita slangen och på kopparröret går att köpa som reservdel. Använder du den slipper du blockera en kran, samt riskerar inte att råka få med varmvatten in av misstag. Annars bör övergång från kranens gänga till plastslangen gå att köpa hos VVS-handeln eller ett större buggvaruhus. Tänk på att lyfta upp slangarna ovanför osmosen när den inte används, membranet blir skadat om det torkar ut. Kassera även de första 15 minuternas osmosvatten om den inte används på några dagar. Lycka till!
×
×
  • Skapa Ny...