Gå till innehåll

oceaN.

Medlem
  • Antal inlägg

    34
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Tack för alla svaren, ska nog klara av att snickra ihop något nu!
  2. Då får det väl bli 70x45 då! Svärd, vad låg priset på ett ungefär för vad du la ut i virke till din bänk? Du har möjligtvis inte några bilder du skulle kunna skicka över på hur du byggde den?
  3. Tänkte bygga en egen benställning i trä. Har sett att många andra på forumet har gjort detta. Vad använder man sig av för dimensioner av trä för att ställningen säkert ska hålla? Karet kommer att ligga runt 540-720 liter.
  4. Jepp det är den! Riktigt fin faktiskt. Den var framme idag och såg pigg ut efter acklimatiseringen/isläppet. Hoppas bara att jag får den att dra i sig en massa käk nu. Wish me luck
  5. Inhandlade en sådan idag. Någon som vet vad den gärna tar för typ utav mat? Annat att tänka på angående denna fisk?
  6. insaaaaane! god damn vilket djup... mitt djup på 70 cm blev plötsligt väldigt lite.
  7. Fy f*n vad läckert ditt kar är! Hoppas det är okej att man lägger in en liten komentar. Är vattnet så "oklart" som det är på en del av bilderna? Ett partikelfilter i kombination med ozon eller aktivit kol skulle göra susen annars. Kristallklart vatten hade du verkligen fått med andra ord
  8. Har nu inhandlat lecablock och börjat bygga upp min nya bänk. Går dock och funderar på ifall jag behöver fler lecablock. Än så länge så har jag byggt det som om man tänkte sig ett möbelakvarium, där bänkskivan sticker ut 7 cm fram och bak och ca 2 cm på sidorna. Fungerar detta eller hade det varit bättre om jag skjuter bak bänkskivan så att den ligger kant i kant med lecablocken där fram och bygger ett mittstag där bak av lecablock som ligger paralellt med väggen? Man får tänka på att akvariumet inte är mer än 90 cm långt, men 70 cm djupt. Än så länge så har jag tre lecablockspelare som är byggda "vinkelrät" mot väggen. Hoppas ni förstår vad jag menar. Men vad tycker ni blir bäst? Klarar jag mig på detta, eller bör jag bygga upp ett mittstag där bak också?
  9. Det är ju nästan sjukt så mycket billigare man kan få en "möbel" att ställa akvariumet på än det man köper i akvariebutiken.
  10. Tack för alla svaren! Ditt bygge vargklo ser ju ut att fungera bra. Är det någon som vet vad lecablock kostar? Det blir väl att åka iväg till en bygghandel imorgon kan jag tänka mig..
  11. Vad för typ utav träskiva (tjocklek?) kan jag lägga överst på lekablocken, där jag sedan ska placera själva akvariumet på? Bör man fästa denna träskiva på lekablocken så att den inte kan glida iväg på något vis? Aerie: Är det verkligen nödvändigt att lägga liggunderlag mellan blocken också? Är mycket tacksam för alla råd och idéer...
  12. Hur kan jag på ett säkert sätt bygga med lekablock på ett klinkersgolv så att akvariumet "står i våg"? Golvet är liksom väldigt ojämnt. Akvariumets bottenyta är 90cm X 70 cm (l x . Är tacksam för alla tankar och idéer
  13. Tunzes partikelfilter. www.tunze.com gå sedan in på comline ---> comline filter.
  14. Nito: Håller med dig Crille: Bara för att man tillsätter ozon så betyder det inte att man behöver byta mindre vatten. Om du har hög belastning med mycket fisk så är en ozonisator faktiskt en mycket bra investering. Även fast man tycker att man byter vatten ofta så är det inte alltid tillräckligt. Detta kan exempelvis ge följder till sjukdommar som exempelvis vita prick. Om fiskarna är under ständig stress och det sker någon större yttre påverkan då så att säga.
  15. Aerie: Om man inte vill ha ett kar fullt av alger i längden så bör man i alla fall ha en osmos. Somliga tror inte att osmosen hjälper något då de fortfarande får alger, men saken är den att oavsett vad man än gör så får man alltid en algtillväxt hela tiden det första året då revet håller på att mogna. Men om man där emot inte kör med osmosvatten redan från starten så är det kört i det långa loppet. Partikelfilter och ozonisator är egentligen inget som är nödvändigt, men vill man ha ett kristallklart vatten(och då menar jag verkligen kristallklart!) och slippa utsätta fiskarna för att simma runt i sitt eget piss (=ökad stress) så är dessa två tekniska prylar bra att inhandla. Visserligen så behöver man inte en ozonisator vid starten ju, men kan vara bra att investera i en sådan senare.
  16. Manks: Mycket riktigt! Att ett saltvattenskar runt 200-300 liter tvunget ska kosta 20-30 tusen skulle jag vilja säga är en ren myt. Visst saltvattenshobbyn är dyr, men ibland så tycker jag att folk överdriver lite väl mycket. Det absolut viktigaste när man väl bestämt sig för att starta upp ett nytt kar är nämligen att ta det lugnt och planera sina inköp. Sen så är det som så att man behöver inte var enda j*kla teknikpryl på marknade för att få ett välfungerande akvarium. Väl fungernade Skummare, bra cirkulation, bra belysning, osmos, uv-c och ett bra partikelfilter (i kombination med ozon eller aktivt kol) klarar man sig låååångt på.
  17. Det beror sig på vad det är för skummare. Men 7000kr kan väl vara okej ifall det är en hyffsad skummare.
  18. Sniglar, sjöstjärnor, gobies osv! Finns massvis att välja mellan =)
  19. Hade tänkt att bygga ett eget kar men går nu runt och funderar på vilken glastjocklek jag bör använda mig av. Dimensionerna på karet kommar att vara 90*70*60 (l*b*h) = 378 liter. Är det fel att köra endast 8mm glas rakt igenom eller bör jag möjligtvis använda 10mm som botten? /marcus
  20. haha! =P Btw, texas: du har ingen helbild på karet som det är just nu?
  21. du är inte rädd för att få vatten på möblerna?
  22. Jag matar mina koraller med PhytoPlan. Matar man sina koraller, ger det bättre resultat i slutändan. http://www.aquariumguys.com/phytoplan.html
  23. Jag har också haft lineatus ihop med andra kirurger. Som Newbe skriver så är vattenkvaliten MYCKET viktig. Är den för stressad så kommer den gömma sig konstant eller alternativt inte äta. Just nu så har jag inte kvar den då jag är på G med ett nytt saltkar som är under uppbyggnad. Funderar faktiskt på att att inskaffa en lineatus igen. Jag skulle nog inte rekomendera dig till att köpa den ifall du inte kör uv-c i kombination med ozon.
  24. Jag skulle nog försökt hålla ner tempreaturen ytterligare lite till, speciellt nu in för sommaren. 25 grader brukar vara lagom..
×
×
  • Skapa Ny...