Gå till innehåll

masse_86

Medlem
  • Antal inlägg

    36
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Kan du inte bara ta den "vanliga" kvaliten på rostfritt och sedan lägga silikon på det rostfria som kommer kunna komma i kontakt med saltvattnet än längre tid.
  2. Men när jag satten i delarna av staven så kunde den ju inte röra sig något i sidled eller kunde vickas något...så jag tycker inte att det borde kunna uppstå några vibrationer där... nej, har inte sett hur mycket de drar men det kan inte va mycket rätt liten motor.
  3. Köpte en sådan nyligen och testade den idag. Men den lät något otroligt. Inte direkt att jag skulle kunna ha den igång och kunna sova. Råkade ha sönder keramikstaven i impellern, men satte i de två delarna i impeller ooch det kändes inte som det fanns något rum för vibrationer där. Är den så högljudd i vanliga fall? Annars hur kan jag fixa den?
  4. Hej, är det någon som vet om Zoobutiken i Söndrum utanför Halmstad fortfarande har saltvatten? Sist jag var där så kulle han fixa ny ställning och gången innan det skulle han fixa nytt system, men detta var över ett år sedan? Eller finns det någon annan butik som har salt i Växjö eller Halmstad? Vet att det finns en till i Halmstad men han hade bara ett akvarium med en stackars anemon och några fiskar.
  5. Ja, engelsmännen slog väl rätt nyligen fast att de skulle ha kvar sina gamla mått, har jag för mig.
  6. Visst molar kanske är det mest korrekta att uttrycka koncentrationen i något, men för personer som inte läst kemi på gymnasiet eller högre är det mycket lättare att förstå en koncentration som är uttryckt i t.ex. mg/l, eftersom det är något som de kan relatera till. Molar används ju egentligen bara för att kunna räkna stökiometriskt på kemiska reaktioner och jag vet inte, men jag tror nog inte det är så vanligt att man behöver göra det i akvariesammanhang. Men däremot hade det varit skönt att slippa Kh och Gh, som man räknar ut via tabeller vad jag förstår och egentligen så säger de väl inte så mycket heller?(Någon får gärna fylla i) Man hade väl lika gärna kunnat ange några koncentrationer?
  7. Men hur "bra" är ljuset från dioder då? För även om de är 10000K så kan de väl rent teoretiskt bestå av en kort våglängd och en lång våglängd som tillsammans ger motsvarande 10000K och man vill väl ha ett så fullspektrum som möjligt?
  8. Gå in på Window - Model Info Där kan du ändra i rullisten Format Ändra till decimal och då kan du komma åt att ändra i rullisten till höger till centimeter Nedan kan du också ställa in vilken noggrannhet du vill ha.
  9. Men är vilket ljus som helst bra då? Har de ett spektrum som är bra då? Har inte lysdioder rätt smala färgspektrum? Jag tyckte jag fick mer alger när jag körde med lysdioder över mitt kar, men det kanske berodde på att jag hade blåa lysdioder tända på natten.
  10. Åleds akvarium i Åled bygger på beställning. Det ligger visserligen i Halland men det är inte så långt ifrån Kronoberg. Ligger drygt en mil nord öst om Halmstad. Annars om du kan tänka dig att resa en bit, så kan man beställa från Polen. Resan kostar ju lite, men akvarierna är desto billigare.
  11. Finns det något sätt att ta reda på hur länge man ska ha den för stora skummaren igång? Eller är det att känna sig fram?
  12. Men kan man köra en skummare en viss tid av dygnet eller måste den vara igång hela tiden?
  13. Nej, men tack ändå. Över till lite annan fråga. Kan man ha FÖR stor skummare?
  14. Nej, jag kollade runt lite och såg två skummare som var identiska förutom att ena hade dispergator och den andra venturi och de skummarna hade itne större än 5000l injektorer.
  15. Hej, vad är det för skillnad och vilken är bäst?
  16. Hittar inte trådan, när jag sökte på den! Ok...då tror jag att jag skippar UV-C till att börja med. Doppvärmaren hade jag tänkt att ha för att bättre hålla temperaturen på natten. Hur mycket cirkulation tror ni är lagom...effektivt 2000-3000l/h eller? (Menar efter att man räknat bort förlusterna i höjd) Hur ska man konstruera utblåset för att få så bra spridning som möjligt?
  17. mm...det tåls att ta sig en funderare på. Man kan ju iaf planera... Någon som har förslag på returpump? Samt kan besvara de andra frågetecknen ovan? Jo, ytterliggare en fråga...vilka dimensioner på pvc-rör ska jag använda?
  18. Sen kom jag på den absolut svåraste och jobbigaste frågan att lösa...hur ska jag göra på loven??? För jag kommer förmodligen att åka hem på sommaren och jobba i min hemstad...20mil därifrån!!!
  19. Hur fungerar det? Har det något med induktansen på plåten att göra?
  20. mm...det kommer från tyskland. Visserligen tror jag belysningen hade engelska elpluggar men det ska väl inte vara några problem eftersom de har samma sorts elsystemsom oss. Det är väl istortsett bara amerikanarnasom kör med 120V
  21. Nej, det låter ju sunt...som jag ser det är största problemet att röret skulle släppa från fästanordningen, men om man gör så att det relativa trycket är 0 när nivån är normal, så betyder det att den blir negativ om nivån blir lägre och kontrollern fyller på vatten. Om t.ex röret skulle släppa från sin fästanordning kommer röret att sjunka av sin vikt eller lägga sig så att luften släpps ut och trycket kommer antingen att öka eller vara 0. I händelse att reläet skulle hänga sig. Kan man ju alltid programmera in en nödnivå i processorn och den aktiverar ett relä som är NC. Detta reläet seriekopplas med det första reläets utgång. På så sätt bryter man strömmen. Att två stycken relä skulle hänga sig samtidigt ju inte så sannolikt.
  22. Det är det säkert men jämfört med några kommerciella nivåkontrollers tror jag nog det hade varit billigare. En trycksensor ligger på en 150kr på elfa...och elfa är ju inte känt för att vara billiga. Elektroniken som behövs sen: en liten enchipsdator med en A/D, som sedan styr ett relä via en av sina utgångar, några tryckknappar, och lika kringelektronik för kraftförsörjning.
  23. Har haft en fundering angående nivåvakter. Hade man inte kunnat göra en nivåvakt som känner av vattentrycket. På så sätt behöver man inte ha några mekaniska nivåbrytare som kan sättas igen av saltavlagringar, sniglar, etc. Det som skulle behövas är en trycksensor som mäter det relativa trycket, ett rör som är nedsänkt i vattnet med en slang som går till sensorn. Någon elektronik som tolkar sensorns utsignaler. Med en sådan lösning får man en sensor där du i princip borde kunna ställa vattennivån med en knapptryckning och vad du vill ha som låg/normal/hög-nivå. En sådan lösning använde de på mitt fartyg, när jag låg i lumpen. Fast då satt den i svartvatten- och gråvattentankarna. Där skulle det inte funka med mekaniska sensorer pga "innehållet" i tankarna. Svartvatten=Allt som kommer från toastolarna och sånt som kan bära smitta. Gråvatten=Allt som kommer från alla andra avlopp från toaletter,duschar,byssan(köket).
  24. Hade tänkt att göra ett litet system att ha på mitt studentrum. Eftersom jag som student inte har supermycket med cash, så hade jag tänkt att ta lite grejer från ebay. Huvudkar: 90l(ca 75*35*35), ytavrinning, durso Sump, ca 50l LS: 12-15kg Innehåll: Mjukkoraller, enkla SPS/LPS , Någon liten fisk, någon räka, turbosniglar Belysning: T5 4*24W(tillräckligt?)(ebay) Skummare: Dymax LS10 (ebay) UV-C: 18W(för mycket?, tidsbegränsa?)(ebay) Doppvärmare: Från nuvarande akvarium Cirk.pump: 1st Tunze Nanostreamer 6025 (behövs mer? alternativ?) Återföringspump från sump: ???? Vad tror ni om detta?
  25. Fast frågan är om det verkligen behöver vara skinande sol för att ljuset ska räcka...jag menar det är ju inte bäckmörkt ute bara för att solen inte lyser och de där rören skulle ju tydligen förstärka ljuset.
×
×
  • Skapa Ny...