Gå till innehåll

bslask

Medlem
  • Antal inlägg

    57
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Viktor
  • Stad
    Karlstad
  • Akvarievolym
    46l Fluval Edge

Senaste besökare

Detta fält är avaktiverat av användaren.

bslask's prestationer

Givmild kirurgfisk

Givmild kirurgfisk (5/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

10

Omdöme

  1. Eftersom mitt kar är så litet så tror jag inte det påverkar fukt i rummet nämnvärt. MEN du har nog rätt, besparingen på uppvärmning kanske inte riktigt är stor nog för att risken med att det blir skit av värmen i karet. Tack för svaren i tråden, jag skippar snålvarianten och låter tempen ligga på 20 i huset.
  2. Nja, nog att vattenvolymen inte är så stor, men inte vågar jag lyfta tanken med sten, sand & och åtminstone 20liter vatten som måste vara kvar, det blir ju både tungt att bära samt att jag vågar inte utsätta karet för den belastningen.
  3. Karet står dessvärre mitt i huset med öppen planlösning över 3 plan, så i så fall måste jag hålla tempen uppe i princip hela huset. Tack för synpunkten på värmaren, jag har en 75W som ska vara för 60-100l, det tycker jag ändå inte är särskilt överdimensionerat, eller har jag fel där? Huvudfrågan var dock egentligen hur mycket en kall omgivning påverkar värmaren i karet, dvs 15 grader rumstemp är det ok? (om man bortser från riskerna som påpekats)
  4. Jag har valt att borra hål i min stenar och "trä dem" på PVC rör, inget limmande. Det är fint för då kan man lyfta ur / flytta om enstaka stenar utan problem om man ångrar sig eller vill skrubba bort alg!
  5. Jag ska resa bort en längre period (6 veckor), och vill inte "elda för kråkorna" utan skulle vilja sänka rumstemperaturen i huset. Idealt vore att hålla den mellan 10-15 grader. Frågan är bara om jag vågar det? Mitt kar är på endast 50liter och jag har en Eheim doppvärmare som har kapacitet för betydligt större vattenmängd, men hur mycket kraft kommer krävas om luften kring akvariet går ner mot exempelvis 10 grader? Min "fisk-vakt" kommer och ser till akvariet varannan dag, fyller på vatten & matar.
  6. Hej Richard, Si och så, alla djur lever och mår fint, även trådalger har minskat, dels har jag plockat mycket för hand, sen verkar de minska av sig själva också vilket är glädjande, tyvärr så har fler korall-fraggar jag fått dött ut, så jag har en del utmaningar där. Nu ska jag iväg på en längre resa, så jag har medvetet avvaktat med att skaffa nytt i karet, får bli omtag i mars, lite nervigt om fisk-vikarien lyckas få djuren att överleva!
  7. Tack för svaret, jag hade dock redan fått den infon av min lokala guide, det var ju mycket riktigt feltänk av mig!
  8. Status: Euphillyan dog. Det är med stor sannolikhet "Brown Jelly disease" Någon som vet om det är en bakterie som ligger kvar i sand/sten? Förstod jag det rätt så drabbar det nästan endast just Euphyllia. I övrigt massor av trådalger, måste ta tag i det och även skaffa en utökad städpatrull, nuvarande två snäckor är alldeles för lata / otillräckliga för att hantera alla alger.
  9. hej Daniel Hur går det för dig med ditt kar? Har själv drabbats av mycket trådalger, hur ser din städpatrull ut?
  10. Hur går det med karet?
  11. Behöver lite råd om vad göra: Problem: Min Euphyllia verkar inte må så bra, har haft den i ca 2 veckor, Första dryga veckan växte den ordentligt och såg fantastiskt bra ut, men senaste dagarna har den "krympt ihop" Även en fragg (se bild, kan ej namn) som jag fått verkar må sådär, den har tappat färg, har blivit grå ringar i varje "knopp". Däremot mår 2 knapp-kolonier bra och växer fint, även djuren verkar må bra. Jag har även problem med att det börjat växa rejält med alger på glaset, moss-lika klumpar växer fram. Vill gärna ha råd på vad jag ska satsa på för åtgärder Mina värden idag: (samtliga tester är Salifert utom PH som är JBL) Salt 1,025 Fosfat 0,1 PH 7,5 Nitrat 25 Magnesium 1320 Nitrit 0,05 Verkligen tacksam för tips!
  12. Vill gärna ha lite råd angående vattenbyte, jag har ju nu hittills bytt ca 10% vatten (5 liter drygt) vad 3-4:e vecka. Nu har jag köpt en skimmer som går hela tiden, hur ofta bör jag göra vattenbyten? Skimmern + ny kraftigare belysning har ju ökat behovet av att "toppa på" med ca 1 dec vatten varannan dag, så frågan är, borde jag klara mig nästan helt utan vattenbyte?
  13. 1,025 är väl ett bra värde. Du kommer säkert få svar om att allt ifrån 1.023 till 1.026 är ok. Väldigt olika åsikter här har jag förstått. Men du befinner dig ju mitt i. Kör själv med 1,025 som riktvärde.
  14. En lite "recension" av Marine Pac 3 efer ca 1 veckas anvädning Den absolut största fördelen är ju givetvis att all teknik lyfts ur karet och hamnar osynligt i "ryggpelaren" bakom akvariet. Fluval Edge karet är ju grymt snyggt i sig, och med en helt ren insida utan rör, värmare mm som sticker ner så blir det ännu snyggare! Alla delar känns väldigt gedigna och välgjorda (även om armen som belysningen sitter på i mitt fall gick sönder i transporten) men det är verkligen inga billiga plastkomponenter utan bra kvalitet rakt igenom på allt. Belysningen är underbar, men det är nästintill nödvändigt att köpa till någon form av styrning, annars går ju belysningen på max, och fläkten också. Jag köpte en BlueFish Led controller som jag är mycket nöjd med, har enkelt komponerat ett eget belysningsprogram, med soluppgång, dagsljus och sedan solnedgång på kvällen. Gillar att kunna reglera ljuset från telefonen också. Fördelar med MarinePac3 + Belysningen är ju fantastiskt mycket bättre än original belysningen (med Bluefish controllen) + Pumpen är stark, men skjuter ut vattnet under ytan, så inget porlande ljud hörs vilket är skönt att slippa, samt att man slipper stänkandet upp mot belysning. + Hela systemet är oerhört tyst, vilket uppskattas av familjen. Det är endast pumpen som driver skimmern som surrar lite för mycket. + Neil som bygger systemen är extremt hjälpsam och trevlig när man har frågor & funderingar. Kunde varit bättre: - Det är allt bra pilligt att byta filter bak i "ryggpelaren" små händer underlättar! - För att slippa få luft i pumpsystemet så ska man ha mycket vatten i både pelare och akvarium, misstänker att det lätt kan bli spill här - Det är väldigt svårt att få Mame skimmern att hamna i rätt läge så det inte rinner ut för mycket vatten, då har jag ändå köpt till den rekommenderade Eheim 100 pumpen. Har ju bara försökt några dagar ännu, så jag får väl återkomma. - Transpotskadan kändes onödig, dock har Neil lovat att skicka en ny arm, vi får väl se när den dyker upp. Summering: Hittills mycket nöjd, får se vad fiskar & koraller tycker med tiden! =)
  15. Tack för svar, anser inte att jag har ett hårt belastat kar med en (snart två) små fiskar i. Ska prova timer på skimmern så får vi väl se, har ju hittills kört helt utan så det borde inte bli sämre..
×
×
  • Skapa Ny...