Jump to content

bslask

Medlem
 • Posts

  57
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by bslask

 1. Eftersom mitt kar är så litet så tror jag inte det påverkar fukt i rummet nämnvärt. MEN du har nog rätt, besparingen på uppvärmning kanske inte riktigt är stor nog för att risken med att det blir skit av värmen i karet. Tack för svaren i tråden, jag skippar snålvarianten och låter tempen ligga på 20 i huset.
 2. Nja, nog att vattenvolymen inte är så stor, men inte vågar jag lyfta tanken med sten, sand & och åtminstone 20liter vatten som måste vara kvar, det blir ju både tungt att bära samt att jag vågar inte utsätta karet för den belastningen.
 3. Karet står dessvärre mitt i huset med öppen planlösning över 3 plan, så i så fall måste jag hålla tempen uppe i princip hela huset. Tack för synpunkten på värmaren, jag har en 75W som ska vara för 60-100l, det tycker jag ändå inte är särskilt överdimensionerat, eller har jag fel där? Huvudfrågan var dock egentligen hur mycket en kall omgivning påverkar värmaren i karet, dvs 15 grader rumstemp är det ok? (om man bortser från riskerna som påpekats)
 4. Jag har valt att borra hål i min stenar och "trä dem" på PVC rör, inget limmande. Det är fint för då kan man lyfta ur / flytta om enstaka stenar utan problem om man ångrar sig eller vill skrubba bort alg!
 5. Jag ska resa bort en längre period (6 veckor), och vill inte "elda för kråkorna" utan skulle vilja sänka rumstemperaturen i huset. Idealt vore att hålla den mellan 10-15 grader. Frågan är bara om jag vågar det? Mitt kar är på endast 50liter och jag har en Eheim doppvärmare som har kapacitet för betydligt större vattenmängd, men hur mycket kraft kommer krävas om luften kring akvariet går ner mot exempelvis 10 grader? Min "fisk-vakt" kommer och ser till akvariet varannan dag, fyller på vatten & matar.
 6. Hej Richard, Si och så, alla djur lever och mår fint, även trådalger har minskat, dels har jag plockat mycket för hand, sen verkar de minska av sig själva också vilket är glädjande, tyvärr så har fler korall-fraggar jag fått dött ut, så jag har en del utmaningar där. Nu ska jag iväg på en längre resa, så jag har medvetet avvaktat med att skaffa nytt i karet, får bli omtag i mars, lite nervigt om fisk-vikarien lyckas få djuren att överleva!
 7. Tack för svaret, jag hade dock redan fått den infon av min lokala guide, det var ju mycket riktigt feltänk av mig!
 8. Status: Euphillyan dog. Det är med stor sannolikhet "Brown Jelly disease" Någon som vet om det är en bakterie som ligger kvar i sand/sten? Förstod jag det rätt så drabbar det nästan endast just Euphyllia. I övrigt massor av trådalger, måste ta tag i det och även skaffa en utökad städpatrull, nuvarande två snäckor är alldeles för lata / otillräckliga för att hantera alla alger.
 9. hej Daniel Hur går det för dig med ditt kar? Har själv drabbats av mycket trådalger, hur ser din städpatrull ut?
 10. Behöver lite råd om vad göra: Problem: Min Euphyllia verkar inte må så bra, har haft den i ca 2 veckor, Första dryga veckan växte den ordentligt och såg fantastiskt bra ut, men senaste dagarna har den "krympt ihop" Även en fragg (se bild, kan ej namn) som jag fått verkar må sådär, den har tappat färg, har blivit grå ringar i varje "knopp". Däremot mår 2 knapp-kolonier bra och växer fint, även djuren verkar må bra. Jag har även problem med att det börjat växa rejält med alger på glaset, moss-lika klumpar växer fram. Vill gärna ha råd på vad jag ska satsa på för åtgärder Mina värden idag: (samtliga tester är Salifert utom PH som är JBL) Salt 1,025 Fosfat 0,1 PH 7,5 Nitrat 25 Magnesium 1320 Nitrit 0,05 Verkligen tacksam för tips!
 11. Vill gärna ha lite råd angående vattenbyte, jag har ju nu hittills bytt ca 10% vatten (5 liter drygt) vad 3-4:e vecka. Nu har jag köpt en skimmer som går hela tiden, hur ofta bör jag göra vattenbyten? Skimmern + ny kraftigare belysning har ju ökat behovet av att "toppa på" med ca 1 dec vatten varannan dag, så frågan är, borde jag klara mig nästan helt utan vattenbyte?
 12. 1,025 är väl ett bra värde. Du kommer säkert få svar om att allt ifrån 1.023 till 1.026 är ok. Väldigt olika åsikter här har jag förstått. Men du befinner dig ju mitt i. Kör själv med 1,025 som riktvärde.
 13. En lite "recension" av Marine Pac 3 efer ca 1 veckas anvädning Den absolut största fördelen är ju givetvis att all teknik lyfts ur karet och hamnar osynligt i "ryggpelaren" bakom akvariet. Fluval Edge karet är ju grymt snyggt i sig, och med en helt ren insida utan rör, värmare mm som sticker ner så blir det ännu snyggare! Alla delar känns väldigt gedigna och välgjorda (även om armen som belysningen sitter på i mitt fall gick sönder i transporten) men det är verkligen inga billiga plastkomponenter utan bra kvalitet rakt igenom på allt. Belysningen är underbar, men det är nästintill nödvändigt att köpa till någon form av styrning, annars går ju belysningen på max, och fläkten också. Jag köpte en BlueFish Led controller som jag är mycket nöjd med, har enkelt komponerat ett eget belysningsprogram, med soluppgång, dagsljus och sedan solnedgång på kvällen. Gillar att kunna reglera ljuset från telefonen också. Fördelar med MarinePac3 + Belysningen är ju fantastiskt mycket bättre än original belysningen (med Bluefish controllen) + Pumpen är stark, men skjuter ut vattnet under ytan, så inget porlande ljud hörs vilket är skönt att slippa, samt att man slipper stänkandet upp mot belysning. + Hela systemet är oerhört tyst, vilket uppskattas av familjen. Det är endast pumpen som driver skimmern som surrar lite för mycket. + Neil som bygger systemen är extremt hjälpsam och trevlig när man har frågor & funderingar. Kunde varit bättre: - Det är allt bra pilligt att byta filter bak i "ryggpelaren" små händer underlättar! - För att slippa få luft i pumpsystemet så ska man ha mycket vatten i både pelare och akvarium, misstänker att det lätt kan bli spill här - Det är väldigt svårt att få Mame skimmern att hamna i rätt läge så det inte rinner ut för mycket vatten, då har jag ändå köpt till den rekommenderade Eheim 100 pumpen. Har ju bara försökt några dagar ännu, så jag får väl återkomma. - Transpotskadan kändes onödig, dock har Neil lovat att skicka en ny arm, vi får väl se när den dyker upp. Summering: Hittills mycket nöjd, får se vad fiskar & koraller tycker med tiden! =)
 14. Tack för svar, anser inte att jag har ett hårt belastat kar med en (snart två) små fiskar i. Ska prova timer på skimmern så får vi väl se, har ju hittills kört helt utan så det borde inte bli sämre..
 15. Lånar tråden. Mitt kar står bredvid tv-soffan och delar av familjen stör sig på luftpumpen som driver min Mame-skummare. Ser ni någon nackdel med att sätta en timer på luftpumpen så den slår av mellan sig 17.00-00.00? Övrig tid kan den vara på utan att störa någon. Pumpen är en Eheim 100 vilket ska vara en av de tystare pumarna, så tror inte jag kan byta till något bättre, dock kanske bygga in den på något sätt?
 16. Då så händer det äntligen lite grejjer. Marine Pac 3 paketet anlände för ca en vecka sedan. Det som hänt sen dess är följande: Flyttade ut allt levande från Fluval Edge karet till ett temporärt boende (se bild) Den blå Hepatusen fick flytta permanent till ett större mer passande kar hos en annan Saltvattensakvarist i Karlstad, detsamma med boxarräkan som fick flytta till mentorn Conny (tack!) Har även flyttat ner hela karet till källaren där det är får stå lite bättre än ursprungliga läget. Har monterat ihop alla delar till MP3 och fått igång driften, så följande är nu mitt tekniska innehåll i karet: ( helt dolt i bakstycket, vilket verkligen ger karet en helt clean look, mycket nöjd) Belysning: 48 leds (24 chips 10000-14000K + 24 chips 455-465nm) med fläkt. Styr belysningen med en Bluefish LED Controller Pump: Eheim 100 pumpar ut genom MP3:ans munstycke. Filter: Mekaniskt, kolfilterpåse samt 1 påse Silicate Clear Skimmer Mame Design luftskimmare. En doppvärmare från Eheim. Tyvärr hade armen som håller i belysningdelen gått sönder i transporten, så jag har fått rigga upp den manuellt, vilket hindrar mig att lägga på locket, men det är en ny arm på väg inom 3 veckor... Jag har även byggt en ny revpelare, borrat och ihopsatt med PVC rör, hade egentligen velat haft högre, men hade inte mer sten för tillfället, det är dock ganska enkelt att lägga till senare då inget är limmat utan relativt enkelt att ta isär. Nu ska alldeles strax det levande tillbaka, vilket för tillfället är: 1st Putsarräka 1st Sexy chrimp 1st Nemo 2st snäckor Inga av mina koraller överlevde perioden utan riktig belysning, så där blir det en omstart.
 17. En liten update; idag fick jag äntligen bekräftat att belysning etc skickats. Sisådär 2 månader för sent. Men om 2 veckor bör jag ha allt på plats. Läget i tanken är att jag återgått till originalbelysningen, då min egna setup till slut gav upp. Fiskar å räkor mår bra, men i princip alla koraller har strukit med 😢 Blir till omstart med nya grejorna. Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
 18. 5 dagar utan en update är för dåligt!
 19. Hela bakstycket ink pump, filter, skimmer, rubbet. (Han säljer inte belysningen separat) Har även beställt blue fish kontrollen [emoji16] Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
 20. Fick mail igår om att den är ytterligare försenad ett par veckor [emoji22] Får verkligen hoppas det är värt väntan! Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
 21. Tänk bara på att det inte får var instabilt, det är svårt nog att greja genom det lilla hålet. Ett torn som rasar lätt är inte att rekommendera i det här karet. Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
 22. Schnyggt det blev! Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
 23. Jag körde med endast "original pumpen". Alltså ingen extra cirkulationspump i början. Sanden måste få binda ihop/sätta sig, en för kraftig cirk pump rör ju om sandytan så vänta med att dra igång den ett par dagar. Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
 24. Tålamod, med pumpen/filter igång så klarnar det efter några dagar. För mig tog det hela 5 dagar innan det var helt klart! Men det är jobbigt att vänta [emoji43] Skickat från min SM-G900F via Tapatalk
×
×
 • Create New...