Gå till innehåll

andade

Medlem
  • Antal inlägg

    43
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    5

All aktivitet

  1. Bubbletip anemon köpes i närheten av Malmö
  2. Köper bubbletip anemon i Malmö
  3. Förresten sitter dom på typ fraggpluggar?
  4. Intresserad. Passar det i helgen?
  5. Hej Ronny Vilken storlek är det på dom? Pris? Skulle kunna ta Pågatåg till Annelöv/Anders
  6. Köper fraggar av Kenyaträd i Malmötrakten
  7. Söker efter olika makroalger till refugium, både vanliga och ovanliga.
  8. Salaris blennid köpes i Malmö.
  9. Makroalger röda köpes, även mer ovanliga gröna.
  10. Ljuset är mer jämnt i verkligheten, kameran överdriver. Jag är helnöjd med klippväggen och köaret passar perfekt i hörnet med svala ytterväggar. Får bli snorkling snart, Varberg och Skälderviken borde ha mer arter än Malmö typ Havsnejlika, karragentång osv
  11. Jag köpte en säck på 12.5 kg för trehundra. Räcker till många projekt!
  12. Jag hade länge en tunn Ardex-bakgrund i ett annat akvarium- inga problem.
  13. Jag har inte använt Ardex i mitt revakvarium men läste runt i SG forumet och sökte på Ardex A45. Flera hade använt det med bra resultat så jag vågade testa, någon hade fått mycket alger på den. La i en liten bit i mitt revakvarium ett par dagar och märkte ingen reaktion. strandsnäckorna borde vara känsligast i mitt kar men dom lever på. Ardex är inte samma som cement utan börjar härda efter 15 minuter. Får jag problem I karet så skriver jag ett inlägg
  14. Lätt att göra bakgrunden. Satte tunn kartong på insidan av karet och med fuktig blomjord som form. Lutade karet litegrann och formade nätet efter formen. blandade Ardex efter recept och tillsatte svart sand. Sen bara att lägga på blandningen och forma och göra en del öppningar. Dagen efter har det härdat.
  15. Startat nytt med ett 64 liters hörnakvarium. Biotop klippsida skapad med Ardex A45 cement på plastbeklätt voljärnät, blir ett tunt skal med utrymme bakom och kan lyftas upp i ett stycke. Fick vattna ur den i en månad då det blev högt PH. Nu ligger det stadigt på 8,5. Belysning en 36W spot kinamodell i en Ikea-armatur. Tunze Streamer 1800l/t Blå leddiod som bakgrundsbelysning. Just nu har jag fyra Stensnultror, strandsnäckor och blåmusslor i karet. Under akvariet ett 25 l akvarium tänkt som refugium med omvänd belysningstid. Skickade efter Popko Genesis overflow på EBay, snygg diskret design och helt tyst men har inte lyckats få ett jämnt flöde så det känns inte helt tryggt, får se om det går att ordna, vill inte ha en stor låd-overflow.
  16. Riktigt spännande att se hur mitt ”sommarprojekt” utvecklas med tiden. Kallvatten är riktigt intressant!
  17. Akvariet har en svart målad bakruta. Med den nya ledbelysningen blev bakrutan upplyst. En bakgrund där högra alger osv kan växa skulle passa. De färdigtillverkade är ganska tjocka och stjäl utrymme i karet, och det är roligare att göra det själv. Hade lite ARDEX A 45 putsbruk i källaren och efter att sökt trådar på Guiden försto jag att flera hade använt det till bakgrunder, så det kan användas i saltkar utan förändrade vattenvärden eller förgiftning. Tog en gammal 1 mm akrylskiva från källaren. Skar till och ruggade upp ytan med grovt sandpapper. Blandade till lite ARDEX och la ut ett tunt skikt och skulpterade fram en klippta. ARDEX börjar härda efter 15 minuter så man måsta vara snabb. Låg över natten och sen i en balja med saltvatten ett dygn. Sen bara att trycka den mot bakrutan. Bakgrunden är bara 2 mm tjock. Passade på att med superlim fästa ett par skott av rödalg på ytan, Hade extra koll på snäckorna då dom säkert är dom första som reagerar på förändrade vattenvärden. Två dagar senare och allt är bra. Lade i aktivt kol för säkerhets skull från början. Tog inte många minuter att ordna en egen bakgrund. Blir spännande att se hur det blir när den får påväxt.
  18. Det är samma kar men tagit bort mindre kalkstenar som låg ovanpå den vita sanden, blir ljusare och mindre detriusfällor. Riktigt spännande vilken rödalg som växer fram. Inte hundra på att det är karragen i karet, formen stämmer men inte så broskartad - kilrödblad? Växer till under trådalgerna iallafall. Lite häpen själv över det fina Phvärdet, men mitt Salifert test sa det. Och på morgonen! Använder mitt Red Sea Coral Pro med kranvatten, gjorde samma i mitt första korall-salta och funkade fint, alkaniteten blir ca 12 så det hjälper nog PH. Lasse körde samma koncept med Göteborgsvatten förr. Det blir spännande att se vad som växer upp framöver. Kan bli riktigt tjusigt.
  19. Rödalgerna som jag samlade in växer i nya belysningen, även järntillsatsen hjälper nog. Tyvärr var det mycket trådalger på dom, snäckorna polerar stenarna men icke på algerna. Rörhinnan är försvunnen, kanske snäckorna eller för lite ljus innan, annars var det snyggt med det klargröna. Upptäckte en liten rödalg (Karragen?) på en sten som inte kom från havet, så dom förökar sig! Se bild. Blev lika glad som när min första mjukkorall knoppade av sig för många år sen Temperaturen 17 grader just nu, tagit bort fläkten, åker dit till sommaren. Nitratvärde 5 Rowaphos emellanåt. Ph 8,4 på morgonen, ytrörelsen hjälper säkert till. Jag har tagit bort kalkstenarna från Fiji White korallsand och det lyser upp hela karet. Sanden från ett gammalt fraggakvarium, så mycket vilande mikroliv.
  20. Snyggt akvarium med sin ”clean look”.
  21. Riktigt tjusigt akvarium. Snygg clean look
  22. Karragentången la jag i för två veckor sedan men ser viss tillväxt, rödhinna växer visst väldigt långsamt. Hoppas mest på Karragenen, akvariet får gå i en röd färgskala. Hade mycket bruna fulager i början men dom har försvunnit när det börjar bli balans. Kanske kan man göra ett strandfynd innan vintern efter en storm och hitta anemoner uppspolade underifrån språngskiktet.
  23. För tre månader startades akvariet inspirerat av artiklar på Guiden. Har ett tropiskt revakvarium sedan länge och hade ett tomt 54 liters redo att användas Teknik: Tunze streamer 1800 l Eheim innerfilter. mekaniskt/biologiskt Ledlist 10000 kelvin 12 watt Ledspot växtljus 4 watt Grotech fläkt Djur: Fem små Stensnultror Två Tångräkor Tio strandsnäckor Tio blåmusslor (filtrerar) Alger: Rödhinna på kalkstenen Karragentång Rödris Kräkel Tarmalg Snultrorna är roliga pigga fiskar, börjar få fin röd färg efter egentillverkad räkmix. Räkorna fina i ledljuset och snäckorna håller stenarna fria från trådalger, musslorna filtrerar vattnet. Havet utanför Malmö håller 10 promille men jag har höjt sakta till 33 promille, pH borde då hålla sig stabilt. Akvariet står i ett svalt rum mot en yttervägg med fläkt mot ytan, temp 18 grader just nu. 25 % vattenbyte varannan vecka. Det bräckta vattnet utanför Malmö begränsar tyvärr antalet arter. Var och besökte ett galleri för kommande utställning i förra veckan och passade på att ta en sväng till Skälderviken, hittade Karragenalg som ska vara tacksam. Tyvärr ingen Havsnejlika som jag hoppades på, hade gjort akvariet komplett. Hoppas det finns fler kallvattens akvarister här nere i södern.
×
×
  • Skapa Ny...