Jump to content

andade

Medlem
 • Content Count

  28
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

andade last won the day on November 23 2019

andade had the most liked content!

Community Reputation

23 Neutral

Profilinformation

 • First name
  Anders
 • City
  Malmö
 • Antal år inom saltvatten
  7
 • Akvarievolym
  75 liter Tropiskt rev + 64 liter Kallvatten
 • Ljusuppsättning
  LED
 • Använder du skummare
  Ja
 • Om JA vid skummare - Vilken
  Tunze
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är
  Koraller & Fisk
 • Mitt huvudsakliga intresse för karet är - Övrigt
  Högre alger
 • Antal år inom sötvatten
  20
 • Använder du Osmosvatten
  Ja
 • Hur många kilo kevande sten har du i akvariet
  8
 • Har du sump
  Ja
 • Kör du med sand på botten
  Nej
 • Använder du UV-C
  Nej
 • Använder du Ozon
  Nej

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Riktigt spännande att se hur mitt ”sommarprojekt” utvecklas med tiden. Kallvatten är riktigt intressant!
 2. Akvariet har en svart målad bakruta. Med den nya ledbelysningen blev bakrutan upplyst. En bakgrund där högra alger osv kan växa skulle passa. De färdigtillverkade är ganska tjocka och stjäl utrymme i karet, och det är roligare att göra det själv. Hade lite ARDEX A 45 putsbruk i källaren och efter att sökt trådar på Guiden försto jag att flera hade använt det till bakgrunder, så det kan användas i saltkar utan förändrade vattenvärden eller förgiftning. Tog en gammal 1 mm akrylskiva från källaren. Skar till och ruggade upp ytan med grovt sandpapper. Blandade till lite ARDEX och la ut ett tunt skikt och skulpterade fram en klippta. ARDEX börjar härda efter 15 minuter så man måsta vara snabb. Låg över natten och sen i en balja med saltvatten ett dygn. Sen bara att trycka den mot bakrutan. Bakgrunden är bara 2 mm tjock. Passade på att med superlim fästa ett par skott av rödalg på ytan, Hade extra koll på snäckorna då dom säkert är dom första som reagerar på förändrade vattenvärden. Två dagar senare och allt är bra. Lade i aktivt kol för säkerhets skull från början. Tog inte många minuter att ordna en egen bakgrund. Blir spännande att se hur det blir när den får påväxt.
 3. Det är samma kar men tagit bort mindre kalkstenar som låg ovanpå den vita sanden, blir ljusare och mindre detriusfällor. Riktigt spännande vilken rödalg som växer fram. Inte hundra på att det är karragen i karet, formen stämmer men inte så broskartad - kilrödblad? Växer till under trådalgerna iallafall. Lite häpen själv över det fina Phvärdet, men mitt Salifert test sa det. Och på morgonen! Använder mitt Red Sea Coral Pro med kranvatten, gjorde samma i mitt första korall-salta och funkade fint, alkaniteten blir ca 12 så det hjälper nog PH. Lasse körde samma koncept med Göteborgsvatten förr. Det blir spännande att se vad som växer upp framöver. Kan bli riktigt tjusigt.
 4. Rödalgerna som jag samlade in växer i nya belysningen, även järntillsatsen hjälper nog. Tyvärr var det mycket trådalger på dom, snäckorna polerar stenarna men icke på algerna. Rörhinnan är försvunnen, kanske snäckorna eller för lite ljus innan, annars var det snyggt med det klargröna. Upptäckte en liten rödalg (Karragen?) på en sten som inte kom från havet, så dom förökar sig! Se bild. Blev lika glad som när min första mjukkorall knoppade av sig för många år sen Temperaturen 17 grader just nu, tagit bort fläkten, åker dit till sommaren. Nitratvärde 5 Rowaphos emellanåt. Ph 8,4 på morgonen, ytrörelsen hjälper säkert till. Jag har tagit bort kalkstenarna från Fiji White korallsand och det lyser upp hela karet. Sanden från ett gammalt fraggakvarium, så mycket vilande mikroliv.
 5. Snyggt akvarium med sin ”clean look”.
 6. Riktigt tjusigt akvarium. Snygg clean look
 7. Karragentången la jag i för två veckor sedan men ser viss tillväxt, rödhinna växer visst väldigt långsamt. Hoppas mest på Karragenen, akvariet får gå i en röd färgskala. Hade mycket bruna fulager i början men dom har försvunnit när det börjar bli balans. Kanske kan man göra ett strandfynd innan vintern efter en storm och hitta anemoner uppspolade underifrån språngskiktet.
 8. För tre månader startades akvariet inspirerat av artiklar på Guiden. Har ett tropiskt revakvarium sedan länge och hade ett tomt 54 liters redo att användas Teknik: Tunze streamer 1800 l Eheim innerfilter. mekaniskt/biologiskt Ledlist 10000 kelvin 12 watt Ledspot växtljus 4 watt Grotech fläkt Djur: Fem små Stensnultror Två Tångräkor Tio strandsnäckor Tio blåmusslor (filtrerar) Alger: Rödhinna på kalkstenen Karragentång Rödris Kräkel Tarmalg Snultrorna är roliga pigga fiskar, börjar få fin röd färg efter egentillverkad räkmix. Räkorna fina i ledljuset och snäckorna håller stenarna fria från trådalger, musslorna filtrerar vattnet. Havet utanför Malmö håller 10 promille men jag har höjt sakta till 33 promille, pH borde då hålla sig stabilt. Akvariet står i ett svalt rum mot en yttervägg med fläkt mot ytan, temp 18 grader just nu. 25 % vattenbyte varannan vecka. Det bräckta vattnet utanför Malmö begränsar tyvärr antalet arter. Var och besökte ett galleri för kommande utställning i förra veckan och passade på att ta en sväng till Skälderviken, hittade Karragenalg som ska vara tacksam. Tyvärr ingen Havsnejlika som jag hoppades på, hade gjort akvariet komplett. Hoppas det finns fler kallvattens akvarister här nere i södern.
 9. Gramma Loreto köpes i Malmötrakten, ensam eller par.
×
×
 • Create New...