Gå till innehåll

mischa

Medlem
  • Antal inlägg

    15
  • Gick med

  • Senaste besök

Profilinformation

  • Förnamn
    Anna
  • Stad
    Sjöbo

Senaste besökare

1 213 profilvisningar

mischa's prestationer

Landkrabba

Landkrabba (2/14)

  • Snorklande nybörjare
  • Bidragande clownfisk
  • Konversationsstartare
  • Välkomnad
  • Nygammal flundra

Senaste prestationer

4

Omdöme

  1. Önskar köpa antingen pepparmintsräkor eller en filfisk ( Acreichtys tomentosos). Är intresserad av allt inom rimligt körbart avstånd från Sjöbo. Ev också intresserad av fraggar. ( Ej sps men det mesta annat intressant.)
  2. Jag kom med här på SG tror jag precis efter uppdateringen i höstas. Jag hänger även på FBs saltvattenssidor ( inte alla men några). Min upplevelse är att jag snickelisnackar och är typ social på FB forumen, men jag går in här och lusläser när jag vill veta nåt mer detaljerat. Jag har lärt mig jättemycket genom att läsa här inne på SG. Det enda är väl att sökfuntionen kanske inte är så optimal. Men jag är inne och läser ibland flera ggr i veckan men allra minst en till två gånger i månaden, lite beroende på hur mycket extra tid jag har att sitta på nätet och uggla. ( Eller man kanske ska skriva sitta i "pölen och plurra" när det gäller akvaristik på internet? ). Jag behöver sällan fråga om nåt eftersom det mesta redan är frågat om om man kollar runt lite i trådarna, och eftersom jag är ganska så nybörjare ( startade upp mitt första kar i slutet av novemnber 2015) så är jag inte kunnig nog att komma med kommentarer som verkligen tillför nåt i de mer avancerade diskussionerna. Men i varje fall, jag uppskattar jättemycket alla som skriver här och allt både klokt och skojigt som skrivs.
  3. Jag har sett lite olika versioner på hur man vänjer in dom på youtube tex Du får kolla runt lite på nätet. Har aldrig testat själv men är väldigt sugen på att ha segelfensmolly i min saltkar. Sen kanske det går att köpa salta mollies i butiker som för saltvattensfisk också, jag vet inte, det kan ju vara så att de har såna som de fodrar rovfiskar med?
  4. Rent spontant skulle jag som saltvatten-nybörjare men som vanlig akvarist i snart 40 års tid säga när det gäller vatten att det viktiga är var man bor och vilken vattentäkt man har. I min kommun Sjöbo i Skåne är det 8-10 olika vattentäkter och flera har väldigt olika genomsnittsvärden trots att täkterna ligger geografiskt nära varandra. Bor man där det är bra vatten ( för den typ av fisk man eller annat vattendjur man avser att hålla) skulle jag säga att man inte behöver en osmos med reservation för att vattnet tillfälligt kan förändras tex om ledningar går sönder eller om det tex har varit skyfall och liknande som påverkar vattentäkten. Man kan ju också tänka sig att akvaristen ifråga tar vara på regnvatten. Alternativt har egen brun med ett även för ens akvarium bra vatten. Det går ju att göra en analys på det vatten som man har tillgång till om man nu inte litar på det som vattenverket på orten uppger. Det går att klara sig utan en osmosanläggning men eftersom nästan allting till saltvatten är dyrare än inom sötakvaristiken så blir det mycket dyrare när akvariets biologi kraschar (förutom då det emotionella att ha fått ihop en massa intressanta varelser som man då påtagit sig ett ansvar för). Så en osmosanläggning kan vara en i längden billig försäkring att ha och använda.
  5. Jag hade nog också helst velat ha vildformerna i så fall...men har kikat runt lite efter såna i snart ett halvår i akvariebutiker så jag tror inte de är så vanliga. Tycker hanarna med sina enorma segel till ryggfena är enormt praktfulla.
  6. Segelfensmolly? Är ju algätande fiskar, de finns i många glada färger och de är en art som funkar både i sötvatten, bräckt vatten och saltvatten. Men man får vänja över dom långsamt till saltvatten för i butikerna hålles de oftast som sötvattensfisk. Alla molly arter går att ha i saltvatten och tex Black Molly används ofta som foderfisk när folk har rovfiskar i saltvattenakvarie.
  7. Om det skiter sig med hemmet i Ystad så har jag inte hunnit skaffa några fiskar till mitt kar än.
  8. Som störst har jag kört ett 550 liters sötvatten, har haft som du sjukt många kar, men vardagsrummet blev så trångt, sålde mitt 550 för ett par dagar sedan efter att det stått tomt i två år ute i förrådet. Så jag förstår dig att du vill göra så bra om möjligt i ditt boende nu medans det går. Det hjälper ju en del om man kan få tex en vägg lagom till karet man vill ha redan från början....tänkte lägga pengarna jag fick från mitt stora kvar på att "pimpa" mitt saltvattensnano nu under våren...
  9. Jag läser noga både denna tråd och mycket annat på forumet, även jag ivrig att lära. Men jag har startat upp helt annorlunda. Sedan en månad puttrar ett litet guppihotell på 32 liter och 7 liter sumphörna. Jag tänkte börja litet, rätta mun efter matsäck och studera noga allt som händer i mitt lilla kar som är ganska low tech. Min plan är att köra på i min lilla skala parallellt med att följa saltvattensforumet på fejan, läsa här och noga studera min nybörjarbok, kolla på olika videor på youtube mm. Helt enkelt förkovra mig. Min approach är att försöka skapa en biotop i balans med små medel. Jag har hittills haft jättekul med att studera invånarna i mitt kar, alla diverse "pods", min eremitkräfta och de två inköpta algätande snäckorna. Sedan en vecka har jag en sinularia. Vilken nog nu är Sveriges mest filmade dylika då sambon har tagit en bild var tionde sekund under nästan ett dygn och gjort en film av det så vi kan studera vad den har för sig när vi inte tittar. Jag tycker det är väldigt intressant att följa trådskaperns helt annorlunda approach med att starta stort och med mycket teknik. Samt förstås allas svar på frågorna som ställes och tankarna som framföres. Jag ser med glädje fram mot många timmars mer läsning i den här tråden... Hoppas också på att lära mig mer om teknik genom denna tråd eftersom jag helt enkelt inte är innördad på tekniska saker. Tycker att av och på knapp på belysningen som lagom tekniskt...
  10. Vad äter såna småttingar?
×
×
  • Skapa Ny...